Tekirdağ Seyahat Rehberi

0
2468

Trakya bölgesinin kaçamak durağı Tekirdağ, inci değerinde olduğu halde oldukça az bilinir, az gezilir. Köfteden ve rakıdan çok daha fazlası olan bu kent, Türk sporu güreşin hayat bulduğu yer olarak dimdik ayakta bekler her daim.

Doğasıyla, tarihiyle, dağ ve su sporlarıyla Tekirdağ’a bir kez daha bakabileceğiniz bu yazıda Tekirdağ’ın olmazsa olmazlarını derledik. İşte tepeden tırnağa Tekirdağ:

Tekirdağ’da Gezilecek Yerler

Vali Konağı Caddesi’ndeki Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, bugününü görebildiğiniz Tekirdağ’ın tarih öncesi çağlardan Bizans Dönemi’ne kadar uzayan macerasından izler sergiliyor.

Müzeye giriş için ücret ödemeye gerek yok. Yaz döneminde(15 Nisan – 2 Ekim) 09:00-19:00 arası açıkken, kışın 08:00-17:00 arasında açık.

Müzede tarih içerisinde Tekirdağ ve çevresinde yaşamış, Helen, Roma, Bizans, Osmanlı gibi medeniyetlerden kalma mimari ve tarihi parçalar, tarih öncesi çağlardan kalma mızraklar, çömlekler, takılar, heykeller yer almaktadır.

Savaşın utancından olsa gerek yeşillik arasında gizli bir anıt var, Tekirdağ Şehitler Abidesi. Tekirdağ’ı kazanmak için nelerin feda edildiğini göstermek için dikilmiş. Hürriyet Anıtı ise şehri düşmandan arındıranlara minnettarlık simgesi olarak yaptırılmış.

Hürriyet demişken sırayı Namık Kemal’e vermek gerek. Çünkü Tekirdağ doğumlu şairin adını kafanızı çevirdiğiniz her yerde göreceksiniz. Hürriyet kavramını edebiyata korkusuzca sızdıran Vatan Şairi Namık Kemal’in doğduğu mahalleye yapılan Namık Kemal Evi, ondan izler bulacağınız değerleri sergileyen bir müze aslında.

Sultan II. Bayezid Külliyesi Şifahanesi

Atatürk Evi ise aslında Mustafa Kemal Atatürk’ün Romanya muhacirleri için yapılmasını istediği evlerden biridir ve onun anısına müzeye çevrilmiştir.

Bu müzelerin girişi ücretsizken Osmanlı Dönemi’ndeki en önemli şifa merkezlerinden biri olan Sultan II. Bayezid Külliyesi Şifahanesi’nin müzesi, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nin giriş ücreti ise 2019 yılı güncel haliyle 5 TL.

Dere yataklarının kucakladığı tarihi doku, Çorlu Kalesi ise Bizans Dönemi eserlerinden. Eski Cami ve Rüstempaşa Cami arasındaki Orta Cami, yıkımına üzülen sevenleri tarafından yeniden yaptırıldığı için manevi değer taşıyor. Hoşköy’de Osmanlı’dan kalma bir Fransız dokunuşu olan Hora Feneri, kendi etrafında dönüyor. Şarabınızla gidin ki şartlar dengelensin!

Tekirdağ’da Yapılacak Aktiviteler

Şarköy’deki dağ sporları tutkunlarına göre bir mekân var. Uçmakdere’de rüzgâra kendinizi bırakabilmek için profesyonel olmanız da gerekmiyor. Çünkü yamaç paraşütü dersi alabileceğiniz yerler var. Yeniköy-Uçmakdere bölgesinde uçurtma sörfü de yapabilirsiniz.

Tüplü dalış için en iyi bölgenin Saroz Körfezi olduğunu da hatırlatalım. Ülkemizin önemli tatil beldelerine ev sahipliği yapan şehirde keşfedilmesi gereken plajlar için Tekirdağ’ın En İyi Plajları yazımıza göz atabilirsiniz.

Atatürk Ormanı’nda güzel bir yürüyüşün ardından yapacağınız piknik size nostaljik bir mola olabilir. Bağ evlerine ziyaret de Tekirdağ’da mutlaka yapılması gerekenlerden.

Üzümleriyle meşhur Tekirdağ’ın Mürefte bölgesindeki şarapçılık müzelerini mutlaka görün. Şarap eşliğinde Hora Feneri’nin kenarında deniz manzarasının tadını çıkarın.

Dünyanın en uzun taş köprüsü Uzunköprü’den ise güneşin batışını izleyin, fotoğraflayın. Fotoğraf tutkunlarının elinden düşmeyen makinalara harika pozlar dolduracak güzelliklerle bezeli Tekirdağ’da Namık Kemal Kütüphanesi’ne giderseniz orada Beşevler adı verilen 17. yüzyıldan kalma ahşap evler oldukça fotojenik, bizden söylemesi.

Tekirdağ’da Yeme İçme

Tekirdağ’ın köftesi ve rakısı öyle meşhur ki herhalde özerkliğini ilan etmek üzere.

Hacıköylü Hüseyin Ağa’ya borçlu olduğumuz bugünkü adıyla Tekirdağ köftesi, eti ve kullanıldığı baharatlardan dolayı diğerlerinden ayrılıyor. Tekirdağ’ın en ücra köşelerinde bile yiyebileceğiniz bu köftenin yanında servis edilen yağlı ekmek de oldukça lezzetli.

İskeledeki Rum Meyhanesi’nde yiyeceğiniz balık kokoreç, şarap soslu karides gibi benzersiz lezzetlerin yanına açılacak Tekirdağ rakısı da sofranın olmazsa olmazı olur.

Tarihi lezzet peynir helvası da burada deneyebileceklerinizden.

Bağbozumu şarapları ise gezeceğiniz bağ evlerinde tadabileceğiniz gibi restoranlarda da yemeğinizin yanında isteyebilirsiniz.

Zerde, mısır unu dolması, zennik gibi yöresel lezzetleri akşam yemeğiniz için tercih edebilirsiniz.

Gitmeden bir de güzel höşmerim yerseniz gözünüz arkada kalmaz.

Tekirdağ’daki lezzet durakları hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz Tekirdağ Yemek Rehberi yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Tekirdağ’da Konaklama

Tekirdağ oldukça uygun fiyata bulacağınız otellerin konumları ulaşım açısından çok rahat olduğundan bu konuda sıkıntı yaşamayacağınızı söyleyebiliriz. Önerimiz Osmanlı Dönemi’nde misafirhane olarak kullanılan binada varlığını sürdüren Rodosto Hotel olacak. Tekirdağ’ın eski adını taşıyan bu otelin oldukça zevkli dizayn edilmiş deniz manzaralı odalarından birini ortalama 300-350 TL’ye tutabilirsiniz.

Daha doğayla iç içe olayım ama medeniyetten de çok uzaklaşmayayım, derseniz 250-300 arası bir ücret ödeyerek kalabileceğiniz Şeker Kamp Apart Otel tam size göre.

Köylerde ve ilçelerde pansiyonların yanı sıra kamp ve karavan hizmeti alabileceğiniz yerler de var. Kamp severler için Şarköy’deki Kumbağ Kamping ve Uçmakdere Kamping ile Alkaya Plajı’ndaki büfesi, tuvalet ve restoranı olan 50 çadırlık kamp alanı en güzel adreslerden ve kamp ücretleri maksimum 50 TL.

Tekirdağ’da Alışveriş

Tekira, Ysk Center ve Orion gibi alışveriş merkezlerinden kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz birbirinden güzel şeylerle dolu.

Tekstil ürünleri, makyaj malzemeleri, ayakkabı gibi temel ihtiyaçlarınızın yanı sıra yöresel el dokuma ürünleri, kilimler, anahtarlıklar, kapı süsleri gibi çok tercih edilen hediyelik ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Ek olarak çok meşhur Tekirdağ rakısı ve o güzelim bağlarından üzümler de iyi bir seçenek olabilir. Bağbozumu şaraplardan da mutlaka almanızı öneriyoruz. Öyle lezzetli ki döndükten sonra tadını özleyeceksiniz.

Yöresel hediyelikler tercih edecekseniz Anadolu Efes’in Bir Usta Bin Usta projesiyle kurulan Karacakılavuz Küçük Sanat Kooperatifi‘ndeki kadınlardan alırsanız geçimlerine katkıda bulunabilirsiniz. Çünkü geçimlerini buradan sağlıyorlar.

Tekirdağ’da Eğlence ve Gece Hayatı

Şehir merkezinde özellikler gençlerin eğlence yeri Lunapark, oldukça sık tercih edilen eğlence mekanlarından.

Tekira gibi alışveriş merkezlerinde eğlence yerleri ve sinemalar da seçenekleriniz arasında.

Eğlence için ŞatoNuzun (Cheateu Nuzun) gibi bağlarda vakit geçirmeyi tercih edenlerin yanı sıra eğlence kulüplerinin kapılarını aşındıranlar da mevcut.

Gece hayatı fazla olmasa da oldukça güzel barları olan Tekirdağ’da gidebileceğiniz yerlerden Look Pub & Shot, merkezde fiyatları oldukça uygun olan bir işletme.

Alternatif olarak Kırkpınar Yağlı Güreşleri Turnuvaları’nı izleyebilir veya Uluslararası Trakya Kukla Festivali’ne katılabilirsiniz.

Romantik geziler için tercih edebileceğiniz Barbare Vineyards’a tek başınıza da gelerek sakin bir gün geçirebilir ve leziz şaraplarını deneyebilirsiniz.

Tekirdağ’da Ulaşım

Pegasus Havayolları

Özellikle uzak illerden gelenlerin tercih edebileceği ulaşım türü kesinlikle hava yolu. Pegasus Havayolları’nın seferleriyle Tekirdağ Çorlu Havalimanı’na ulaşabilirsiniz.

Otobüsle ulaşımınızı sağlamak isterseniz şayet Kale Turizm, Balıkesir Uludağ ve Pamukkale tercih edebileceğiniz firmalardan. Otobüs terminali merkezde ama gideceğiniz yer burada bulunmuyorsa ulaşım için minibüsleri kullanabilir veya araç kiralayabilirsiniz.

TETAŞ’ın 16 tane otobüs hattı da bulunuyor ve bir biniş 2 TL. Böylelikle toplu taşıma aracı bulamayacağınız bölgelere rahatlıkla seyahat edebilir, gezinizde ulaşıma ayıracağınız süreyi kısaltarak daha verimli zaman geçirebilirsiniz. Tekirdağ’a araçla ulaşım sağlıyorsanız zaten bir problem yaşamayacaksınız.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız