Birinci Dünya Savaşı sırasında şanlı ordumuzun destan yazdığı Çanakkale, antik çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış.
1998 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Truva (Troya) Antik Kenti de şehrin tarihi değerlerinin başında geliyor. Yunan mitolojisinde Truvalı Paris’in Sparta Kralı Menelaos’un karısı olan Helen’i kaçırması yüzünden Yunanların (Akaların) Truva kentine saldırmasını konu alan Truva Savaşı, Homeros’un İlyada ve Odysseia adlı eserlerinde detaylı bir biçimde anlatılıyor. Bu savaşın kalıntılarının ve Truva Atı’nın sergilendiği Truva Müzesi Çanakkale’de mutlaka görmeniz gereken yerlerin arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Zengin tarihi ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerine çok güzel bir seyahat deneyimi yaşatan Çanakkale’nin de İstanbul gibi iki kıta üzerinde toprağı bulunuyor.
Bu yazımızda Çanakkale’de toplu taşıma araçlarına binmeniz için ihtiyacınız olan Çanakkale Kent Kart hakkında bilmeniz gerekenleri sizlere aktarmaya çalıştık.
Çanakkale Kent Kart Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çanakkale Kent Kart’ın Türleri Nelerdir?
Çanakkale Kent Kartın tam, serbest (ücretsiz) ve indirimli olmak üzere üç çeşidi bulunuyor. Tam Çanakkale Kart herkes tarafından kullanılabiliyor.
İndirimli Çanakkale Kent Kart alabilmek için öğrenci veya öğretmen olmak gerekiyor.
Serbest Çanakkale Kent Kart, 65 yaşın üzerindeki kişilere, engellilere ve sarı basın kartı sahiplerine veriliyor. Serbest kartlar sadece kart sahibi tarafından kullanabiliyor. Kartın sahibi dışında bir kişi tarafından kullanıldığı tespit edilirse iptal ediliyor ve yenisi verilmiyor.
Serbest kartlara kullanıcı tarafından zarar verilirse (kırılma, delinme gibi) veya kaybolursa kartın son kullanma tarihine kadar yenisi verilmiyor.
Çanakkale Kent Kart Nasıl Alınır?
- Çanakkale Kent Kartı şehirde bulunan kart yükleme noktalarından temin edebilirsiniz. Size en yakın Kent Kart yükleme noktasına ulaşmak için gui.kentkart.com.tr web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
- İndirimli ve Serbest Çanakkale Kent Kart alabilmek için gerekli belgeler ile başvuru yapabilirsiniz. Öğrencilerin indirimli kart alabilmesi için İsmet Paşa Mahallesi, Set Boyu Caddesi‘nde bulunan Toplu Taşıma Öğrenci Kartları Merkezine öğrenci belgesi, kimlik fotokopisi ve 2 adet fotoğraf ile birlikte başvuru yapmaları gerekiyor. İndirimli Öğrenci Kartları basım yapıldığı zaman vizeleniyor ve vize tarihi her yılın 1 Kasım tarihine kadar geçerli. Öğrenci Çanakkale Kent Kartın vize tarihi bitince tam karta dönüyor. Bu yüzden öğrencilerin indirimli tarifeden yararlanabilmeleri için vizeleme işlemini yapması gerekiyor. Vize güncelleme zamanları her yıl idare tarafından belirlenip duyurusu önceden yapılıyor.
- 65 yaş ücretsiz kartınızı da Toplu Taşıma Kartları Merkezi’ne kimlik fotokopiniz ve 1 adet fotoğrafınız ile birlikte başvuru yaparak temin edebilirsiniz.
- Sarı basın kartına sahip olanların Serbest Çanakkale Kart alabilmesi için 1 adet fotoğraf, basın kartı aslı ve fotokopisi, ilgili basın kuruluşundan çalıştığına dair yazı ve nüfus cüzdan fotokopisi ile başvuru yapması gerekiyor.
- Engelli kişiler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen Engelli Kimlik Kartları ile Çanakkale’deki toplu taşıma araçlarında ücretsiz olarak seyahat edebilirler. Toplu ulaşımda Refakatçi hakkı olan engelli vatandaşlara refakat eden kişiler bu kartı tek başlarınayken kullanamıyorlar.
- Şehit Yakınları ve Gaziler de Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen kimlik kartları ile toplu ulaşım araçlarına ücretsiz olarak binebilirler.
Çanakkale Kent Kart Nasıl Kullanılır?
Çanakkale Kent Kartınızı otobüslerdeki validatörlere göstererek kullanabilirsiniz. Validatörler kartınızın geçerlilik süresinin bitip bitmediğini kontrol ediyor. Eğer kullanım limitinizi aşmadıysanız ve kartınızın son kullanma tarihi dolmamış ise sesli onay uyarısını duyabilirsiniz. Validatör ekranında kartınızın tipi ve geçerlilik süresinin dolacağı tarih gösterilir.
Kullanım limiti aşılmış veya son kullanma tarihi dolan kartlar için “Kartınızın süresi dolmuştur” uyarısı sesli ve yazılı olarak bildiriliyor.
Çanakkale Kent Kart Nerelerde Kullanılır?
Çanakkale Kent Kart şehirdeki toplu ulaşım araçlarında kullanılıyor. Şehirdeki otobüs hatlarına ve saatlerine ulasim.canakkale.bel.tr web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Şehirdeki toplu taşıma sabah 06:50’de başlayıp gece 01:05’te sona eriyor. Toplu taşıma araçlarında ilk 20 dakika ücretsiz aktarma yapabilirsiniz. Sistem 21. ve 30. dakikalar arası %50 indirimli aktarma yapmanıza olanak sağlıyor. Usulsüz Kart kullanımına engel olmak için ilk 5 dakika hiçbir şekilde aktarma yapılamıyor.
Bunlara ek olarak Ç11 Güzelyalı ve Ç9 hattından diğer hatlara ve diğer hatlardan Ç11 Güzelyalı ve Ç9 hattına 50 dakika boyunca ücretsiz aktarma yapılabiliyor.
Çanakkale Kent Kart ve Biniş Ücretleri Ne Kadardır?
Çanakkale Serbest Kart Ücreti 50 TL. Kartın kaybolması veya kartın kırılması halinde kartın yeniden basılması için 60 TL kart ücreti alınıyor. Teknik arızadan dolayı değişen kartlardan ücret alınmıyor.
Şehir içi tam ücret 17 TL iken öğrenci fiyatı 10 TL.
Çanakkale Kent Kart’a Nasıl Bakiye Yüklenir?
Kent Kartınıza şehirdeki bakiye yükleme noktalarından para yükleyebilirsiniz. Ayrıca App Store veya Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirebileceğiniz “fastPay” uygulamasını kullanarak da Çanakkale Kent Kartınıza bakiye yükleyebilirsiniz.
Konu hakkındaki detaylı bilgiye www.fastpay.com.tr internet adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Çanakkale Kent Kart HES Kodu Eşleşmesi Nasıl Yapılır?
Süregelen koronavirüs salgını sebebi ile hayatımıza giren Hayat Eve Sığar (HES) kodlarının toplu ulaşımda kullandığımız şehir kartları ile eşleştirilmesi gerekiyor.
Çanakkale Kent Kartınızı HES kodunuz ile eşleştirebilmeniz için hes.canakkale.bel.tr internet adresini ziyaret edebilirsiniz.
HES kodu kaydı bireysel bir işlem olduğu için her kart için sadece bir adet HES kodu kaydedilebiliyor. Yani aynı HES kodu ile farklı kartlara kayıt yapamıyorsunuz.
HES kodunuzu Çanakkale Kent Kartınıza kaydedebilmek için internet sayfasındaki ilgili yerlere HES kodunuzu, T.C. kimlik veya pasaport numaranızı, ulaşım kartı numaranızı girmeniz gerekiyor. Sayfanın alt kısmında yer alan “KVKK Aydınlatma Metni ve Açık Rıza Beyanı’nı okudum, anladım ve kabul ediyorum” kısmına tıklayıp tanımla butonuna bastığınızda ulaşım kartınıza HES kodu eşleşmenizi yapabilirsiniz.
Aynı sayfada bulunan “HES Kodu Sorgula” kısmına Çanakkale Kent Kart numaranızı girerek karta kayıtlı bir HES kodu bulunup bulunmadığını da kontrol edebilirsiniz.
Yazımızın sizler için faydalı olduğunu umarız. Şimdiden muhteşem bir Çanakkale gezisi geçirmeniz dileğiyle.