Ülkemizin en kalabalık dördüncü şehri olan Bursa, 2016 yılı “Dünya Yaşanabilir Şehirler” sıralamasında Dünya’da yirmi sekizinci, Türkiye’de ise birinci sırada yer almış.
Şehrin eski ismi olan “Hüdavendigar” Osmanlı Dönemi’nde bölgeyi yöneten 1. Murat’ın lakabından geliyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş döneminde çok önemli bir yere sahip olan Bursa, 28 yıl devletin başkenti olarak görev yapmış. Bu şanlı geçmişi sayesinde birçok tarihi kalıntıya sahip olan şehirdeki doğal güzellikler de insanı büyülüyor. Bursa ile bütünleşen ormanlar sayesinde kent “Yeşil Bursa” olarak da anılıyor.
Bu yazımızda Bursa’da şehir içi ulaşımda size muhteşem kolaylıklar sağlayacak olan Bursa Kart’ı sizler için anlattık.
Bursa Kart Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bursa Kart’ın Türleri Nelerdir?
Bursa Kart, Tam, İndirimli, Ücretsiz ve Abonman Kart olarak dörde ayrılıyor.
Tam Bursa Kart kullanıcı açısından hiçbir ayrım gözetmeksizin herkese veriliyor.
Kişiselleştirilmiş indirimli kartlardan ise öğrenciler, öğretmenler ve 60 yaşın üzerindeki kişiler faydalanabiliyor.
Ücretsiz Kart tipinden 60 yaşın üzerindekiler, engelli kişiler ve refakatçileri, Milli sporcular, sarı basın kartı sahipleri, sahil güvenlik görevlileri, şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınları yararlanabiliyor.
Abonman Kart ise tam, indirimli, öğrenci ve kurumsal abonman kart olarak dört çeşitte hizmete sunuluyor. Kurumsal Abonman Kartlara 60, 90 ve 110 binişlik yükleme yapılabilirken diğer türdeki abonman kartlara 160 binişlik yükleme yapılıyor.
Bursa Kart Nasıl Alınır?
Tam Bursa Kartı, BursaRay istasyonlarındaki satış noktalarından ve bayilerden satın alabilirsiniz. Bursa’da Şehreküstü, Arabayatağı, Hamitler, Mustafakemalpaşa, Gemlik ve Uludağ Üniversitesi Seyahat Kartları Ofisi olmak üzere altı noktadan kartınızı temin edebilirsiniz.
- Kişiselleştirilmiş Bursa kartlarını alabilmek için gerekli belgeler ile yukarıda yazılan Seyahat Kartları ofislerine başvurmanız gerekiyor.
- İndirimli Öğrenci Bursa Kart için son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet güncel vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı ile başvuru yapabilirsiniz. Örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören ilk ve ortaöğretim öğrencileri, açık ilköğretim ve lise öğrencileri için Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol gereği elektronik ortamda alınan verilerden T.C. kimlik numarasının sorgulaması yapılıyor. Açık ilköğretim ve lisede öğrenim görenler için ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) kaydı olmadığını gösterir belgeye de ihtiyaç duyuluyor. Üniversite ve Yüksek Okul öğrencileri ise başvuru sırasında ilgili döneme ait son bir ay içinde alınmış öğrenci belgelerini ibraz etmeliler. Mesleki Eğitim Merkezi, Olgunlaşma Enstitüsü ve telafi programlarının 27 yaşını geçmeyen öğrencileri de son bir ay içerisinde almış oldukları öğrenci belgeleri ile Seyahat Kartları Ofisi’ne başvurabilirler.
- İndirimli Öğretmen Bursa Kart almak isteyenler kişilerin son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet güncel vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı gerekli. Kamuda ya da özelde örgün ilk ve orta öğretim okullarında görevli öğretmenler için MEB Protokolü gereği T.C. kimlik numarası sorgulaması yapılıyor. Üniversite ve Yüksek Okullardaki Akademik personellerin geçerli döneme ait görev yeri belgesi ve bandrollü kimlik kartlarını sunmaları gerekiyor. Kamu Kurumlarında görev yapan Ücretli Öğretmen, Usta Öğretici, Sözleşmeli Öğretmenlerden ise Görev Yeri Belgesi, Personel Hareket Onayı, talep edildiğinde diploma fotokopisi ve formasyonu gibi belgeler isteniyor.
- 60 yaşın üzerindeki kişilerin indirimli karttan yararlanabilmeleri için nüfus cüzdanlarını ve son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet güncel vesikalık fotoğraflarını götürmeleri gerekiyor.
- Ücretsiz Bursa Kart yukarıda yazmış olduğumuz kişiler tarafından kullanılabiliyor. Bu tip karta sahip olmak için gerekli belgeler ile Seyahat Kartları Ofisi’ne başvuru yapılıyor. Gaziler, gazi yakınları, şehit yakınları ve Milli sporcular kendilerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı veya SGK Kurumu tarafından verilen kimlik kartı ile seyahat edebilirler. Bu kişiler kişiselleştirilmiş Bursa Kart almak isterlerse Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı veya SGK Kurumu tarafından verilen kimlik kartı fotokopisi, nüfus cüzdanı ve son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet güncel vesikalık fotoğraf ile başvuru yapabilirler.
- Basın kartı sahiplerinin ise Başbakanlık Basın ve Yayın Genel Müdürlüğü tarafından verilen basın kartı, 1 adet güncel fotoğraf ve nüfus cüzdanı ile Seyahat Kartları Ofisleri’ne başvurması gerekiyor.
- Emniyet hizmetleri sınıfına mensup personel Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından verilen kimlik kartı ile seyahat edebilirler. Kişiselleştirilmiş kart talep ederlerse Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından verilmiş onay ve son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet güncel vesikalık fotoğraf ile başvuru yapabilirler.
- Belediye Zabıtası olanlar, Belediyeler tarafından verilen Zabıta Kimlik Kartı ile seyahat edebilirler. Kişiselleştirilmiş Bursa Kart alabilmek için Zabıta Daire Başkanlığı tarafından verilmiş onay belgesi ve son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet güncel vesikalık fotoğraf ile başvurabilirler.
- Posta dağıtıcıları, T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından verilen fotoğraflı kimlik kartı ile toplu taşıma araçlarında ücretsiz olarak seyahat edebilirler. Kişiselleştirilmiş kart talep ederlerse T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Bölge Müdürlüğü tarafından verilen onay ve son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet güncel vesikalık fotoğraf ile başvuru yapabilirler.
- Muhtaç, güçsüz ve kimsesiz kişilerden ilgili Kaymakamlıklardan alınan onay yazıları veya PTT’den alınan en son muhtaç aylığına ait makbuz, son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet güncel vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı isteniyor.
- Engelliler ve refakatçilerinden istenen belgeler tam teşekküllü Devlet Hastanesinden alınmış % 40 ve üzeri engelli olduğunu belgeleyen Sağlık kurulu raporu ve Engelli kimlik kartı, tam teşekküllü Devlet Hastanesi’nden alınmış % 50 ve üzeri ağır engelli olduğunu belgeleyen Sağlık kurulu raporu (engelli refakatçi için), nüfus cüzdanı ve 1 adet güncel vesikalık fotoğraf olarak belirtilmiş.
Bursa Kart Nerelerde Kullanılır?
Bursa Kart, Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği’ne (BURULAŞ) bağlı tüm toplu taşıma araçlarında kullanılıyor.
Sizler de Bursa Kartınızı şehirdeki otobüs, metro (Bursaray), tramvay (Burtram), Budo (Bursa Deniz otobüs sistemi) seferlerinde ve Soğanlı Hayvanat Bahçesi’nde kullanabilirsiniz.
Bursa Kart ve Vize Ücretleri Nelerdir?
Bursa Kart ücreti 50 TL olarak belirlenmiş. Bursa Kart vize ücreti ise tüm kart tipleri için 65 TL.
Vize işlemlerinizi Şehreküstü İstasyonu, Acemler İstasyonu ve Üniversite İstasyonu‘nda bulunan Vizematik cihazlarından yapabilirsiniz.
Bursa Kart’a Nasıl Bakiye Yüklenir?
Bursa Kartınıza bakiye yüklemek için üç farklı seçeneğiniz bulunuyor. Bunlardan ilki gişelere kartınız ile gidip para yüklemesi yapmak.
Bursa Kartınıza bakiye yükleyebileceğiniz yerlere https://www.bursakart.com.tr/fillingcenter internet sitesinden erişebilirsiniz.
Bakiye yükleme işlemini https://www.bursakart.com.tr/cardoperations/cardLoad adresini kullanarak online olarak da gerçekleştirebilirsiniz.
Son olarak telefonunuza BursaKart Mobil uygulamasını indirerek kartınıza para yükleyebilirsiniz.
Bursa Kart Nasıl Kullanılır?
Bursa Kartınızı satın aldıktan ve bakiye yüklemesi yaptıktan sonra toplu taşıma araçlarında kullanabilirsiniz.
Bursaray’a binerken giriş turnikesi üzerindeki mavi ekrana en fazla 10 cm uzaktan kartınızı göstermeniz gerekiyor. Otobüs ve Tramvaylarda ise validadördeki “Kart Lütfen” yazısına kartınızı en fazla 10 cm uzaktan tutarak göstermelisiniz.
Kartınızda ulaşım bedeli için yeterli miktarda para bulunuyorsa yeşil ışık yanıyor. Bakiyeniz yeterli değilse ışık kırmızı oluyor. Yeterli bakiyeniz olduğu halde kırmızı ışık yanarsa BURULAŞ Seyahat Kartları Ofislerine başvurmanız gerekiyor.
İndirimli ya da ücretsiz geçiş hakkı sağlayan kişiselleştirilmiş Bursa Kart kullanıcıysanız kartınızı görevliye göstermelisiniz. Başka kişilere ait indirimli ya da ücretsiz geçiş kartı kullananların kartlarına el konulduğunu hatırlatmak isteriz. Bu kartlar gerekli yasal işlemlerin yapılması için BURULAŞ Seyahat Kartları Şefliği Şehreküstü Metro İstasyonu Ofisi‘ne gönderiliyor.
Bursa Kart Mobil Uygulaması Nasıl Kullanılır?
Bursa Kart ile ilgili işlemleri telefonunuzdan kolayca halledebilmek için mobil uygulamayı android telefonunuza Google Play’den IOS telefonunuza ise App Store’dan indirebilirsiniz. Uygulamayı indirmek için aşağıdaki adresleri kullanabilirsiniz:
Android : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bursakart.burulas
IOS: https://apps.apple.com/us/app/bursakart-mobil/id1524284887
İndirme işlemi tamamlandıktan sonra Bursa Kart bilgilerinizle sisteme giriş yaparak uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Mobil uygulama ile Bursa Kartınıza bakiye yükleyebilir, hangi otobüse binmeniz gerektiğine bakabilir ve vizeleme işleminizi yapabilirsiniz. Bursa Kart Mobil Uygulaması içerisindeki “Nasıl giderim?” fonksiyonu ile gitmek istediğiniz yere giden en hızlı ve en ekonomik toplu ulaşım şeklini görebilirsiniz. Bu kısmı kullanarak hedefinize nasıl gideceğinizi rota üzerinde de görebilirsiniz.
Bursa Kart mobil uygulaması, Bursa Kartı olmayanlara bile kullan – at bilet satın alma seçeneği sunuyor.
BursaKart mobil uygulamasını kullanarak NFC veya QR kodlu kullan at uzun veya kısa hat bileti alıp otobüs veya metroya binebilirsiniz. Hatta satın aldığınız QR kodlu bileti arkadaşınıza gönderip hediye edebilirsiniz.
Bursa Kart HES Kodu Eşleşmesi Nasıl Yapılır?
Günümüzde koronavirüs salgını farklı mutasyonlar geçirerek hayatımızda yer almaya devam ediyor maalesef.
Şehirlerdeki yönetimler de hasta ya da temaslı kişilerin toplu taşıma araçlarına binmesini engellemek ve hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla ulaşım kartlarının Hayat Eve Sığar (HES) kodları ile eşleşmesinin yapılması gerekiyor.
Bursa Kartı’nıza HES kodunuzu eşlemek için https://www.bursakart.com.tr/hesCode internet sitesini kullanabilirsiniz. Bu sitede ilgili yerlere T.C. kimlik numarası, ad, soyad, HES kodu, doğum tarihi, Bursa Kart numarası ve cep telefonu numarası bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Sayfanın alt kısmında bulunan “Kullanım koşulları ve çerçeve sözleşmesini onaylıyorum” kısmına tik atıp kaydet dediğinizde HES kodunuzu Bursa Kartınıza kolaylıkla eşleyebilirsiniz.
Hepinize sağlıklı ve keyifli yolculuklar dileriz.