Dijital Gezgin (Nomad) Olmak İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

0
776

Sanıyoruz ki, dijital gezginler, herkesin özendiği bir mesleği icra ediyorlar. Çalışırken gezmek, keşfetmek, yeni şeyler öğrenmek kadar heyecan verici bir şey olmasa gerek.

Fakat işin aslını söylemek gerekirse, nomad olarak da tanımlanan bu kişilerin asıl işi sadece gezmek değil.

Günümüzün popüler mesleği dijital gezgin olmak için ne yapmalı, nasıl işlerde çalışmalı, bu işin avantaj ve dezavantajları nedir; onlardan bahsedelim istedik.

Hayatının bundan sonraki kısmını dijital gezgin olarak geçirmek isteyenler ya da sadece bu mesleği merak edenler buyursunlar!

Dijital Gezginler Ne İş Yaparlar?

Dijital Gezginler Ne İş Yaparlar?

Dijital gezgin olmak aslında mucizevi bir durum değil; birazcık cesaret ve tutku işi diyebiliriz.

Global bir mesleğiniz varsa ya da freelance çalışıyorsanız, dijital gezgin olabilirsiniz.

İşte dijital gezgin olmanızı sağlayabilecek meslekler:

  • Genelde bu gezginler, seyahat deneyimlerini aktardıkları bir blog açarlar. Bu blog üzerinden de gelir sağlayabiliyorlar fakat bunun yanı sıra; farklı markalarla yürüttükleri tasarım, içerik, sosyal medya üzerine iş birlikleri de var.
  • Yabancı dili iyi olan ve en az iki dil bilenler, çevirmenlik yapabiliyorlar. Bulundukları yerdeki turistlere destek verebilirler, online çevirmenlik yapabilirler. Böylece gittikleri her yere işlerini götürebilirler.
  • Tutkuyla yapılan bir şey olduğundan bahsetmiştik ya, bu tutku ile daha önceki deneyimlerini geride bıraktıkları işler de yapabilirler. Garsonluk, barmenlik, hostelde resepsiyonda çalışmak gibi işlerle gittikleri yerde maddi ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
  • Spor eğitmenleri de bu konuda şanslılar. Pilates, yoga, fitness, yüzme, kite surf, dalış gibi sporlarda eğitmenlik düzeyindeyseniz ve ders verecek seviyede yabancı diliniz varsa, bu mesleklerle de dünyayı gezebilirsiniz.
  • Gezginliğe uygun, global mesleklerden biri de şeflik. İyi bir şefin, yabancı dili de iyiyse dünyanın her yerinde iş bulması mümkündür. Otellerde, restoranlarda, kafe ve pastanelerde iş bulma imkanı var.
  • Fotoğrafçılık, global mesleklerden biri. Sosyal medya, reklam, portre gibi fotoğraf çekimlerini profesyonel yürüten biriyseniz, dünyanın her yerinde para kazanabilir ve yaşayabilirsiniz. Gezerken çektiğiniz fotoğraflar da size maddi gelir sağlayabilir.
  • Yazılımcılar da dünyanın her yerinde çalışabilecek bir mesleğe sahiptir. Belli dönemlerde yoğunluktan dolayı, evden çıkmak bir yana dursun, bilgisayar başından kalkmaları bile mümkün olmayabilir. Fakat bilgisayarıyla sevdiği şehirde, sevdiği bir kafede çalışıyor olabilir; yoğunluk azaldığında da gittiği yerin tadını çıkarabilir. Yazılımcıysanız, imkanlarınızı değerlendirebilirsiniz.
  • Dönemsel meslekleri tercih edebilirsiniz. Turizmin yoğun olduğu bölgelerde her zaman dönemsel işler vardır. Yine, garsonluk, barmenlik gibi işlerin yanı sıra; kayak hocalığı, çiftlikte çalışmak gibi işlerde de dönemlik çalışıp, gittiğiniz ülkede maddi gelirinizi sağlayabilirsiniz.

Dijital Gezgin Olmak İçin Ne Gerekir?

Dijital Gezgin Olmak İçin Ne Gerekir?

Hayatınızı dijital gezgin olarak geçirmek için sahip olmanız gereken en önemli şey, cesaret. Çünkü dışarıdan bakınca kusursuz görünen bu hayatların zorlukları var.

  • Sağlık, güvenlik, geride bıraktıklarını özlemek, alışkanlıklarından vazgeçmek, belki konforundan ödün vermek gibi durumlar söz konusu olabilir. Tüm bunları yönetebilecek kadar soğukkanlı ve cesaretli olmanız gerekir.
  • Tutku olmazsa olmaz! Gezmek, keşfetmek, bir yere bağlı kalmamak, yenilikleri deneyimlemek sizin tutkunuzsa, bunun için her şeye katlanabilirsiniz. Hiçbir zorluk gözünüze gelmez; geldiğinde de bu sürece doymuş olursunuz. Tek de olsanız, çift de olsanız bu yola çıkıp, hayatınızı göçebe olarak yaşamayı her şeyden çok istiyor olmalısınız.
  • Motivasyon kaynağınız olmalı. Sizi gezmek için motive eden nedir, onu bulmalısınız. Yeni kültürleri tanımak mı, yeni yemekler tatmak mı, her sabah başka yerde uyanmanın heyecanı mı, yolda olmanın verdiği duygu mu, yeni dil öğrenmek mi, bambaşka hayatlar tanımak mı; nedir? Sizi motive edecek durumu ya da duyguyu bulduğunuzda, dijital gezgin olmanız daha kolay hale gelebilir.

Dijital Gezgin Olmanın Avantajları Nelerdir?

Dijital Gezgin Olmanın Avantajları Nelerdir?

Tarif edilemez bir deneyim olduğunu söyleyebiliriz. Gezginler, geriye dönüp baktıklarında pek çok insana göre daha zengin ve dolu dolu geçen bir hayat yaşamış olurlar. Keşfetmek, öğrenmek, tanımak üzerine geçen bir hayat!

  • Farklı kültürler, farklı şehirler, farklı ülkeler görmek; bir insanı oldukça donanımlı kılar.
  • Bunu tek başına yapmanın yanı sıra, ailesiyle birlikte yapanlar da var. Karavanıyla gezen, teknesiyle gezen ailelerin serüvenlerine denk gelmişsinizdir. Aile olarak bu ruha sahip olmak önemli bir avantaj. Sıradan aileler gibi bir hayat yaşamadıkları da kesin.
  • Gezmek, para harcattığı kadar kazandırır hale gelebilir. Maddi kaynağı, seyahatlerinden ibaret olmaya başlayabilir. Hayal gibi gelen bu özellik de dijital gezgin olmanın en büyük avantajlarından biridir.
  • İnsanın kendisini keşfetmesine yol açar ve yeni yetenekler keşfetmesini sağlar. Daha önce görmediği, deneyimlemediği ortam ve şartlarda kendisini geliştirmeye yönelir. Bolca seyahat etmenin en iyi yanlarından biri budur.
  • Az seyahat eden insanlara nazaran daha pratik olabilirler. Bavul hazırlamak, bilet bulmak, konaklayacak yeri ayarlamak konusunda aradıklarını kolayca bulabilirler.
  • Özgürleşirler. Gezgin insanların sınırlandırmalarla işi olmaz ve kalıplarından çıkmayı kolaylıkla başarırlar. Bu da onları daha cesaretli kılabilir.
  • Dünyanın her yerinde yaşayabileceklerini keşfetmiş olurlar ve bu da mutluluk, güven duygularını beraberinde getirir. Tabi ki özgüveni de arttırır.
  • Eşyalara bağlanmazlar. Gezgin olmak için az eşya ile yaşamaya alışmak gerekir. Bu da bir nevi az tüketim demek ve nereden baktığınıza bağlı olarak değişse de bu da bir avantaj.

Dijital Gezgin Olmanın Dezavantajları Nelerdir?

Dijital Gezgin Olmanın Dezavantajları Nelerdir?

Bu işin dezavantajı da olur mu demeyin, olur! Bu yüzden herkesin yapabileceği bir şey değil.

  • Dijital göçebe olarak da tanımlanan bu kişiler, bahsettiğimiz gibi karavan ya da tekneleriyle gezip, orada yaşamıyorlarsa; hayatlarını bir çantaya sığdırırlar.
  • Sabit bir adresleri yoktur; ofis ve evleri her an değişebilir. Bu dağınık yaşama sistemi, bir noktadan sonra insanı yorabilir. Sürekli jet lag hissi yaşamak gibi de tanımlayabiliriz.
  • Ailesiyle gezenler, herhangi bir olumsuzluk durumunda biraz daha gergin hale gelebilirler. Tek başına gezen birinin alacağı her riski göze alamayabilirler. Artan sorumlulukla birlikte gerginlikler artabilir, soğukkanlılığı kaybetmek söz konusu olabilir. Özellikle sağlık sorunlarında bu durum gözlemlenebilir.
  • Her gidilen yerde yeniden başlamak yorucu olabilir. Yeni bir eve, yeni yatağa, yeni yemeklere, yeni havaya, yeni insanlara, yeni sokaklara, yeni kurallara alışmak gerekiyor. Ardı arkası kesilmeyen bu yenilikler ve alışkanlıkları değiştirme süreci, psikolojiyi olumsuz etkileyebilir.
  • Belli dönemlerde ülkeye dönüp, aile ve sevdikleriyle vakit geçirmeyen gezginler için ise, en büyük dezavantajlardan biri de özlem. Tüm sevdiklerini yanında götürememek, onlarla yeterli vakit geçirememek de kişiyi olumsuz etkileyebilir.

Dijital Gezgin Olmanın Bir Ömrü Var mı?

Dijital Gezgin Olmanın Bir Ömrü Var mı?

Evet, dijital gezgin olmanın da bir ömrü var.

Bir gün gelecek belki gezen kişi olarak siz sıkılacaksınız. Belki, gezmek istediğiniz her yeri görmüş olacaksınız. Belki görülecek her yeri tamamlamadan bu süreç, sizi mutsuz etmeye başlayacak. Belki sağlık, ekonomik ya da bambaşka bir probleminiz olacak ve size engel oluşturacak. Her şey olabilir. Bu sebeple bu işin de bir ömrü var.

Dijital gezgin olmayı istiyorsanız, bunu yapan insanlara özeniyorsanız, dikkat etmeniz gerekenler bunlardan ibaret. Tüm avantajlarını, dezavantajlarını, gerekliliklerini göz önünde bulundurun.

Bunu yapabilecek bir mesleğe sahipseniz, 2-3 ay gibi bir süre, seçtiğiniz bir ülkeye gidip deneyimleyin. Size nasıl hissettirdiğine bakın.

Hayatınızın kalanında bu şekilde yaşamak ister misiniz yoksa hep dönecek bir evinizin olmasını ama dilediğiniz süre kadar da farklı bir ülkede kalabilmek mi istersiniz? Bu küçük deneyim süreci sonunda kararınızı vererek, hayatınızı ona göre şekillendirmeniz mümkün.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız