Nüfusu on yıldan daha az bir sürede iki katına çıkan ÅŸehir OrtadoÄŸu’nun incilerinden bir tanesi olan Ãœrdün’ün baÅŸkenti Amman, Arap kültürünü ve tarihini tanımak istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken ÅŸehirler arasında ön plana çıkıyor.
Amman’da Gezilecek Yerler
Tarihi Eserler
Amman Kalesi
BaÅŸkentin en hâkim tepesinde görkemli bir ÅŸekilde kurulmuÅŸ olan Amman Kalesi’nin tarihi Tunç Çağı‘na kadar uzanmakta.
1700 metre uzunluÄŸundaki bir duvara sahip kale birçok kez yeniden inÅŸa edilmiÅŸ. Kale tarihi açıdan çok zengindindir ve Amman’daki Roma Amfitiyatrosu‘na bakan eÅŸsiz bir gün batımı manzarasına da sahiptir.
Deniz seviyesinden 850 metre yüksekte olan ve eski kente bakan bir tepe olan Cebel-el Kale‘de yer alan bölge, Amman’ın en popüler cazibe merkezlerinden biri.
Kale her yıl 125 binden fazla kişi tarafından ziyaret ediliyor. Asırlardır ayakta kalmayı başaran kale Asurlulardan Babillere, Perslere, Rumlara ve Romalılara ev sahipliği yapmış bir mekân.
Tarihi M.S. 2. yüzyıla kadar giden Roma Herkül Tapınağı, kaledeki en popüler cazibe merkezlerinden biri. Sergide yer alan objelerden biri de önceden burada bulunduğuna inanılan 12 metre yüksekliğindeki Herkül heykelinin devasa eli. Herkül Tapınağı’nda ayrıca 9 metre uzunluğunda iki sütun da bulunuyor.
Tapınağın yanında, yedinci ve sekizinci yüzyıllarda inÅŸa edilen Emevi Sarayı‘nı oluÅŸturan binaların kalıntıları da bulunmakta. Binaların çoÄŸu bir depremde yıkılmış. Ancak çok güzel bir kubbeye sahip olan seyirci salonu iyi durumda.
Sitede, kazılarda bulunan eserler, mücevherler ve heykellerin bulunduğu Ürdün Arkeoloji Müzesi de yer alıyor.
Roma Amfitiyatrosu
Kahire ve Roma antik kalıntılarıyla ve eski tarihleriyle dünyada nam salmış şehirler. Amman da böyle bir şehir olmasına rağmen hak ettiği ilgiyi görmediğine inanıyorum.
Ãœrdün’ün baÅŸkentinde, 2. yüzyıldan kalma bir Roma Amfitiyatrosu bulunuyor. 6.000 kiÅŸilik bu tiyatro tarihteki izleyicilerinin sergilenen oyunları izlediÄŸi, günümüzün izleyicilerinin ise konser dinlediÄŸi üç ayrı bölüme ayrılmış.
Amman’ın simgesel amfitiyatrosu akustik ustası Romalılar sayesinde bu tür etkinlikler için mükemmel bir yer. Sahne ve koltuklar arasında küçük bir işaretin bulunduğu bir nokta bulunuyor. Eğer bu noktada durup konuşursanız, sesiniz tüm tiyatroda yankılanır.
Ancak üstün ses, bu arkeolojik harikanın içerdiÄŸi tek gizli mücevher deÄŸil. Sahnenin yanında, düzinelerce seramik, geleneksel Bedevi kıyafetleri, mücevherler ve bibloların sergilendiÄŸi Ãœrdün Popüler Gelenekler Müzesi‘ne küçük bir kapı açılıyor. Tiyatronun arkasında, Herkül Tapınağı’nın kalıntıları bulunuyor.
El-Hüseyin Camii
Amman ÅŸehir merkezinin kalbinde yer alan El-Hüseyin Camii, yalnızca Amman’da deÄŸil, tüm Krallık’taki en eski camilerden biri.
7. yüzyılın ortalarında Ä°slam’ın ikinci halifesi Hz.Ömer tarafından yaptırılmış; ancak mevcut beyaz ve pembe taÅŸlarla 1932’de Kral I.Abdullah (Abdullah bin el Hüseyin) tarafından yeniden inÅŸa edilmiÅŸ.
Bu nedenle camiye Kral Hüseyin Camii adı da verilir.
Bununla birlikte cami, daha modern bir görünüm kazandırma amacıyla 1987’de büyük bir restorasyon geçirmiÅŸtir.
Amman’ın iki ünlü pazarı olan Souq Al-Sukar ve Souq Bukharia caminin yakın çevresinde bulunmakta.
Kral I. Abdullah Camii
1980’lerin sonunda Kral Hüseyin tarafından büyükbabasının anıtı olarak inÅŸa edilen mavi kubbeli Kral I. Abdullah Camii, Müslüman olmayan ziyaretçilere de açık olan bir cami.
1.615 metrekarelik alana sahip olan külliye 3000 kişinin aynı anda namaz kılmasını sağlayabiliyor.
Sekizgen bir şekle sahip ve içinde hiç sütun bulunmayan caminin 35 metre çapındaki kubbesi 31 metre yükseklikte.
Mihrap ve minber dahil olmak üzere tüm duvarlar ahşap ve mermerden yapılmıştır.
GiriÅŸe yakın, kiÅŸisel eÅŸyalar ve Kral Abdullah Bin El-Hüseyin’in fotoÄŸraflarını içeren küçük bir Ä°slam Müzesi var.
CeraÅŸ
CeraÅŸ, Petra ve Wadi Rum ile birlikte Ãœrdün’de ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri. CeraÅŸ Amman’ın kuzeyinde yer alan bir ÅŸehir. Amman’dan arabayla 1 saat uzaklıkta.
Tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanan ÅŸehirde o çaÄŸlardan beri yerleÅŸim devam etmiÅŸtir. Modern CeraÅŸ ÅŸehrinin hemen dışında bulunan Greko-Romen Gerasa yerleÅŸim merkezinden kalan kalıntılar ile ünlüdür. Muhtemelen Orta DoÄŸu’daki en büyük ve en iyi korunmuÅŸ Roma kalıntıları Ceraş’takiler.
Bu kalıntılar arasında 2. yüzyıldan kalan Hadrian Kemeri, Artemis Tapınağı’nın Korint sütunları ve dev Forum’un oval sütunlu yolları en öne çıkanlar. Ayrıca, CeraÅŸ Arkeoloji Müzesi’nde bölgede yapılan kazılarda bulunan eserleri de görebilirsiniz.
Yıkık şehirde sütunlar, kemerler, tiyatrolar, muhteşem bir forum, birkaç tapınak, dev bir hipodrom ve çok daha fazlasını bulacaksınız. Burada yaklaşık 4 saat yeterli olacaktır. Bununla birlikte, yaz aylarında çok sıcak olabileceğiniz göz önünde bulundurarak yanınıza şapka, güneş kremi ve su aldığınızdan emin olun.
Petra Antik Kenti
Petra Antik Kenti’ne Siq üzerinden giriş yaparsanız antik kente dramatik ve havadar bir giriş yapmış olursunuz. Bunu yürüyerek veya at sırtında yapabilirsiniz (atlar ziyaretçi merkezinden kiralanabiliyor).
Indiana Jones ve Son Haçlı Seferi filmlerinde kullanılan bölgenin en çok fotoğraflanan kısmı olan kayalık Hazine Tapınağı’ndan bu geçidin diğer tarafına çıkıyorsunuz.
Bir sonraki yapılacak büyük şey, dağa tırnanmak. Bunu Manastır binasına oyulmuş olan 822 basamağı çıkarak yapabilirsiniz. Buranın karmaşık bir şekilde kayalara oyulmuş cephesi ve çevredeki vadilere bakan manzarası muhteşem.
Görülecek diğer şeyler arasında Hadrian Kapısı sütunları ve onun ötesindeki Cardo yer alır. Cardo bir zamanlar antik kentin ana caddesi olan uzun bir cadde.
Bölgede restoranlar yer alıyor ve bunları bulabilmeniz için biletinizle birlikte ücretsiz bir harita da alıyorsunuz. Ancak benim size önerim paketlenmiş bir öğle yemeği getirip dışarıda yemek yemek. Açıkçası, böylesi tarihi bir yere gelip de bir restoranda zaman geçirmek kulağa hiç de mantıklı gelmiyor.
Petra’ya giderken sağlam ve rahat bir ayakkabı giyerek gitmelisiniz. Yanınızda bir şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi mutlaka bulundurun. Ayrıca yeterli miktarda su da bulundurmanızı tavsiye ederim. Güneş battığında sıcaklık hızla düşer, bu yüzden yanınızda mevsimlik bir ceket ve hırka bulundurmanızda fayda var.
Müzeler
Ürdün Müzesi
Müze Ras El-Ayn bölgesinde bulunuyor ve oldukça yeni bir müze. 2014 yılında hizmete açılan müze aynı zamanda Ãœrdün’deki en büyük müze.
Ãœrdün’ün tarihi ve kültürel mirasını bir dizi galeride sunan Ãœrdün Müzesi, kapsamlı bir ulusal merkez olarak hizmet veriyor.
Ãœrdün Krallığı’nın tarihi ve antik ve özelliklerini ilgi çekici ve eÄŸitici bir biçimde sunan müze tarih tutkunları için güzel bir alternatif.
Ürdün Arkeoloji Müzesi
Amman Kalesi içinde yer alan Ãœrdün Arkeoloji Müzesi’nde bölgeden çıkarılan arkeolojik eserler yer alıyor.
Bilhassa arkeoloji ve tarih tutkunlarının ilgisini çekebilecek bir yer olan bu müzeye Amman Kalesi gezinizde mutlaka zaman ayırmalısınız.
Parklar, Meydanlar ve Önemli Bölgeler
Ölü Deniz
Ürdün’e giden herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerin başında Ölü Deniz gelir. Sınırlı bir süre Amman’da kalacaksanız Ölü Deniz’e günübirlik bir ziyaret yapabilirsiniz. Ölü Deniz Amman’a sadece 1-2 saatlik bir meafede.
Araba ile giderseniz, Nebo Dağı‘ndan yola çıkmanızı ÅŸiddetle tavsiye ederim. Ãœrdün’deki en önemli dini yerlerden biri ve Musa’nın Vaat Edilen Toprakları ilk kez gördüğü yer olmasıyla ünlü. Hava bulutlu deÄŸilse, burada manzara gerçekten nefes kesici.
Buradan -423 metre uzaklıktaki dünyadaki en alçak noktaya inersiniz. Ölü Deniz’e yokuÅŸ aÅŸağı bir yolculuk Ãœrdün’e yapacağınız ziyaretin en sıra dışı kısımlarından biri olacak. Ölü Deniz’e inerken bedevi çadırlarını, keçileri ve develeri görebileceksiniz.
Ölü Deniz, kaplıcaları ile ünlü ve çamurunun sağlık açısından yararları yüzyıllardan beri bilinen bir doğal güzellik.
Burada yer alan çoğu plaj özel ve bölgede bulunan 4 ve 5 yıldızlı otellere ait. Otelde kalıyorsanız plajı için para ödemezsiniz. Ancak kalmıyorsanız girmek için yaklaşık 25 Ürdün Dinarı (35 ABD Doları) ödemeniz gerekir.
Ölü Deniz’in kıyı ÅŸeridi kayalık ve suya kolay eriÅŸilmez. Çok tuzlu bir suya sahip ve yüzdükten sonra hemen durulanmak isteyeceksiniz.
Ölü Deniz’de ücretsiz halk plajları da mevcut. DuÅŸ bulunan Amman Plajı en iyilerinden biri. Ancak, çamur ve havlular için 3 Ãœrdün Dinarı (4 ABD Doları) ödeme yaparsınız.
EÄŸer vaktiniz varsa, Ölü Deniz’deki lüks otellerden birinde kalmanızı ÅŸiddetle tavsiye ederim, zira Ãœrdün’deki saÄŸlık deneyiminizin rahatlatıcı etkisini artıracaktır.
Wadi Rum Çölü
Ãœrdün’ün güneyinde yer alan ve genellikle Ay Vadisi olarak adlandırılan bu iyi korunmuÅŸ çöl rezervi, kırmızı-pembe kumları, çarpıcı doÄŸal kemerleri ve daÄŸları ve tarih öncesi kaya oymalarıyla ünlüdür.
Ayrıca, Amman’dan arabayla dört saatten kısa bir sürede ve Petra’dan arabayla iki saatten kısa bir sürede ulaÅŸabilirsiniz.
Bu güzel kırmızı-kum çölü fotoğraf tutkunları için adeta bir cennet. Bölgedeki dağ ve kaya oluşumlarını çeşitli açılardan aydınlatan hayranlık uyandıran gün batımları ile ünlü. Burada dünyadan bir başka gezegene gitmiş hissine kapılabilirsiniz.
Burada birkaç tane yüksek tepe bulunuyor. En yükseÄŸi olan Cebel Ãœmm-ed Dami’nin yüksekliÄŸi 1800. Bu dağın zirvesinden Kızıldeniz’i ve görüşün iyi olduÄŸu günlerde Suudi Arabistan sınırını dahi görebilirsiniz. Bölgede hala yaÅŸamını sürdüren birkaç yüz bedevi bulunuyor.
Dünyada hızla yükselen “glamping” trendinin öncüsü olan bölge, lüks ve kamp tatilini birleÅŸtirebileceÄŸiniz, lüks kamp alanlarının en iyilerinden biri.