Yılbaşı Tatili İçin En Güzel Yurt Dışı Lokasyonları

0
4087
Yılbaşı Tatili İçin En Güzel Yurt Dışı Lokasyonlar
Yılbaşı Tatili İçin En Güzel Yurt Dışı Lokasyonlar

Kışlık kazaklar nihayet ortaya çıkıp kahve kupaları genişlediğinde yılın en özel zamanı da yaklaşıyor demektir. Kestane ve boza satan sokak satıcıları, kafelerden yükselen salep kokusu ve bacalardan tüten duman hep aynı şeyi müjdeler. Baştan sona kırmızıya boyanan mağaza vitrinlerinden ve renkli ışıklarla süslenen caddelerden ise artık yılbaşının kapıda olduğunu anlarız. Yeni bir yıl; sadece beraberinde getirdiği yeni umutlar için bile kutlanmaya değer. Eskiye veda etmek, hataları temize çekmek, yaratıcı fikirleri bir an önce hayata geçirmek ve yeni yıla yeni bir sayfa ile başlamak gerek.

Peki ama ne yapmalı, yeni yılın gelişini 10’dan geriye sayarak kutlarken dünyanın neresinde olmalı? Asya mı, Avrupa mı, Amerika mı? Yoksa yeni yıl sabahına başka bir yarımkürede, başka  bir iklimde ve bambaşka bir mevsimde mi uyanmalı? Gezmeyi, eğlenmeyi, yeni yerler görmeyi, yeni insanlar keşfetmeyi ve başka bir kültürün parçası olmayı seven herkesi tüm bu soruların cevabı için yazının devamına bekliyoruz.

Yılbaşı tatilinde gidilecek en güzel yurt dışı rotalarını aşağıda sizler için tüm detaylarıyla listeledik.

1) Londra, İngiltere

Londra Yılbaşı
Londra, İngiltere

Söz konusu İngiltere’nin başkenti olunca; yılbaşı gecesinde bu dev metropolde yapabileceklerinizin bir sınırı yok. İster Thames Nehri’ni gören lüks bir restoranda içeceğinizi yudumlayın, isterseniz de Hyde Park’ın tam ortasında kurulan “Winter Wonderland” adlı Noel pazarında tam anlamıyla kendinizden geçin. Avrupa geneline göre pahalı bir şehir olan Londra’da döviz kurunun da etkisiyle daha ucuz alternatifler peşine düşecek olursanız; sokak partileri de tam size göre.

Thames Nehri ve London Eye gibi turist noktaları bu özel gecede tamamen renkli ışıklara bürünüyor. Saatler 00.00’ı gösterdiğinde ise tam 15 dakikalık havai fişek gösterileri dünyanın her yerinden şehre gelen turistleri adeta büyülüyor. Eğer çocuklarınız varsa, her yıl Aralık ayında Londra’ya yarım saat mesafedeki Ascot’ta kurulan Lapland UK (Noel Baba’nın Evi) atraksiyonunu da ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Burası buz pateni, oyuncak fabrikası, Husky köpek turu gibi eğlenceli aktiviteleriyle çocuklar için tam bir cazibe noktası.

2) Paris, Fransa

Paris Yılbaşı
Paris, Fransa

Aşıkların, sanatçıların ve asil ruhların favori adresi yılbaşında da değişmiyor. Yeni yılda yeni bir hayata başlamak için Fransa’nın başkenti Paris’ten daha güzel bir ilham kaynağı olabilir mi? Özellikle Eiffel Kulesi’nin geceye özel ışıklandırmasını ve ses dalgalarıyla yapılan olağanüstü şovları izlemek için okyanuslar aşılabilir. Tabii birçok kişi aynı düşünceyi paylaştığı için Eiffel Kulesi ve Champs Elysees Bulvarı civarında karşılaşacağınız kalabalıklara karşı hazırlıklı olmanızda fayda var. O gün sefer sıklığı ile ünlü Paris metrosu bile yerli ve yabancı turistlerin talebini karşılamakta zorlanıyor.

Alternatif bir kutlama olarak, geceyi Seine Nehri üzerindeki gemi turlarından birinde geçirmek de isteyebilirsiniz. Son olarak çocuklar için güzel bir yılbaşı sürprizi yapmak isteyenlere; Paris sınırları içinde dünyanın en güzel eğlence parklarından biri olan Disneyland’in bulunduğunu hatırlatalım. Buradaki havai fişek gösterilerini ve masal kahramanları ile paylaşılan büyülü bir geceyi, bir çocuğun hayatı boyunca unutması mümkün değil.

3) Prag, Çekya

Prag Yılbaşı
Prag, Çekya

Eski adıyla Çek Cumhuriyeti, yeni adıyla Çekya’nın başkenti olan Prag; geçmiş yüzyıllara ilgi duyan romantik ruhlar için eşi benzeri olmayan bir yılbaşı destinasyonu. Hatta Prag’a gelirken tatil bavulunuzu da şapka, eşarp gibi nostaljik nesnelerle doldurarak doğrudan geçmişe ışınlanabilirsiniz. Şehirde kurulan Noel marketlerinin sayısı ve çeşitliliği o kadar fazla ki; bol bol alışveriş yapmaya da hazırlıklı olun.

Old Town adı verilen meydanın yanı sıra Wenceslas Meydanı da gece yarısına kadar lezzetli yeme içme alternatifleri sunuyor. Buralar dışında Prag Kalesi’ni, Barış Meydanı’nı ve Cumhuriyet Meydanı’nı da ziyaret edebilirsiniz. Takvimler yeni yılın ilk gününü gösterdiğinde ise Charles Köprüsü üzerindeki havai fişek gösterileri kesinlikle izlenmeye değer.

Sokak lezzetleri ve sokak eğlenceleri sayesinde ekonomik bir yılbaşı geçirmeniz de olası hale geliyor. Hem her yanın hıncahınç insanlarla dolu olduğu hem de tek bir taşkınlığın yaşanmadığı bu özel geceyi, Türkiye’deki dostlarınıza anlatmaktan da kendinizi alamayacağınız kesin.

4) Köln, Almanya

Köln Yılbaşı
Köln, Almanya

Noel pazarları sayesinde, Almanya’nın yılbaşında en çok ön plana çıkan kenti tartışmasız Köln. Burası alışveriş yapmayı sevenler için yılın her döneminde tam bir çekim noktası ancak yılbaşında yarattığı etki daha da büyük oluyor. Yılbaşı için rotanızı Köln’e çevirecek olursanız; burada bulunan Çikolata Müzesi’ni, Köln Hayvanat Bahçesi’ni, Schildergasse ve Hohe adlı alışveriş caddelerini, Roma Germen Müzesi’ni ve Köln Teleferiği’ni de görüp deneyimlemeden geri dönüş yoluna geçmeyin.

Köln Katedrali’nin renkli ışıkları altında yılbaşı gecesini fotoğraflamak, denk gelebilirseniz buradaki Noel ayinine katılmak ve şehrin baş döndüren sokaklarında saatlerce dolaşmak yeni yıla girerken unutamayacağınız deneyimlerden sadece birkaçı olacak. Yılbaşı tatili için yollara düşerken Almanya’nın eksili dereceleri gören soğuk gecelerine karşı da hazırlıklı olmayı ihmal etmeyin. Yine de üşüyecek olursanız, nefis Alman çikolataları ile içinizi ısıtabilirsiniz tabii…

5) Roma, İtalya

Roma yılbaşı
Roma, İtalya

Bu sene Aralık ayının soğuk ve kasvetli havasını; Akdenizlilerin şen şakrak tavırlarıyla ve her daim yüksek seslerle çınlayan dev kahkahalarıyla kırmayı deneyebilirsiniz. Bunun için de İtalya’nın başkenti Roma ziyaretinizi bekliyor. Yakışıklı erkekleri, güzel kadınları, lezzetli hamur işleri ve meşhur Aşk Çeşmesi ile Roma; hem kalbinize hem de midenize hitap edecek. Özellikle pizzaya, makarnaya ve peynire doyacağınız bu tatilde, sizi sevecek biri için çeşmeye para atmaktan geri kalmayın!

Roma’ya kadar gitmişken Vatikan’ı da yılın bu döneminde görmek isteyebilirsiniz ancak uzun güvenlik kuyruklarına karşı hazırlıklı olun. Yılbaşı gecesinde Kolezyum, Campo De Fiori Meydanı ve Navona gibi meydanlardaki ses ve ışık gösterileri özellikle görülmeye değer. Gece yarısından sabaha kadar tüm kalabalığın hala sokaklarda olduğunu görebilirsiniz. Yeni yılın ilk sabahında ise neredeyse bomboş hale gelen Roma sokaklarının tadını sadece size özel bir deneyimmiş gibi çıkarabilirsiniz.

6) Amsterdam, Hollanda

Amsterdam Yılbaşı
Amsterdam, Hollanda

Eğlencenin söz konusu olduğu bir başlıkta, olmazsa olmaz sayılabilecek bir adres: Amsterdam. Hollanda’nın başkenti tüm yıl boyunca renkli sokaklarıyla adından söz ettiriyor; ancak bir de bunun yılbaşı versiyonunu hayal edin. Dam Square olarak anılan meydanda toplanan binlerce insan, sabahın ilk ışıklarına kadar yeni yıl coşkusunun hakkını veriyor. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken yerlerden biri olan Red Light District adındaki bölge de, yılın bu döneminde oldukça hareketli.

Heineken Experience, Van Gogh Müzesi, Seks Müzesi, Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi gibi çok çeşitli turist noktaları ise; tatilinizin kalan günlerine renk katmaya hazır. Amsterdam’a kadar gelmişken, yakınındaki Marken ve Volendam gibi balıkçı kasabalarını da renkli Noel ışıkları içerisinde görmek ve lezzetli deniz ürünlerinin tadına bakmak isteyebilirsiniz.

7) Hong Kong, Çin

Hong Kong Yeni Yıl
Hong Kong, Çin

Çin’e bağlı bir özel yönetim bölgesi olan Hong Kong; gökdelenleri, limanı ve kültürel çeşitliliği ile aklınızda iz bırakacak yeni yıl rotalarından biri. Şehirde bulunan Ocean Park ve Disneyland gibi dev eğlence parkları sadece çocukları değil yetişkinleri de kolayca baştan çıkarıyor. Yılın ilk ışıklarını izlemek için çıkmanız gereken yer ise, kesinlikle şehrin en önemli sembollerinden olan Victoria Zirvesi.

Çin sınırına 30 kilometre mesafede yer alan Hong Kong’a varmak için en az 11 saati uçakta geçirmeniz gerekse de; yeni yılın ilk günlerinde gerçekten farklı bir kültürü deneyimlemek buna değecektir. Hong Kong’a kadar gitmişken şehri çift katlı tramvaylardan izlemeyi, nostaljik teknelerde günü batırmayı ve tecrübeli ellere yaptıracağınız bir masajla kendinizi şımartmayı da ihmal etmeyin.

8) St. Petersburg, Rusya

St. Petersburg Yılbaşı
St. Petersburg, Rusya

Doğunun Venedik’i olarak anılan bu şehir, hem kışın hem soğuğun hem de yeni yıl ruhunun hakkını vermek isteyenler için biçilmiş kaftan. State Hermitage Müzesi gibi üç milyondan fazla tarihi esere sahip olan dev koleksiyonlu müzeleri ile St. Petersburg, çarlar döneminden dünyaya kalan etkileyici bir miras. Siz de yılbaşı gecesinde bu destinasyonu tercih ederek St. Petersburg sokaklarını dolduran kalabalıkların bir parçası olurken; Rus Halk Dansları gösterilerini izleyebilir ve bir yandan da reçelli vodka ya da tuzlu mantar gibi orijinal lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

St. Petersburg’da Kirov Opera ve Balesi, Sıçrayan Kanlar Kilisesi ve Peterhof Sarayı gibi görmeniz gereken o kadar çok yer var ki, tatilinizi birkaç gün uzatmayı da düşünebilirsiniz. Son olarak, şehrin beyaza bürünen sokaklarında yeni yılın beşinci gününe kadar Kış Festivali’nin devam ettiğini de hatırlatalım. St. Petersburg’da tüm gezilecek yerler ve şehir hakkındaki diğer detaylar  için linke tıklayabilirsiniz.

9) New York City, Amerika Birleşik Devletleri

New York City Yılbaşı
New York City, Amerika Birleşik Devletleri

Maceranın, kariyerin, aşkın, siyasetin, iş hayatının, eğlencenin, Amerikan rüyasının ve hatta dünyanın tek bir kalbi olsaydı; bu New York olmaz mıydı? Peki yeni yılla birlikte yeni kararlardan oluşan o uzun listeleri gerçekleştirmenin yolu, dünyanın kalbine giden bir yolculuk yapmaktan geçmesin sakın? New York seyahatinizin size kaybettireceği tek şey, tatil çıtanızı çok fazla yükseltmek olabilir.

Noel ruhuyla renklenen Manhattan sokakları, Rockefeller Center girişinde yer alan dünyanın en ünlü Noel ağacı ve St. Patrick Katedrali’nden yükselen coşkulu ilahiler; yılbaşı için tam anlamıyla doğru adreste olduğunuzu hissettirecek. Times Meydanı’nda kurulan ve yeni yıl dileklerinden oluşan duvara, yeni yıldan beklentilerinizi bir bir sıralamaktan çekinmeyin.

31 Aralık gecesi sona erip saatler 00.00 olduğunda; Waterfrod Kristali adı verilen dev kuleden yayılan konfetilerle bu meydanda çocukluğunuza dönebilirsiniz. Gecenin bir de sürprizi var. Konfetilerin halinde küreden yayılan, günler boyunca herkesin duvara iliştirdiği dileklerden başkası değil.

10) Sidney, Avustralya

Sidney Yılbaşı
Sidney, Avustralya

Dünyadan yeni yıl manzaraları denildiğinde, çoğu kişinin ilk aklına gelen yer Sidney, Avustralya. Bunun nedeni, her şeyden önce şehirdeki ikonik Opera Binası’nın yılbaşında yarattığı göz alıcı manzara elbette. Opera Binası dışında şehirde bulunan dev limanda ve liman köprüsünde de çılgın yılbaşı eğlenceleri düzenleniyor. 31 Aralık gecesi için; harika deniz mahsülleri sunan restoranlardan birinde rezervasyon yaptırabileceğiniz gibi; yerel halka uyarak piknik sepetinizi de hazır edebilir ve çimlerde yuvarlanabilirsiniz.

Renkler, sesler, ışıklar ve okaliptus kokuları arasında bambaşka bir yılbaşı deneyimi yaşayacağınıza şimdiden emin olun. Tatil için valizinizi hazırlarken, Aralık ile Şubat ayları arasında Avustralya’da oldukça sıcak bir yaz mevsiminin yaşandığını da hesaba katmalısınız. Böylece kazaklara ve montlara da bir süreliğine veda etmek gibi bir avantajınız da olacak.

11) Rio de Janeiro, Brezilya

Rio de Janeiro Yılbaşı
Rio de Janeiro, Brezilya

Rio Karnavalı ile akıllara kazınan bu tropik destinasyon; sadece adıyla bile festival ruhunu canlı tutuyor. 7 kilometreye varan uzunluğu ile Copacabana Plajı, Rio de Janeiro’daki kutlamaların da tek adresi. Her yıl bu şehirde yeni yılı kutlayan insanların sayısı iki milyon seviyesine rahatça ulaşıyor. Aralık sonunda yazın en sıcak günlerini yaşamakta olan şehir; Türkiye’den seyahat eden turistlerin kış ortasında mevsim değiştirebilmesi için de ideal.

Ek olarak Rio de Janeiro’daki güzel yeni yıl geleneklerinden de söz etmek gerekir. Burada 31 Aralık tarihi boyunca giydiğiniz elbiseyi (ve hatta mevsim itibariyle mayonuzu) o yıl kendinize çağırmak istediğiniz enerjiye göre seçmelisiniz. Beyaz renk barışı simgelerken, mor renk ilhamı, yeşil renk sağlığı ve sarı renk de bereketi simgeliyor. Bunlar aynı zamanda Brezilya bayrağını da oluşturan renkler. Tüm plajın bir anda bayrağın renklerine bürünmesiyle eğlenceler daha da renkli hale geliyor.

Bir başka güzel gelenek ise, çiçeklerden ve mumlardan yapılan aranjmanları mutlu bir yıl dileğiyle denize bırakmak. Yerli halk tarafından bu çiçeklerin deniz tanrıçası Lemanja’ya ulaştığına inanılıyor.

12) Reykjavik, İzlanda

Reykjavik Yeni Yıl
Reykjavik, İzlanda

Brezilya hayaline dalanları gerçeğe döndürmenin en güzel yolu, elbette kuzeyin unutulmaz soğukları olabilir! Kış mevsiminde kışın hakkını vermek isteyenler için İzlanda’nın başkenti, karlar altında bir cennet. Burası aynı zamanda kutuplara en yakın dünya başkenti. İzlanda’ya giderken termallerden kaz tüyü montlara, içliklerden atkı, bere ve kar botlarına kadar ağır bir valiziniz olmalı ancak tüm bunlara değecektir.

Tek başına büyüleyici bir doğa olayı olan Kuzey Işıkları, şanslı tatilcileri gökyüzünden her an selamlayabiliyor. Kentin bar ve gece kulüplerinde yılbaşına özel çılgın eğlenceler düzenlenirken, patlayan havai fişekler de fondaki Kuzey Işıkları’na karışıyor. Hava üşütse de ışıklar içinizi ısıtmaya yetecek. Buradaki ilginç yılbaşı geleneklerinden biri ise, eski eşyaları dev bir  kamp ateşinde yakarak kötü enerjilerden sonsuza kadar kurtulmak.

Eğlenceli bir yılbaşı gecesinin ardından, Reykjavik’te gerçek anlamda farklı bir sabaha uyanmaya da hazırlıklı olun. Ne de olsa, kışın bu döneminde İzlanda’da güneşin doğması neredeyse 12.00’yi buluyor.

13) Kopenhag, Danimarka

Kopenhag Yılbaşı
Kopenhag, Danimarka

Bir başka kuzey şehri ile devam edelim… Danimarka’nın Kopenhag şehrinde kutlamalar ünlü Tivali Bahçeleri’nde yoğunlaşıyor. Bine yakın ağaçtan ve neredeyse yarım milyon çiçekten oluşan bu dev bahçeler, normal koşullarda her yıl Eylül ile birlikte Nisan’a kadar halkın ziyaretine kapanıyor. Ancak bunun güzel bir istisnası var. Noel döneminde hem yerel halk hem de turistler, 1 hafta boyunca bu yaşam alanına yeniden kavuşuyor.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ı tatiliniz boyunca bisikletle gezebilir, sokak aralarında SmoreBrod adı verilen tereyağlı sandviçlerin tadına bakabilir, şehirde bulunan onlarca müze ve sanat galerisine de bir miktar zaman ayırabilirsiniz. Bol bol yeni yıl alışverişi yapmak isteyenlerin adresi ise, 1 kilometreyi bulan uzunluğu ile şehirdeki ünlü Stroget Caddesi olabilir.

14) Svalbar, Norveç

Svalbar, Norveç
Svalbar, Norveç

Kuzey Buz Denizi’nde yer alan Svalbar Adası, Norveç’e bağlı bir buzlar diyarı. Burası aynı zamanda Avrupa’nın en kuzey sınırı sayılabilir; çünkü Svalbar’ın kuzeyinde medeniyet yok. İşin aslı, burada yılbaşını kutlarken kutup ayılarına rastlamanız çok da büyük bir sürpriz olmaz. Ekim’den Şubat’a kadar Svalbar’da güneş yüzünü göstermediği için, epey uzun bir yılbaşı gecesi yaşayacağınıza da emin olabilirsiniz.

Yılbaşı için nüfusu iki bin kişiyi bile bulmayan bu bakir adaları tercih etmek belki de radikal bir karar. Ancak meydanlarda gürültücü kalabalıklara karışmak yerine doğa ile kucaklaşmayı yeğleyenlerdenseniz bu ilginç tecrübe için bir an bile tereddüt etmemelisiniz. Svalbar’a gittiğinizde kızak turuna katılmak ve kar motorsikleti kullanmak gibi ilginç tecrübeler edinebilir ve adaya özgü lezzetli deniz mahsüllerinin tadına bakabilirsiniz.

15) Madrid, İspanya

Madrid Yılbaşı
Madrid, İspanya

Madrid sokaklarının buluştuğu ana meydan olan Puerta Del Sol, tüm İspanya için de yılbaşı eğlencesinin merkezi niteliğinde. Türkçe anlamı “Güneşin Kapısı” olan bu meydanda gerçekleştirilen oldukça ilginç yılbaşı gelenekleri var. En çok bilineni ise, saatler 12 olduğunda 12 gong sesi boyunca birer üzüm yemek! İspanyollar bu 12 üzüm sayesinde, 12 ay boyunca bereket içinde yaşayacaklarına inanıyor. Madrid’e kadar gelmişken ünlü Kraliyet Sarayı’nı, Plaza Mayor’u, Cibeles Meydanı’nı ve Cervantes Anıtı’nı görmeden geri dönmeyin.

Dilerseniz, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan eski İspanya başkenti Toledo’yu da gezi programınıza eklemeyi düşünebilirsiniz. Bu başkent gotik ve rönesans mimarisinin en ilginç örneklerine ev sahipliği yaptığı gibi; Hristiyanlar tarafından kutsal bir hac yeri gibi de kabul ediliyor. Madrid hem genç nüfusu, hem sahip olduğu İspanyol ateşi hem de lezzetli mutfağı ile her insanın “ölmeden önce görülmesi gereken yerler” listesinde de olması gereken bir destinasyon.

16) Viyana, Avusturya

Viyana Yılbaşı
Viyana, Avusturya

Kültür, sanat, tarih, mimari… Viyana’nın sahip olduğu tüm bu birbirinden güçlü özelliklere, yeni yıl ruhu da eklenince; burası dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasındaki sarsılmaz birinciliğini de kanıtlıyor. Hem sakin ve huzurlu, hem de tüm detaylarıyla ilgi çekici bir şehir olan Viyana; gerçek bir Avrupa başkenti. Eğer Viyana’da yaşama şansı olan şanslı halktan biri değilseniz, siz de yılbaşı, sömestr, yaz tatili gibi tüm özel dönemleri bahane ederek soluğu Avusturya’da almaya bakın!

Ünlü sanatçıların yer aldığı yılbaşı özel konserlerini şehrin ünlü meydanı Stephanplatz’da takip edebilirsiniz. Diğer ülkelerdeki pop ve rock müzik patlamasının arasından Viyana, lezzetli vals notaları ile hemen sıyrılıyor. Bu sırada bir şeyler atıştırmak isterseniz; sokaklar boyunca da çok sayıda yeme içme alternatifi bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Viyana’ya kadar gelmişken, yeni yılın ilk günlerinde Sisi Müzesi, St. Stephan Katedrali ve İmparatorluk Sarayı gibi etkileyici binaları da mutlaka ziyaret etmeye çalışın.

17) Edinburgh, İskoçya

Edinburgh Yeniyıl
Edinburgh, İskoçya

Törenlerden, geleneklerden ve ritüellerden hoşlanan biri için İskoçya, dünyadaki cennetin diğer adı. Bu gizemli ülkede takip etmek isteyeceğiniz o kadar çok yılbaşı geleneği var ki; belki de iki yıl üst üste İskoçya’ya gelmeyi tercih edersiniz.

Ülkenin başkentinde 30 Aralık tarihinde başlayan ve 2 Ocak’ta sona eren yılbaşı kutlamaları, Hogmanay Festivali olarak adlandırılıyor. 3 gün 3 gece süren bu festival; tüm şehre yayılırken Edinburgh Kalesi ve Calton Tepesi’ni de kapsıyor. Havai fişekler, Birleşik Krallık’ın her yanından gelen eğlence dolu insanlar, DJ ve dans performansları, canlı orkestralar ve yerel gitsiler içinde festival katılımcıları ile bu kutlamalar tek kelimeyle unutulmaz. Şehirde gün boyu yapabileceklerinizin de bir sınırı yok.

Gezebileceğiniz ilginç mimari örnekleri arasında dev şatolar da var, labirenti andıran yer altı geçitleri de. Siz siz olun, Edinburgh için yılbaşı tatili organize ederken en az 3 gününüzü bu şehirde geçirdiğinize emin olun.

18) Belgrad, Sırbistan

Belgrad Yılbaşı
Belgrad, Sırbistan

Fiyatları ile yüz güldüren bir destinasyon var sırada… Sırp Dinarı ile Türk Lirası arasında neredeyse yarı yarıya kur farkı var ve Türk Lirası daha değerli. Hal böyle olunca Belgrad; euro ve doların egemen olduğu ülkelere göre birkaç adım daha önde bir seçenek.

Üstelik müzik festivalleriyle tüm dünyanın tanıdığı bu şehir, özel günlerde nasıl eğlenilmesi gerektiğini gerçekten iyi biliyor. Sırbistan’ın başkentine geldiğinizde; Parlamento Meydanı’ndaki konserlerde halkın arasına karışabilir ve Özgürlük Meydanı’nda kurulan Noel pazarından alışveriş yapabilirsiniz. Şehirde yılbaşı gecesi yaşanan ve izdihama varan kalabalıklar nedeniyle yanınızda çok fazla nakit taşımamaya ve sırt çantanızı önde tutmaya gayret edin. Aile olarak seyahat ediyorsanız ve kalabalıklar yerine yılbaşı için mutlaka rezervasyonlu bir geceden yanaysanız; şehirdeki ünlü Tesla Müzesi’ne ait restoran sizin için daha isabetli bir tercih olabilir.

19) Budapeşte, Macaristan

Budapeşte Yeni Yıl
Budapeşte, Macaristan

Macaristan’ın başkenti Budapeşte; bütçesini fazla zorlamadan yurt dışı seyahati yapmak isteyen yılbaşı tatilcilerinin başlıca tercihlerinden biri. Burada Budapest Eye adı verilen ışıl ışıl bir dönme dolap ve yakın çevresinde yoğunlaşıyor. Adından anlaşılacağı gibi bu atraksiyon, Londra’da bulunan London Eye’den esinlenerek şehrin göbeğine yerleştirilmiş durumda.

Şehirdeki St. Stephen’s Bazilikası’nın önünde kurulan Noel pazarından ise dilediğinizce alışveriş yapabilirsiniz. Noel pazarı dahilinde çok sayıda yeme içme alternatifi de var; ancak bunun yerine Budapeşte’deki dünya mutfağına ait restoranlara da bir şans verebilirsiniz. Budapeşte’de şık bir akşam yemeği için ödeyeceğiniz fiyatı, Viyana ya da Londra gibi Avrupa şehirlerinden örneklere göre oldukça makul bulacaksınız. Yılbaşı gecesi için mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanız gerektiğini de hatırlatmış olalım.

20) Atina, Yunanistan

Atina Yeni Yıl
Atina, Yunanistan

Bazen de eğlenceyi fazla uzakta aramamak gerek… Ne de olsa Türkiye’nin hemen yanı başında, ışıl ışıl bir Avrupa başkenti bulunuyor. Komşumuz Yunanistan’ın başkenti Atina hem tüm hafta yaşadığı Noel ruhu hem de 31 Aralık gecesine özel eğlenceleri ile tatil ihtiyacınızı yeterince tatmin edebilir.

Atina’ya geldiğinizde; bu şehirde yılbaşına ne kadar önem verildiğine şaşırmanız da mümkün. Tüm evlerin pencereleri ışıl ışıl, Noel ağaçları her yanı süslüyor, herkes birbirine hediyeler veriyor ve neredeyse tüm sokaklardan bir Noel baba çıkıyor. Yine her yaştan ve her kesimden insanlar, yılbaşı gecesi evlere kapanmak yerine kendilerini sokaklara atarak gece eğlencelerinin bir parçası olmaktan çekinmiyor.

Atina’ya kadar gelmişken mutlaka görmeniz gereken yerler de var. Akropolis Müzesi, Antik Agora, Zeus Tapınağı ve Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi gibi yerler şehrin antik geçmişine ışık tutarken; Plaka ve Anafiotika gibi köyler ise şirin atmosferleri ile içinizi ısıtmaya yetecek.

21) Bansko, Bulgaristan

Bansko Yılbaşı
Bansko, Bulgaristan

Ne varsa yakınlarda var demişken; Edirne’nin kapı komşusu Bulgaristan’dan da söz etmemek olmaz. Ülkenin en ünlü kayak merkezi olan Bansko; Edirne’den özel araçla yalnızca 4 saat mesafede. Bu da demek oluyor ki; yurt içine yapabileceğiniz bir geziden bile daha kısa mesafede Bulgaristan’ın beyaz kar örtüsü altında yeni yıla girebileceksiniz.

Üstelik diğer yılbaşı rotalarından farklı olarak; burada sabah kahvaltısının ve akşam yemeğinin dahil olduğu bir otel konaklaması organize ederek bütçenizi de daha kolay öngörebilirsiniz. Bansko’da o kadar çok kayak pisti var ki; bunlara ayıracağınız zaman sonrasında ülkenin diğer yerlerini görmek için ayrı bir gezi düzenlemeniz bile gerekebilir.

Yılbaşında düzenlenen çılgın eğlencelere ek olarak; Bansko’da her yeni günde farklı bir konseptle “After Ski” adı verilen kayak sonrası partileri de düzenleniyor. Müziğe, eğlenceye ve kayak sporuna doyacağınız hem keyifli hem de dinlendirici bir tatil için Bansko rotasını mutlaka değerlendirmeye çalışın.

22) Phuket, Tayland

Phuket Yılbaşı
Phuket, Tayland

Daha çok balayı çiftlerinin tercihi olan ve ilk anda herkese romantizmi çağrıştıran Phuket Adası; yılbaşında da kalabalık turist gruplarının hedefi oluyor. Bangkok Havalimanı’ndan aktarma ile ulaşabileceğiniz ada; denizinin ve kumsallarının güzelliği ile Hollywood yapımlarının da göz bebeği. Burada masaj yaptırarak, güneşlenerek, deniz ve havuz kenarında zaman geçirerek kendinizi şımartmak; yeni yıl boyunca bedeninize yapacağınız en güzel yatırımlar olabilir.

Enfes lezzetleriyle Tayland mutfağı da mideniz için son derece çekici. Damak tadınız izin veriyorsa baharatlı karideslerden, körili tavuklara, Tay usulü erişteden Hindistan cevizli çorbalara kadar tüm seçenekleri afiyetle deneyebilirsiniz. Tabii tüm bu lezzetlerin yöresel isimlerinin üzerinde biraz çalışmanız gerekecek! Yılbaşı gecesine özel olarak da adadaki gece kulüplerinde White Party konseptinde partiler düzenleniyor.

Herkesin beyazlar içinde  olduğu gecelerde hoş müzikler, yine lezzetli yemekler ve bol bol dans var. Bu nedenle yılbaşı tatili için tercihiniz Phuket olursa, aşık çiftler arasında yalnız kalacağınız hissine kapılmayın. Phuket’in tadını pekala kalabalık bir arkadaş  grubu ile de çıkarabilirsiniz. Tayland ve Phuket Adası ayrıntılı bilgi için Tayland yazımıza göz atabilirsiniz.

23) El Nido, Filipinler

El Nido Yılbaşı
El Nido, Filipinler

Filipinler’e bağlı Palawan Adası’nda yer alan El Nido; farklı ve egzotik bir yılbaşı tatili yapmak isteyenlere göre. Birçok seyahat sitesinde defalarca kez “Dünyanın En Güzel Adası” ünvanına layık görülen bu yer; ününe rağmen bakir kalabilmesiyle de dikkat çekici. Yeni yılı karşılarken El Nido’nun bembeyaz kumlarında yürümek, kartpostalı andıran manzaralarını fotoğraflamak ve rehber eşliğinde minik tekne gezintileri yapmak az insana nasip olabilen eşsiz ayrıcalıklardan sadece birkaçı.

Yılbaşında birbirinin neredeyse üstüne çıkan insan kalabalıklarındansa; sakin sakin gökte salınan yıldızları izlemek ise kulağa daha hoş bir fikir gibi geliyor. El Nido’ya gittiğinizde gökyüzündeki yıldızların bolluğuna da doğadaki çiçek ve böceklerin çeşitliliğine de çok şaşıracaksınız.

24) Bali, Endonezya

Bali Yılbaşı
Bali, Endonezya

Akıllara ilk anda Bali masajını getiren ve daha düşünce aşamasındayken bile rahatlatan bir başka adres de Endonezya’ya bağlı Bali Adası. Küçük Sunda Adaları’nın en batısındaki bu adaya geldiğinizde yapabileceğiniz turistik aktivitelerin sayısı tam anlamıyla başınızı döndürecek. Tanrılar Adası olarak da bilinen Bali’deki tapınaklarda farklı maneviyatlarla tanışmayı, şehrin ünlü hayvanat bahçesinde fil turlarına katılmayı ya da Waterbom Su Parkı’nda eğlenceli oyunlar oynamayı kaç günlük bir tatile sığdırabileceğinize siz karar verin.

Gün boyu Kuta plajında denizin, kumun ve güneşin tadını çıkardıktan sonra; yılbaşı gecesinde de soluğu şehrin ünlü gece kulüplerinden birinde alabilirsiniz. Sabaha kadar sürecek bir eğlencenin sonunda, ertesi gün ise mutlaka yorgunluğunuzu sıcak bir masajla atmalısınız. Bali’de mutlaka deneyimlenmesi gereken aktivitelere yöresel Barong dansını, Batur Yanardağı ziyaretini ve Maymun Ormanı’nda maymunları besleyerek yapılan uzun bir yürüyüşü de eklemeden geçmeyelim.

25) Jaipur, Hindistan

Jaipur Yılbaşı
Jaipur, Hindistan

Yılbaşı rotalarının sonuncusu; turistlere her an mistik, egzotik ve ruhani açıdan derin bir deneyim sunan Hindistan’dan başkası değil. Hindistan’ın Jaipur şehri, tur şirketlerinin de en az üç günlük yılbaşı turlarına konu oluyor. Pembe şehir adıyla da ünlenen Jaipur’u; Agra ve Delhi şehirleriyle birlikte gezmek isterseniz “Altın Üçgen” adı verilen turlara katılmalısınız.

Jaipur durağında fil safarisi yapabilir; astrolojik gözlem evi olarak kullanılan Jantar Mantar’ı ziyaret edebilir, Şehir Sarayı ve Rüzgar Sarayı gibi enteresan binaların önünde bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Jal Mahal olarak bilinen ve göl içinde yüzen saray, Amber Kalesi ve Nahargarh Kalesi de görmeniz gereken yerler arasında.

Hatta tepede konumlanan kalelerin şehir manzarası o kadar güzel ki; yeni yıldaki şehir ışıklarını ve gösterileri izlemek için yükseklerde bulunmak son derece iyi bir fikir. Hindistan’daki yeme içme seçenekleri baharatları nedeniyle sizi zorlayacak olursa; yılbaşı gecenizi riske atmamak için zincir otellerden birinde de konaklayabilirsiniz. Ne de olsa otellerde servis edilen dünya mutfağına uygun menüleri deneyimledikten sonra; gece yarısından sonra yine de halkın arasına karışmanız mümkün.

Önceki İçerikTürkiye’deki Kayak Merkezleri
Sonraki İçerikDünyanın En Vegan Dostu 25 Şehri
Ezgi Opan
Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız