Yaz Meyve ve Sebzelerinin Su Oranları

0
78

Su içmenin ne kadar sağlıklı ve yararlı olduğunu artık söylemeye gerek yok sanırım. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar suyu sadece içmenin değil biraz da yemenin üzerine odaklanmak gerektiğini gösteriyor. Özellikle vücudun çok su kaybettiği yaz aylarında sadece su içmeye değil su içeriği yüksek sebze ve meyveleri tüketmeye de özen göstermeliyiz. Özellikle su içmeyi sevmeyenler ya da unutanlar bu besinleri daha da fazla tüketmeli. Uzmanlar su içeriği yüksek sebze ve meyvelerden maksimum fayda almak adına çiğ olarak ya da çok hafif haşlanarak tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Hadi gelin yaz mevsiminin su içeriÄŸi bakımından en zengin sebze meyvelerine bir göz atalım.  

Yaz sebze ve meyvelerinin su oranları:

1 – Salatalık

Neredeyse tamamı su diyebileceÄŸimiz salatalığın içeriÄŸindeki su oranı yüzde 96. Lif içeriÄŸi oldukça yüksek olan, diyetlerin vazgeçilmezi salatalık aynı zamanda önemli bir C vitamini kaynağı. Salatalık ile ister mis gibi bir cacık yapın isterseniz de üzerine tuz döküp kütür kütür yiyin. Tercihiniz ne olursa olsun salatalığı yaz aylarında sofralarınızdan eksik etmeyin. 

2 – Kabak

Detoksların vazgeçilmezi, yaz sebzelerinin en lezzetlisi kabak aynı zamanda su içeriği en yüksek sebzelerden biri. Su oranı yüzde 95 olan kabak ile harika yemekler hazırlayabilirsiniz. Fırında renkli biberlerle kızartıp üzerine yoğurt gezdirebilir, rendeleyip cevizle birlikte çok az zeytinyağında soteleyebilir ya da klasik pirinçli, zeytinyağlı sebze yemeğini yapabilirsiniz. Bence kabağın her hali ayrı lezzetli.

3 – Biber

Yaz sofralarına renk veren kırmızı, sarı ve yeşil biberler yüzde 93 oranında su içeriyor. Vücuda en çok sıvı desteği sağlayan sebzelerden biri olan rengarenk biberlerle nefis salatalar yapabileceğiniz gibi yemeklerinize ekleyebilir ya da sadece fırında pişirip, yoğurtla buluşturarak nefis mezeler hazırlayabilirsiniz. 

4 – Marul

Özellikle yaz aylarında tazecik yeşilliklerle, sebzelerle yapılan salatalar sofralarda kendine daha çok yer buluyor. Marul da yüzde 96 oranındaki su içeriği ile vücudun kaybettiği suyu ve vitamini yerine koymaya en çok yardımcı olan sebzelerden biri. Ancak maruldan bahsederken minik bir uyarı yapmadan geçmek olmaz. Marulu yıkarken yapraklarını tek tek ayırıp güzelce yıkamaya özen göstermelisiniz.

5 – Domates

Mis kokulu yaz domateslerinin sofralardaki yeri bambaşka. İçeriğindeki vitaminler sayesinde önemli bir antioksidan kaynağı olan domatesin yüzde 94’ü su. Günün her anına, her öğününe yakışan domatesi özellikle mevsiminde sofranızdan eksik etmeyin derim. Yaz domatesinin üzerine biraz sızma zeytinyağı biraz da taze kekik gezdirdiniz mi tadına doyum olmuyor.

6 – Karpuz

Karpuz, yüzde 92 ile içeriğindeki su oranı en yüksek meyve olsa gerek. Büyük küçük herkesin dört gözle çıkmasını beklediği karpuz peynire ayrı simite ayrı yakışıyor. Ancak karpuz yerken porsiyon konusunda dikkatli olmakta fayda var. Çünkü şeker oranı oldukça yüksek.

7- Åžeftali

Yaz meyvelerinin en sevilenlerinden biri olan şeftalinin yüzde 88’i su. Hem tatlıya hem de tuzluya yakışan şeftali ile lor peynirli semizotlu harika bir salata hazırlayabileceğiniz gibi muhteşem kekler ya da smoothieler de hazırlayabilirsiniz. Aklınızda bulunsun.

8 – Çilek

Bence çilek, yoğurda en yakışan meyveler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Önemli bir C vitamini ve potasyum kaynağı olan çileğin su oranı ise yüzde 91. Çilek üzerine sadece pudra şekeri serpildiğinde ya da eritilmiş çikolataya bandırıldığında da muhteşem bir lezzete dönüşüyor. Ancak ben daha farklı lezzetler denemek isterim derseniz de çilek ve ıspanakla nefis bir salata hazırlayabileceğiniz gibi muhteşem kekler ve pastalar da yapabilirsiniz.

9 – Kiraz

Bence kiraz, dört gözle beklenen yaz meyveleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Yüzde 80 oranında su içeren kirazın çekirdeğinden sapına her parçasının sayısız faydası var. A, C vitaminleri, magnezyum ve potasyum bakımından oldukça zengin olan kirazın sapı ise ödem şikayetlerinin azalmasına yardımcı oluyor. Aklınızda bulunsun!

10 – Kavun

İster suyunu sıkın ister yanında beyaz peynirle meze sofralarına eşlikçi yapın. Bence kavunun her hali ayrı güzel. Yüzde 90’lık oranı ile su içeriği en yüksek yaz meyvelerinden biri olan kavun aynı zamanda önemli bir A vitamini ve potasyum kaynağı.

11 – Ãœzüm

Sofralara renk katan, peynir tabaklarının olmazsa olmazı, peltelerin en aranan meyvesi üzümün su oranı ise yüzde 81. Hazımsızlığa ve migrene iyi gelen üzüm aynı zamanda önemli bir antioksidan kaynağı. O yüzden siz siz olun üzümü mevsiminde sofralarınızdan eksik etmeyin.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız