Malatya’nın Meşhur Yemekleri

0
2168

Çeşit çeşit köftesi, farklı farklı yapraklarla yapılan sarmaları, içinizi ısıtacak bol malzemeli çorbaları ile Malatya mutfağı, şehri keşfe gelenlere mükemmel bir seçki sunuyor.

Doğu Anadolu’nun en zengin mutfaklarından biri olan kayısının diyarı Malatya, misafirlerine lezzet şöleni yaşatıyor.

Diyorum ve sizi Malatya’nın muhteşem lezzetleri ile baş baş başa bırakıyorum. Emin olun yazıyı okuduktan sonra kendinizi Malatya’ya bilet bakarken bulabilirsiniz, demedi demeyin.

Malatya’nın Meşhur Lezzetleri

1) Tarhana Çorbası

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi varsa her yörenin de bir tarhana çorbası pişirme usulü var desem yeridir. Malatya usulü tarhana çorbası da ıspanaklı yapılıyor.

Üzerine bolca tereyağı gezdirilerek servis edilen Malatya usulü tarhana çorbasından bir kaşık aldınız mı bağımlısı olabilirsiniz. Demedi demeyin.

2) Analı Kızlı Çorbası

Adını irili ufaklı hazırlanan köftelerden alan analı kızlı çorbası başta Malatya olmak üzere Anadolu’nun pek çok şehrinde pişiriliyor.

Genellikle evlerde pişirilen bir çorba olsa da analı kızlı çorbasını şehir merkezindeki bazı esnaf lokantalarında ve yöresel yemek yapan restoranlarda bulabilirsiniz. Denk gelirseniz mutlaka tadın derim.

3) Kara Çorba

Yoğun kıvamlı nohutlu bu nefis çorba bence başlı başına bir öğün. Aşure çorbası olarak da bilinen kara çorba Malatyalıların tabiri ile şifa çorbası.

Özellikle kış aylarında Malatya’ya giderseniz bir kase kara çorba içmeden dönmeyin. Hem lezzetli hem sağlıklı.

4) Pirpirim Çorbası

Pirpirim yani semizotu, Malatya mutfaklarında en sık kullanılan sebzelerden biri.

Malatya’da yetişen tazecik semizotlarını bakliyatlarla buluşturan pirpirim çorbasına koyulan bakliyatlar zaman zaman değişkenlik gösteriyor.

Pirpirim her bakliyata yakışıyor ama kuru börülcelisi bence ayrı bir güzel oluyor.

5) Ispanak Dolması

İçli köftenin vejetaryen hali diyebilirim ıspanak dolması için. Dışı için aynı işli köfte misali bulgurlu bir harç hazırlanıp güzelce yoğuruluyor. Ardından ıspanaklı soğanlı nefis bir iç harç hazırlanıp bulgurlu harcın içine doldurulup kapatılıyor.

Ispanak dolmasının üzerine biraz da sarımsaklı yoğurt gezdirdiniz mi tadına doyum olmuyor. Benden söylemesi.

6) Kayısılı Kavurma

Söz konusu il Malatya olunca kayısının mutfaklardaki yeri de bir başka oluyor. Kayısının et kavurmaya kattığı hafif tatlılığa hayran olmamak bence pek mümkün değil.

Malatya’ya giderseniz içinde havuçtan patatese, soğandan tarçına pek çok farklı lezzet bulabileceğiniz kayısılı kavurmayı asla es geçmeyin derim.

7) Geleli Kebabı

Geleneksel Malatya Mutfağı’nın belki de en az bilinen ama en lezzetli yemeklerinden biri geleli kebabı.

Kuzu etli, közlenmiş patlıcanlı, domatesli lokum gibi bir kebap arıyorsanız geleli kebabı tam size göre.  Mutlaka tatmalısınız.

8) Elmalı Köfte

Osmanlı Saray Mutfağı’ndan günümüze miras kalan en özel pişirme tekniklerinden biri bence meyveli et yemekleri.

Et yemeklerinde bazen tatlı meyveler tercih edilirken bazen de hafif mayhoş meyveler kullanılıyor. Malatya mutfağının meyve ve eti buluşturan en özel lezzetlerinden biri de elmalı köfte.

Anne elinden çıkmış gibi pofidik ve lezzetli köftelerin hafif tatlı elmalar ile olan uyumuna bayılacaksınız. Ön yargılarınızı bir kenara bırakıp mutlaka deneyin derim.

9) Yumurtalı Köfte

Bulgurun başrolde olduğu Malatya mutfağının en sevilen bulgurlu lezzetlerinden biri de yumurtalı köfte.

Kıyma, salça, soğan, taze yeşillikler ve özel baharatlarla harmanlamak yoğurulan bulgurlu köfteler yumurtaya bulandıktan sonra kızartılıyor.

Genellikle yanında salata ve ev yapımı ayran ile servis edilen yumurtalı köfteyi Malatya’da tadılacaklar listenize mutlaka almalısınız.

10) Patlıcanlı Ekşili Köfte

Patlıcan kadar ete yakışan bir sebze daha yok bence. Kebabı ayrı, musakkası karnıyarığı ayrı güzel.

Adına aldanıp da ekşili köfteyi klasik bir köfte sanmayın. Malatya Usulü patlıcanlı ekşili köfte aslında bir nevi sulu yemek.

İçinde bulgurdan nohuta, yeşil mercimekten salçaya ve tabi ki patlıcana pek çok malzeme olan patlıcanlı ekşili köfte, Malatya mutfağının en lezzetli yemekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

11) Patlıcan Tava

Ete en çok yakışan sebze hangisi diye sorsalar hiç düşünmeden patlıcan derim.

Kırmızı biberli, soğanlı, domatesli, kıymalı bu nefis tavanın suyuna ekmek banmaya doyamayabilirsiniz demedi demeyin.

12) Gırık

Malatya mutfaklarında kayısıdan sonra en çok kullanılanlardan biri olsa gerek bulgur. İnce bulgur ve kıyma ile hazırlanan gırık da Malatya mutfağının en özel lezzetlerinden biri.

Malatya’ya giderseniz mini mini köfteli, patatesli hafif sulu gırık yemeğinden mutlaka tadın derim.

13) Çiğleme

Sadece bulgur, tereyağı ve soğan kullanılarak yapılan son derece sade bir lezzet olan çiğleme, Malatya sofralarında sıkça yer alıyor.

Malzemeleri itibariyle kısırı andıran bir lezzet olsa da bir lokmada ağzınıza atabileceğiniz çiğleme bence nefis bir atıştırmalık.

Hatta bir de lezzet önerisi verecek olursan kırmızı pul biberle tatlandırdığınız süzme yoğurda bandırıp yiyin. Nefis oluyor.

14) Malatya Kömbesi

Pek çok ilimizde karşımıza çıkan hamur işi lezzetlerinden biri de kömbe. Her yörenin kendine has bir kömbe pişirme tarzı var. Malatya usulü kömbe ise kuşbaşı etle yapılıyor.

Malatya’da çay saatlerinin en aranan lezzetlerinden biri olan kömbeden tatmak isterseniz istikametiniz size en yakın pastane olsun derim.

15) Sıkma Köfte

Sadece günlük kurulan sofraların değil misafir sofralarının da en sevilen ve en aranan lezzetlerinden biri sıkma köfte.

Soğan, domates ve bulgurun birlikte kavrulması ile yapılan bu nefis köftenin tadı damağınızdan uzun süre silinmeyebilir.

Şehir merkezindeki pek çok esnaf lokantasında bulabileceğiniz sıkma köfteye denk gelirseniz asla es geçmeyin derim.

16) Banık Köfte

Bulgur ve kıymanın bir arada kullanıldığı ağızda dağılan nefis bir lezzet banık köfte. Esas aromasını tazecik ev salçasından ve mis kokulu reyhandan alan banık köfte yanında cacıkla nefis oluyor. Benden söylemesi.

Malatya’ya gittiğinizde banık köftenin tadına bakmak isterseniz istikametiniz size en yakın esnaf lokantası olsun.

17) İçli Köfte

İncecik dış harcı ve bol kıymalı iç harcı ile sofralarda lezzet fırtınası estiren Malatya usulü içli köfte haşlanarak yapılıyor.

Siz de kızarmış içli köfteyi ağır bulanlardansanız haşlama olana bir şans verebilirsiniz.

18) Kiraz Yaprağı Sarması

Bahar aylarında iplere dizilerek özel olarak kurutulan kiraz yaprakları ile yapılan bu efsane lezzet Malatya mutfağının en özel lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Geleneksel haliyle ekşili köfte ve yoğurt ile birlikte tüketilen bu özel lezzetten tatmadan Malatya’dan dönmemelisiniz.

19) Lahana Sarması

Özellikle kış aylarında Malatya sofralarından eksik olmayan en muhteşem lezzetler arasında ilk sıralarda yer alıyor lahana sarması. Yapımı oldukça zahmetli çünkü Malatya usulü lahana sarması kalem gibi incecik sarılıyor.

Siz de bir lokmada ağıza atmalık, tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek lahana sarması yemek isterseniz istikametiniz size en yakın esnaf lokantası olsun. Hele bir de üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı tereyağı gezdirdiniz mi tadına doyum olmuyor.

20) Kayısı Tatlısı

Malatya’nın en meşhur tatlıları arasında ilk sıralarda tabi ki kayısı tatlısı geliyor.

Tereyağında kavrulan kayısıların arasına kaymak koyularak yapılan bu efsane tatlının arasına bir de kavrulmuş fındık koydunuz mu daha da bir efsane oluyor, benden söylemesi.

21) Taş Kadayıf

Taş kadayıf ya da nam-ı diğer yassı kadayıf pek çok yöremizde yapılıyor. Ancak Malatyalıların elinden çıktan taş kadayıfın tadı bir başka oluyor.

Arası bol cevizli üzeri kaymaklı Malatya usulü taş kadayıfın lezzeti damaklarınızdan uzun süre silinmeyebilir.

Malatya’ya giderseniz kendinize en güzelinden bir taş kadayıf ısmarlamayı ihmal etmeyin.


Malatya’ya giderseniz lezzeti il sınırlarını çoktan aşmış kayısısından, kayısı çekirdeğinden, bademinden, kurutulmuş dolmalık biberlerinden patlıcanlarından, maş fasulyesinden, üzüm pestilinden ve yöresel peynirlerinden almadan, acı severlerin favorisi efsane acılı ayranından içmeden, Şire Pazarı’nı gezmeden dönmeyin.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız