Malatya’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

0
3632

Doğu Anadolu’nun mutfağı en zengin illeri arasında ilk sıralarda yer alan Malatya’nın tarihi Hititler’e kadar uzanıyor. Böylesi köklü bir tarihe sahip olan bir şehrin mutfağının da bu kadar zengin olmasına şaşırmamak gerek doğrusu.

Bulgurlu yemeklerin ve köftelerin başrolde olduğu Malatya mutfağında kiraz ya da dut ağacının körpe yaprakları ile hazırlanan enfes sarmalardan nohutlu etli analı kızlıya, haşlanıp üzerine kızgın yağ gezdirilerek servis edilen içli köfteden kaburga dolmasına, içinizi ısıtacak çorbalardan suyuna ekmek banmaya doyamayacağınız tavalara pek çok lezzet var.

Siz de Malatya mutfağını daha yakından tanımak, geleneksel Malatya mutfağının tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek lezzetlerini tatmak istiyorsanız ilk fırsatta rotanızı Malatya’ya çevirin derim.

Malatya’ya giderseniz insanı karar vermekte zorlayacak çeşitlilikteki kuru kayısılardan, cevizli sucuğundan, ağızda dağılan meşhur Malatya kurabiyesinden almadan, Arapgir ilçesinin ‘Kınalı ekmeği’nden, Akçadağı’nın kıllor köftesinden, Yeşilyurt’un dalbastı kirazından tatmadan, Baraj Gölü kenarında güzel bir yemek yemeden dönmeyin derim.

Malatya’da mutlaka görülmesi gereken tarihi eserler ve doğal güzellikler için Malatya’da Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

İsterseniz gelin biletinizi almadan önce Malatya’nın en sevilen lezzet duraklarına doğru sanal bir keşif yolculuğuna çıkalım. Malatya’da nerede ne yenir:

Çilesiz Şarküteri ve Kahvaltı Salonu

En doğal ürünlerle hazırlanan, köy kahvaltısı tadında bir serpme kahvaltı ile güne başlamak istiyorsanız istikametiniz Çilesiz Şarküteri ve Kahvaltı Salonu olsun derim.

Çilesiz Kahvaltı Salonu’nun kahvaltısında ev yapımı reçellerden çıtır çıtır gözlemelere, tazecik yumurtalardan envai çeşit peynire pek çok lezzet sizi bekliyor.

Özellikle kavurmalı gözlemesi ve Malatya inek peynirini tatmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Peynir ve reçel ikilisini sevenlerdenseniz de Malatya inek peynirinin üzerine biraz da Çilesiz Şarküteri’nin muhteşem kiraz reçelinden gezdirip deneyin derim.

Adres: Çilesiz Mahallesi, Mıhlıtut Sokak, No:12, Yeşilyurt
Telefon: 0422 290 28 18

Hanzade Cafe & Kahvaltı Salonu

Tarihi bir konakta hizmet veren Hanzade Cafe & Kahvaltı Salonu, otantik ortamı ve keyifli avlusu ile Malatya’nın en sevilen kahvaltı mekanlarından biri.

Malatya mutfağından farklı lezzetler de bulabileceğiniz zengin kahvaltı menüsü olan bir mekan arıyorsanız Hanzade Cafe & Kahvaltı Salonu, güzel bir alternatif olacaktır.

Adres: Saray Mahallesi, Başkonaklar Caddesi, 1. Sokak, No:40, Battalgazi
Telefon: 0422 221 28 28

Çakır Zırh Kebap Salonu

Salaş bir mekanda parmak ısırtan bir kebap yemek istiyorsanız Çakır Zırh Kebap Salonu lezzetli bir alternatif olacaktır.

Ancak Çakır Zırh Kebap’a giderseniz benim önerim kebaptan önce bir kase analı kızlı içmenizden yana.

Kaburga Sofrası, Bumbar dolması ve tabi ki kaburgası efsane.

Adres: Başharık Mahallesi, Kışla Caddesi, Çocuk Sokak, No: 3/B
Telefon: 0422 325 96 59

Yaprak Döner

Hızlıca bir şeyler atıştırıp Malatya gezinize devam etmek isterseniz Yaprak Döner’e bir şans verin derim.

Yanında domatesli bulgur pilavı ile servis edilen hafif yağlı döneri ile Yaprak Döner Malatya’daki en keyifli öğlen yemeği alternatiflerinden biri olacaktır.

Yaprak Döner’e giderseniz dönerinizin yanına güzel bir salata söylemeyi de ihmal etmeyin derim.

Adres: Hamidiye Mahallesi, Antepli Sokak, No: 9/f
Telefon: 0422 323 78 95

Hacıbaba Sinan Et Lokantası

Kağıt kebabı ve ağızda dağılan lokum gibi incik eti başta olmak üzere Hacıbaba Sinan Lokantası’nda tadacağınız tüm lezzetler tam anlatılmaz yaşanır türden.

Tarihi bir mekanda hizmet veren Hacıbaba Sinan Et Lokantası’na giderseniz kebabınızın yanında enfes acılı ayranlarından içmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Eğer siz de benim gibi yemek yemek için seyahat edenlerdenseniz Hacıbaba Sinan Lokantası’na gitmeden bir gün önce sipariş verip lezzeti dillere destan iç pilavlı kaburga dolmasından özel olarak hazırlatabilirsiniz.

Adres: Halfettin Mahallesi, Halfettin Sokak, No: 19/B, Battalgazi
Telefon: 9422 321 3941

Tavacı Talip Usta

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

TAVACI TALİP USTA (@tavaci_talip_usta)’in paylaştığı bir gönderi ()

Şöyle suyuna sıcacık ekmeğinizi banabileceğiz lokum gibi bir patlıcanlı tava yemek isterseniz hiç düşünmeden Tavacı Talip Usta’nın yolunu tutun derim.

Tava yemek istemezseniz de Talip Usta’nın yanında iç pilavla servis edilen kağıt kebabının tadına bakabilirsiniz.

Adres: Yenihamam Mahallesi, Şire Pazarı, 2. Sokak, No:15
Telefon: 0422 326 28 62

Tavacı Şükrü

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Tavacı Şükrü /MKS (@meshurtavacisukru)’in paylaştığı bir gönderi ()

Malatya’nın meşhur tavasını tadabileceğiniz en lezzetli yerlerden biri de Tavacı Şükrü.

Tavacı Şükrü’nün kaburgası da enfes, tava yemek istemezseniz tercihinizi kaburgadan yana kullanın derim.

Otantik sunumları ile de beğeni toplayan Tavacı Şükrü, Malatya’nın en sevilen lezzet duraklarından biri.

Adres: Akpınar Mahallesi, Eski Buğday Pazarı, 2. Şire Pazarı Sokak, S.O.S Binası Altı, No:17, Battalgazi
Telefon: 0422 238 11 35

Öz Güngör Kebap Salonu

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

ÖZ GÜNGÖR KEBAP SALONU (@ozgungorkebapsalonu)’in paylaştığı bir gönderi ()

En lezzetli kebaplar en salaş mekanlarda yenir diye düşünenlerdenseniz Öz Güngör Kebap Salonu’na mutlaka bir şans verin derim.

Özellikle zırh kıyma kebabı bir efsane. Tam esnaf işi bir lokanta olan Öz Güngör Kebap Salonu’nda kebabınızın yanında gelen közlenmiş kırmızı yeşil biberler ve soğan bile bir başka güzel.

Yolunuz Demirciler Çarşısı tarafına düşerse Öz Güngör Kebap Salonu’nu asla es geçmeyin derim.

Adres: Dabakhane Mahallesi, Sobacılar Sokak, No: 28, Battalgazi
Telefon: 0422 321 54 71

Ahmet Bey Yöresel Ev Yemekleri

Geleneksel Malatya mutfağının öne çıkan lezzetlerini tatmak isterseniz en keyifli lezzet duraklarından biri Ahmet Bey Yöresel Ev Yemekleri.

Kiraz yaprağı sarmasından analı kızlıya, içli köfteden mumbar dolmasına Malatya mutfağının en sevilen yemekleri Ahmet Bey Yöresel Ev Yemekleri’nde sizi bekliyor.

Siz de geleneksel Malatya mutfağını anne evi sıcaklığında bir yerde deneyimlemek isterseniz Ahmet Bey Yöresel Ev Yemekleri’ne mutlaka bir şans verin derim.

Adres: Kernek Mahallesi, Beşkonaklar Caddesi, No:41/A
Telefon: 0422 321 20 00

Çamlıca Restaurant Malatya Mutfağı

Analı kızlıdan ıspanak ekşili köfteye, karın mumbardan kiraz yaprağı sarmasına, domatesli ya da patlıcanlı tavadan geleli kebabına geleneksel Malatya mutfağının en sevilen lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlardan biri de Çamlıca Restoran Malatya Mutfağı.

Malatya’nın insanı seçim yapmaktan zorlayan zenginlikte ve lezzette bir mutfağı var. O yüzden Çamlıca Restaurant’a giderseniz benim önerim özel olarak hazırlanan ‘karışık yöreseller’den sipariş vermenizden yana. Böylelikle tek seferde daha çok yemeği tatma şansınız olur.

Ancak adına aldanıp sadece yöresel yemekler var sanmayın, Çamlıca Restaurant’ta ızgara çeşitlerinden salataya, pideden lahmacuna pek çok lezzet sizi bekliyor.

Adres: İnönü Caddesi, Malatya Sanat Sokağı, No:1
Telefon: 0422 843 44 44

Sami Kasap Ev Yemekleri

Yöresel Malatya mutfağının öne çıkan yemeklerini tadabileceğiniz en lezzetli yerlerden biri de Sami Kasap Ev Yemekleri.

Siz de annenizin mutfağından çıkmış gibi lezzetli yemekleri olan bir mekan arıyorsanız Sami Kasap Ev Yemekleri’ne bir şans verin derim.

Özellikle mantısı ve seviyorsanız karın mumbarı çok lezzetli.

Adres: Karakavak Mahallesi, Mehmet Ejder Caddesi, Doktor Konutları
Telefon: 0422 238 24 24

Helen Coffee & Cake

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

helen coffee&cake (@helencoffeecake)’in paylaştığı bir gönderi ()

Kahve molası verebileceğiniz Malatya’nın en sevilen mekanlarından biri Helen Coffee & Cake.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

helen coffee&cake (@helencoffeecake)’in paylaştığı bir gönderi ()

Malatya’nın ilk üçüncü dalga kahvecilerinden biri olan Helen Coffee & Cake’e giderseniz ev yapımı Rus pastalarından tatmadan kalkmayın derim. Napolyon pastası kesinlikle favorim.

Adres: Çilesiz Mahallesi, Malabadi Sokak, No: 3/C

Koyunoğlu Kurabiye

Lezzeti un haline getirilen kayısı çekirdeğinde saklı olan Malatya’nın insanın aklını başından alacak güzellikteki kurabiyesini tadabileceğiniz en iyi adreslerden biri Koyunoğlu Kurabiye.

Koyunoğlu Kurabiye’ye giderseniz Malatya kurabiyesini sadece orada tatmakla kalkmayın ve birkaç kutu da evinize götürmek için alın derim.

Adres: Hamidiye Mahallesi, Mimar Sinan Caddesi, No: 13

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız