Şeb-i Arus Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

0
2855
Şeb-i Arus Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Şeb-i Arus Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Şeb-i Arus ya da Türkçe anlamıyla “Düğün Gecesi”; her yıl Mevlana’nın ölüm yıldönümü olan 17 Aralık tarihinde Konya’da düzenleniyor.

Ölümü bir ayrılık değil aksine Yaradan’a kavuşma olarak gören Hz. Mevlana için düzenlenen bu tören; semazenleri, ilahileri, söyleşileri ve yüksek maneviyatıyla gerçek bir kutlama.

Şeb-i Arus törenleri sırasında Konya’da olabilmek ise; Mevlevilik felsefesinde “Ne olursan ol yine gel” diye seslenilen tüm insanlık için büyük bir ayrıcalık. Törenler mutlaka 17 Aralık tarihini kapsamakla birlikte, çok daha uzun bir sürece yayılıyor.

Bu tarihlerde Mesnevi üzerine çalışma yapan alimler, din adamları, hat sanatçıları, tasavvuf müzik sanatçıları, semazenler, basın mensupları, tiyatro oyuncuları, devlet adamları ve öğrenciler şehrin dört bir yanını sarıyor.

Şeb-i Arus ruhunu yerinde yaşamak isteyen yerli ve yabancı turistler ise etkinlik biletlerine aylar öncesinden büyük ilgi gösteriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesi altında gerçekleştirilen Şeb-i Arus; Mesnevi dışında Divan-ı Kebir, Mektubat, Mecalis-i Seb’a ve Fihi Ma Fih eserleri ile de tüm dünyada takip edilen Mevlana’ya karşı önemli bir saygı duruşu niteliğinde.

17 Aralık 1273 tarihinde 66 yaşında iken Konya’da vefat eden Mevlana; din, tasavvuf ve sosyal hayat hakkındaki görüşleri ile tüm dünya vatandaşları için engin bir rehber.

Mevlana ve Şems-i Tebrizi arasındaki dostluğa da konu olan “ilahi aşk” kavramı ise, özellikle tasavvufa gönül veren her yaştan insanın kalbini titretmeye yetiyor.

Şeb-i Arus törenlerinde; Mevlana hem dünyadaki örnek yaşantısı hem de ahiret üzerine etkileyici düşünceleri ile hayat bulmaya devam edecek.

Etkinlik takviminde hem valiliğin, hem belediyenin, hem Mevlevi topluluklarının hem de şehirdeki üniversitelerin büyük özveri ile bir araya getirdikleri çalışmalar var.

Siz de bu törenlerin bir parçası olmak ve maneviyatı derinlerinizde hissetmek için heyecan duyuyorsanız; Şeb-i Arus ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bu yazıda kapsamlı şekilde bulabilirsiniz.

Şeb-i Arus 2023 Ne Zaman?

Mevlana Konya
Şeb-i Arus 2023 Ne Zaman?

Şeb-i Arus 2023; Hz. Mevlana’nın 750. vuslat yıldönümü olarak kutlanıyor.

Konya’da düzenlenen ve uluslararası ilgi gören tören ve etkinlikler ise 07 – 17 Aralık 2023 tarihleri arasında düzenlenecek.

17 Aralık 1723 yılında hayatını kaybeden ve bu sayede sonsuz gerçekliğe kavuştuğuna inanılan Mevlana için; her yılın aynı gününde ikindi vaktini takiben dualar semaya yükseliyor.

Etkinliklerin gala gecesi sayılan en büyük tören de yine 17 Aralık tarihinde semazen gösterileri eşliğinde, devlet büyüklerinin ve protokolün katılımı ile gerçekleştiriliyor.

Şeb-i Arus’a çeşitli tur şirketleri tarafından düzenlenen Mevlana’yı Anma Turları kapsamında katılmayı düşünüyorsanız; tarihler 7-17 Aralık 2023 tarihleri arasındaki herhangi 2 günü kapsayabilir. Tur kapsamındaki Konya ziyaretleri daha çok tek gece konaklama ile satışa sunuluyor. Gala gecesi olan 17 Aralık’ı kapsayan turlar ve hava yolu ulaşımı kullananlar için fiyatlar diğer tarihlere göre daha pahalı.

Şeb-i Arus’a tur ile gelirseniz daha limitli bir Konya ve Mevlana gezisi yapabileceğinizi göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Konya’da daha fazla zaman geçirmek, Şeb-i Arus kapsamındaki söyleşi ve atölye gibi etkinliklerin tümüne katılabilmek ve Mevlevilik ruhunu tam anlamıyla yaşayabilmek için bu etkinliğe daha uzun süre vakit ayırmayı da düşünebilirsiniz.

Tarih aralığının geniş tutulması ve tur tarihlerinin değişkenlik göstermesi ise, özellikle yıllık izni olmadığı halde haftasonu tatilinde Konya’ya gidip gelmek isteyenler için avantaj sağlıyor. Şeb-i Arus kapsamındaki birçok etkinlik tekrar eden günlere yayıldığı için, kısa süreliğine de olsa Mevlana’yı ziyaret etme şansınız varsa bunu da mutlaka kullanmalısınız.

Şeb-i Arus 2023 Etkinlikleri Hakkında

Mevlana Müzesi Konya
Konya- Mevlana Müzesi
  • 07 ARALIK 2023 Perşembe – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 20.00
  • 08 ARALIK 2023 Cuma – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 20.00
  • 09 ARALIK 2023 Cumartesi – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 14.00
  • 09 ARALIK 2023 Cumartesi – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 20.00
  • 10 ARALIK 2023 Pazar – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 14.00
  • 10 ARALIK 2023 Pazar –  SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 20.00
  • 11 ARALIK 2023 Pazartesi – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 20.00
  • 12 ARALIK 2023 Salı – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 20.00
  • 13 ARALIK 2023 Çarşamba – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 20.00
  • 14 ARALIK 2023 Perşembe – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 20.00
  • 15 ARALIK 2023 Cuma – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 20.00
  • 16 ARALIK 2023 Cumartesi – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 14.00
  • 16 ARALIK 2023 Cumartesi – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 20.00
  • 17 ARALIK 2023 Pazar – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 14.00
  • 17 ARALIK 2023 Pazar – SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF, 20.00

Şeb-i Arus 2023 Nerede?

Konya
Konya

Şeb-i Arus 2023 törenlerinin adresi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Konya. Hz. Mevlana’nın yaşamının önemli bir bölümüne ve türbesine ev sahipliği yapan bu şehir; sadece Müslümanlar için değil farklı dinlerden birçok insan için de gerçek bir maneviyat yuvası.

Şeb-i Arus 2023 törenleri Konya’nın dört bir yanında hayat bulacak. Etkinlik mekanları arasında; Selçuklu Kongre Merkezi, Şems-i Tebrizi Türbesi, Mevlana Meydanı, Mevlana Kültür Merkezi, İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi, KTO Karatay Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Konyanüma Panaroma, Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı ve tabii Mevlana Türbesi var.

Söyleşiler, sema programları ve konserler ağırlıklı olarak Mevlana Kültür Merkezi’nin çeşitli salonlarında hayat buluyor.

Şeb-i Arus için Konya’ya gitme fırsatınız yoksa; İstanbul’daki Galata Mevlevihanesi de 17 Aralık’ta tüm gün boyunca gerçekleşecek sema gösterileri ile ziyaret etmek isteyebileceğiniz özel bir adres.

Şeb-i Arus 2023’e Nasıl Gidilir?

Şeb-i Arus
Şeb-i Arus Töreni

Şeb-i Arus için bireysel olarak yola çıkma şansınız olduğu gibi turlarla birlikte de hareket etme fırsatınız var.

Geleneksel olarak yılda sadece bir kere düzenlenen bu törenlere ilgi oldukça yoğun, bu nedenle tur programları için aceleci olmak yerinde bir karar. Hem turlar, hem de kişisel seyahatler üç ana ulaşım biçimini kapsıyor.

Şeb-i Arus’a gitmek için hava yolu, kara yolu ya da demir yolu kullanabilirsiniz:

Hava Yolu: Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunan Konya Havalimanı, İstanbul’a 1 saat 15 dakika uçuş mesafesinde bulunuyor. Her gün uçuşların gerçekleştiği havalimanına, yurt içindeki birçok şehirden de aktarma yoluyla ulaşabilirsiniz. Konya’ya uçak yolculuğundan sonra şehir merkezindeki etkinlik mekanlarına kadar araç kiralayabilir ya da taksi kullanabilirsiniz.

Kara Yolu: Ankara ile Konya arasındaki kara yolu mesafesi özel araç yolculuğu ile 3 saat. Otobüsle bu süreyi 4 saat olarak öngörebilirsiniz. İstanbul ve İzmir’den ise en az 7 saatlik bir yolculuk planlamanız gerekiyor. Özellikle Şeb-i Arus’un düzenlendiği yoğun dönemde tüm ulusal ve yerel otobüs firmaları, Konya seferlerini de kademeli olarak artırıyor.

Demir Yolu: İç Anadolu’nun göbeğinde yer alan Konya; tren ulaşımı bakımından da oldukça avantajlı bir noktada. Şeb-i Arus için tur şirketlerinin bir kısmının da kullandığı gibi yüksek hızlı tren tercih edebilirsiniz. İstanbul’daki Pendik Tren İstasyonu’ndan hareket eden tren, 4,5 saat mesafede Konya’ya varabiliyor. İç Anadolu Mavi Treni’ni kullanarak ise, Adana yönünden Konya’ya ulaşabilirsiniz.

Şeb-i Arus 2023 İçin Nasıl Bilet Alınır? Bilet Fiyatları Ne Kadar?

Semazen Gösterisi
Semazen Gösterisi

Şeb-i Arus 2023 için bilet satışlarına dair duyurular hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem de Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü aracılığıyla ziyaretçilere aktarılıyor.

Bilet satın almak için ebilet.konyakultur.gov.tr adresine üye olmak ve buradan seans ve koltuk seçimi yapmak yeterli.

Bu biletlerin satışına 11 Ekim 2023‘de başlanıldığı için; bilet almakta acele etmek gerekebiliyor. Biletler numaralı olarak satışa sunulduğundan, özellikle ön sıralarda yer bulmak giderek zor hale gelebilir.

Tur şirketleri biletleri toplu satın alarak, düzenlenen gezi programının fiyatına dahil ediyor.

Bilet satışları yalnızca sema törenini kapsarken; söyleşi, sergi, panel, konferans, tiyatro ve atölye gibi diğer tüm etkinlikler ise halkın katılımına açık ve ücretsiz.

9,10,16 Aralık 14.00 ve 20.00 programlarının seans başı bilet fiyatı: 200 TL

17 Aralık 14.00 programının bilet fiyatı: 200 TL

17 Aralık 20.00 programının bilet fiyatı: 250 TL

9,10,16,17 Aralık tarihi dışında kalan programların seans başı bilet fiyatı: 100 TL

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız