Cidde’de Gezilecek En Güzel Yerler

0
1621

Başkenti Riyad olan Suudi Arabistan’ın en büyük ikinci şehri olarak Cidde karşımıza çıkıyor.

Şehir Kızıldeniz kıyısında olması sayesinde ülkedeki en önemli liman kenti haline gelmiş. Canlı bir liman şehri olan Cidde’de ekonomik faaliyetler oldukça hareketli. Bunun nedeni ise Suudi Arabistan’a hacı olmak için gelen Müslümanların deniz yolunu kullandığı taktirde ülkeye ayak bastığı ilk yerin Cidde Limanı olması. Bu da Cidde üzerinden ülkeye her yıl binlerce kişinin giriş yaptığı anlamına geliyor.

Cidde Suudi Arabistan

Cidde hac turizmi nedeniyle kara, deniz ve hava yolu olmak üzere ulaşım ağı ile donatılmış bir şehir olmasıyla öne çıkıyor. Cidde’ye uçak biletlerini erkenden alarak uygun fiyatlı biletleri bulabilirsiniz.

Suudi Arabistan’ın dış dünyaya açılan kapısı olma özelliğine sahip olan Cidde ülkenin diplomatik yönden de merkezi olarak kabul ediliyor.

Ülkenin batısındaki bu liman şehri özellikle Hac dönemlerinde dünyanın dört bir yanından gelen insanlar ile dolup taşıyor.

Resmi dilin Arapça olduğu ve Riyad’ın para birimi olarak kullanıldığı Cidde 2500 yıllık bir geçmişe sahip.

İslam dünyası için önemli bir yere sahip olan Cidde’de çok sayıda tarihi yapı ile karşılaşmak mümkün.

Şehirde çöl sıcaklarının ve bunaltıcı havanın hakim olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle özellikle akşam saatleri şehri keşfedebilmek için daha elverişli.

Burası Hacı adaylarının rotası üzerinde yer alan bir şehir olduğu için yılın neredeyse 12 ayı boyunca kalabalık bir halde.

İslamiyet’ten önceki dönemlerde de varlık gösteren bu tarihi şehrin bazı bölgeleri UNESCO Dünya Mirası kapsamına alınmış olduğu biliniyor.

Ülkenin hem çağdaş hem de tarihi yönünü yansıtan Cidde, Mekke’ye geçiş rotasının en canlı noktası olarak öne çıkıyor.

1.600 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan bu şehir inanç turizminin de kalbi.

Çevresindeki komşu şehirler olan Medine, Mekke ve Tebük arasında fark yaratan Cidde’de yılın neredeyse her dönemine denk gelen bir dini festival bulunuyor.

Aralık ayındaki Süs Güvercin Festivali, ocak ayındaki El Beled Festivali ve Temmuz ayındaki Cidde Yaz Festivali en çok rağbet gören etkinlikler arasında sayılıyor.

Köklü tarihinin yanında çağdaş görünümü, İslami atmosferi ve canlı liman kenti olmasının verdiği güzellikleri ile Cidde’yi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Cidde’de gezip görmeye değen yerleri sizler için araştırıp derledik.

Cidde’de Gezilecek Yerler

Cidde’nin Çarşıları ve Pazarları

1) Cidde Balık Pazarı

Riyad’ın ardından Suudi Arabistan’daki en büyük ikinci kent olan Cidde sahil boyunca uzanan sınırlara sahip. Bu önemli liman kentinde denize kıyı olmasının tüm avantajlarını bulabilirsiniz.

Denize kıyısı olması sayesinde Cidde’de deniz mahsullerinin her çeşidine rastlamak mümkün.

Kızıldeniz’in tüm zenginliğine hakim olan Cidde’de oldukça meşhur bir balık pazarı var. Yerli ve yabancı herkesin ilgisini çeken Cidde Balık Pazarı’nı mutlaka görmelisiniz. Kaya balığı, mavi ve kırmızı renkli balıklar, ıstakoz, ahtapot, karides gibi çeşitli deniz mahsulleri buradaki tezgahlarda yerini alıyor.

Balık pazarı oldukça kalabalık oluyor. Buraya gelerek halkın yaşayış tarzına ve mutfak kültürlerine şahitlik edebilirsiniz.

Cidde’nin Müzeleri

2) Abdul Rauf Khalil Müzesi

Abdul Rauf Khalil Müzesi Cidde Suudi Arabistan

İslami kültürün yaşandığın Cidde’de şehrin her bir yanında tarihi ve kültürel bir yapı ile karşılaşmak mümkün.

Cidde gezilecek yerler arasında güzel müzeler de var. Şehirdeki müzelerden en ilgi çekici olanı ise Abdul Rauf Khalil Müzesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu müze 2500 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan tarihi kent Cidde’de İslami kültür mirasına ev sahipliği yapmasıyla tanınıyor.

Abdul Rauf Khalil Müzesi Cidde Suudi Arabistan

Yabancı turistlerin ilgisini çeken müzede bir adet cami de bulunuyor.

Cidde’nin Parkları

3) Al Shallal Tema Parkı

Cidde seyahatiniz boyunca müzeleri ve camileri keşfettikten sonra farklı aktivitelere katılarak eğlenmek istiyorsanız Al Shallal Tema Parkı tam size göre.

Özellikle çocuklu ailelerin gitmekten keyif aldığı yerlerin başında gelen bu parkta yapacak çok fazla aktivite bulunuyor.

Devasa oyuncaklar, buz pisti, dans odaları, oyuncak odaları ve parti salonlarının yer aldığı Al Shallal halkın yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

Bu tema parkında lezzetli yiyeceklerden yiyip restoranlarda dinlenirken çocuğunuz da oyuncaklar ile eğlenebilir.

Birbirinden ilginç konseptte salonların ve bir adet de amazon parkın olduğu Al Shallal Tema Parkı’nda heyecanlı bir serüvene dahil olabilirsiniz.

4) Durrat Al Arouse

Durrat Al Arouse adlı kompleks Cidde’den 40 kilometre kadar uzaklıkta konumlanıyor. Bu tema parka gelerek kentin kalabalığından biraz da olsa uzaklaşabilir ve seyahatinizi farklı aktivitelere katılarak renklendirebilirsiniz.

Durrat Al Arouse’da su parkı, golf kulüpleri, tatil köyleri, restoran ve kafeler, çeşitli tema parkları ile bir adet de yat marinası yer alıyor.

Dünyanın pek çok yerinden gelen turistlerle dolup taşan bu tema parkında çocuğunuzla keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Sabahtan akşama kadar tüm gününüzü rahatça geçirebileceğiniz bir yer olan Durrat Al Arouse’a mutlaka gelmelisiniz.

Cidde’nin Önemli Yapıları

5) Ulusal Ticaret Bankası

Ulusal Ticaret Bankası Cidde Suudi Arabistan

Hem Suudi Arabistan hem de Arap ülkeleri arasındaki en büyük banka olma özelliğini elinde bulunduran Ulusal Ticaret Bankası Cidde’de yer alıyor.

Şehrin simgeleşmiş yapılarından birisi içerisinde yer alan bu bankaya Arap dünyası içinde Al Ahli Bank adı veriliyor.

Banka binasının 1983 yılında yaptırıldığı biliniyor.

Toplamda 235 metrelik bir yüksekliğe sahip olan Ulusal Ticaret Bankası tüm ihtişamıyla Cidde’ye kimliğini katan binalar arasında sayılıyor.

6) Nasseef Evi

Nasseef Evi Cidde Suudi Arabistan

Nasseef Evi, Al Balad sınırları içerisinde yer alıyor. Bu yapının Nasseef Efendi tarafından yaptırıldığı biliniyor.

Bina oldukça ilgi çekici bir mimari görünüme sahip. Bu nedenle de turistlerin ilgi odağı oluyor.

Binanın dahil olduğu kompleks içerisinde 16 bin adet kitap koleksiyonuna sahip bir adet de kütüphane bulunuyor.

Esasen Nasseef Evi 2009 yılından beri müze olarak halkın ziyaretine açılmış durumda.

Müze cuma günleri dışında haftanın 6 günü boyunca hizmet veriyor. Müzeye gelmek isterseniz saat 17.00 ile 21.00 arasındaki ziyaret saatlerini aklınızda bulundurmanız gerekiyor.

Cidde’deki Önemli Bölgeler

7) Eski Şehir (Al Balad)

Eski Şehir (Al Balad) Cidde Suudi Arabistan

2500 yıllık bir kent geçmişine sahip olan Cidde’deki en eski yerleşim yeri olarak Al Balad veya Eski Şehir karşımıza çıkıyor.

Kentin bu kısmının en az 12 yüzyıldır Cidde halkına ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Bu semt Cidde’nin Kızıldeniz kıyısında yer alan en köklü yerleşim yeri olarak öne çıkıyor.

Eski Şehir (Al Balad) Cidde Suudi Arabistan

1980 yılına kadar Cidde’nin kent merkezi olarak kabul edilen Eski Şehir mercan renkli eski tarz evleriyle dikkat çekiyor. Dünyanın dört bir yanından insanlar bu evleri görmek için Al Balad sokaklarını arşınlıyor.

2014 yılında Al Balad’ın UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne dahil edildiği biliniyor.

Modern Cidde’nin köklü tarihine tanıklık etmek ve bu mistik atmosferi yaşamak istiyorsanız bu tarihi semti mutlaka görmelisiniz.

Cidde’nin Simge Yapıları

8) Kral Fahd Fıskiyesi

King Fahd Çeşmesi Cidde Suudi Arabistan

Cidde’de görülmesi gereken yerlerden bir tanesi de Kral Fahd Fıskiyesi. Kral Fahd Fıskiyesi, Cidde’nin kent merkezinde konumlanıyor. Şehrin simgelerinden biri olan bu fıskiyenin 1980 ile 1985 yılları arasında inşa ettirildiği biliniyor.

Ülke tarihinde önemli bir yere sahip olan Kral Fahd’ın anısı bu fıskiye ile kent merkezinde yaşatılmak istenmiş.

Kızıldeniz’in üzerinde yer alan bu fıskiye görenlere eşsiz güzellikte bir görsel şölen sunuyor. Fıskiye dünya çapında ses getiren bir su şovuna da sahip. Gösteri esnasında suyun yüksekliğinin 321 metreye kadar çıktığı görülüyor.

Cidde Çeşmesi - Suudi Arabistan

Söz konusu su gösterisi ile dünyada benzerine nadir rastlanan Kral Fahd Fıskiyesi’nin etrafı özellikle akşamları oldukça kalabalık oluyor. Gece ışıklandırmayla ayrı bir güzelliğe bürünen fıskiyeyi akşam saatlerinde görmenizi tavsiye ediyoruz.

Bu fıskiyenin bir benzerinin İsviçre’deki Cenevre’de yer alan Jet D’eau adlı yapı olduğu da edinilen bilgiler arasında bulunuyor.

9) Mekke Kapısı

Mekke Kapısı Cidde Suudi Arabistan

Mekke Kapısı konum olarak Cidde ve Mekke’yi birbirine bağlayan kara yolu üzerinde bulunuyor.

Buranın İslam dünyasında ayrı bir önemi var. Bunun nedeni ise İslam dininin peygamberi olan Hz. Muhammed’in doğduğu yer olduğuna inanılan yerin tam da üzerine inşa edilmiş olması.

Mekke Kapısı 1979 senesinde yaptırılmış ve Cidde’nin en önemli şehir simgelerinden biri haline gelmiş.

Cidde ile Mekke arasında seyahat eden yolcuları karşılayan bu kapının tasarımı ise Samir Elabd’a ait. Kapı rahleye benzeyen bir stant üzerinde açık bir şekilde duran Kur’an-ı Kerim’in tasvir edilmesiyle şekillendirilmiş.

Mekke Kapısı ilginç bir yöne de sahip. Bu kapıdan yalnızca Müslümanların geçmesine izin verildiği edinilen bilgiler arasında.

Cidde karayolunda seyahat ederken Mekke Kapısı ile karşılaşabilir ve bu yapıtın önünde resim çekilerek hatıranızı ölümsüzleştirebilirsiniz.

10) Cidde Kulesi

Cidde Kulesi’nin halk arasında kullanılan bir diğer adı Kraliyet Kulesi olarak biliniyor.

Dünyanın en yüksek kulesi ünvanına sahip olan kulenin inşaatının 2019 yılında tamamlandığı biliniyor.

Yapımındaki ülkedeki kraliyet soyunun ileri gelenlerinin bulunduğu Cidde Kulesi turistlerin de ilgisini çeken yerlerin başında geliyor.

Toplam 1001 metrelik yüksekliğe sahip olan Cidde Kulesi’ni şehrin hemen hemen her yerinden görebilmek mümkün.

Siz de kuleyi ziyaret ederek fotoğrafını çekebilir bu tatil anınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.

Cidde’nin Caddeleri

11) Tahliya Caddesi

Cidde seyahatinizde müze ve cami gibi kenti oluşturan önemli yapıları keşfettikten sonra sıra geldi alışveriş yapmaya.

Cidde’nin en hareketli ve en popüler yerlerinden biri olan Tahliya Caddesi günün neredeyse her saatinde insanların akın ettiği bir yer olarak öne çıkıyor.

Bu cadde üzerinde birbirinden ünlü dünyaca ünlü markalara ait mağazaları görebilirsiniz. Versace, Prada, Gucci ve Chanel bu cadde üzerine mağazası olan dünyaca ünlü markalardan yalnızca birkaçı.

Mağazalardan alışveriş yaptıktan sonra soluklanmak isterseniz Tahliya Caddesi’ndeki kafe ve restoranlara geçebilirsiniz.

Arap mutfağına özgü lezzetlerin tadına bakabileceğiniz bu restoranlarda oturarak Cidde’deki günlük yaşamı da gözlemleyebilirsiniz.

Cidde’de Alışveriş 

12) Red Sea Mall

Red Sea Mall Cidde Suudi Arabistan

Cidde kent merkezinin bir miktar dışında kalan bu alışveriş merkezi oldukça büyük bir alana üzerine yayılıyor.

Dünyaca ünlü çok sayıda markaya ev sahipliği yapan Red Sea Mall’a gelerek rahatça alışveriş yapabilirsiniz.

Alışveriş merkezindeki yeme içme alanlarında Arap lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Red Sea Mall’a araç kiralayarak veya otobüs ile ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız