Teknolojiden Uzak 67 Tatil Rotası

0
1231

Sosyal medya detoksunu duyamayanınız yoktur. Modern dünyanın artıları ve eksileri kendi iç dünyamızda bir teraziye konduğunda eksi taraflar ağır bastığı an kendimizi her şeyden soyutlama ihtiyacı duyuyoruz.

Sosyal medya başta olmak üzere teknolojinin getirmiş olduğu tüm kolaylıkları elimizin tersiyle itip bir an önce doğaya karışmak, doğayla baş başa kalıp dertleşmek istiyoruz. Haliyle yeni yerler arayışına girip, kalabalık, gürültü, karmaşa ve en önemlisi de teknolojiden uzak rotaları keşfe çıkıyoruz.

İşte hem yurt dışı hem yurt içinde teknolojiden uzak tatil rotaları:

Teknolojiden Uzak 67 Tatil Rotası

Yurt Dışı Teknolojiden Uzak Tatil Rotaları

Desert Rhino Camp, Namibya

Desert Rhino Camp, Namibya

Afrika’nın en büyük serbest dolaşımdaki kara gergedan nüfusuna sahip Desert Rhino Camp’in de olduğu Namibya’da teknolojinin t’sinin dahi uğramayacağı vahşi yaşam temalı harika bir tatil sizleri bekliyor.

Sadece gergedan değil, aynı zamanda aslan, zürafa gibi daha pek çok vahşi hayvanın da olduğu bu kamp alanı, bir vadide kurulu olmakla birlikte günün belirli saatlerinde ziyaretçilerine safari turları imkanı da sunuyor.

Çok sayıda korunaklı ve lüks konaklama tesisinin yer aldığı Namibya’daki Wilderness Safaris’te tam tamına 26 kamp alanı hizmet veriyor.

Dijital dünyayla bağlantınızı tamamen kesmek için Namibya doğru bir seçim olacaktır.

Royal Belum State Park, Malezya

Royal Belum State Park, Malezya

Hiçbir Wi-Fi bağlantı noktasının olmadığı Eden bölgesinde konumlanan Royal Belum Eyalet Parkı’nın sınırları içerisinde 117 hektardan fazla yağmur ormanı ve sulak alan yer alıyor.

Vahşi yaşamı birebir gözlemleme, hatta yaşama fırsatı sunan bu parkın ormanlık bölgelerinde kaplan, ayı gibi hayvanlara da denk gelmeniz olası. Birbirinden farklı seviyelerdeki yürüyüş parkurlarında karşınıza uçuşan rengarenk kelebekler de çıkacak.

Parkın içerisindeki en iyi konaklama tesisi ise Belum Eco Resort. Sadece cep telefonlarının çalıştığı (yalnızca acil aramalar) bu tesiste 3G ya da Wi-Fi sinyali bulmak imkansız gibi bir şey.

Royal Belum State Park, Malezya

Cırcır böceklerinin ahenkli sesi, Temenggor Gölü’nde enfes gün batımı manzaranıza eşlik edecek ve tatiliniz boyunca elbette ki dijital dünyaya dair hiçbir şey düşünmeyeceksiniz.

Broken Hill, Avustralya

Broken Hill, AvustralyaHayallerin ötesinde bir yer var şimdi de rotamızda; o da Avustralya’daki Broken Hill.

Sadece ülkenin değil, neredeyse tüm dünyanın en izole yerlerinden biri olmaya aday Broken Hill, ıssız bir çölün sessizliği ve takımyıldızlarının parıltısından başka bir şey vadetmiyor.

Broken Hill, Avustralya

New South Wales’te yer alan Broken Hill’i yılın her dönemi ziyaret edemeyeceğinizi; bu anlamda gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız gerektiğini de hatırlatalım.

Eqi Buzulu, Grönland

Eqi Buzulu, Grönland

Bilhassa Instagram bağımlı okurlarımıza gelsin bu öneri! Çünkü Eqi Buzulu’na gidip de teknik yetersizlik nedeniyle Instagram’da anlık paylaşım yapamayacağınız, sizi bu tatilden vazgeçirebilir bile… Endişeye mahal yok, ne de olsa tatilin amacı teknolojiden uzaklaşmak, doğaya kaçmak. Bu anlamda siz çekebildiğiniz kadar fotoğraf çekin; nasıl olsa sonra paylaşırsınız.

Bu denli kapsamlı açıklama yapmamızın sebebi de Grönland’ın bu uzak köşesinin inanılmaz fotojenik olması. Lagünlerin gece ışıldaması, eflatuna çalan yamaçlar arasından süzülen niviarsiaq çiçekleri (İzlanda’ya özgü bir bitki türü) ve dahası, hayatınız boyunca sosyal medya hesaplarınızdan değil ama hafızanızdan çıkmayacak bir tatilin kapılarını aralıyor.

Buzulun hemen karşısında yer alan Lodge Eqi konaklama tesisinde bile telefonların çekmediğini belirtelim. Sadece Grönland’ın Ilulissat şehrinden günde 1 kere kalkan tekne ile ulaşım sağlayabileceğiniz Eqi Buzulu, bozulmamış, el değmemiş doğa ve doğal güzellikler ne demek gözler önüne seriyor.

Bu küçük yerleşim yerine geldiğinizde içinizdeki kaşifi uyandırın ve Paul-Émile Victor’un izlerini sürün. Uçurumdaki trekking yollarını arşınlayın ve ardından güneş enerjili kulübenizin balkonunda dilediğiniz kadar dinlenin. Var mı daha iyisi?!

Cistercian Manastırları, Katalonya

Hrıstiyanlığın Katolik koluna bağlı Sistersiyen ya da Cistercian tarikatının Katalonya’da öyle ilginç manastırları var ki… Romanesk mimari tarzı ile dikkat çeken bu manastırlarda yüzyıllardır sürdürülen yüzlerce farklı ritüeli gözlemleyebilirsiniz.

Katalonya Monestir de Santa Maria de Poblet

Katalan krallarının mezarlarına ev sahipliği yapan Monestir de Santa Maria de Poblet, Santa Maria de Vallbona de les Monges (monestirvallbona.cat) ve Monestir de Santes Creus (en.mhcat.cat) olmak üzere üç büyük Cistercian manastırını da gezebilirsiniz.

Katalonya Monestir de Santes Creus Manastırı

Bu üç manastırdan en çok ilgi göreni de inşa tarihi 14. yüzyıla kadar uzanan Monestir de Santes Creus Manastırı. Manastırın odaları ve gizli geçitleri arasında dolaşırken kendinizi kaybedecek ve telefonunuzun hangi cebinizde olduğunu dahi unutuvereceksiniz, bizden söylemesi…

Green Bank, ABD

Green Bank, ABD

West Virginia’nın “Wi-Fi olmayan şehri” unvanına sahip; teknoloji karşıtı olanlar için adeta bir cennet olan Green Bank, yaklaşık 100 metre çapı ve 8000 tondan fazla ağırlığı ile dünyanın en büyük radyo teleskoplarından biri olma özelliğini taşıyor.

Gökbilimcilerin kesintisiz araştırma yapmasını sağlamak için bu teleskop, bir kablosuz sinyal ileten herhangi bir teknolojik aletin (cep telefonu, bilgisayar vb.) yasaklandığı geniş bir bölge ile çevrili.

Zamanla teknolojiden uzaklaşmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Green Bank bölgesi, Allegheny Dağları’nın eteklerinde harika bir konuma sahip olmasıyla da öne çıkıyor.

Halkidiki’nin Issız Adaları, Yunanistan

Halkidiki’nin Issız Adaları, Yunanistan

Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Halkidiki, özellikle yaz aylarında hem teknolojiden hem de insanlardan uzaklaşmak isteyenler için en ideal rotalardan biri.

Üstelik Yunanistan’ın diğer adaları gibi pırıl pırıl bir deniz, tertemiz plajlar, envaiçeşit deniz ürünü ve Yunan tavernaları da cabası.

Halkidiki’nin Issız Adaları, Yunanistan

Tek farkı, diğer popüler adalara göre daha sakin ve de ekonomik.

Kassandra yarımadasındaki ıssız adaları keşfe çıkabilir, kamp alanlarında konaklayabilir, zıpkınla balık avlayabilir ve dilediğinizce deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını çıkarabilirsiniz.

Loch Hourn, İskoçya Yaylaları

Loch Hourn, İskoçya Yaylaları

İskoçya’daki Skiary adındaki misafirhanede asla ve asla telefon sinyali yok, elektrik yok, yol yok, hiçbir şey yok. Ama bolca huzur var; doğa var, doğal güzellikler var.

Kuzey İskoçya’nın dağlık bölgelerine açılan Fort William ve Inverness’ten yaklaşık 2 saatlik sürüş mesafesinde olan Loch Hourn’a giderken son kilometreyi yürüyerek tamamlamanız gerekiyor.

Loch Hourn, İskoçya Yaylaları

Bir aile işletmesi olan Skiary konukevine yerleştikten sonra ilk fırsatta buradaki kuş çeşitliliğini gidip kendi gözlerinizle görün.

Çam sansarlarının adım başı karşınıza çıkacağı tepeleri dolaşabilir, uskumru avlayabilir ve olağanüstü gün batımı manzarasına karşı yakaladığınız balıkları afiyetle yiyebilirsiniz.

Arawak Beach Inn, Island Harbour, Anguilla

Arawak Beach Inn, Island Harbour, Anguilla

Karayipler’in etkileyici adası Anguilla’daki Sandy Island’a 14 km ve Shoal Bay Village bölgesine de 3 km uzaklıkta bulunan Arawak Beach Inn esasında fazlasıyla orijinal bir mimariye sahip konaklama tesisi. Ancak bu oteli diğer tesislerden farklı kılan başlıca özelliği, ne otel genelinde ne de odalarda TV, telefon, internet vb. teknolojik aletler ile erişimin olmaması.

Arawak Beach Inn, Island Harbour, Anguilla

Issız bir adaya düşmüşçesine vakit geçireceğiniz Arawak Beach Inn’de deniz, kum, güneşten başka hiçbir şey yok. E istediğiniz de bu değil miydi zaten?!

Mui Ne, Vietnam

Mui Ne, Vietnam

İnanılmaz güzel bir tatil beldesi olan Mui Ne, eskiden küçük bir balıkçı kasabası idi.

Tropikal bir cennet olan Mui Ne’de yüzme ve diğer su sporlarının yanı sıra uçurtma sörfü ve rüzgar sörfü gibi aktiviteleri de deneyimlemeniz mümkün.

Her ne kadar denize nazır lüks konaklama tesislerinde internet erişimi olsa da Mui Ne genelinde internetin çekmediğini söylemek mümkün. Siz en iyisi mi beldeye gelir gelmez telefonunuz ve diğer teknolojik cihazlarınızı kapatın.

Black Forest, Almanya

Black Forest, Almanya

Almanya’da teknoloji konusunda birçok ünlü seyahat noktası olmasına rağmen, Kara Orman muhtemelen en iyi tech-free (teknolojiden uzak) tatil bölgelerinden biri.

Black Forest, Almanya

Dağlık bölgeler ile çevrili Black Forest, geçmişten bugüne birçok masala ilham kaynağı olmuş ve 1700’lerden beri de guguklu saatin üretim yeri olarak ünlenmiş.

Eşsiz atmosferi bir yana, sakin kırsal bölgeleri ile her göreni kendine hayran bırakan Black Forest’ın yürüyüş parkurlarını keşfetmeyi de ihmal etmeyin.

Bali, Endonezya

Bali, Endonezya

Teknolojiden uzak cennet ada Bali’yi biz ne kadar allayıp pullayıp size sunacak olsak da gidip görmeden, oranın havasını solumadan her şey eksik kalacaktır.

Yemyeşil ormanları, tropikal gizli sığınakları, çarpıcı pirinç tarlaları, beyaz kumlu plajları ve dahasını sunduğu için otomatikman cep telefonunuz aklınıza dahi gelmeyecek.

Egzotik büyüsü ve doğal güzelliklerine ek olarak kültürel ve tarihi mekanları ile de büyük ilgi gören Bali’de çok sayıda su sporu aktivitesine de katılmanız mümkün.

Kravice Şelaleleri – Trebižat Nehri, Bosna Hersek

Kravice Şelaleleri - Trebižat Nehri, Bosna Hersek

Dünyanın en özel ve ilginç doğal güzelliklerinden biri olan Kravice Şelaleleri, teknoloji bağımlılığınızı aşabileceğiniz en ideal yer.

Trebižat Nehri’nin yanı başında yer alan Kravice Şelaleleri, ilk fırsatta Bosna-Hersek’i ziyaret etmek için başlıca nedeniniz olabilir.

Pastoral yaşantıyı da deneyimleyebileceğiniz bölgede piknik yapılabilecek alanlar da mevcut.

Boracay, Filipinler

Boracay Adası, Filipinler

Telefonunuzu elinize almadan saatler hatta günlerinizi geçireceğiniz Boracay, şüphesiz Filipinler’in  en turistik yerlerinden biri.

Berrak, masmavi suları, beyaz kumlu plajları ve görkemli adaları ile ilgi çeken Boracay’da çok sayıda su sporunu da deneyimleme fırsatı bulabilirsiniz.

Katmandu, Nepal

Katmandu, Nepal

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki birçok alana ev sahipliği yapan Katmandu, bir yandan oldukça popüler ve canlı bir tatil destinasyonu iken bir yandan da karşı konulamaz bir dingin ve sakin bir atmosfere sahip.

Teknoloji ve dijital dünya ile tamamen ilişiğinizi keseceğiniz Katmandu’nun büyüleyici kültürünü yakından keşfedebilir, fırsat buldukça da doğa aktivitelerine katılım gösterebilirsiniz.

Byron Bay, Avustralya

Byron Bay, Avustralya

Teknolojinin yakınına dahi uğramadığı şirin bir sahil kasabası olan Byron Bay, aynı zamanda dünyanın dört bir yanından sörf tutkunlarını ağırlaması ile de dikkat çekiyor.

Pek çok güzel plajın da ev sahibi olan bu tatil destinasyonunda tüplü dalış yapabilir, doğal güzelliklerini keşfe çıkabilir ve dilediğinizce güneşlenebilirsiniz.

Gili Adaları, Lombok, Endonezya

Gili Adaları, Lombok, Endonezya

Yılın her dönemi eşsiz kareler yakalayacağınız Lombok’taki Gili Adaları, kablosuz bağlantı, TV vb. şeylerinin adının dahi geçmediği bir yer.

Gelişmiş olmaması da bu büyüsünü muhafaza etmesini sağlıyor kuşkusuz. Bu bölgedeki adaların hiçbirinde motorlu taşıtın olmaması da tertemiz bir hava ve sessizliği de beraberinde getiriyor.

Gili Adaları, Lombok, Endonezya

Beyaz kumlu plajlar, berrak akuamarin suyu, muhteşem gün batımı, çarpıcı manzaraları, taptaze deniz ürünleri ile kelimenin tam anlamıyla ada yaşantısını deneyimleyeceğiniz Gili Adaları’nda dolu dolu bir tatil geçireceğinize şüpheniz olmasın.

Kiruna, İsveç

Kiruna, İsveç

İsveç’in en kuzeyindeki kasabası olan Kiruna, dijital-detoks ihtiyacı duyanlar için mükemmel bir destinasyon.

Avrupa’nın en az nüfuslu bölgelerinden biri olma özelliğini taşıyan Kiruna’da gece yarısı göz kamaştıran bir gökyüzü manzarasını seyredebilir, el değmemiş vahşi doğayı keşfedebilir, köpek kızakları ile çevreyi dolaşabilir ve dünyadaki en büyük yer altı demir madeni olarak kabul gören Kebnekaise’yi ziyaret edebilirsiniz.

Three Camel Lodge, Moğolistan

Three Camel Lodge, Moğolistan

En yakın Wi-Fi erişiminin 10,5 saatlik sürüş mesafesinde konumlanan başkent Ulan Batur’da olduğu Three Camel Lodge, ayılar, develer ve dahası ile tam bir vahşi yaşam belgeselini andırıyor.

Huaoranis, Ekvador

Huaoranis, Ekvador

Amazon Nehri ve kolları, şüphesiz en ideal doğaya kaçış rotalarını oluşturuyor. Yağmur ormanlarında vakit geçirmek, dijital dünyayla aranıza kocaman bir duvar örmenize yeter de artar…

Ekvador’un Huaoranis bölgesinde internetin çekmediğini ya da çok az çektiğini de düşünürsek zaten elektronik cihazlarınızı kendiniz uzaklaştırmak isteyeceksiniz.

Cook Adaları, Avustralya

Cook Adaları, Avustralya

15 Güney Pasifik adasının oluşturduğu Cook Adaları, 18. yüzyılda James Cook adındaki bir kaşif tarafından keşfedilmiş.

Ana ada olan Rarotonga’da konaklayabilir, mercan lagünlerini keşfe çıkabilir veya adaların zengin su altı dünyasında tüplü dalış vb. keyifli aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz.

Fermanagh County, Kuzey İrlanda

Fermanagh County, Kuzey İrlanda

Kuzey İrlanda sınırları içerisinde yer alan Fermanagh County’de Lough Erne Canoe Trail’in de bir parçası olan Lisnaskea bulunuyor.

Fermanagh County, Kuzey İrlanda

Lisnaskea yakınındaki taş evde konaklayabilir, odan sobası ile ısınabilir, güneye bakan çatı penceresinden derin düşüncelere dalabilir, Lough Erne’nin huzurlu koylarının ve yemyeşil adaların tadını çıkarabilirsiniz.

Krubera Mağarası, Gürcistan

Dünyanın en derin noktalarından biri olarak bilinen Marianas Trench gibi büyüleyici bir yer olan Krubera Mağarası’nın gizemini keşfetmek bile başlı başına eşsiz bir deneyim.

Mağaranın 2200 metrelik en derin noktaya ulaşmak için bir rehber ile anlaşmanız gerektiğini hatırlatalım.

Lancaster County, ABD

Lancaster County, ABD

ABD’nin çoğu eyaletinde dijital dünyadan kaçmak pek mümkün değil, ancak 18. yüzyılın başlarında Mennonite soyundan gelen Amish halkı, Avrupa’dan Pennsylvania’ya gelmiş ve o dönemden bugüne modern dünyanın gerektirdiği her şeyden kaçmayı başarmışlar.

Lancaster County’de evler ve konaklama tesisleri şebekeye bağlı olmadığı için herhangi bir elektronik cihaza da ihtiyacınız olmayacak. Ayrıca şehir içi ulaşım da genellikle at arabaları ile sağlanıyor. Böylelikle siz de hem teknolojiden uzak bir tatili kırsal yaşam tarzına uygun bir şekilde geçirebilirsiniz.

Bolivya

Salar de Uyuni, Bolivya

Dünyanın en büyük lityum rezervinin olduğu Bolivya’da modern dünya ile ilişiğinizi tamamıyla kesmeniz mümkün.

Tuz Sarayı, Bolivya

Airstream karavanı ve lüks “Tuz Sarayı”nı görmeden Bolivya seyahatinizi sonlandırmamalısınız.

Echo Valley Ranch, Kanada

Echo Valley Ranch, Kanada

Kanada sınırları içerisinde yer alan British Columbia’nın Cariboo bölgesindeki bu çiftlik, dijital detoks için eşsiz bir nokta.

Echo Valley Ranch‘te internet elbette ki var ama özellikle “telefonum olmadan asla yaşayamam” diyenler için buna gerek dahi olmayacağının garantisini veriyoruz.

Ultima Thule Lodge, Alaska, ABD

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ultima Thule Lodge (@ultimathulelodge) on

Engebeli bir arazide yer alan lüks Ultima Thule Lodge adındaki konaklama tesisinde dokuma kilim halılar, saunalar, ahşap odalar ve dahası sizi bir anda köyünüze ışınlamaya yetecek.

Vahşi doğayı ve kırsal yaşamı aynı anda deneyimleme fırsatını kaçırmayın!

Natura Cabanas, Dominik Cumhuriyeti

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natura Cabana (@naturacabana) on

Yemyeşil ve samimi bir ortamda çevre dostu bungalovlar sunan Natura Cabanas, oldukça sakin bir bölgede çok makul bir fiyata lüks konaklama deneyimi vadediyor.

Leziz ve taptaze yiyecekler, tesise özel bir plaj, günlük yoga ve pilates dersleri, masaj ve muhteşem SPA’nın tadını çıkarabileceğiniz Natura Cabanas’ta telefon ve TV olmadan vakit geçirmek her şeye bedel.

Travaasa Hana, Maui

Travaasa Hana, Maui

Hana Körfezi’ne bakan Hana-Maui oteli, Maui’nin yemyeşil doğu kıyılarının ortasında rüstik bir tatil deneyimi sunuyor.

Kusursuz bir SPA hizmeti, yöreye özgü lezzetler, upuzun bir etkinlik ve aktivite listesi sunan otel, toplamda 77 odasıyla hizmet veriyor. TV, saat ve radyonun olmadığı otele ulaşmak biraz zor olsa da tam anlamıyla dijital detoks yeri.

Caneel Bay, St. John, ABD Virgin Adaları

Caneel Bay, St. John, ABD Virgin Adaları

166 odalı konaklama tesisinin de olduğu 170 dönümlük milli parka giderseniz, doğal ahşap ve taştan inşa edilmiş bungalov evlerde konaklayabilirsiniz.

Doğayla iç içe bir tatil imkanı sunan bu bölgede TV, telefon ve internet erişimi ise bulunmuyor.

The Caves, Jamaika

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Caves (@thecaveshotel) on

Muhtemelen Jamaika’nın en romantik kaçış yeri olan The Caves’in 11 özel yazlık ve suit odası bulunuyor.

Rüstik bir atmosfere sahip olan tesiste TV yok, telefon yok ama yemyeşil yürüyüş rotaları, tertemiz plaj, şık bir bar ve restoran, inanılmaz özenli bir hizmet ve dahası var.

Tensing Pen, Jamaika

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tensing Pen Resort (@tensingpen) on

1970’lerde küçük bir hippi mekanı olarak açılan bu mütevazı büyüklükteki mülk, Negril’in en iyi tatil yerlerinden biri haline geldi.

17 kır evi, restoran, bar, havuz ve küçük yoga stüdyosu ve SPA kulübesi Negril’in batı yakasındaki kayalıklara inşa edilmiş olmakla birlikte bu büyük tesis ziyaretçilerine de her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kusursuz bir tatil deneyimi sunuyor.

Bu arada otel ne kadar lüks ve büyük olsa da içerisinde televizyon, telefon, radyo vb. bulunmuyor.

Jake’s, Jamaika

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jakes Hotel Treasure Beach (@jakestreasurebeach) on

Jake’in Treasure Beach’teki 30 rengarenk kulübesinin çoğunda telefon, TV ve internet erişimi bulunmuyor.

Bu popüler tesisteki resim ve yoga dersleri, SPA ve mükemmel yemeklerden faydalanabilir, bar ve büyüleyici havuzunda keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Jamaica Inn, Jamaika

Bir zamanlar Marilyn Monroe ve Arthur Miller’ın da ilgisini çeken ve küçük, romantik bir tatil yeri olan Jamaica Inn, üzeri sazlıkla kaplı şirin bir bar, küçük havuz, kocaman bir teras ve dahası ile ziyaretçilerine sıra dışı bir tatil deneyimi vadediyor.

Tesisteki odalarda TV, radyo ve hatta saat dahi yok.

Si Como No Resort, Kosta Rika

Si Como No Resort, Kosta Rika

Güzel Manuel Antonio beldesi sınırları içerisinde yer alan 58 odalı Si Como No, yemyeşil bir yamaçta konumlanıyor.

Rengarenk çiçekler ile çevrili, yaban hayatı gözlemleyebileceğiniz bu tesiste günün her saati harika okyanus manzarasına şahit olmanız olası.

İki havuz, iki restoran, SPA, sinema ve vahşi yaşam sığınağının olduğu tesisin odalarında sadece arama yapabileceğiniz eski tip telefonların dışında başka hiçbir teknolojik cihaz bulunmuyor.

Rancho La Puerto, Tecate, Meksika

Rancho La Puerto, Tecate, Meksika

3000 dönümlük bu sağlıklı yaşam beldesinde tam tamına 32 farklı bahçe bulunuyor.

TV yok; sadece çok sınırlı bir internet erişimi var. İlla ki e-posta kutunuzu kontrol etmeniz gerekirse diye söyleyelim; Wi-Fi çeken 4 salondan birine gidip, bir fincan kahvenizle bu büyüleyici vahanın tam ortasında işlerinizi halledebilirsiniz.

Dunton Kaplıcaları, Dolores, Colorado, ABD

Dunton Kaplıcaları, Dolores, Colorado, ABD

San Juan Dağları’ndaki bu küçük tatil köyü harika bir dağ manzarasına sahip.

Restore edilmiş olsa da 19. yüzyıldan kalma bir hayalet kasaba olarak adlandırılan Dolores’in Dunton Kaplıcaları’nda unutulmaz bir masaj yaptırabilirsiniz. SPA’nın tüm imkanlarından faydalanabilir, kaplıca sularında şifa bulabilirsiniz.

The Suttle Lodge, Sisters, Oregon, ABD

The Suttle Lodge, Sisters, Oregon, ABD

Deschutes Ulusal Ormanı’ndaki bu çok yakın zamanda yeniden canlandırılan rüstik-şık kır evinde ve çevresindeki 12 kabinde internet neredeyse hiç yok.

Gölde tekne turuna çıkabilir ya da yürüyüş parkurlarını keşfedebilirsiniz. Ayrıca bir kano veya paddleboard kiralamanız da mümkün.

Kaplumbağa Adası (Turtle Island), Fiji

Kaplumbağa Adası (Turtle Island), Fiji

İnternet dışında hemen hemen her şeyin olduğu bir tatil köyünün hizmet verdiği Fiji’nin Kaplumbağa Adası’nda zamanında çekilmiş Blue Lagoon filminin set yerlerine denk gelmeniz yüksek ihtimal.

Adada yapılabilecek başlıca aktiviteler, dalış, şnorkelli yüzme, ata binme, kayak, yürüyüş, dağ bisikleti, gün batımı gezileri ve yerel etkinlikler.

The Camino de Santiago, Fransa ve İspanya

The Camino de Santiago, Fransa ve İspanya

The Camino de Santiago, Fransa’dan başlayan ve 805 km sonra İspanya’da sona eren bir rota esasında.

Tüm parkuru yürümek yaklaşık  30 gün sürüyor, ancak parkurun tamamı yerine sadece bir kısmını yürümeyi de tercih edebilirsiniz.

Hostellerden lüks otellere kadar her bütçeye uygun konaklama tesisinin parkur boyunca karşınıza çıkacağını söyleyebilirsiniz.

DEN Meditation Silent Retreat, Ojai, Kaliforniya, ABD

DEN Meditation Silent Retreat, Ojai, Kaliforniya, ABD

Dijital detoks tatilinizde günlerinizi, meditasyon, yapmak, doğada yürüyüş, ve dahası ile geçirmek için en ideal yer Kaliforniya eyaletine bağlı Ojai’deki DEN Meditation Silent Retreat olacaktır.

Tierra Patagonia, Torres del Paine, Şili

Tierra Patagonia, Torres del Paine, Şili

Sarmiento Gölü’nün kenarında eşsiz bir konuma sahip olan Tierra Patagonia, bir UNESCO biyosfer rezervi olan Torres del Paine Ulusal Parkı sınırları içerisinde bulunuyor.

Her şey dahil konaklama hizmeti veren tesiste wifi sadece ortak alanlarda kullanılabilmekle birlikte hiçbir noktasında TV ya da telefon bulunmuyor.

Buzul yürüyüşleri, olta balıkçılığı, at safarileri ve keşif gezintileri gibi pek çok aktivitenin de düzenlendiği 39 odalı bu tesis, kasım ayından mayıs ayına kadar açık.

Bay of Fires Lodge Walk, Tazmanya, Avustralya

Bay of Fires Lodge Walk, Tazmanya, Avustralya

Bu dört günlük yürüyüş aktivitesi, Tazmanya’nın uzak ve el değmemiş bir bölgesinde gerçekleşiyor.

Rehberler sizi her gün tenha plajlar ve diğer büyülü manzaralar boyunca bir ila yedi saatlik yürüyüşe çıkarken, sizi bölgenin tarihi, yaban hayatı ve daha fazlası hakkında bilgilendirecekler de aynı zamanda…

Konaklama, Forester Beach Camp ve Fires Bay (eco) Lodge’daki çadırlarda gerçekleşiyor ve rotaya dahil olan aktiviteler ise kano, balık tutma, şnorkelle yüzme ve SPA hizmetleri…

Bay of Fires Lodge Walk her sene ekim ayından mayıs ayına kadar ziyaretçilerin hizmetinde.

Cumberland Adası, Georgia, ABD

Cumberland Adası, Georgia, ABD

Bu Georgia adası bir zamanlar Carnegie ailesinin tamamına yakının yaşadığı bir yerleşim yeriydi, ancak 1970’lerde ulusal bölge ilan edildikten sonra hükümet yönetimi devraldı.

Cumberland Adası, Georgia, ABD

Şimdi ise çok az sayıda insanın aslında Cumberland Adası’nda yaşamasına izin veriliyor.

Adanın bir ticari kuruluşu olan Greyfield Inn adlı konaklama tesisinde dahi internet erişimi bulunmuyor.

Dijital Detoks Safarisi (Digital Detox Safari), Birden Çok Rota, Afrika

Dijital Detoks Safarisi (Digital Detox Safari), Afrika

Evet, yanlış duymadınız; Afrika’nın birden çok noktasında “Dijital Detoks Safarileri” düzenleniyor. Yani, telefonunuzdan sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmek tercihinize bile bırakılmamış…

Jacada Travel adlı bir şirket, özellikle teknolojinin uğramadığı bölgeler seçerek farklı safari programları oluşturuyor. Bu rotalar arasında da Botsvana, Zambiya, Kenya ve Tanzanya gibi ülkeler bulunuyor.

El Silencio Lodge: Bajas del Toro, Kosta Rika

Bulut Ormanı, Kosta Rika

El Silencio, 500 dönümlük Kosta Rika ormanında yer alıyor ve ziyaretçilerine, ağaç dikme, doğa yürüyüşleri, Bulut Ormanı parkurları, kuş gözlemciliği, şarap tadımı, kahve tadımı, yemek pişirme dersleri, volkan kaplıcalarına ziyaret, sayısız şelaleler gibi sayısız aktivite imkanı sunuyor.

Wadi Rum, Ürdün

Ram Vadisi, Ürdün

Fantastik bir çöl macerasında insan telefonuna bakar mı hiç? Ürdün’de masallardan fırlamışçasına bir tatil sizleri bekliyor!

Ram Vadisi, Ürdün

Nebatilerden kalma görkemli Petra’yı gece gündüz fotoğraflayın, tabii anlık paylaşmamak suretiyle…

Çölün dingin atmosferi, sessizliği ve uçsuz bucaksız olması size, dijital detoks tatilinden beklediğiniz her şeyi fazla fazla verecek…

Wight Adası, İngiltere

Wight Adası, İngiltere

Başkent Londra’da ne işiniz var değil mi ama? Kalabalık, trafik, gürültü, karmaşa… Bizce de hiç gerek yok. O zaman illa da İngiltere diyenlere harika bir önerimiz var: Wight Adası.

Adanın sahil bölgesi de olduğu için tatilinizi ya mayıs ya da eylül-ekim aylarına denk getirmenizde fayda var.

Korgalzhyn, Kazakistan

Korgalzhyn, Kazakistan

Tüm cihazlarınızı ve sosyal medya hesaplarınızı daha Kazakistan uçağına biner binmez çevrimdışı duruma getirin.

Vahşi doğayı ve kırsal yaşantıyı deneyimleyebileceğiniz Korgalzhyn Köyü’nün sıcakkanlı ve misafirperver halkı ile hayatınız boyunca unutamayacağınız  bir tatilin kapılarını aralayacağınıza emin olabilirsiniz.

Pembe flamingoların çevrelediği kamp alanlarını da keşfe çıkmadan dönmeyin deriz.

Yurt İçi Teknolojiden Uzak Tatil Rotaları

Erikli, Edirne

Erikli, Edirne

Akvaryum gibi bir denize, belli dönemler dışında kalabalık olmayan tertemiz plajlara ve envaiçeşit deniz ürününü bulabileceğiniz lokantalara ev sahipliği yapan Erikli, en bütçe dostu tatil yerlerinden biri olmasıyla da öne çıkıyor.

Edirneliler dışında çoğu kişinin adını dahi duymadığı Erikli, henüz keşfedilmemişken kesinlikle görülmeye değer.

Bozcaada ve Gökçeada, Çanakkale

Bozcaada, Çanakkale

Türkiye’nin en büyük adaları listesinde isimlerini ilk sıraya yazdırmayı başaran Bozcaada ve nispeten daha sakin olan Gökçeada bu seneki “arınma” rotanız olabilir, ne dersiniz?

Sakin Şehir (Citta Slow) unvanlı Gökçeada ve Bozcaada’nın üzüm bağlarını bir bir keşfederken leziz mi leziz yerel şaraplarının tadına bakabilir, birbirinden keyifli su sporu aktivitelerine katılabilir ve her gün güneşi farklı bir noktada batırabilirsiniz.

Gökçeada Gezi Rehberi

El değmemiş koylarında denize girmek, altın sarısı kumsallarında güneşlenmek ve Ege’nin damaklara bayram havası yaşatacak lezzetlerini sunan denize nazır restoranlarında vakit geçirmek, gerçekten paha biçilemez.

Babakale Köyü, Çanakkale

Babakale Köyü, Çanakkale

Asya kıtasının en uç noktası olan Babakale’nin şık balık restoranlarında muazzam bir gün batımı manzarası eşliğinde harika lezzetler tatmak, Çanakkale’ye bir kez daha aşık olmanızı sağlayacak.

Tarihi ve kültürel açıdan da inanılmaz zengin olan Babakale’de Osmanlı’dan kalma pek çok ize de rastlayabilirsiniz.

Assos, Çanakkale

Assos, Çanakkale

Assos Antik Kenti, Behramkale Köyü, Hüdavendigar Camii gibi yerlerin olduğu, öyle 1-2 günde tamamını gezecekmişsiniz hissi uyandıran ama asla yeterli gelmeyen bir yer Assos…

Çanakkale’nin en güzel ilçelerinden biri olan Assos’a gidecek olursanız, antik kent için en az 1 gününüzü ayırmalı, Kadırga Koyu ve Sokak Ağzı’nda yüzmeli ve meşhur Athena Tapınağı’nın efsaneleşmiş hikayesini bizzat yerinde dinlemelisiniz.

Adatepe, Kazdağları, Çanakkale ve Balıkesir

Kaz Dağları, Çanakkale

Oksijen seviyesinin yoğunluğu dünyanın en temiz havasına sahip 2. yeri olma özelliğini taşıyan Adatepe Köyü ve buranın en çok ilgi gören noktası Zeus Altarı’na gidince zaten gözünüz telefon filan görmeyecek…

Vaktiniz kalırsa eğer taş otelleri ve konakları ile ünlü Yeşilyurt Köyü’ne uğramayı da unutmayın.

Kapıdağ Yarımadası, Balıkesir

Yine Türkiye’de herkesin bilmediği bir başka rota daha… Erdek, Akçay, Ocaklar, Ayvalık, Zeytinli gibi Balıkesir’in en bilindik yerlerini görmek yerine daha sakin noktaları keşfetmek isteyenler, yönünü önce Kapıdağ Yarımadası’na; sonra da Narlı, Turanlar ve Doğanlar köylerine çevirebilir.

Kalem Adası, Dikili, İzmir

Dikili, İzmir

İzmir’in kalabalık, insan insan üstüne olan tatil yerlerini unutun; burası herkesin gözünden uzakta bir yer!

Dikili ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kalem Adası öylesine gizli kalmış bir yer ki sadece bir konaklama tesisine ev sahipliği yapıyor. Oliviera Resort’ta hem romantik hem de sessiz sakin bir tatil yapma fırsatını kaçırmayın.

Kelebekler Vadisi-Kabak Koyu-Likya Yolu, Fethiye, Muğla

Kabak Koyu, Fethiye, Muğla

Bu üçlüye bir de Kabak Koyu’nu ekleyelim, tam olsun! Muğla der demez akla ilk gelen yerler buralar olabilir tabi ama sonuçta dijital detokstasınız; amaç, kalabalıktan uzaklaşmak değil, sosyal medya hesaplarınızı bir süreliğine terk etmek.

Bu amaca en çok uyan rotalar da Kelebekler Vadisi, Faralya, Kabak Koyu, hatta Likya Yolu’nun Muğla ve Antalya’yı da kapsayan her noktası.

İster bisiklet kiralayın, isterseniz de yürüyerek Likya Yolu’nu tamamlayın, orası size kalmış…

Konaklamanızı Faralya’daki butik otellerden birinde gerçekleştirin, oradan Kabak Koyu ve Kelebekler Vadisi’ne inen patika yolu yürüyün; buradan ayrılmak dahi istemeyeceksiniz…

Köyceğiz, Muğla

Dalyan Muğla

Muğla’nın belki de merkezinden sonra en az ziyaretçi çeken yerleri arasında gösterilebilir Köyceğiz.

Bunun temel nedeni ise Marmaris, Göcek ya da Fethiye gibi hareketli olmaması. Ama siz siz olun, Muğla’da tatil yapacağınız belli olur olmaz ilk sıraya Köyceğiz’i, hemen yanı başındaki Kral Mezarları’nı, Dalyan ve Datça’yı yazın.

Dalyan Muğla

Sessiz, buram buram tarih kokan bir yer burası. Bir noktadan sonra bu sessizliğe alışıyor ve bir daha ayrılmak istemiyorsunuz.

Akyaka, Muğla

Akyaka, Muğla

Uçurtma sörfü yani kitesurfing rotaları arasında gösterilen Akyaka, Muğla’nın en küçük ama bir o kadar da izole yerlerinden biri olma unvanına sahip. Tıpkı Köyceğiz gibi insanı içine çeken bir atmosferi var.

Bir de tüm bu özelliklere adım başı karşınıza çıkacak ahşap evler ve cam gibi parıldayan Azmak Nehri eklenince değmeyin keyfinize…

Selimiye, Marmaris, Muğla

Selimiye, Marmaris, Muğla

Butik otellerin başrolde olduğu, o lüks, her şey dahil tatil köyleri ve resort otellerin kapısına dahi uğramadığı, sükunetin bir saniye bile yanı başınızdan ayrılmayacağı Selimiye, Türkiye’nin açık ara en şirin sahil kasabası.

Marmaris’in kalabalığından sıkılanlar için alternatif bir rota olabilecek Selimiye’yi keşfettikten sonra Bozburun ve Orhaniye’ye doğru yol alabilirsiniz.

Çukurbağ Yarımadası, Antalya

Çukurbağ Yarımadası, Antalya

Meis Adası’nı karşısına almış güzeller güzeli Çukurbağ Yarımadası, Antalya’nın en merkezi, turistik ve hareketli bölgesi olarak bilinen Kaş’a da oldukça yakın bir konumda bulunuyor.

Kaş gibi hareketli bir noktanın -deyim yerindeyse- dibinde saklı bir cennet yatıyor da haberimiz yokmuş!

Pasaportu olanlara müjde; Çukurbağ Yarımadası’ndan kapı vizesi ile Meis Adası’na günübirlik turlar sayesinde geçiş yapabilirsiniz.

Arsuz, Hatay

Arsuz, Hatay

Yüzyıllar boyunca sayısız medeniyet, kültür ve dinin kardeşçe bir arada yaşadığı Arsuz’da deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını teknolojiden; özellikle de insanlardan uzakta çıkarmanız mümkün.

Günün her anı gurme lezzetler tatma imkanı da bonusunuz olsun…

Narlıkuyu, Mersin

Narlıkuyu, Mersin

Geçmişi Roma imparatorluğuna kadar uzanan bu kadim yerleşim yerinde yılın büyük bir bölümü denize girilebiliyor.

Hem zamanda yolculuğa çıkmak hem de çok uygun fiyatlara deniz, kum, güneş tatili yapmak isteyenler ilk fırsatta rotasını Narlıkuyu’ya çevirmeli.

Oylat, Bursa

Oylat, Bursa

Kaplıca, mağara ve şelale desek yeterli gelir mi dersiniz?

Oylat, Bursa

Bursa’nın Oylat’ı öyle bir yer ki mistik ve bir o kadar da huzur saçan ilginç bir havası var.

Termal kaynakları ve şifalı kaplıca suları bir yana keşfedilecek çok sayıda şelale ve gizemli mağaranın olduğunu da belirtelim.

Yedigöller ve Abant, Bolu

Abant Gölü

Keramali ve Abant dağlarının eteklerinde mükemmel bir konuma sahip olan Abant Gölü ile Yedigöller, yılın dört mevsimi çok sayıda ziyaretçinin ilgisini çeken başlıca kamp rotaları arasında bulunuyor.

1700 metreye kadar çıkan zirvelere tırmanabilir, doğa ve macera sporlarını deneyebilir, göl kenarında çadırınızı kurarak hayatınızın en özel anlarını yaşayabilir ve gölde tuttuğunuz balıkları pişirterek afiyetle yiyebilirsiniz.

Yedigöller

Yedigöller’de ise Aşıklar Çeşmesi ve Dilek Çeşmesi ile seyahatinize start verebilir, ardından milli parkı rehberli turlar eşliğinde gezebilirsiniz.

Kuş gözlemciliğinin de epey yaygın olduğu milli parkı dolaşırken karşınıza çıkacak olan endemik bitkiler hakkında bilgi edinebilir, doğa yürüyüşleri, kampçılık ve balıkçılık gibi aktivitelere katılım gösterebilirsiniz.

Karadeniz Yaylaları

Ayder Yaylası

Borçka-Karagöl’den Ayder’e, Elevit’ten Gezen’e, Kop Dağı’ndan Perşembe, Pokut ve Kafkasör’e kadar onlarca farklı yaylayı gezebileceğiniz kapsamlı bir rota çizebilirsiniz.

Bir diğer seçenek de zevkinize ve bütçenize en çok hitap eden Karadeniz yaylasını seçip, oradan oraya gitme telaşı olmadan tek bir yerde konaklamak.

Kaçkar Yaylası Artvin

Artvin’deki Kafkasör Yaylası’nda yoga ve meditasyon yapabilir, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Okut Yaylası’nda 150 yıllık evlerde konaklayabilir, Ordu’nun Perşembe Yaylası’nda off-road araçlar ile keşfe çıkabilir, Rize’deki Ayder Yaylası’ndaki yayla şenliklerine katılabilir ya da 50 derece ısıdaki kaplıca sularında şifa bulabilir, Artvin ili sınırları içerisinde yer alan Borçka-Karagöl’de kamp kurabilir, Rize’nin Elevit Yaylası’nda  Karadeniz’e özgü lezzetlerin tadına bakabilir veya Bayburt’taki Kop Dağı Yaylası’nda kayak yapabilirsiniz.

Kapadokya

Mağara Oteli, Kapadokya

Öyle 1-2 günlük dijital detoks olmaz diyenlere en az 1 hafta sıkılmadan geçireceğiniz bir tatil için en ideal rotayı öneriyoruz: KAPADOKYA!

Şarap tadım etkinlikleri, tüm gizemini medeniyetler boyunca koruyabilmiş mağaralar, vadiler, yeraltı şehirleri ve açık hava müzeleri, eşsiz görüntüsü karşısında büyüleneceğiniz peri bacaları ve tabi ki mağara otellerini keşfederken “Teknolojinin babası gelse tanımam!” diyeceğinizi şimdiden duyar gibi olduk.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız