İstanbul Bostancı-Dudullu Metrosu

0
9249

Dünyanın en büyük metropolleri arasında yer alan İstanbul, her geçen gün büyüyen bir metro ağına sahip. Hızla gelişen metro ağı sayesinde İstanbul’un birçok noktası birbiriyle daha bağlı hale geldi.

Metro sistemlerine bir yenisi de 2023’ün ilk ayında gerçekleşti. Dudullu-Bostancı Metrosu 06 Ocak 2023’te İBB Başkanı İmamoğlu’nun katılımı ile İstanbul halkının hizmetine sunuldu. 

Anadolu Yakası’nın iş ve yaşam alanlarını birbirine bağlayan Bostancı-Dudullu Metrosu, açılışı ile çalışan birçok kişiye büyük bir kolaylık sağlıyor. Dudullu’da bulunan sanayi bölgeleri artık metro hattı ile daha kolay bir ulaşılabilirliğe sahip. 

Bostancı-Dudullu Metrosu Hakkında Genel Bilgiler

Şubat 2016’da İBB tarafından temelleri atılan Bostancı-Dudullu Metrosu, yaklaşık yedi yıl süren inşaatı sonunda hizmete açıldı. 2023’ün ilk ayında hizmete giren bu metro hattı, Anadolu Yakası’nda hali hazırda bulunan M4 hattında Kozyatağı üzerinden bir bağlantıya sahiptir. Ayrıca Üsküdar-Çekmeköy hattı olan M5 ile de Dudullu istasyonu üzerinden bir bağlantıya sahiptir. 

Bu bağlantılara bakıldığında bu metro hattının Anadolu Yakası’nı büyük ölçüde birbirine bağladığından söz edilebilir. Bostancı-Dudullu Metrosu, 14,27 km uzunluğu ile orta büyüklükte bir metro hattı olarak öne çıkıyor. Metro hattının üzerinde toplam 13 adet istasyon bulunuyor. 

Metro hattının durakları ise sırasıyla şöyledir; Bostancı, Emin Ali Paşa, Ayşekadın, Kozyatağı, Küçükbakkalköy, İçerenköy, Kayışdağı, Mevlana, İmes, Modoko, Dudullu, Huzur ve Parseller… Metronun toplam süresi ise 25 dakika olarak hesaplanmıştır. Bekleme süresi de hesaba katılınca toplamda 30 dakikalık bir yolculuktan söz edilmektedir. 

Bostancı-Dudullu Metro Hattı, Anadolu Yakası’nın en önemli dört büyük ilçesini bağlamaktadır. Bu ilçeler Maltepe, Kadıköy, Ataşehir ve Ümraniye şeklindedir. Nüfus açısından oldukça yoğun olarak bilinen bu ilçeler, metro hattı sayesinde artık birbirine daha yakın bir hale gelmiştir. 

Bostancı-Dudullu metrosu son dönemde popüler hale gelen sürücüsüz metro şeklinde tasarlanmıştır. Tam otomatik bir sisteme sahip bu metro hattı yüksek sensörlü bir sisteme sahip olduğu için sıfır hata ile çalışan bir yapıya sahiptir. Ayrıca hattın sahip olduğu tüm metro istasyonlarında PAKS denilen Peron Ayırıcı Kapı Sistemi teknolojisi bulunmaktadır. Bu sayede metro güvenliği de tam olarak sağlanmaktadır. 

Bostancı-Dudullu Metrosu İle Nerelere Ulaşım Sağlayabilirsiniz?

Bostancı-Dudullu Metrosu, Anadolu Yakası’nın bağlantısına yüksek derecede katkı sunmuş bir hat olarak öne çıkıyor. Modern bir kentin göstergesi olarak metro ağları ön plana çıkmaktadır. Ayrıca sürdürülebilirliğe de katkı sunan metro hatlarının yaygınlaştırılması çevreye de katkı sunmaktadır. 

Dudullu-Bostancı Metro Hattı’nın sunduğu ulaşım noktalarından biri de İstanbul’un yaz aylarında oldukça sık ziyaret edilen Caddebostan Sahili’dir. İstanbullular’ın denize karşı vakit geçirdiği, balık tuttuğu ve piknik yaptığı bu sahile ulaşım yeni açılan bu metro hattı ile eskisine göre çok daha kolay bir hale geliyor.

Caddebostan’ın yanı sıra Kozyatağı ve Dudullu gibi ofis ve sanayi bölgelerine de bu metro hattı ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Özellikle mobilya satışının merkezi olarak bilinen Modoko Mobilyacılar Çarşısına bu metro ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Bostancı-Dudullu Metrosu ile Sabiha Gökçen’e de kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Sabiha Gökçen-Kadıköy Metro Hattı’na Kozyatağı üzerinden aktarma yapabilir, havalimanına kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Özellikle Ümraniye tarafında ikamet ediyorsanız  bu metro hattı ile havalimanına ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Diğer yandan Üsküdar ve Kadıköy gibi İstanbul’un en önemli merkezi semtlerine de bu metro aracılığı ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kadıköy ve Üsküdar’da bulunan vapur iskeleleri ile deniz ulaşımını tercih edebilir veya Marmaray bağlantısı ile Avrupa Yakası’na geçiş yapabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız