Boğaziçi Üniversitesi Ulaşım Rehberi

0
5437

Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye’nin en eski, en köklü ve en başarılı üniversitelerinden biri. Okulun akademik geçmişi, mezun ettiği başarılı isimler ve şehrin tam kalbindeki konumu başarılı lise öğrencilerini adeta cezbediyor.

Üniversite giriş sınavında en yüksek puanları alan öğrencilerin ilk tercihi olan Boğaziçi Üniversitesi; toplamda 6 farklı kampüs alanına sahip. Bu kampüsler, ağırlıklı olarak Avrupa yakasında yoğunlaşırken; şehrin Asya kıtasında da Boğaziçi kampüsleri yok değil.

Üniversite öğrencilerinin ve ziyaretçilerin hem servis, hem de toplu taşıma olanaklarından en iyi şekilde faydalanabilmeleri için; kampüs haritasına büyük ölçüde hakim olmaları gerekiyor.

Boğaziçi Üniversitesi denildiğinde herkes tarafından bilinen ilk kampüs; Rumelihisarüstü Tarihi Kalesi’nin hemen yanında yer alan Güney Kampüs.

Üniversitedeki birçok fakülte ve eski binaların çoğu Güney Kampüs’te yer alıyor. Avrupa Yakası’nda bulunan diğer kampüsler ise; Kuzey Kampüs, Hisar Kampüs ve Uçaksavar Kampüsü. Kuzey Kampüs’te Yabancı Diller Yüksekokulu’na ait hazırlık birimi, Eğitim Teknolojileri Binası, Eğitim Fakültesi Binası ve Fen ve Mühendislik Binası var.

Yeni açılan Hisar Kampüs’te öne çıkan binalar; Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Çevre Bilimleri Enstitüsü. Uçaksavar Kampüsü’nde ise yurt binaları, spor salonu ve stadyum gibi önemli tesisler bulunuyor.

Asya yakasına geçildiğinde; Kandilli Rasathanesi’ne ev sahipliği yapan 5. Kampüs ya da diğer adıyla Kandilli Kampüsü Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini karşılıyor.

Üniversitenin altıncı ve son kampüs alanı, Karadeniz kıyılarında bulunan Sarıtepe Kampüsü. Burada ağırlıklı olarak yurt binaları mevcut.

Tüm bu kampüslere ulaşmak için; farklı ulaşım biçimlerini kullanmak gerekebiliyor.

Şehir Merkezinden Boğaziçi Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?

Toplu Taşıma Araçları

Metro

Metro kullanarak Boğaziçi Üniversitesi’nin Güney Kampüsü’ne kolayca ulaşmak mümkün.

Yenikapı’dan kalkış yapan M2 nolu metro hattı aracılığıyla Taksim, Mecidiyeköy, Hacıosman ve Levent durakları istikametinde ilerlenebiliyor. İşte bu hat üzerindeki Levent istasyonunda inip M6 nolu metro hattına geçerek; Boğaziçi Üniversitesi’ne doğrudan ulaşım sağlanabilir.

Levent metrosunda merdivenler aracılığıyla üst kata çıktıktan sonra,Levent-Boğaziçi Üni./Hisarüstü Metro Hattı şeklindeki tabelayı takip etmek gerekli. Bu hat yalnızca üniversite ziyaretçileri için çalışan küçük ancak yoğun bir hat.

Normal koşullarda seferler 5 dakika bir gibi sıklıkta gerçekleşiyor. Metro kullanımının 2022 yılında belirlenmiş olan ücretlendirmelerine bakacak olursak, tek kullanımlık biletler 15 TL; İstanbulkart kullanıcılarına tam 7,67 TL olan ücretlendirme öğrenciler için ise 3,74 TL. 

İstanbul’da misafir olarak bulunan kişiler İstanbulkart sahibi değilse ve daha ekonomik olarak metroyu kullanmak istiyorlarsa tek kullanımlık biletler yerine 5 geçişlik kartı 45 TL, 10 geçişlik kartı ise 90 TL karşılığında satın alabilirler. 

Bunun dışında yine İstanbulkart firmasından kişiye özel Mavi Kart satın alarak toplu yüklemeler gerçekleştirmek ve ulaşımdan daha fazla tasarruf etmek de mümkün.

Kuzey Kampüs

Metrobüs

Metrobüs kullanarak Boğaziçi Kampüsü’ne doğrudan ulaşma imkanı yok; ancak metro aktarması ile Rumelihisarüstü’ne ulaşmak mümkün olabilir.

Bunun için, metrobüsten Zincirlikuyu durağında inmek ve bağlantı tüneli aracılığıyla Gayrettepe metro istasyonuna geçmek gerekli.

Hacıosman yönüne giden metroya binilerek 1 durak sonra Levent istasyonunda inilirse; Levent-Boğaziçi Üniversitesi arasında çalışan mini metroya binilebilir.

Kandilli Kampüsü için ise, metrobüsün Altunizade durağında inmek ve Millet Bahçesi Otobüs Durağı’ndan Kadınköy – Rasathane 14R nolu otobüs ile ulaşmak gerekiyor.

Metrobüsten sonraki yolculuk bu şekilde de 40-45 dakikaya yakın zaman aldığından, metrobüs Kandilli için pek öne çıkan bir ulaşım yöntemi değil.

Otobüs

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim görevlileri; otobüs kullanarak hem Güney Kampüsü’ne, hem Kandilli’ye hem de Sarıtepe’ye ulaşım sağlayabilirler.

Otobüslerde kullanılan ödeme sistemi de İstanbul Kart; dolayısıyla metro kullanımındaki ücretler birebir geçerli.

Anonim Kart dışında, kişiye özel oluşturulabilen ve aylık yükleme yapılan Mavi Kart seçeneği otobüs için de mevcut.

Güney Kampüs’e ulaşmak isteyenler, otobüslerin üzerinde Rumelihisarüstü istikametini görmeli.

Belirli konumlardan Boğaziçi Güney Kampüsü’ne doğru ilerleyen otobüsler sırasıyla; Taksim’den Taksim-Rumelihisarüstü 559C, Şişli’den Şişli – Rumelihisarüstü 59R, Kabataş’tan Kabataş – Rumelihisarüstü 43R, Sarıyer’den Sarıyer – Rumelihisarüstü 59RS, Kadıköy’den Kadıköy -Rumelihisarüstü 125 ve Hacıosman Metro’sundan İstinye, Rumelihisarıüstü yönüne giden 59RH olarak sıralanabilir.

Kandilli Kampüsü’ne gidecek öğrenciler ise; Kadıköy’den 14R ve Üsküdar’dan 15R nolu otobüslere binmeli.

Son olarak Sarıtepe Kampüsü için; ana kampüsten hareket eden 59RK nolu hat bulunuyor.

Kampüslere göre inilmesi gereken durakları not almakta da fayda var. Kuzey Kampüs’e en yakın durak Nispetiye ve Uçaksavar Kampüsü’ne en yakın durak Cengiz Topel. Güney Kampüs’e yakın duraklar Boğaziçi ve Rumelihisarüstü olarak adlandırılıyor. Bu kampüs kapsadığı geniş alan bakımından da pek çok otobüs durağına yakın mesafede yer alıyor.

Minibüs

Üniversitenin Kandilli yerleşkesine minibüs ile ulaşmak isteyenler, Üsküdar’da Beşiktaş motor iskelesinin tam karşısından hareket eden mavi renkli Talimhane-Rasathane minibüslerini de kullanabilirler. Bu mavi minibüsler 15R nolu otobüs ile aynı rotayı izliyor.

Minibüs ücretleri, 5,25 TL seviyesinde seyrediyor.

Özel Ulaşım Araçları

Servis

Üniversitenin yerleşimi dağınık olunca; öğrenciler için ulaşım çözümleri de fazlasıyla geliştirilmiş durumda haliyle.

Belirli güzergahlarda araçlar, mekik servisi şeklinde işliyor. Öğrencilerin ders, seminer, laboratuvar, yurt, kulüp ve spor gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için Kuzey Kampüs-Güney Kampüs, Hisar Kampüs-Güney Kampüs ve Ana Kampüs-Kandilli Kampüsü arasında hatlar çalışıyor.

Servislerin hareket saatleri ve yerleri ile ilgili detaylı bilgi için; öğrencilerin kimlik bilgileriyle üniversite sistemine giriş yapmaları gerekiyor.

Sarıtepe Kampüsü’nün şehre mesafesi nedeniyle; bu kampüsün kendi içerisinde de bir mekik tarifesi mevcut. Bu sayede günün belirli saatlerinde öğrenciler Kilyos’a ya da Gümüşdere’ye geçerek sağlıktan alışverişe kadar çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

Özellikle şehir merkezindeki Güney Kampüs’ten uzaklaştıkça, öğrenciler için en pratik ulaşım biçimi olarak servisler ön plana çıkıyor.

Taksi

Ulaşım ücretleri nedeniyle taksi kullanmak, özellikle de üniversite öğrencileri için, ilk anda değerlendirilen bir seçenek değil.

Ancak gecenin belirli saatlerinden sonra azalan ve hatta sona eren toplu ulaşım seferleri nedeniyle taksi kullanmak gerekebilir.

Bu durumda da, taksi mesafesini en aza indirmek için izlenebilecek yollar mevcut. Örneğin sahil hattında taksi kullanılacaksa; Bebek Kapı’da inilerek Bebek Yokuşu aracılığıyla Güney Kampüs’e yürüyerek ulaşılabilir. Zincirlikuyu ve Levent gibi merkezlere ulaştıktan sonra da, 45-50 TL gibi makul bir ücret karşılığında Boğaziçi Kampüsü’ne ulaşılabiliyor.

Özel Araç

Boğaziçi Üniversitesi’ne amblemsiz araçla giriş yapmaya izin verilmiyor. Ancak misafir araç kartı ile kampüs içine girmek mümkün olabilir.

Amblem satın almak isteyen kurumla ilgili kişiler Öğrenci İşleri’ne başvuru yapabilirler.

Lojman sakini olmayanların, amblemli araç bile olsa, belirli saat aralıkları dışında kampüse park yapmasına da izin verilmiyor. Park eden araçlar için çekici çağrıldığı gibi, çekici ücreti de ceza olarak söz konusu tarafa yansıtılabilir.

Özellikle Güney Kampüsü için hem trafik fazla, hem de park alanları yetersiz olduğu için özel araç çok sık tercih edilmemeli.

Sarıtepe gibi ulaşımın zor olduğu yerlerde ise özel araç çözümüne başvurulabilir.

İstanbul Havalimanı’ndan Boğaziçi Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?

Boğaziçi Üniversitesi’ne ait kampüslerden çoğu şehrin Avrupa yakasında yer alıyor.

Dolayısıyla Güney, Kuzey, Hisar ve Uçaksavar olarak adlandırılan bu kampüsler için yine Avrupa yakasında bulunan İstanbul Havalimanı’nı tercih etmek mantıklı olur.

Toplu Ulaşım Araçları

Metro

İstanbul Havalimanı içerisinde bir metro istasyonu henüz mevcut değil.

İETT

İstanbul Havalimanı’ndan hareket eden özel yolcu servisleri ile Beşiktaş Meydan, Zincirlikuyu Metrobüs veya 3. Levent’e ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Beşiktaş Meydan ve Zincirlikuyu Metrobüs üzerinden ana kampüse ulaşımda 559C ve 43R numaralı İETT otobüslerini kullanarak Boğaziçi Üniversitesi’ne ulaşım sağlayabileceğiniz gibi, 3. Levent’ten 9RS Rumelihisarüstü veya 59RK Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü İETT otobüsü ile de Boğaziçi Üniversitesi’ne varış yapabilirsiniz. 

İnmeniz gereken duraklar: Hisar Kampüsü için Manevra Sanasi Park Yapılmaz durağı, Güney Kampüsü için Boğaziçi Üniversitesi durağı, Uçaksavar Kampüsü için ise Cengiz Topel durağı. 

Ulaşmanız gereken kampüs, Kilyos Sarıtepe Kampüsü ise, havalimanından hareket eden servisler ile 4. Levent’e gelerek 59RK İETT otobüsü ile Sarıtepe Kampüsü otobüsüne aktarma yapabilirsiniz. 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü’ne gitmek isteyen yolcular, İstanbul Havalimanı’ndan hareket eden servisler ile Kadıköy’e varış yaparak, 15SK Sultanmurat otobüsüne binerek Mete Sokak durağında Üsküdar-Rasathane minibüslerine aktarma yaparak kampüse ulaşabilir. 

Özel Ulaşım Araçları

Taksi

İstanbul Havalimanı’ndan Boğaziçi Üniversitesi’ne kadar aktarmasız bir ulaşım gerçekleştirmek isteyenlerin tek tercihi ise, taksi kullanmak.

Boğaziçi ile havalimanı arasında 43 kilometrenin üzerinde bir mesafe var, dolayısıyla trafik yoğunluğuna bağlı olarak 300-350 TL’lik bir bütçeyi de hazırda bulundurmak gerekiyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Boğaziçi Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?

Havayolu ile Boğaziçi Üniversitesi’ne ulaşırken kimi zaman; bilet fiyatlarının ya da sefer saatlerinin daha uygun olması nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı da tercih edilebiliyor.

Söz konusu köprü trafiği olunca, bu ulaşım alternatifi için zamanlamaya mutlaka önem verilmeli.

Hem toplu ulaşımda hem de özel ulaşım araçlarında ücret tarifelerinin artacağını hatırlamakta da fayda var.

Toplu Ulaşım Araçları

İETT Otobüsleri

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Boğaziçi Üniversitesi’ne uzanan tek bir otobüs hattı mevcut değil. Burada farklı toplu taşıma araçları arasında aktarma yapmak söz konusu olabilir.

E9 nolu hat üzerinden ilerleyen Pendik İETT otobüslerine binip son durakta indikten sonra, 251 nolu Pendik-Gayrettepe otobüsü ile ilerlemek bir seçenek. Ancak yolculuğun 2 saat 30 dakikadan uzun sürebileceğini hatırlatalım.

Gayrettepe’den sonra okula yaklaşılacağı için taksi ile 5 dakikalık bir yolculuk yapılabilir.

Özel Ulaşım Araçları

Servisler

Havataş, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan da kalkış yaparak Taksim Meydanı’na kadar ilerliyor.

50 TL ücret karşılığında bu uzun mesafeyi özel servisle aştıktan sonra, Taksim’den yine metro, taksi ya da otobüsle okula aktarma yapmak çok daha geçerli bir alternatif olacaktır.

Taksi

Boğaziçi Kampüsü ile havalimanı arasındaki mesafe 50 kilometrenin üzerinde. Bu nedenle Sabiha Gökçen’den Boğaziçi yönüne ilerlerken yaklaşık olarak 140 TL bir ödeme yapmak gerekebilir.

Trafiğe göre okul güzergahında izlenen yol değişebileceği için, binmeden önce ücret bilgisi almak da faydalı olabilir.

Esenler Otogarı’ndan Boğaziçi Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?

İstanbul’a otobüs ile ulaşanların son durağı, Esenler Otogarı oluyor. Bu otogardan Boğaziçi Üniversitesi’ne doğru ilerlerken de, alternatif ulaşım biçimleri tercih edilebilir.

Toplu Ulaşım Araçları

İETT Otobüsleri

Birçok otobüs firmasının Esenler Otogarı’ndan Beşiktaş’a hareket eden özel servisleri var.

Başta bu servisler kullanılarak, Beşiktaş’tan Etiler – Akmerkez yönüne giden 559C ve 49R nolu İETT otobüslerine binilebilir. Güney Kampüs’e gidecek yolcular, Boğaziçi Üniversitesi durağında, Kuzey Kampüs’e gidecekler ise Nispetiye durağında inmeli. 

Esenler Otogarı’ndan Kandili Kampüsü’ne gitmek isteyen yolcular, ilk olarak kullanmış oldukları otobüs firmasının Anadolu Yakası’na, Üsküdar’a geçecek servisleri olup olmadığını sormalılar. Servis bulunuyorsa Üsküdar’a vardıktan sonra Kısıklı’dan 14R numaralı otobüs ile 23 durak giderek Türkan Sedefoğlu İlkokulu durağında inip, 10 dakikalık bir yürüyüş ile kampüse ulaşabilirler. 

Özel Ulaşım Araçları

Taksi

Esenler Otogarı’ndan Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’e taksi ile ulaşmanın maliyeti yaklaşık 80 TL gibi düşünülebilir.

Trafik yoğunluğu olmazsa 30 dakikada alınan mesafe, yaklaşık 20 kilometreden oluşuyor.

Harem Otogarı’ndan Boğaziçi Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?

Anadolu Yakası’nda yer alan Harem Otogarı’ndan Boğaziçi Üniversitesi’ne doğru ilerlerken alternatif ulaşım biçimleri tercih edilebilir.

Toplu Ulaşım Araçları

İETT Otobüsleri

Harem Otogar’dan Kandilli Kampüsü’ne gitmek isteyen yolcular, otogardan hareket eden servisler ile Üsküdar’a vararak, Kısıtlı’dan 14R numaralı otobüs ile aktarma yapmal ve Türkan Sedefoğlu İlkokulu durağında inmeli. 

Tercih etmiş olduğunuz otobüs firmasının Harem Otogar’dan Beşiktaş’a hareket eden özel servisi bulunuyorsa Beşiktşa’a varış yaparak İETT otobüsleri ile Güney, Hisar, Kuzey ve Uçaksavar kampüslerine aktarma yapılabilir. 

Beşiktaş’tan Etiler – Akmerkez yönüne giden 559C ve 49R nolu İETT otobüslerine binilebilir. Güney Kampüs’e gidecek yolcular, Boğaziçi Üniversitesi durağında, Kuzey Kampüs’e gidecekler ise Nispetiye durağında inmeli. 

Harem Otogar’da Sarıtepe Kampüsü’ne geçmek için ilk olarak Taksim’e geçerek M2 Hacıosman metrosu, ardından 59RK numaralı İETT hattına aktarma yapılmalı. 

Özel Ulaşım Araçları

Taksi

Harem Otogarı’ndan Boğaziçi Üniversitesi’nin Avrupa Yakası’nda yer alan kampüslerine taksi ile ulaşmanın maliyeti yaklaşık 170 TL ile 250 TL aralığında değişmekte. Harem Otogar ve Kandilli Kampüsü arası ise yaklaşık olarak 90 TL gibi düşünülebilir. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız