65 Yaş Üstü İçin Sağlıklı ve İzole Gezi Yöntemleri

0
84

Son yılların en önemli olaylarından biri olan ve her yaştan ve kesimden gelen bireylere farklı etkileri bulunan koronavirüs, özellikle belirli yaş grubunun sağlığını fazlasıyla etkiliyor. Bu durumdan dolayı yaşlı bireyler için sağlıklarını korumak daha da önemli bir hal aldı.

Dünya’nın birçok noktasında sokağa çıkma yasakları ile yaşlı bireyler bu hastalığın etkisinden izole edilmeye çalışıldı. Ancak elbette ki yaşlı bireylerin eve kapanması onları hastalıktan korusa da, bu durum onların ruh sağlığına iyi gelmeyecektir.

Gezmek, yürüyüş yapmak ve sosyalleşmek tüm insanların hakkı olduğu gibi yaşlı bireylerin de hakkıdır. Bu aktiviteleri gerçekleştirirken sağlığı korumak, oldukça büyük öneme sahiptir. 

65 yaş üstü kişilerde tansiyon, kolesterol, şeker gibi kronik hastalıklara ve kalp sorunlarına sıklıkla rastlanmaktadır. Bu sebeple yürüyüş yapmak ve gezmek bazen bu bireyler için yorucu ve zorlayıcı olabiliyor.

Yanında ilaçlarını taşımaları ve çok kalabalık yerlerden gitmemeleri gibi basit tavsiyelerin yanı sıra kendilerini rahat hissedecekleri ve keyif alacakları şekilde gezi yapmak en iyi seçenek olabilir.

Ayrıca merdiven gibi alanlarda daha dikkatli olunması, dışarıda acıkma ve şeker düşmesi gibi durumlara karşı atıştırmalık taşınması, rahat kıyafetler giyilmesi de önerilebilir. İzole gezi yapmak için sakin saat ve mekanlar tercih edilebilir, bu sayede olası hastalıklardan korunmak kolaylaşabilir. 

Emekli Olduktan Sonra Yerleşebileceğiniz 10 Kasaba yazımız da ilginizi çekebilir.

65 yaş üstü kişilerin nasıl sağlıklı ve izole gezebileceklerine dair yöntemleri detaylıca öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.  

65 Yaş Üstü İçin Sağlıklı Gezi Yöntemleri

1) Erken Saatlerde Gezi Yapmak

Sağlıklı ve izole gezi yapma yöntemleri arasında ilk seçenek: erken saatlerde gezi yapmak. Günün erken saatlerinde pek çok kişi uyuyor olabileceğinden ya da işe veya okula çoktan gitmiş olduğundan bu saatlerde dışarısı ilerleyen saatlere kıyasla boş olacaktır. Böylece etraf sakin olacak ve sizin için daha izole bir gezi ortamı oluşacaktır.

Eğer yaşadığınız yerden uzak bir yere gezi yapmayı düşünüyorsanız, yine yanınıza atıştırmalık alarak ve rahat kıyafetler giyerek erken saatlerde yola çıkabilirsiniz. Bu sayede kalabalığın bunaltıcılığından ve yaz aylarında aşırı sıcaklardan korunabilirsiniz.

Kış aylarında erken saatlerde uzak veya yakın mesafe fark etmeksizin gezi yaparken sıkı giyinerek üşütme riskini azaltabilirsiniz. Bu sayede sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Erken saatlerde gezi yaparak gün doğumuna şahit olabilir, günün geri kalanında kendinize vakit ayırabilir, okumak, müzik dinlemek ve yazmak gibi diğer aktiviteler için bolca vakit bulabilirsiniz.

Ayrıca yalnız başınıza gezmekten zevk almıyorsanız erken saatlerde uyanan bir arkadaşınız ile birlikte geziye çıkabilir, sakin bir ortamda sohbet etme, anı ve fikirlerinizi paylaşma şansı yakalayabilirsiniz.

Erken saatlerde gezi yapmanızın ardından günün kalanını planlayabilir, bulmaca gibi uğraşlarla meşgul olabilir, park gibi açık alanlarda sevdiklerinizle vakit geçirebilirsiniz.

Ayrıca geziniz için hazırlık yaparak dışarıda kahvaltı ya da piknik yapabilir, açık havada ruhunuzu ve bedeninizi dinlendirebilirsiniz. Güneşli günlerde erken saatlerde gezi yaparak güneşlenebilir, güneşin tadını çıkarabilirsiniz. 

2) İlaç Bilgisini Yanında Taşıyarak Gezi Yapmak

Kronik rahatsızlıkları bulunan pek çok kişi reçeteli ilaçlar kullanır. 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar arasında kronik rahatsızlığa sahip olanlar da reçeteli ilaçlar kullanır. Doktorlar, eczacılar ve ilaç kullanan kişiler bu ilaçlara sistem üzerinden erişerek görüntüleyebilirler. 

Dışarı çıkıldığında ve uzun süre dışarıda vakit geçirilecek olduğunda, uzun veya kısa mesafelerde ilaç saati denk gelen zamanlarda seyahat edildiğinde bu ilaçların kullanımının aksamaması çok önemlidir. İlaçlarınızın kullanımını aksatmayarak ve ilaç bilginizi yanınızda bulundurarak gezilerinizde sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Özellikle uzun süreli bir gezi planlıyorsanız, yanınıza yeteri miktarda ve doğru ilacı aldığınızdan emin olmalısınız. Buna ek olarak çantanızda veya cebinizde ilaçlarınıza dair bilgiler bulunan bir kağıt taşımanız sizin için iyi olabilir. Bu sayede olası acil durumlarda size yardımda bulunacak kişilerin ilaçlarınıza dair bilgisi olmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca uzun süreli gezilerden önce sağlık kontrolü yaptırarak gezi süresince daha rahat olabilirsiniz. Kısa süreli gezilerinizde de her ihtimale karşın ilaç bilginizi yanınıza alarak güvenli geziler yapabilirsiniz. Eğer ilacı yanınızda taşımak istemiyorsanız, ilacı dışarı çıkmadan önce içerek gezinizi yapabilir, ilaç bilginizi her daim yanınızda taşıyarak sağlığınızı riske atmaktan kaçınabilirsiniz. 

İlaçlarınızı ve ilaç bilginizi yanınızda taşıyarak en izole gezi alanlarında dahi güvende olabilirsiniz. İlaçlarınızı yanınızda taşıyarak uzak mesafe gezilerinizde ilaçlarınızı almamanız durumunda oluşabilecek aksiliklerden korunabilir, sağlığınıza zarar vermeden gezi yapabilirsiniz. Yalnızca tansiyon, şeker ve kolesterol için değil başka düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa mutlaka onların bilgisini de yanınızda bulundurun. 

3) Şehrin Sakin Yerlerini Keşfetmek

İzole ve sağlıklı geziler yapabilmek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem yaşadığınız şehirdeki sakin yerleri keşfederek o yerlere gezi düzenlemektir.

Sakin yerlere gezi düzenleyerek kalabalıktan uzak kalabilir ve bu sayede hem zihinsel hem de fiziksel olarak dinlenebilirsiniz. Gürültünün yaratabileceği baş ağrısından ve rahatsızlıktan uzak kalabilir, bu sayede daha zinde hissedebilirsiniz. Aynı zamanda kalabalığın olmadığı sakin yerlerde daha izole olacağınızdan hastalıklardan da uzak kalabilirsiniz. 

Şehrinizdeki sakin yerleri keşfetmenizin ardından sürekli olarak o yerlere gidebilir, sakinliğin tadını çıkarabilirsiniz. Pek çok şehirde başta parklar olmak üzere orman, deniz ve sahil alanları gibi farklı yerler bulunur. Buraların sakin zamanlarını belirleyerek o zamanlarda da gezi düzenleyebilirsiniz. Ayrıca yalnızca açık alanlarda değil kapalı alanların da sakin kısımlarını ve saatlerini öğrenebilir, bu sayede rahat olabilirsiniz.  

Yaşadığınız şehrin nüfusu az ise etrafın sakin olma ihtimali daha yüksektir. Kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız sakin bir şehre gezi yapma fikrini değerlendirebilirsiniz. Tanıdığınız 65 yaş üzeri diğer kişilerle birlikte planlama yapabilir, onlarla keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca yaşlı dostu hizmetlere sahip olan şehir ve mekanları araştırarak gezinizi daha iyi bir hale getirebilirsiniz. 

İzole gezi yapabileceğiniz şehirleri, uzun süreli gezilerinizde izole konaklama yerlerini, izole olabileceğiniz mekanları tercih ederek ve kendinize en uygun olan alternatifi seçerek geziniz esnasında hem izole olabilir, hem iyi vakit geçirebilir hem de sağlığınızı koruyabilirsiniz. 

4) En Rahat Ulaşım Yolunu Seçmek

Yapacağınız gezilerin mesafesi sizin seçiminize bağlı olmakla birlikte yürüyüş mesafesinde yerleri, toplu taşıma ya da gemi, uçak gibi yollar ile gidebileceğiniz yerleri tercih edebilirsiniz. Yaşadığınız yerden daha uzak mesafe yerler için doktorunuza danışabilirsiniz. 

Daha önce uçak yolculuğu yapmadıysanız ve ilk defa uçakla yolculuk yapacaksanız rahat edemeyebilirsiniz. Bunun yanı sıra uzak mesafe yerlere otobüs veya toplu taşıma ile gitmek istemeyebilirsiniz. Tüm bunlar sizin için yorucu olabileceğinden en rahat hissedebileceğiniz yol hangisi ise onu seçmelisiniz. Bu sayede daha keyifli bir gezi geçirebilirsiniz. Uçak Seyahatleri İçin Tavsiyeler ve Uçak Yolculuğu Öncesi 13 Rahatlama Önerisi yazılarımıza da mutlaka bakmalısınız.

Eğer seçtiğiniz yer yakın mesafede ise yürüyerek veya toplu taşımaya sakin saatlerde binerek ulaşmayı tercih edebilirsiniz. Ancak uzak bir yeri seçtiyseniz sağlığınızı korumak adına en kısa sürecek veya en rahat edeceğiniz ulaşım yolunu tercih etmelisiniz. Bu sayede yol süresince rahat olabilir, geziniz boyunca daha az yorularak sağlığınızı koruyabilirsiniz. 

Pek çok ulaşım yolu bulunmakla birlikte birkaç kişilik gezi planladığınızda geziniz için özel araç kiralamayı değerlendirebilirsiniz. Tüm bu yöntemlerle sağlıklı ve izole geziler yapabilirsiniz. 

Önceki İçerikThe Crown Dizisinin Çekildiği Yerler
Sonraki İçerikAvrupa’daki Gastro Turizm Durakları – Avrupa’nın Lezzet Durakları

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız