Konya’nın Meşhur Yemekleri

0
4111

Anadolu Selçuklu Devleti başta olmak üzere pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, dünyadaki tek aşçıbaşı türbesi olduğu söylenen Ateşbaz-ı Veli türbesinin bulunduğu Konya’nın efsane bir mutfağı var.

Konya mutfağında incecik hamur işlerinden bol malzemeli doyurucu çorbalara, lokum gibi et yemeklerinden nefis tatlılara keşfedilmeyi pek çok lezzet var.

Her anı, tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek lezzetlerle dolu bir Konya gezisi planlamak isterseniz buyrun yazımıza.

Konya Mutfağı’nın Meşhur Yemekleri

1) Bamya Çorbası

Bamya Çorbası

Mini mini kuru bamyalarla yapılan etli ve hafif ekşili bamya çorbası Konya mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri.

Ben bamya sevmem demeyin ve Konya’nın bamya çorbasına mutlaka bir şans verin. Emin olun çok seveceksiniz.

2) Arabaşı Çorbası

Yozgat ve Konya mutfakları arasında gidip gelen arabaşı çorbası Konya’da tadılacak listenizde mutlaka olsun derim.

Sunumuyla fark yaratan arabaşı yanında özel hazırlanan bir hamur ile servis ediliyor. Ancak işin geleneksel tarzı çorbayla hamuru aynı anda ağıza atılması ve çiğnenmeden yutulması. Aksi takdirde hamurun tadı pek hoş gelmeyebilir diyor Konyalılar.

Siz siz olun arabaşı içmeye karar verseniz Konyalılara kulak verin ve geleneksel usülde için.

3) Etli Topalak Çorbası

İri iri etli, bol bakliyatlı, özel köfteli topalak çorbası hem doyurucu hem de besleyici bir çorba. Hatta bence başlı başına bir öğün.

O yüzden benim önerim etli topalak çorbasından tatmak isterseniz yarım porsiyon sipariş verin. Böylece Konya mutfağının farklı lezzetleri tatmaya yeriniz kalır.

4) Batırık

Bulgurla yapılan bir tür köfte olan batırık, Konya usulü çay saatlerinin en aranan lezzetlerinden biri.

Bol yeşillikli, cevizli ve domatesli batırık çiğ köfte misali marula sarılıp yenilince nefis oluyor. Vejetaryen beslenenlere duyurulur!

Bazı yörelerde kaşıkla yemeklik hafif sulu batırık da yapılıyor, aklınızda bulunsun.

5) Fırın Kebabı

İşinin ehli bir ustanın elinden yediniz mi bağımlısı olabileceğiniz bir lezzet bence fırın kebabı.

Etler özel baharat karşımı ile marine edildikten sonra lokum gibi oluncaya kadar ocakta pişiriliyor.

Fırın kebabı genellikle yanında pide ile servis ediliyor. Ancak benim önerim pidesiz yemenizden yana. Böylece etin tadını tam anlamıyla alabilirsiniz.

6) Etli Ekmek

Eminim pek çoğumuz için Konya demek etli ekmek demek. En çıtırından incecik bir hamur üzerine özel baharatlarla harmanlanmış etten daha lezzetli ne olabilir ki?

Konya’ya gidip de yanında bol köpüklü bir yayık ayranı ile etli ekmek yemeden dönerseniz üzülürsünüz, demedi demeyin.

7) Bıçak Arası

İncecik hamuru ile gönüllerde taht kuran etli ekmeğin farklı bir versiyonu olan bıçak arası, minik minik kuşbaşı et ile yapılıyor.

Ete domates ve yeşil biber ilave edilerek hazırlanan bıçak arasının hamuru o kadar ince ki insan asla duyduğunu anlamıyor. Oldukça hafif bir hamur işi olan bıçak arası Konya’da tadılacaklar listenizde mutlaka olsun.

8) Tirit

Tirit denilince akıllara ilk Ege Bölgesi gelse de Konya mutfaklarında da efsane tiritler pişiriliyor.

Kendi suyuyla birlikte pişen et damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.

Konya’ya giderseniz kendinize en güzelinden bir tirit yanına da sıcacık tırnak pide ısmarlamayı ihmal etmeyin derim.

9) Çebiç

Izgarada pişirilen kuzu ciğer çebiç Konyalılar için kahvaltıların şahı.

Ancak şehre turist olarak geldiyseniz kahvaltı için biraz ağır gelebilir. O yüzden benim önerim çebiçi öğlen ya da akşam yemeğinde denemenizden yana.

10) Mevlana Böreği

Konya kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor Mevlana böreği.

Üçgen şeklinde kapatılan Mevlana böreği çoğunlukla kıymalı olarak yapılıyor. İçi yumuşacık, dışı kıtır bu nefis böreğin sıcak haline denk gelirseniz kendinizi durduramayabilirsiniz. Benden söylemesi.

11) Sac Böreği

Genellikle ıspanaklı olarak hazırlanan sac böreğinin lezzet sırrı incecik açılan hamurunda ve piştikten sonra üzerine sürülen tereyağında.

Siz de akşam üzeri minik bir atıştırmalık molası vermek ya da güne nefis bir börekle hızlı bir başlangıç yapmak isterseniz sac böreğinden şaşmayın derim.

12) Tandır Böreği

Peynirli ve ıspanaklısı başta olmak üzere pek çok farklı çeşidi yapılan tandır böreği, Konya mutfağının en lezzetli hamur işleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Sıcakken üzerine sürülen tereyağı tandır böreğine bambaşka bir tat bambaşka bir çıtırlık katıyor.

13) Düğün Pilavı

Kuşbaşı kuzu etli, bol kuş üzümlü Konya usulü düğün pilavı, sofralarda lezzet fırtınası estiriyor.

Adına aldanıp da onu sadece düğünlerde özel günlerde pişirilen bir pilav sanmayın. Düğün pilavını yöresel yemek yapan pek çok restoranda bulabilirsiniz. Denk gelirseniz mutlaka deneyin derim.

14) Sac Arası

Biraz ağır olsa da Konya’nın sac arası bence tek kelimeyle efsane. Eskiden iki sac arasında pişirilen bu tatlı günümüzde daha pratik yöntemlerle pişiriliyor olsa da hala sac arası olarak anılıyor.

Çıtır hamurlu, şerbetli, fıstıklı ve kaymaklı sacarası tek kelimeyle bomba gibi bir tatlı.

15) Höşmerim

Konya mutfaklarında en sık pişirilen tatlılardan biri olan höşmerimi hemen hemen her restoranda bulabilirsiniz.

Siz de yemekten sonra nispeten hafif bir tatlı yemek isterseniz Konya usulü kaymaklı höşmerim en lezzetli alternatiflerden biri olacaktır.

Yanında taze demlenmiş çayla efsane oluyor.

16) Dilber Dudağı

Arası iri iri cevizli, incecik hamurlu, şerbetli çıtır çıtır bir tatlı arıyorsanız Konya’nın dilber dudağı tam size göre.

Fırında çıtır çıtır oluncaya kadar kızartılan Konya usulü dilber dudağının tadı damağınızdan uzun süre silinmeyebilir, benden söylemesi.


Konya’ya giderseniz meşhur küflü peynirinden, ağızda dağılan gevreğinden, Mevlana şekerinden, lokumundan tatmadan ve almadan dönmeyin derim.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız