Türkiye’nin En Güzel Sanal Müzeleri Bir Tık Uzağınızda!

0
993

Porsuk Çayı, Zeugma, Topkapı Sarayı ya da görmek istediğiniz neresi varsa evinizden keşfetmek artık çok kolay…

Sanal müze turları yardımıyla, Türkiye’nin dört bir yanındaki tarihi yapıları, antik kentleri, kültürel mirasları ve hatta doğal güzellikleri inceleme fırsatına sahibiz.

Türkiye’nin Sanal Müzeleri

1) Topkapı Sarayı, İstanbul

Topkapı Sarayı

Osmanlı İmparatorluğu’nun kalbinin attığı Topkapı Sarayı, alışıldık sarayların aksine tek bir bina olarak değil, göz alıcı köşklerden ve avlularldan oluşan bir kompleks…

Topkapı Sarayı Koleksiyonu

Osmanlı devlet işlerinin yürütüldüğü merkez olmasının yanı sıra hanedanın da yaşamını sürdürdüğü saray, bugün bu ihtişamlı tarihin izlerini sürebildiğimiz muhteşem bir müze…

Topkapı Sarayı

Sultanların taht odalarını, kutsal emanetleri, harem dairelerini, Divan-ı Hümayun veya arz odası gibi sarayın farklı işlevlerdeki alanlarını detaylıca gezebileceğiniz bir sanal müzesi de bulunan Topkapı Sarayı, İstanbul’da gezilecek yerlerin başında geliyor.

Topkapı Sarayı’nın Bölümleri

Topkapı Sarayı’nı sanal turla gezmek için tıklayın. 

2) Göreme Açık Hava Müzesi, Nevşehir

Göreme Açık Hava Müzesi

Kapadokya’nın büyüleyici coğrafyası hem eşsiz doğa manzaralarıyla hem de tarihin şekillendiği mağaralarıyla dünyanın her yerindeki turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

Hristiyanlığın başlangıcında, ilk inananların korunmak ve barınmak için sığındıkları, ilk ibadethanelerini inşa ettikleri yerlerden biri de Göreme…

Kapadokya Tarihi Kilise

Peribacalarının içlerinde hem yaşayan hem de ibadet eden bu insanların hayatına yakından bakmak isteyenler için Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya’da mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya

Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise gibi tarihi yapıların içlerini gezmek, yüzlerce yıldır korunmuş freskleri görmek için artık Göreme Açık Hava Müzesi’nde sanal tur yapabilirsiniz.

Kapadokya, Nevşehir

Göreme Açık Hava Müzesi’ni sanal turla gezmek için tıklayın. 

3) Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Edirne

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Edirne

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Edirne’nin tarih öncesi çağlardan günümüze ulaşan arkeolojik buluntularının yanı sıra şehrin günümüze kadar uzanan kültürel değişimini gözler önüne seren zengin bir koleksiyona sahip.

Trakya’nın ilk yerleşik insanlarından Romalılara ve Bizanslılara uzanan tarihi panoramayı yansıtan müzede Osmanlı Dönemi’nden kalma sayısız mezar taşı, el yazmaları, sikkeler de sergileniyor.

Müzede Osmanlı Dönemi su kültürünü yansıtan balıklı havuzlar, sebiller, çeşme aynaları, kuşluklar ve şadırvanlar da görülebilir.

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni sanal turla gezmek için tıklayın.

4) Kars Sarıkamış Şehitliği, Kars

Kars Sarıkamış Şehitliği

1914 yılında I. Dünya Savaşı Doğu Cephesi’nde Batum’u geri almak ve Rusları bölgeden uzaklaştırmak üzere yola çıkan askerlerimizin soğuk hava şartları ve teçhizat yetersizliği nedeniyle şehit oldukları yerde inşa edilen Kars Sarıkamış Şehitliği, Allahuekber Dağları’nda yer alıyor.

Kardelenler olarak da anılan bu askerlerimiz; Allahuekber Tepe Şehitliği, Meçhul Asker Şehitliği, Sarıkamış Şehitliği, Dikenli Tepe Tabya Şehitliği, Çakırbaba Şehitliği, Ağababa Şehitliği, Soğanlı Şehitliği, Divik Köyü Şehitliği ve Bardız Geçidi Şehitliği’nde yaşatılıyor.

Her sene ocak ayının ilk haftasında 90 bini aşkın kahrmamanımızın anısına, anma törenleri gerçekleştiriliyor. Sarıkamış’a gitme şansı olmayanlar içinse bölgeyi sanal turla gezmek mümkün.

Sarıkamış Şehitliği’ni sanal olarak ziyaret etmek için tıklayın. 

5) Pierre Loti Tepesi, İstanbul

Pierre Loti Tepesi (2)

Bir müze olmasa da İstanbul’un en nostaljik yerlerinden biri olan Pierre Loti Tepesi, Eyüp sırtlarında, Pierre Loti Mezarlığı’nın hemen yanında yer alıyor.

Haliç manzarasına ve Feshane’ye bakan bir tepede yer alan Pierre Loti Kahvesi, küçük masalarında çayınızı kahvenizi içebileceğiniz sakin ve huzurlu atmosferiyle ünlü.

Pierre Loti Tepesi (2)

İstanbul’un en eski camilerinden olan Eyüp Sultan Camii’ni ve Türbesi’ni ziyaret edenler, Pierre Loti Tepesi’ne çıkarak yaz günlerinde soğuk bir limonatayla ferahlayıp, kışın demli bir çayla içini ısıtıyor.

Pierre Loti'den Haliç

Türk filmlerinde ve dizilerde sıkça gördüğümüz Pierre Loti Tepesi’ne Pierre Loti Teleferiği ile çıkmak da manzaranın tadını çıkarmanın bir başka yolunu sunuyor.

Eyüp Sultan Camii

Pierre Loti Tepesi’ni görmek isterseniz, yolunuz oraya düşene kadar sanal tur ile kısa bir gezinti yapmayı da deneyebilirsiniz.

Pierre Loti Tepesi’ni sanal olarak dolaşmak için tıklayın. 

6) Balıklıgöl, Şanlıurfa

Balıklıgöl, Urfa

Şanlıurfa’nın merkezinde Halil-ür Rahman Gölü’nün güneyinde ve Rizvaniye Camii’nin yanında yer alan Balıklıgöl, Şanlıurfa’nın mutlaka görülecek yerlerinin başında geliyor.

İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olduğuna inanılan göl, çevresindeki tarihi yerlerle birlikte her yıl on binlerce ziyaretçi ağırlıyor.

Balıklıgöl, Urfa

Yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen balıklar asla yenilmiyor çünkü Hz. İbrahim’in atıldığı ateşin odunlarının balıklara dönüştüğüne de inanılıyor.

Balıklıgöl, Urfa

Balıklıgöl ve çevresinde gezilecek yapıların birçoğu sanal tur ile keşfedebileceğiniz mekanlar arasında yer alıyor.

Şanlıurfa’nın Balıklıgöl havzasını sanal turla gezmek için tıklayın.

7) Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Sivas

Divriği Ulu Camii

Anadolu’nun en eşsiz yapılarından biri olan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, 1200’lü yıllarda Mengücek Beyi Ahmed Şah tarafından; Dârüşşifa ise aynı tarihte, eşi Turan Melek tarafından Ahlatlı Muğis oğlu Hürrem Şah adlı bir mimara yaptırılmış.

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Sivas

Dantel gibi işlenen taş oymalarıyla ünlü yapı, 1985 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.

Bu muhteşem yapıyı, dört mevsim oturduğunuz yerden keşfetmek içinse tek yapmanız gereken sanal turdan yararlanmak.

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nı sanal turla gezmek için tıklayın. 

8) Porsuk Çayı, Eskişehir

Porsuk Çayı Eskişehir

Eskişehir’in en turistik yerleri ve sosyal hayatı Porsuk Çayı etrafında şekilleniyor.

Venedik kanalları gibi sandallarla gezilebilen Porsuk Çayı, yaz aylarında üniversite öğrencilerinin uğrak yeri oluyor.

Porsuk Çayı Eskişehir

Birbirinden zarif köprülerle iki yakası birbirine bağlanan çayın etrafında barlar, restoranlar, cafe’ler ve birçok eğlence mekanı da sıralanıyor.

Porsuk Çayı ve çevresinde bir sanal tura çıkmak için tıklayın. 

9) İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, İstanbul

İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, İstanbul

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olarak kurulan İstanbul Modern; fotoğraf, tasarım, mimari, yeni medya ve sinema alanlarındaki yapıtları sanatseverlerle buluşturuyor.

Modern sanatı geniş kitleler için kolayca erişilebilir kılmayı hedefleyen müzede bu amaçla her yaştan sanat izleyicisine sergiler ve eğitim programları yoluyla ulaşıyor. İstanbul Modern’de yer alan pek çok modern sergiyi online olarak da gezmek mümkün.

İstanbul Modern’de güncel sergileri gezmek için tıklayın. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız