Çikolata Sevenler İçin En Uygun 9 Şehir

0
2272
Çikolata Sevenler İçin En Uygun 9 Şehir
Çikolata Sevenler İçin En Uygun 9 Şehir

Yediden yetmişe herkesin bir hatta birkaç favori çikolatası vardır. Bir zamanlar para yerine kullanılacak kadar değerli olan çikolataya doyacağınız tatlı mı tatlı bir tatile çıkmaya var mısınız?

Peki, istikametiniz neresi olsun istersiniz, çocukluğumuzdaki mor inekli reklamları ile aklımıza kazınan çikolataları ile meşhur İsviçre mi, kendinizi bir masalın içinde hissedeceğiniz Belçika mı yoksa büyüleyici güzelliği ile Fransa mı?

İşte dünyanın en lezzetli çikolatalarını tadabileceğiniz şehirlerden birkaçı; liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır:

1) Lviv, Ukrayna

 Lviv Handmade Chocolate
Lviv Handmade Chocolate

Lviv havalimanına inmenizle birlikte nasıl bir çikolata cennetine düştüğünüzü anlıyorsunuz. Pasaport kontrolünden geçtiğiniz andan itibaren enfes çikolata dükkanları size göz kırpıyor. Bu dükkanlardan elinize tadımlık birkaç çikolata alıp şehir merkezine doğru yola koyulabilirsiniz.

Siz de benim gibi bir çikolata aşığıysanız otelinize yerleştikten sonra ilk durağınız kesinlikle Lviv’in en meşhur çikolatacılarından olan ‘Lviv Handmade Chocolate’ olsun derim. Burası, insanı baştan çıkartmak için yaratılmış sanki. Girişte kaşıkla içebileceğiniz ya da direk kafanıza dikebileceğiniz üzeri fındık veya bademle süslü bardakta sunulan erimiş çikolata, üst katta ise hepsinden kilolarca alıp yemek isteyeceğiniz bademliden kajuluya, likörlüden reçelliye, kahveliden tarçınlıya çeşit çeşit çikolatalar…

2) Brugge, Belçika

Brugge, Belçika Çikolatası
Brugge, Belçika

Sokakları çikolata kokan şirin mi şirin bir Avrupa kasabasına gitmek istiyorsanız adresiniz kesinlikle Brugge olmalı. Her sokakta sizi bekleyen onlarca çikolata dükkanı, dantel gibi işlenmiş evleri ve harika nehir manzaraları ile Brugge size çikolataya doyacağınız masalsı bir tatil vaat ediyor.

Çikolatacıların hepsi birbirinden davetkar olsa da benim önerim harika bir sıcak çikolata içmek için ‘The Old Chocolate House’un, tadı damağınızdan silinmeyecek pralinler içinse Dumon’un yolunu tutmanızdan yana olacak. Masalsı bir dünyada doya doya çikolata yemek istiyorsanız Brugge tüm sıcaklığı ile sizi bekliyor.

3) Lyon, Fransa

Lyon, Fransa Çikolata
Lyon, Fransa

Fransızların pastacılık konusunda ne kadar iyi olduklarını bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Peki dünyanın en meşhur çikolata markalarından bir olan Valrhona’nın Lyon’da üretildiğini biliyor muydunuz? Tıpkı pastacılık gibi çikolata yapımının da bir sanat olduğunu düşünen Fransızlar, Valrhona bünyesinde geleceğin çikolata şeflerini yetiştirmek için özel kurslar düzenliyorlar.

Dünyada yalnızca yüksek kaliteli çikolatalara verilen ‘Chocolat Grand Cu’ ünvanının yaratılış sürecine öncülük eden Valrhona çikolata dünyasının ‘haute couture’ markası olarak biliniyor.

Fransa’nın üçüncü büyük şehri olan Lyon size çikolatadan çok daha fazlasını sunuyor. Rhone ve Saone nehirlerinin kesiştiği noktada kurulan Lyon aynı zamanda bir gastronomi cenneti.

4) Londra, İngiltere

Londra Çikolata
Londra, İngiltere

Çikolataya bir hayli düşkün olan ülkelerden biri de İngiltere. İngilizler, değişik aromalarla tatlandırdıkları çikolatalar ile çikolataseverlerin gönüllerini fethetiyor.

Londra’da her yıl binlerce çikolata severin ve yüzlerce üreticinin katıldığı büyük organizasyonlar, festivaller düzenleniyor. Şayet bu festivallerden birine denk gelirseniz daha önce tatmadığınız çikolatalardan ve çikolatalı tatlılardan tatma şansınız olduğu da aklınızda olsun derim.

5) Oaxaca, Meksika

Oaxaca, Meksika Çikolata
Oaxaca, Meksika

Kakao çekirdeklerinden elde edilen muhteşem lezzet çikolatanın geçmişine baktığımızda tarihinin Meksika’ya, milattan önceki dönemlere kadar uzandığını biliniyor. Tatlı özellikle de çikolata ikramı Meksika kültürünün geçmişten beri en önemli geleneklerinden biri. Hatta günümüzde bile misafirlere sıcak çikolata ikram etme geleceği Meksika’da hala devam etmektedir.

Tarçınlı, bademli gibi geleneksel lezzetleri bulunan ve Oaxaca’da üretilen bu enfes Meksika çikolatalarının bir özelliği de çoğunun hala eski yöntemlerle, elle üretiliyor olması.

6) Zürih, İsviçre

İsviçre Çikolata
Zürih, İsviçre

Nestle, Toblerone, Lindt gibi bir çok ünlü çikolata markasının fabrikasının yer aldığı ülke olan İsviçre çikolata severler için adeta bir cennet desem yeridir. Yolunuz Zürih’e düşerse ‘Çikolata Müzesi’ne de mutlaka uğrayın derim. Çikolata Müzesi’nde çikolatanın üretim sürecini izleyebileceğiniz gibi çikolatanın tarihi hakkında da çok değerli bilgiler edinebilirsiniz.

Sizi tam anlamıyla çikolataya doyuracak şehirlerden biri olan Zürih’te çikolata dükkanlarını gezerken de çikolataya dair bir çok gösteri izleyebilir, ücretsiz tadımlara katılabilirsiniz. Yolunuz Zürih’e düşerse Montrö’ye geçip ‘Çikolata Treni’ turlarıyla da tatlı mı tatlı bir gezi yapabileceğinizi söylemeden geçmek olmaz.

7) Barcelona, İspanya

Barcelona, İspanya Çikolata
Barcelona, İspanya

Çikolata ile tanışan ilk Avrupa ülkesinin İspanya olduğu düşünülüyor. Barcelona sokaklarında gezerken karşınıza çıkacak onlarca çikolata dükkanı arasında kendinizi kaybedebilirisiniz, benden söylemesi.

Barcelona’da ayrıca ‘Museu de la Xocolata’ diye harika bir çikolata müzesi var. Bu müzede bir yandan tadım yaparken diğer yandan çikolatanın tarihçesi hakkında harika şeyler öğrenebilirsiniz. Ayrıca çikolata ve çikolata yapımı hakkında daha çok şey öğrenmek isterseniz belli aralıklarla düzenlenen atölye çalışmalarına da katılabilirsiniz.

8) Köln, Almanya

Imhoff-Schokoladen Müzesi Köln, Almanya
Imhoff-Schokoladen Müzesi

Çikolatasıyla meşhur çoğu şehirlerde olduğu gibi Köln’de de harika bir çikolata müzesi var.

Tasarım bir binada yer alan bu müzede atölyelere katılabilir, satış mağazasında beğendiğiniz çikolataları alabilir ya da içindeki kafede Ren Nehri’ne karşı harika tatlılar yiyebilirsiniz.

Bir de küçük bilgi verecek olursam Almanların en meşhur çikolata markası ’Stollwerck’in enfes çikolataları Köln’de üretiliyor.

9) San Francisco, Amerika Birleşik Devletleri

Ghirardelli San Francisco ABD Çikolata
San Francisco, Amerika Birleşik Devletleri

Amerika’nın en meşhur çikolata markalarından olan Ghirardelli’nin San Francisco’da kocaman bir çikolata meydanı var. Çikolata şelaleli, devasa milkshakeli, bolcana çikolatalı dükkanların yer aldığı bu meydan size sonsuz mutluluk vaat ediyor.

Ghirardelli’nin bir çok farklı çeşidi olsa da ben tuzlu karamel ve deniz tuzlu çikolatalarının tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ederim. Özellikle bitter çikolata sevenler, bu iki çikolatanın bağımlısı olabilirsiniz benden söylemesi.

Her sene düzenlenen çikolata festivaline de ev sahipliği yapan Ghirardelli Square San Francisco’da çikolata severleri bekliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız