Malatya’da Gezilecek Yerler, Yapılacak Aktiviteler

0
8632

Beydağı’nın eteklerinde ve Fırat Nehri’nin kıyılarında yer alan Malatya; Doğu Anadolu Bölgesi’nin tartışmasız en güzel illerinden biri.

“Kayısı diyarı” olarak da anılan bu mütevazı şehir; verimli topraklarıyla olduğu kadar, geçmişten bugüne İpek Yolu ve Kral Yolu gibi önemli güzergahlar üzerinde yer almasıyla da ön plana çıkıyor.

Şehrin tarihinin günümüzden en az 9 bin sene öncesine uzandığı tahmin ediliyor. Eşsiz medeniyetler beşiği Malatya; Anadolu’nun orta ve güney bölümlerine de komşu olmasıyla, yüzyıllar boyunca farklı dinden ve kültürden milletlere ev sahipliği yapmasıyla ve bugün sahip olduğu 1 milyona yaklaşan nüfusla kesinlikle görülmesi gereken bir yerleşim.

Türkiye’de yaşayıp da Malatya şehir merkezindeki müzeleri gezmemek, Darende ve Battalgazi ilçelerindeki türbelerde maneviyatı tatmamak ve Malatya köylerinde bulunan birbirinden güzel şelale ve kanyonları ziyaret etmemek büyük kayıp olur.

Şehrin merkeziyle birlikte sahip olduğu on dört ilçeden her biri; birbirinden güzel turistik çekim alanlarına sahip. Malatya’daki doğal güzellikler, mesire yerleri ve tarihi eserler; her geçen  gün yabancı turistler tarafından da daha fazla keşfediliyor.

Malatya’da ayrıca; Anadolu’nun hamarat kadınlarının etle ve buğdayla bereket kattığı birbirinden lezzetli yeme içme alternatiflerini gönlünüzce tadabilirsiniz. Hatta Malatya seyahatinden önce biraz kilo verip vücudunuzda yeni lezzetlere yer açmayı deneyin. Malatya sofralarında her gün; çorbalar, ana yemekler ve tatlılar her öğünde adeta birbiriyle yarışıyor.

Malatya’yı dolu dolu gezmek ve keşfetmek için seyahatinizi en az 3 gün olmak üzere planlayabilirsiniz.

Şehri çevreleyen Diyarbakır, Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş, Sivas ve Erzincan illerinin her biri de; Malatya’dan yalnızca birkaç saat mesafede yer alan tescilli kültür hazineleri. Dolayısıyla gezi rotanızda birden çok şehre yer vermeyi tercih edebilirsiniz. Bu sayede Malatya’nın nasıl farklı kültürleri kaynaştırdığına da yakından şahit olacaksınız.

Malatya’ya nasıl gidilir sorusuna cevap bulmak ve şehirde yapılacak aktivitelerden gezilecek yerlere kadar kapsamlı bir rehber sunmak üzere sizleri yazının devamına bekliyoruz.

Malatya’da Gezilecek Yerler

Malatya’daki Müzeler

Malatya Atatürk Anı Evi

Malatya Atatürk Evi

Atatürk’ün Malatya’yı ziyaret ettiği dönemlerde kullandığı bu taş evi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret etme şansına sahipsiniz.

Şehir merkezinde, yine adını Atatürk’ten alan bulvar üzerinde konumlanan yapı; Atatürk Anıtı’nın da tam karşısında yer alıyor.

Müze tüm yıl boyunca 08.00-16.45 saat aralığında hizmet veriyor.

Malatya Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Malatya’nın arkeolojik kökenlerine ve Malatya halkının geleneksel yaşam biçimine ışık tutan bu müzenin tarihi 1979 yılına dayanıyor.

Giriş ücretinin 60 TL olduğu müzede tatil günü yok.

Müze koleksiyonunda özellikle Karakaya Baraj Gölü’nün yapımı sırasında ortaya çıkan arkeolojik buluntular dikkate değer nitelikte.

Malatya Turgut Özal Müzesi

Hafta içi her gün 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz bu müze, Malatyalı devlet adamı Turgut Özal’ın fotoğraf ve özel eşyalarından oluşuyor.

Battalgazi ilçesindeki Turgut Özel Müzesi, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin ilk katında yer alıyor.

Beşkonaklar Etnografya Müzesi

İki tarihi binadan oluşan Beşkonaklar Etnografya Müzesi; Malatya halkının geleneksel yaşayış biçimine dair tarım araçlarından müzik aletlerine, kapı tokmaklarından mutfak araç ve gereçlerine kadar aklınıza gelebilecek tüm ayrıntılara yer veriyor.

Girişin ücretsiz olduğu Beşkonaklar Müzesi normal koşullarda her gün açık; ancak şu anda geçici bir süreliğine tadilat nedeniyle müze hizmetleri kesintiye uğruyor.

Malatya’daki Tarihi ve Doğal Güzellikler

Hocazade Hacı Yusuf Camii

Malatya Yeni Camii

Malatya halkı arasında Yeni Camii olarak da bilinen yapı; 1843 yılından bugüne kalan bir mimari eser.

Şehir merkezinde bulunan üç giriş kapılı bu cami; inşa edildiği yıldan bu yana defalarca kez restore edilmiş olsa da içinde taşıdığı tarih nedeniyle turistik ziyaretlere konu oluyor.

Kernek Parkı

Kernek Parkı

Malatya Kernek Meydanı’nın tam ortasında, yeşillikler içinde bir şelale akıyor. Kernek Parkı, diğer adıyla Şelale Parkı, şehrin tam göbeğinde yer alıyor.

8 dönümlük alanda konumlanan parkın içinde 3,500 metrekare yeşil alan ve 2,000 metrekare su yüzeyi yer alıyor.

Şelale, yel ve su değirmenleri, seyir tepesi, kamelyaları, amfisi, havuzları, çocuk oyun alanları, gezi ve yürüyüş parkurları, meydanı, kafe ve restoranı ile dikkat çeken Kernek Parkı, peyzaj uygulamalarıyla şehir merkezinde estetik bir görüntü sunuyor.

Şelalenin huzur veren sesini dinleyip, yemyeşil parkta hem manzaranın hem de çayın tadını doyasıya çıkarmak isterseniz, Malatya’da görülecek yerlerin başında Kernek Parkı geliyor.

Kernek Parkı, akşamları renkli ışıklarla aydınlatılıyor. Dolayısıyla günün hangi saati giderseniz gidin farklı bir atmosfer sizi karşılıyor.

Şehir hayatında yeşil alanın pek bulunmadığı günümüzde Kernek Parkı, Malatya’da yaşayan insanların en çok vakit geçirdiği yerlerden biri oluyor.

Yürüyüş yapmak, çocuğunu parka götürmek, şelale manzarasına karşı yemek yemek ya da sadece bir bardak çay içmek bile keyifli vakit geçirmeniz için yeterli.

Kernek Parkı, çocuklu aileler için de ideal.

Ayrıca seyir tepesine çıkarak tüm Malatya’yı görebilirsiniz.

Malatya’ya gittiğinizde oturup arkadaşlarınızla sohbet edebileceğiniz, huzurla oturup soluklanabileceğiniz bir yer aradığınızda, Kernek Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Kernek Meydanı’ndaki park, Malatya Müzesi ve Etnografya Müzesi’ne de yakın olduğundan yerel halkın yanı sıra turistlerin de ilgi odağı oluyor.

Yusuf Ziya Paşa Camii

Malatya’nın en önemli yapılarından biri olan Yusuf Ziya Paşa Camii şehir merkezinde, İzzetiye Mahallesi’nde yer alıyor.

İnanç turizmine en çok konu olan yapılardan olan bu tarihi atmosferde siz de maneviyatın farklı bir boyutunu yaşayabilirsiniz.

Arslantepe Ören Yeri

Arslantepe Ören Yeri

Malatya şehir merkezine yalnızca 7 kilometre mesafede yer alan Arslantepe Ören Yeri, Türkiye’deki en büyük höyüklerden biri olarak görülmeye değer.

Karakaya Baraj Gölü’nün batısında yer alan arkeolojik yerleşim, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılara sahip.

Ören yerini haftanın her günü ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Malatya Şehir Surları

Malatya Şehir Surları

Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı ünlü eserine de konu olan Malatya Şehir Surları, tarihi kayıtlara göre 3 kilometreyi bulan uzunluğa sahip.

Surların restore edilmesi ve ışıklandırılmasıyla oluşan tarihi görüntülere ise halk arasında Eski Malatya olarak da anılan Battalgazi Belediyesi’nde rastlayabilirsiniz.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Malatya’nın köklü tarihe sahip ilçesi Battalgazi’ye kadar gelmişken ziyaret edebileceğiniz bir diğer kültür varlığı da Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı.

Kapalı alanlarında ve avlusunda sanat günlerine, turlara, kültürel etkinliklere ve müzik atölyelerine ev sahipliği yapan kervansaray; yılın her döneminde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.

Kervansarayı haftanın her günü, 09.00-17.00 saat aralığında ziyaret edebilir ve katılmak istediğiniz etkinliğe göre ücret ödeyebilirsiniz.

Battalgazi Ulu Camii

Battalgazi Ulu Camii

Battalgazi ilçesindeki Selçuklu varlığını en güzel gözlemleyebileceğiniz mekan; Alaaddin Keykubat döneminde inşa edilen Ulu Camii.

Camideki çini mozaikler ve geometrik geçmeler; özellikle geleneksel mimariye ilgi duyanlar için görülmeye değer.

Kanlı Kümbet

Kanlı Kümbet

Battalgazi ilçesinin Meydanbaşı Mahallesi’nde yer alan tarihi kümbet, türbe olarak ziyaret edilme özelliğine sahip yapılar arasında yer alıyor.

2007 yılında restore edilen yapıyı herhangi bir ücret ödemeden inceleyebilirsiniz.

Zeynel Abidin Türbesi

Malatya halkının ibadethaneleri saymakla bitmeyecek kadar çok ve çeşitli.

Cemeviyle yan yana konumlanan Zeynel Abidin Türbesi de, yerli turistlerin de sıkça ziyaret ettiği ruhani emanetlerden biri.

Levent Vadisi Seyir Terası

Levent Vadisi

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde, şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre mesafede konumlanan seyir terası; Malatya’da görülecek yerler listenizde mutlaka yer almalı.

104 metre yüksekliğindeki bu terasta Malatya’nın seyrine doyabileceğiniz gibi; vadi üzerinde kampçılık ya da kaya tırmanışı gibi faaliyetlerin de bir parçası olabilirsiniz.

Karakaya Baraj Gölü

Karakaya Baraj Gölü

Türkiye’nin en büyük ikinci barajı olan Karakaya; bir baraj gölü olarak da gezilip görülmeye değer.

Gölün üzerindeki demiryolu köprüsü sayesinde, burada yılın her mevsiminde güzel manzaralara rastlayabilirsiniz.

Yürüyüş ve piknik yapmaktan hoşlanıyorsanız; baraj gölünü özellikle bahar aylarında ziyaret edebilirsiniz.

Günpınar Şelalesi

Günpınar Şelalesi

Darende ilçesinin Günpınar Köyü’nde yer alan şelale, yaklaşık 50 metre yükseklikten dökülen sularıyla tam bir görsel şölen sunuyor.

Şelale çevresinde piknik yapmak, doğayla iç içe bir gün geçirmek ya da yakınlardaki yeme içme tesislerinden faydalanmak mümkün.

Darende Tohma Kanyonu

Darende’ye yolunuz düştüğünde; minik bir Anadolu ilçesinde ne kadar çok doğal güzelliğin bulunduğuna şaşıracaksınız.

Tohma Çayı Kanyonu da, 20 kilometre uzunluğunda bir doğa harikası.

Burası aynı zamanda, rafting ve trekking gibi sporlarla ilgilenenler için doğal bir parkur niteliğine sahip.

Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi

Yine Darende ilçesinin Zaviye mahallesinde yer alan bu türbe, Somuncu Baba lakabıyla anılan Şeyh Hamidi Veli isimli ünlü İslam alimine ait.

Külliye, Somuncu Baba’nın ömrünün son zamanlarını geçirdiği dergahta yer alıyor.

Külliye sınırları içerisinde türbe dışında cami, müze ve çilehane gibi bölümler de var.

Kudret Havuzu

Somuncu Baba Türbesi ve Tohma Kanyonu için Darende’de bulunan yerli ve yabancı turistlerin en fazla ilgi gösterdiği nokta kesinlikle Kudret Havuzu.

Yerli halk arasında havuzda bulunan termal suların şifalı olduğuna inanılıyor. Havuza giriş ücreti çocuklar için 100, yetişkinler için ise 150 TL.

Kadınların ve erkeklerin aynı anda havuzu kullanamaması da not alınması gereken bir ayrıntı. Kadınlar yalnızca Çarşamba günleri; belirli saat aralıklarında havuza giriş yapabiliyor.

Malatya’da Yapılacak Aktiviteler

Malatya’daki kültür zenginliği göz önüne alındığında; şehirde yapılacak aktiviteleri de tek bir listeye sığdırmak mümkün olmuyor.

Burada Diyarbakır’a komşu olmanın getirdiği Güneydoğu Anadolu lezzetleri de var; Orta Anadolu komşusu Sivas’la paylaşılan ortak coğrafi özellikler de…

Malatya gezinizden en yüksek verimi alabilmeniz için; tüm adımları olabildiğince önceden planlamak yararınıza olur.

Malatya’ya kadar geldiğinizde yapmadan dönmemeniz gereken aktiviteleri sizin için listeledik:

  • Malatya denildiğinde çoğu kişinin ilk aklına gelen lezzet kayısı. Tereyağlı kayısı tatlısı, kayısı lokumu, kayısı sucuğu ve kayısı döneri gibi kayısıdan yapılan yan ürünlerin mutlaka tadına bakın.
  • Kayısı gibi leziz bir meyvenin başkentine gelmişken sevdiklerinizi de unutmayın; hediyelik kuru kayısıyı şehir merkezindeki tarihi Şire Pazarı’ndan satın alabilirsiniz.
  • Malatya mutfağının temelini oluşturan onlarca çeşit köfte yemeğinin hakkını verin. Analı kızlı köfte, içli köfte, yumru köfte, etli çiğ köfte ve çimdik köfte gibi lezzetler Malatya şehir merkezindeki Ahmet Bey Yöresel Ev Yemekleri’nde tadılabilir.
  • Malatya’ya özgü bir diğer ünlü lezzet olan kağıt kebabı için, Sinan Et Lokantası’nı ziyaret edin. Yemekten sonra peynir ya da kabak tatlısı yiyerek kendinizi şımartın.
  • Esnaflar Çarşısı ve Bakırcılar Çarşısı gibi şehrin tarihi çarşılarında tur atın. Buralardan özellikle evinizin dekorasyonu için halı, kilim, bakır ürünler, tahta kaşıklar ve çıkrıklar satın alabilirsiniz.
  • Kayısı bahçeleriyle ünlü Orduzu Kasabası’nın sokaklarında dolaşın; bahçeleri fotoğraflamaktan ve yerli halkla sohbet etmekten çekinmeyin.
Arslantepe Höyüğü
  • Orduzu sınırlarında bulunan Arslantepe Höyüğü’nü görmeden Malatya’dan dönmeyin. Burada arkeolojik buluntuların izini sürün ve antik kent hakkında bilgi alın.
  • Orduzu’da bulunan ve boyu 15 metreyi aşan asırlı çınar ağacının gölgesinde serinlemeyi ve Battalgazi’nin Çınarı olarak anılan bu doğa mirasının fotoğrafını çekmeyi ihmal etmeyin.
  • Tatilinizi temmuz ayına denk getirebilirseniz; Malatya Uluslarası Kültür, Sanat ve Kayısı Festivali’nin mutlaka bir parçası olun.
  • Malatya’da yetişen bir diğer lezzetli meyve olan dalbastı kirazı ise; Haziran ayındaki Yeşilyurt Kiraz, Kültür ve Spor Şenliği’nde yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuluyor.
  • Levent Vadisi’nde kaya tırmanışından dağ yürüyüşüne kadar eğlenceli ve heyecanlı sporlardan istediğiniz birini deneyimleyin. Yorgunluğunuzu vadinin ucundaki seyir terasında çay içerek atabilirsiniz.
  • Eski Malatya olarak da bilinen Battalgazi’de Ulu Camii’den Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’na kadar olan bir dizi tarihi eseri aynı rota üzerinde ziyaret edin.
nemrut dağı (2)
  • Şehir merkezine 95 kilometre mesafede yer alan Nemrut Dağı; Adıyaman ve Malatya arasında paylaşılamayan bir kültür hazinesi. Hangi il sınırlarında olursa olsun; sürüş mesafesi bu kadar yakınken, Dünya Kültür Mirası listesinde de yer alan bu gizemli dağı görmemezlik etmeyin.
  • 2150 metre yükseklikte bir zirveye sahip olan Nemrut Dağı’nda mutlaka güneşin doğuşunu ya da batışını izlemeli ve fotoğraflamalısınız.
  • Karakaya Baraj Gölü’nün çevresi, mevsim koşullarına göre muhteşem bir piknik alanı olabilir. Keyifli bir doğa yürüyüşünü piknikle sonlandırın.
  • Akçadağ ilçesinde yer alan Sultansuyu; hem geniş sınırlara yayılan Sultansuyu Harası hem de aynı adlı baraj gölüyle özellikle çocuklu ailelerin ilgisini çekebilir.
  • Atatürk’ün manevi varlığını; Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Atatürk Anı Evi’ni ziyaret ederek onurlandırın.
  • Malatya Müzesi’nde; Malatya’ya dair gelenek ve göreneklerin yanı sıra; arkeolojik buluntuların tamamını da inceleme fırsatı bulun.
  • Şehrin yetiştirdiği en önemli devlet adamlarından olan Turgut Özal’a ait en özel eşyaları, Turgut Özal Müzesi’ni ücretsiz gezerek inceleyin.
  • Somuncu Baba Külliyesi’ni ziyaret edin ve türbedeki güçlü maneviyat atmosferinin bir parçası da siz olun.
  • Somuncu Baba Türbesi’nin hemen yakınında yer alan Kudret Havuzu’nun termal sularında şifa bulun.
  • Şehir merkezine 25 kilometre mesafede bulunan İspendere İçmeleri de Malatya’nın şifalı termal suları ile buluşabileceğiniz adresler arasında yer alıyor.
  • Yalnızca Haziran ve Eylül ayları arasında açık bulunan Balaban İçmesi’ni çamur banyosu için tercih edebilirsiniz.
  • Fırat Nehri’nin en önemli kollarından biri olan Tohma Çayı’nda kalabalık arkadaş grubunuzla birlikte rafting yapma keyfini yaşayın.
  • Malatya’nın Darende İlçesi’nde bulunan Günpınar Köyü’ne keyifli bir köy ziyareti yapın ve yolun sonunda Günpınar Şelalesi’nin serin sularında yorgunluk atın.
  • Özellikle okulların açık olduğu dönemde, üniversite öğrencileri ile şenlenen Malatya gece hayatının bir parçası olun. Şehrin tarihi surlarının gece ışıklandırmasını mutlaka görün.
  • Karakaya Baraj Gölü çevresindeki restoranları ya da Malatya şehir merkezinde yer alan türkü bar ve nargile kafeleri; güzel bir Malatya akşamı için tercih edebilirsiniz.
  • Malatya’ya 10 kilometre mesafede yer alan Gündüzbey beldesindeki yeşilliklerin içinde, kır lokantalarının ve mesire yerlerinin tadını doyasıya çıkarın.
  • Ziyaretçilerine doğal bir akvaryum görüntüsü sunan Sürgü Takaz Mesire Alanı’nı; şehir merkezinden 70 kilometre uzaklaşmak pahasına ziyaret edin.
  • Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içinde yer alan Malatya’da yayla turizminin de önemli bir yeri var elbette. Yama Dağı Yaylası’na çıkarak temiz havaya ve oksijene doyabilirsiniz.
  • Arapgir ilçesinde bulunan ve tarihi 1850 yılına kadar dayanan Millet Han’ın avlusunda bir çay için ve buradaki dükkanları ziyaret edin.
  • Roma Dönemi’ne ilgi duyuyorsanız; Tohma Çayı eteklerindeki Ozan Köyü’nde bulunan Ozan Anıtı’nı incelemeden Darende’den geçmeyin.

Malatya’ya Nasıl Gidilir?

Anadolu’da birçok farklı bölgenin ve kültürün kesiştiği noktada yer alan Malatya; yüzyıllar boyunca olduğu gibi bugün de ulaşım açısından oldukça avantajlı.

Şehre hava yolu, demir yolu ya da kara yoluyla rahatça ulaşabilirsiniz.

Özel araç

Önemli kara yolu bağlantıları üzerinde yer alan Malatya; İstanbul’dan özel araçla 12 saat, Ankara’dan yaklaşık 8 saat ve İzmir’den 14 saat sürüş mesafesinde yer alıyor.

Otobüs

Malatya’da bulunan ve yerli halk tarafından kısaca MAŞTİ olarak anılan Malatya Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin şehir merkezine uzaklığı yalnızca 5 kilometre.

Buradan Türkiye’deki tüm şehirlere yerel ve ulusal otobüs firmaları aracılığıyla seyahat etmek mümkün.

Malatya otobüs bileti sayfamızdan Malatya’ya otobüs seferi düzenleyen tüm otobüs firmalarını görüntüleyebilir ve otobüs bileti satın alabilirsiniz.

Hava yolu

Malatya Havalimanı’nın şehir merkezine uzaklığı 35 kilometre.

Akçadağ ilçesinde bulunan havalimanından şehir merkezine ulaşımı HAVAŞ servisleri aracılığıyla sağlayabilirsiniz.

Havalimanından İzmir, İstanbul, Ankara ve Antalya’nın yanı sıra; dış hat olarak Almanya’ya da direkt uçuşlar düzenleniyor.

Bu destinasyonlar dışındaki ulaşım planlamanızı aktarmalı olarak organize edebilirsiniz.

Demir yolu

Malatya ile Ankara arasında her gün Mavi Tren ve Ekspres Tren hizmet veriyor. Ayrıca haftanın en az 3 günü Elazığ ve Adana yönlerine de seferler mevcut.

Seferler hava ve yol koşullarına göre değişiklik gösterebildiğinden TCDD tarafından yapılan güncellemeleri kontrol etmelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız