Erzurum mutfağını cağ kebabı ve kadayıf dolmasından ibaret sanıyorsanız, çok yanılıyorsunuz. Anadolu Mutfağı’nın en özel ve en özgün lezzetlerini bulabileceğiniz Erzurum’da keşfedilmeyi bekleyen koca bir mutfak var.
Bulunduğu coğrafyanın avantajlarını en iyi şekilde kullanan Erzurum mutfağında Kafkas, Rusya ve İran mutfaklarından izlere de rastlamak mümkün.
Hayvancılığın büyük önem taşıdığı Erzurum’da sadece et değil süt ve süt ürünleri de günlük beslenmenin önemli bir parçası.
Erzuruma giderseniz başta civil, tulum, gövermiş peynirleri olmak üzere nefis peynirlerinden, tuzlu peynir helvasından, kuru kaymağından tatmadan, eskilerin en güzel çay geleneklerinden biri olan kıtlama şekerinden, rengarenk akide şekerlerinden, en lezzetli kuru fasulyelerin sırrı ispir fasulyesinden, ekşi pestilinden almadan dönmeyin derim.
Erzurum lezzet durakları için Erzurum’da Ne Yenir, Nerede Yenir? yazımıza da mutlaka göz atmalısınız.
İsterseniz gelin lafı daha fazla uzatmadan Erzurum mutfağını keşfetmeye başlayalım.
İçindekiler
Erzurum Meşhur Lezzetleri
1) Erzurum Ketesi
Erzurum’un sadece orada yemekle kalmayıp, bolca alıp evinize götürmek isteyeceğiniz lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor bence kete.
Erzurumlular için özellikle kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı olan kete yanında tulum peyniri ve reçel ile müthiş oluyor.
2) Lalanga
Erzurum kahvaltıları hamursuz olmaz. Krebi andıran lalanga da özellikle çocukların favori kahvaltılıklarından biri.
Lalangayı ister sürülebilir kakao kreması ile isterseniz de bal ya da reçelle deneyebilirsiniz. Lalanganın her hali ayrı güzel.
3) Peynir Kuymağı
Kuymak denilince aklınıza hemen Karadeniz sofralarının uzayıp giden kuymakları gelmesin.
Erzurum’un peynir kuymağı aslında bir nevi omlet. Önce taze Civil peyniri tereyağında hafif kızartılıyor. Ardından üzerine yumurta kırılıp afiyetle yeniyor.
4) Aşotu Çorbası
İçinizi ısıtacak bir kase çorba ile yemeğe başlamaktan daha güzel ne olabilir ki? Eğer Erzurumdaysanız o çorba kesinlike aşotu çorbası olmalı derim.
Soğanlı, buğdaylı ve tabi ki aşotlu yoğurtlu bu nefis çorbayı yemelere doyamayabilirsiniz.
5) Herle Aşı
Bol malzemeli doyurucu çorbaları ile meşhurdur Anadolu sofraları. İşte Erzurum’un herle aşı da o muhteşem çorbalardan biri.
Bulgur, yarma, mercimek ve et suyu ile yapılan herle aşı özellikle kış aylarında Erzurum mutfaklarında bolca pişiriliyor.
6) Çiriş Yemeği
Doğu Anadolu’nun en güzel otlarından biri olan çiriş yapılan yemek Erzurum’un en sevilen lezzetlerinden biri.
Üzerine yoğurt gezdirip yiyebileceğiniz gibi yumurta kırarak da nefis bir lezzet yakalayabilirsiniz.
7) Patates Borani
Erzurum mutfaklarında en çok kullanılan sebzelerden biri de patates.
Erzurumlular patates ile pek çok farklı yemek hazırlıyor olsa da üzeri sarımsaklı yoğurtlu ve kızgın tereyağlı patates boraninin gönüllerdeki ve sofralardaki yeri bir başka.
8) Su Böreği
Alışık olduğumuz pastane usulü kalın kalın su börekleri bir yana Erzurum’un incecik yufkalarla yapılan su böreği bir yana.
İster kahvaltıya ister akşam üzeri çay saatine isterseniz de yemeğin yanına Erzurum usulü su böreği günün her saatine, her sofraya yakışan nefis bir lezzet.
9) Gılikko
Sadece iri bulgur, un ve baharatlarla yapılan gılikko, Erzurum sofralarının en sevilen lezzetlerinden biri.
Haşlanan bulgur köftelerinin üzerine sarımsaklı yoğurt ve biberli tereyağı gezdiriliyor.
Erzurum’un etli yemeklerine kısa bir mola vermek isteseniz gılikko en lezzetli alternatiflerden biri olacaktır.
10) Şalgam Dolması
Yöresel Erzurum mutfağının en özel lezzetlerinden biri de şalgam dolması.
Dilimlenen şalgamların arası hazırlanan kıymalı, bulgurlu ve pirinçli özel bir harçla doldurulup yumuşayıncaya kadar pişiliyor.
Şehir merkezindeki pek çok restoranda bulabileceğiniz şalgam dolması Erzurum’da tadılacaklar listenizde mutlaka olsun derim.
11) Lor Dolması
Erzurum mutfağının en güzel ve en özel lezzetlerinden biri bence lor dolması. Bulgurlu, lor peynirli ve kaymaklı iç harç ile sarılan pazı yaprakları fırında pişiriliyor. Ardından ortaya ağızda dağılan efsane bir lezzet çıkıyor.
Erzurum’da ev yemeği yapan pek çok yerde bulabileceğiniz lor dolmasından tatmanızı şiddetle tavsiye ederim. Yok böyle bir lezzet!
12) Cağ Kebabı
Erzurum’un uğruna seyahat edilebilecek en muhteşem ve en meşhur lezzeti olsa gerek cağ kebabı.
Cağ denilen özel şişlere geçirilerek hazırlanan lokum gibi etler soğumaması için tek tek servis ediliyor.
Yanında soğan, ezme gibi eşlikçilerle servis edilen cağ kebabınızı ister lavaşa sarıp ister tek yiyin hiç farketmez. Çünkü yatık dönerde denilen cağ kebabını her hali ayrı güzel.
13) Yumurtalı Kıyma
Yeşil biberle kavrulan soğanların üzerine kıyma ilave edilip güzelce kavruluyor. Ardından üzerine yumurta kırılıp afiyetle yeniyor.
Yumurtalı kıymanın yumurtaları genellikle çırpılıp dökülüyor. Ancak bana sorarsanız yumurtalarınızın göz kalmasını isteyin ki tazecik köy ekmeği ile sarısını kendiniz patlatabilesiniz.
Bazı yerlerde yumurtalı kıymanın pastırmalısı da yapılıyor. Aklınızda bulunsun.
14) Kadayıf Dolması
Bir tatlı düşünün içi bol ceviz dolgulu, dışı çıtır kadayıflı, üzeri şerbetli. Yazarken bile insanın canını çektiren bu tatlı Erzurum’un kadayıf dolması.
Erzurum’a giderseniz kadayıf dolmasından sadece orada tatmakla kalmayıp birkaç kutu da evinize götürmek için alın. Emin olun pişman olmazsınız.
15) Hasuta
Erzurum’un mis kokulu dut pekmezi ile yapılan kaşıklamaya doyamayacağınız bir tatlı hasuta.
Tercihe göre püre ya da çorba kıvamında pişirilen hasutanın her hali güzel ama benim favorim kesinlikle püre kıvamında olan.
Hatta minik de bir lezzet tüyosu verecek olursam, püre kıvamında olan hasutayı kızarmış ekmek üzerine sürünce efsane oluyor.
16) Demir Tatlısı
Adını tatlıya şeklini veren özel demir kalıptan alan tatlı, Erzurum mutfağının en geleneksel lezzetlerinden biri.
Demir tatlısı incecik çıtır çıtır hamuru, şerbetinin şeker oranı ile damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Gördüğünüz yerde tadın derim.
17) Dut Çullaması
Tatlıların en sağlıklılarından biri desem yeridir Erzurum’un dut çullaması için. Erzurum’da yetişen tazecik dutların çok az şeker ve tereyağı ile kavrulması ile hazırlanan dut çullamasından tatmadan dönerseniz üzülürsünüz.
Söylemeden geçmek olmaz dut çullamasının yumurtalısı da yapılıyor ve Erzurum kahvaltılarında sıkça tüketiliyor.