Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

0
3183
Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Dolmabahçe Sarayı müze kart geçiyor mu?

Dolmabahçe Sarayı’nda Müze Kart ile yalnızca Harem bölümü ziyaret edilebilir.

Dolmabahçe Sarayı’na kimler ücretsiz girebilir?

Dolmabahçe Sarayı’na; şehit aileleri, 0 – 6 yaş arası çocuklar ve 65 yaş üstü Türk vatandaşları ücretsiz giriş yapabilriler.

Dolmabahçe Sarayı’nda kaç oda var?

Dolmabahçe Sarayı’nda 285 adet oda bulunuyor.


Herkesin, ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gözlerini hayata kapattığı yer olarak bildiği Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’da bulunan en ihtişamlı yapılar arasında yer alıyor. Batı tarzı mimarinin etkilerinin ve Osmanlı estetiğinin buluştuğu Dolmabahçe Sarayı; Sultan Abdülmecid tarafından Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşme sürecinde inşa edilmiş. Boğazın hemen kıyısında yer alan ve ihtişamı ile göz dolduran Dolmabahçe Sarayı inşasından itibaren önemli bir yere sahip olmuş.

İmparatorluğun son döneminde devletin yönetim merkezi olan saray; hem Cumhuriyet dönemine geçişin simgesi olduğu için hem de Atatürk’ün hayatının son zamanlarını geçirdiği ve vefat ettiği yer olduğu için özel bir anlam taşıyor. Bu yüzdendir ki milli bayramlarda oldukça yoğun bir ilgi gören Dolmabahçe, Atatürk’ün vefat tarihi olan 10 Kasım’da da adeta bir ziyaretçi akınına uğruyor. 

Bizde sizler için tarihimizin önemli bir parçası olan Dolmabahçe Sarayı ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik.

Dolmabahçe Sarayı Bölümleri 

Dolmabahçe Sarayı’nda gezebileceğiniz çeşitli bölümler ve odalar bulunuyor. Bu odaların pek çoğu ziyaretçilere açık. Böylece sarayda gezerken aynı zamanda tarihte keyifli bir yolculuk yapmanız da mümkün. 

1) Muayede Salonu (Tören Salonu)

Muayede Salonu (Tören Salonu)
Muayede Salonu (Tören Salonu)

Muayede Salonu, Dolmabahçe Sarayı’nın en görkemli salonlarından bir tanesi. Osmanlı Dönemi’nde padişahın özel günlerde devlet erkanını kabul ettiği yer olarak kullanılıyormuş. Günümüzde ziyaretiniz sırasında burayı görebilir ve göz alıcı mobilyaları inceleyebilirsiniz.

Dehan’nın notu: Muayede Salon’unda bulunan ihtişamlı avize dünyanın en büyük avizeleri arasında yerini alıyor. 

2) Süfera Salonu (Elçiler Salonu) 

 Süfera Salonu (Elçiler Salonu) 
Süfera Salonu (Elçiler Salonu) 

“Elçiler Salonu” olarak da bilinen bu bölüm, yabancı elçilerin ve büyükelçilerin kabul edildiği özel bir alan. Bu salon zengin süslemeleri ve göz alıcı mobilyaları ile sarayın resmi atmosferini yansıtıyor.

3) Harem-i Hümayun (Haremlik)

Harem-i Hümayun (Haremlik)

Padişahın ailesiyle birlikte özel yaşamını sürdürdüğü alan olan Harem-i Hümayun, sarayın diğer bölümlerine göre daha sade olması ile ön plana çıkıyor. Sarayın bu kısmı ailenin samimiyetini yansıtmak amacıyla daha sade döşendiği düşünülüyor. Uzun bir koridordan geçilerek gidilen bu bölüm odalardan oluşuyor. 

4) Mabeyn-i Hümayun (Selamlık)

Mabeyn-i Hümayun (Selamlık)
Mabeyn-i Hümayun (Selamlık)

Mabeyn Dairesi, Mabeyn-i Hümayun ya da Selamlık olarak bilinen Dolmabahçe Sarayı’nın bu salonu sarayın devlet yönetimine ayrılmış bölümü olarak kullanılmış. Zarif dekorasyonuyla resmi ve ciddi bir atmosfer sunan bu salonda resmi toplantılar yapılır ve padişah kabullerini gerçekleştirirmiş. 

Dolmabahçe Sarayı Atatürk’ün Odası

Dolmabahçe Sarayı Atatürk’ün Odası
Dolmabahçe Sarayı Atatürk’ün Odası

Dolmabahçe Sarayı’nın en önemli yeri ise tabi ki de Atatürk’ün odası. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1938 yılında gözlerini hayata yumduğu bu oda, sarayın en dokunaklı ve anlamlı yeri. Odadaki bütün saatlerin Atatürk’ün hayatını kaybettiği 9’u 5 geçeye kurulu olduğu bu oda her ziyaretçiyi derinden etkiliyor.

Odayı ziyaret ederken sadeliği ve derin anlamıyla göz dolduran bir atmosfer sizi karşılayacak. Tüylerinizi diken diken edecek olan bu oda ziyaretçiler için hazırlanmış, yatak Türk Bayrağı ile kaplanmış ve çevresinde sade bir düzen oluşturulmuş. Ayrıca odanın direkt boğazı gören penceresi de ziyaretçilere Atatürk’ün her gün baktığı manzarayı görme şansı veriyor.

Dehan’nın notu: 10 Kasım’da pek çok kişi bu odaya gelerek Atatürk’ü anıyor. Çok anlamlı anların yaşandığı bu oda her ne kadar 10 Kasım gibi günler de kalabalık olsa da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak için en uygun yerler arasında bulunuyor. 

Dolmabahçe Sarayı Resim Müzesi

Dolmabahçe Sarayı Resim Müzesi
Dolmabahçe Sarayı Resim Müzesi

Dolmabahçe Sarayı’nı ziyaret ettikten sonra sarayın bahçesinde bulunan Resim Müzesi’ni de mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Osmanlı’nın önemli resim koleksiyonunu barındıran Milli Saraylar Resim Müzesi’ni atmosferi ve eşsiz boğaz manzarası eşliğinde yavaş yavaş gezerek eserleri inceleyebilirsiniz. Buraya biraz vakit ayırmanızı tavsiye ediyoruz çünkü Resim Müzesi’nde yaklaşık 553 eser bulunuyor.

Bu eserlerin neredeyse hepsi 16. ile 20. yüzyılları arasında yapılmış. Osmanlı dönemine ait olan eserler arasında; padişah portreleri, tarih temalı kompozisyonlar ve oryantalist resimler gibi birçok eser bulunuyor. Resim Müzesi’nin en çok öne çıkan eserlerinden biri Félix-Auguste Clément tarafından yapılan ve Türkiye’nin en büyük oryantalist tablosu olarak bilinen Çöldeki Av tablosu diyebiliriz.

Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

45.000 metrekarelik bir alana yayılmış, 285 oda, 46 salon, 6 hamam ve 68 tuvaletten oluşan Dolmabahçe Sarayı’nı pazartesi günleri hariç saat 09:00 – 18:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Bilet gişeleri ise saat 17.30’da kapanıyor. 

Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti
  • Selamlık Bölümü: 90 TL
  • Harem + Selamlık Kombine Bilet: 150 TL
  • Dolmabahçe Sarayı + Harem + Resim Müzesi Kombine Bilet: 1500 TL
  • Dolmabahçesarayı’nda MüzeKart ile sadece Harem bölümü ücretsiz gezilebiliyor.


Dehan’nın notu: Dolmabahçe Sarayı’na 10 Kasım Atatürk’ü anma törenlerinde ücretsiz olarak girilebiliyor. Bu yüzden 10 Kasım anma törenlerine katılmak isterseniz herhangi bir ücret ödemeden sarayda yapılan bu törene katılabilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayı’na Nasıl Gidilir?

Dolmabahçe Sarayı'na Nasıl Gidilir?
Dolmabahçe Sarayı’na Nasıl Gidilir?

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda, Beşiktaş ilçesinde yer alıyor. Dolmabahçe Sarayına gitmek için çeşitli toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.

  • Metro ile: M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı kullanılarak Taksim durağında inebilir, buradan Kabataş yönüne F1 füniküler hattına aktarma yaparak ulaşabilirsiniz. Kabataş’tan kısa bir yürüyüş ile Dolmabahçe Sarayı’na ulaşabilirsiniz.
  • Otobüs ile: Beşiktaş veya Kabataş üzerinden geçen birçok otobüs hattı ile Dolmabahçe’ye ulaşabilirsiniz. Beşiktaş’ta inip kısa bir yürüyüş yaparak saraya erişebilirsiniz.
  • Deniz Yoluyla: Anadolu Yakası’ndan geliyorsanız, Üsküdar veya Kadıköy’den vapur ile Beşiktaş veya Kabataş’a geçebilir ve oradan kısa bir yürüyüşle saraya ulaşabilirsiniz

Dolmabahçe Sarayı konumu

Dolmabahçe Sarayı Geziniz İçin İpuçları 

Dolmabahçe Sarayı’nda gezinizi daha keyifli bir hale getirebilmemiz için bazı noktalara dikkat edebilir ve tarihle çevrelenmiş dolu dolu bir gün geçirebilirsiniz.

  • Erken Gelin: Saray, yoğun ilgi gören bir turistik alan olduğu için sabah erken saatlerde gelerek uzun sıralarda beklemeden rahatça gezinize başlayabilirsiniz.
  • Rehberli Tur Alın: Dolmabahçe Sarayı, tarihî ve sanatsal detaylarla dolu. Rehberli bir tur, sarayın tarihi ve Atatürk’ün burada geçirdiği son günler hakkında daha fazla bilgi edinmenizi sağlayabilir.
  • Fotoğraf Çekim Kurallarına Uyun: Sarayın bazı alanlarında fotoğraf çekimi kısıtlanıyor. Fotoğraf çekim kurallarını kontrol etmek ziyaret sırasında sorun yaşamamanıza yardımcı olacaktır.
  • Atmosferin Tadını Çıkarın: Dolmabahçe Sarayı’nı ve Resim Müzesi’ni gezdikten sonra sarayın bahçesinde bulunan ve tarihi atmosfere çok güzel bir uyum sağlayan Limonluk Kafe’ye gitmenizi ve burada gezinize ufak bir mola vermenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca direkt boğaza bakan Dolmabahçe Kafeterya da günü yorgunluğunu atmak için harika bir mekan seçeneği olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız