Roma Seyahat Rehberi

0
3950

Önceki yazımda Trevi Çeşmesi ve Vatikan gibi Roma’da gezilecek yerlerden bahsetmiştim. Bu yazımı ise vize ve ulaşım gibi Roma yolculuğunuz hakkında bilmeniz gerekenler hakkında kaleme aldım.

İtalyan Vizesi Süreci

Roma Pantheon

İtalya için Schengen Vizesi almanız gerekiyor. Tabii yeşil pasaportunuz varsa (ya da İtalya’ya resmi görev için gidip gri pasaport alabiliyorsanız) hiç bunlarla uğraşmayacaksınız, oh! Sizi direk alttaki Ulaşım bölümüne alalım.

Benim gibi bordo pasaport taşıyanlar ise turistik vizeye başvurmak zorunda. Ücret 80 Euro + parmak izi vermek için 29 Euro, son beş yıl içerisinde başka bir ülkeden (veya İtalya’dan tabii) Schengen vizesi aldıysanız parmak iziniz zaten kayıtlı olduğundan ikinci kısma gerek kalmıyor.

Turistik vize başvuruları doğrudan İtalyan Konsolosluğuna yapılmıyor, onun yerine İtalya ile anlaşması bulunan resmi bir acente olan İdata‘ya dosyanızı teslim ediyorsunuz ve parmak izi kaydınızı da burada alıyorlar.

Normalde mülakat yapılmıyor ama hususi olarak sizi çağırıp görüşme hakları hala mevcut, merak etmeyin çok nadiren yaşanıyor. Şu linkten vize formu çıktısını alarak dolduracağınız vize başvuru formu ile birlikte pasaportunuzu, en geç üç ay önce çekilmiş biyometrik fotoğrafınızı, son üç aylık banka hesap özetiniz (minimum 5000 lira bakiye bulunması isteniyor), maaş bordronuz (ya da öğrenci belgeniz) ve varsa tapu, ruhsat gibi varlıklarınızı belgeleyerek acenteye teslim etmeniz gerekiyor. Tabii nüfus cüzdanı fotokopiniz ve ikametgahınızla aile üyelerinizi gösteren tam vukuatlı nüfus kayıt örneği de (bu sonuncuyu e-devlet üzerinden alabiliyorsunuz).

Ayrıca seyahat sigortanızı, otel rezervasyonunuzu, uçak biletinizi (ya da gemi, tren vs nasıl ulaşacaksanız onun bileti) de belgeleriyle teslim etmeniz ve bir de dilekçe yazıp imzalayarak başvuru dosyanıza eklemeniz lazım:

Başvuru sonucunuz ise iki hafta içerisinde belli oluyor. Artık Roma’ya doğru yola çıkabiliriz!

Roma’ya Ulaşım

Roma'ya Ulaşım

Roma’da iki havalimanı bulunsa da Türkiye’den kalkan uçaklar esas havalimanı olan Fiumicino’ya, takdir ettiğim resmi adıyla Leonardo da Vinci Uluslararası Havalimanı’na uçuyor, istediğiniz tarih için obilet.com üzerinden uygun fiyata bilet bulabilirsiniz.

Havalimanı şehir merkezine biraz uzak ne yazık ki. Ekspres tren olan RV ile 45 dakika içerisinde Roma’nın ünlü merkez istasyonu Termini’ye varabilirsiniz. REG kodlu tren ise bölgesel tren olduğundan 10 farklı durağı var ve yolculuk 1 saat sürüyor dolayısıyla tavsiye etmem.

Termini Roma’nın tarihi istasyonu ve şehir içi ulaşım için de önemli bir merkez. Roma Metrosu’nun A ve B hatlarına içeriden ulaşabileceğiniz gibi istasyonun tam karşısında da otobüs durağı bulunuyor. Böylece havalimanından otelinize kolayca ulaşabilirsiniz.

Roma’da Ne Yenir?

Amerikalıların bir sözü vardır: “Roma’dayken Romalı gibi yaşayacaksın.” Tamam da nasıl? Güne kahvaltıyla başlayalım, ardından sizi İtalyan mutfağının cüzdan delmeyen, bütçe bitirmeyen birkaç örneğine yönlendireyim.

Roma Kahvaltı-Yemek

Otellerde kahvaltı satın almanızı pek önermiyorum. Genelde önceden paketlenmiş bir kruvasan, bir paket marmelat ve makine kahvesinden ibaret oluyor.

Onun yerine dışarı çıkıp Roma’nın muhteşem kafelerinden birinde bir Romalı gibi espresso içmeniz Roma’dayken Romalı gibi yaşamanın olmazsa olmazı. Zaten Roma’da caffe diyerek sipariş verirseniz direk espresso getiriyorlar. Sert bulanlar caffe latte veya cappuccino tercih edebilir.

Yanında esasen bir Fransız lezzeti olan kruvasan ya da tuzlu ve İtalya’ya özgü bir alternatif için Pizza Bianca tercih edebilirsiniz, adı sizi yanıltmasın domates sosu içermiyor ve sade pideye benziyor. Bir Türk için bunun kahvaltı bile sayılmayacağını biliyorum ama ne yazık ki Avrupalıları kahvaltı alışkanlığı olmadığından ülkemizdeki gibi sabah ziyafetleri bulmak zor.

Peki kahveyi nerede içmeli? Emin olun gezinizde ziyaret edeceğiniz her bölgede leziz bir kahveye kolayca ulaşabilirsiniz. İtalyanlar bu konuda genel olarak süper olduğundan herhangi bir kafeye çekinmeden girebilirsiniz. Ben kaçırmamanız gereken en iyi yerleri kısaca belirteyim:

Tazza d’Oro

Pantheon’un hemen yanında bulunan bu ufak mekan dünyanın en ünlü kahvecilerinden biri. 2. Dünya Savaşı’nın hemen ardından, 1946 yılında hizmete girmiş ve o gün bugündür herkesi güne enerjik başlatıyor. Muhteşem Pantheon’un gölgesinde şahane bir keyif durağı.

Sant Eustachio

 

Sant Eustachio

Yine Pantheon civarındaki bu kafeden Roma’da gezilecek yerleri anlattığım yazımda bahsetmiştim. 1938 yılında kurulan kafede espressonuz odun ateşinde pişirilecek. Tahmin edebileceğiniz üzere Tazza d’Oro ile aralarında tatlı bir rekabet var. İkisi de mükemmel, ben ayrı günlerde veya aynı gün bir sabah bir akşam olacak şekilde bu iki özel kafeye de şans vermenizi kesinlikle öneriyorum.

Rosati Roma

Rosati

Neptün Çeşmesi’ni ziyarete gittiğiniz gün burada bir kahve içmeden olmaz. Hemen Populo meydanında yer alan kafe 1920lere dayanıyor. Kahvenizi Meryem Ana Heykeli’nin önünde fotoğraf çeken turistlere bakıp “Ben de bu kadar komik mi görünüyorum acaba? Yok canım…” diye düşünerek yudumlayabilirsiniz.

Caffe Greco

İspanyol Merdivenleri’nin hemen başında yer alan bu kafe, 250 yıllık tarihinde Byron ve Keats gibi çok önemli iki şairi ağırlamış. Belki siz de oradayken ilham alırsınız da birkaç satır yazarsınız, kim bilir?

Domiziano

Roma’nın en canlı meydanlarından Piazza Navona’da, tam da Bernini’nin Dört Nehir Çeşmesi’nin karşısında yer alan bu kafenin fiyatları biraz tuzlu olsa da konumu gerçekten özel. Acıktıysanız pizza da var.

Yemeklere geçecek olursak, elbette Roma’da sayısız İtalyan restoranı bulunuyor ve hepsi de lezzetli pizza ve makarna servis ediyor. Unutmamanız gereken şey turistik bir restoranda akşam yemeğinin size pahalıya patlayabileceği. Pantheon’un yanındaki şık Da Fortunata olsun, Campo de Fiori’deki esnaf lokantası görünümlü Ditirambo olsun kişi başı 35 Euro civarı masrafa gireceğiniz yerler. Bütçenizde yer varsa ikisini de rahatlıkla önerebilirim. Vatikan civarında, Tiber Nehri’nin Roma yakasında kalan Supplizio ise İtalya dışında pek bilinmeyen bir lezzet olan domates soslu ve mozzarella dolgulu pirinç köftesi “suppli” ile meşhur. Trevi Çeşmesi’nden yürüyebileceğiniz Colline Emiliane de spesiyal makarna çeşitleri ile ünlü.

Daha ucuz bir seçenek olarak, Vatikan Müzesi’ndeki yorucu gezinizin ardından Pizzarium’un ilginç pizzalarını deneyebilirsiniz. Paket alıp etraftaki banklarda yemeniz gerekiyor ama patatesli böreği andıran özgün patatesli pizzaları için değiyor. Campo Fiori’de yer alan Forno da benzer biçimde pizza servis ediyor.

“Peki ya tatlı?” dediğinizi duyar gibiyim. Tiramisu ve Cannoli yemeden Roma’dan dönmeyi aklınızdan bile geçirmeyin! Tabii özellikle yazın gidenler sıcaktan bunalıp bolca gelato da yiyecek. İşte hepsi için birkaç tavsiye:

Tiramusu Roma

Tiramisu İçin En Güzel Mekanlar

İki güzel alternatif mevcut. İlki, Colosseum yakınlarında bulunan, odun fırınında pişirilmiş çıtır pizzalar satan Luzzi. Diğer ise Trastevere’de yer alan Da Enzo ama Trastevere’yi gezerken tatlı hakkımızı cannoliden yana kullanacağız.

Cannoli Roma

Cannoli İçin En Güzel Mekanlar

The Godfather serisini izlemiş olanlara da tanıdık gelecektir. Esasen Sicilya’ya ait olan bu lezzeti nerede bulsam tüketirim. Roma’da bulabileceğin en iyi örneği şehrin eski mahallelerinden Trastevere’de yer alan Pasticeria Trastevere. Bu güzel mahallenin sokaklarında dolaştıktan sonra mutlaka uğrayın.

Dondurma Roma

Gelato İçin En Güzel Mekanlar

Campo de Fiori’de şubesi bulunan Fatamorgana geziniz sırasında rastlayacağınız, kalabalık ama beklediğinize değen bir seçenek. Alternatifi ise bir sokak yanda bulabileceğiniz Carapina. İtalya’nın en meşhur dondurmacısı olan Claudio Torce’nin de birçok yerde şubesi var, denk geldiğinizde kesinlikle deneyin. Zaten gelatonun o kadar farklı aroma çeşidi var ki her gün, hatta günde iki defa yeseniz yine de hepsini tatmanız zor.

Roma’da Ne Giymeli? Roma’da İklim 

Dondurmadan bahsetmişken; Roma sıcak, çok sıcak. İnsan yağmur riskinden kaçınmak için Temmuz ve Ağustos’u tercih ediyor ama bu sefer de asla otuz derecenin altına düşmeyen sıcaklık insanı bunaltabiliyor. Haziran ya da Eylül, hatta programınız uygunsa Mayıs iyi seçenekler olabilir. Kış aylarında ise rüzgar ve yağış gününüzü mahvedebilir. Roma’nın iklimi tipik Akdeniz iklimi, gezilecek yerleri anlattığım yazımda da belirttiğim gibi kendinizi İzmir veya Antalya’ya gidiyor gibi düşünüp ona göre valiz hazırlayabilirsiniz. Bahsettiğim aylarda (Mayıs ve Eylül dahil) gidecekler kendi sağlıkları için mutlaka güneş kremi ve güneş gözlüğü götürmeli. Yaygın kanının aksine güneş gözlüğü sadece bir aksesuar değil, korneanızı UV ışığın zararlarından korumak ve katarakt olmamak için şart. Son bir not, Vatikan’ı gezerken omzu açık giysilere veya kısa şort ya da eteklere izin verilmiyor. Bir şal ya da kısa kollu tişört ile ince ama uzun bir şort veya etek götürün.

Ayakkabıya gelince, ben sandaletle gezdim çünkü spor ayakkabı ile ayağınız daha sabahın ilk saatlerinde terden sırılsıklam olacaktır. İyi hava alan, hafif bir spor ayakkabı ile şansınızı denemek mümkün olsa da ayak tabanınız çok hassas değilse en iyisi sandalet. Tabii yazın ortasında gitmeyecekler yağmur ihtimaline karşı su geçirmeyen bir çift ayakkabıyı da bavuluna koyup sabah otelden çıkmadan hava durumuna bakabilir.

Roma’da Nerede Kalmalı?

Yazıyı oteller hakkında bir paragraf ile bitireceğim. Aslında otel tavsiyesi vermeyi pek sevmiyorum çünkü oldukça kişiye ve bütçeye özel bir durum, hatta son dönemlerde yükselen airbnb ve couch surfing seçenekleri ile olasılıklar daha da arttı. Genel birkaç önerim ise şu şekilde: Eğer uygun fiyatlı, yeni ve bakımlı bir bina istiyorsanız merkezi konumda bir otel bulmak imkansıza yakın. Neyse ki toplu taşıma İtalyanlardan beklemeyeceğiniz bir dakiklik ve konforla çalışıyor. Dolayısıyla keyfine düşkün olanlar yolda az bir miktar zaman kaybetmeyi göze alıp merkezi olmayan yeni otelleri yeğleyebilir. Tam anlamıyla Roma atmosferini yaşamak isteyenler ise Tiber Nehri’nin iki yakasındaki eski mahallelerde yer alan butik otellere yönelmeli. Odalarda kendinizi Romalı gibi hissedeceksiniz ve otelden çıkar çıkmaz yürüyerek her yere ulaşabileceksiniz.

Ayrıca:

Yazılarından da İtalya’nın Venedik,Floransa ve Torino şehirleri hakkında ulaşım, konaklama, yeme-içme gibi konularda bilgi alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız