Anadolu’nun Saklı Doğal Hazinesi: Seyfe Gölü ve Kuş Cenneti

0
552

Anadolu’nun dört bir yanında keşfedilmeyi bekleyen doğal cennetlerden biri olan Seyfe Gölü, Kırşehir’in doğusunda saklı bir tabiat harikası…

Zengin ekolojik yapısı öne çıkan göl aynı zamanda bataklıkları, adacıkları ve sazlıklarıyla yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor…

Ancak yanlış sulama ve yer altı sularının bilinçsiz kullanılması sebebiyle azalan su kaynakları yüzünden Seyfe Gölü’nün varlığı artık tehlike altında.

Seyfe Gölü Hakkında 

Orta Anadolu’da yer alan sayılı tuzlu göller arasında bulunan Seyfe Gölü, 1990 yılında tabiatı koruma alanı olarak ilan edilmiş. Aynı zamanda doğal sit alanı olan gölü besleyen su kaynakları, yanlış uygulamalar sonucunda yıldan yıla azalıyor. Bölgedeki gölü besleyen su kaynaklarının azalması ise göldeki kuş varlığını yok olmakla yüz yüze getiriyor. 

Toplam 187 kuş türünün yaşam alanı olan Seyfe Gölü Kuş Cenneti, bu kuşların yerleşim ve üreme alanı. Birçok kuş türünün de göç rotasında yer alan gölde kuş çeşitliliği 480 kuş türüne kadar yükseliyor. Dünyanın en büyük flamingo yaşam alanlarından biri olan gölde, toy, turna gibi büyük kuşlar da yaşıyor.

Sonbaharda ördek akını yaşanan Seyfe Gölü’nde; çamurcunlar, pelikanlar, balıkçıllar, yağmurcunlar, kazlar, kılıç gagalar, martılar ve sumrular da yaşayan diğer yerel kuş türleri…

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan 27 kuş türü de Seyfe Gölü’nün sakinleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin de taraf olduğu Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınan bu türlerin yaşamı da gölün kaderine bağlı.

Seyfe Gölü’nün korunması ve bir doğa turizmi merkezine dönüştürülmesi hedefiyle 2006 yılında Seyfe Gölü Ekoloji Derneği kurulmuş. Derneğin kurucusu ve başkanı olan Ömer Çetiner’in yoğun çabalarıyla Seyfe Gölü Kuş Cenneti Tanıtım Merkezi, gölün durumu için toplumu bilinçlendirmek için yoğun mesai harcıyor. Gölün tanınırlığını artırmak ve koruma bilinci oluşturmak için uzun yıllar uğraş veren SEYGED Başkanı Ömer Çetiner, göldeki kurumaya dikkat çekmek için uzun yıllar çaba göstermiş. 

2021 yılında Covid nedeniyle hayatını kaybeden Çetiner’in yaptığı açıklamalara göre; Seyfe’yi besleyen üç pınardan Seyfe, Horla ve Malya pınarından göle artık su girişi yok. Önceki yıllarda göl tamamen kurumazken artık temmuzun ortasından itibaren gölde bir damla su bulunmuyor. Çok önemli bir sulak alan olan Seyfe Gölü, artık ne yazık ki yok olmak üzere… 

Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nde Yapılacak Şeyler

Türkiye’de kuş gözlemi yapılabilecek önemli sulak alanlardan biri olan Seyfe Gölü; ilkbaharda ve sonbaharda tam bir renk cümbüşüne dönüyor. Sayısız kuş türünün göç yolundaki gölde; kuş gözlemi ve doğa fotoğrafçılığı yapabilirsiniz. 

Piknik alanı ve dinlenme alanı olarak da ziyaret edebileceğiniz Seyfe Gölü kıyısında, ötücü kuşların eşsiz sesleri eşliğinde doğayla baş başa kalabilirsiniz.  

Seyfe Gölü Kuş Cenneti’ne Nasıl Gidilir?

Orta Anadolu’da, Kırşehir’in Mucur ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Seyfe Gölü Kuş Cenneti’ne gitmek için gitmek için kara yolunu veya hava yolunu tercih edebilirsiniz. 

Seyfe Gölü’ne Kara Yolu ile Ulaşım 

Kırşehir’de yer alan Seyfe Gölü Kuş Cenneti’ne; şehirlerarası otobüslerle gitmek isterseniz, Türkiye’nin birçok şehrinden kalkan Kırşehir seferleri ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Kırşehir otobüs bileti veya Mucur otobüs bileti alarak, Seyfe Gölü’ne doğru yola çıkabilirsiniz. Mucur’a doğrudan gitmek için yerel seyahat firmalarını kullanabilir; Kırşehir’e ulaşım için daha bilindik firmaları tercih edebilir, daha fazla sefer bulabilirsiniz.

Özel aracınızla Seyfe Gölü Kuş Cenneti’ne ulaşım içinse İstanbul’dan yola çıkacaksanız Ankara Yolu üzerinden yaklaşık 7 saatte ulaşım sağlayabilirsiniz. Bazı büyük şehirlerden Kırşehir, Mucur’a ulaşım süreleri ise şu şekilde; 

İstanbul – Kırşehir, Mucur arası 670 km ve yaklaşık 7 saat, 

Ankara – Kırşehir, Mucur arası 200 km, ortalama 2 saat 40 dakika, 

İzmir – Kırşehir, Mucur arası 750 km, ortalama 9 saat, 

Nevşehir, Kırşehir, Mucur arası 75 km, ortalama 1 saat sürüyor. 

Seyfe Gölü’ne Hava Yolu ile Ulaşım 

Seyfe Gölü’nün eşsiz güzelliğini yerinde görmek için Kırşehir uçak bileti almayı planlayanların Nevşehir Kapadokya Havalimanı’na yönelmesi ve Nevşehir uçak bileti alması gerekiyor. Çünkü Kapadokya’nın yanı başında yer alan Kırşehir’e en yakın havalimanı, Nevşehir Kapadokya Havalimanı.

Nevşehir Havalimanı’ndan araç kiralayarak Seyfe Gölü’ne 1 saatte kolayca ve konforlu bir biçimde gidebilirsiniz. Nevşehir Havalimanı’ndan Kırşehir’e toplu taşım ile ulaşmak içinse Nevşehir şehir merkezine gelerek buradan kalkan Kırşehir servislerine binmeniz gerekiyor.

Kırşehir merkezden Seyfe Gölü’ne ise araç kiralama veya taksi ile ortalama bir saate ulaşabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız