Gökçeada Tatil Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacak Şeyler, Ne Yenir?

0
803

Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada huzurlu atmosferi ve bozulmamış doğası ile seyahatseverlerin en çok tercih ettiği bölgelerden biri. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ada içerisinde günümüzde de farklı kültürlerin izlerini bulabilirsiniz. Antik Yunan döneminden beri İmroz denilen ada 1970 tarihinden itibaren Gökçeada ismini almış. Türklerin ve Rumların uzun yıllar birlikte yaşadığı bu güzel adayı gezmeden önce yazımızı okumanızı öneriyoruz. 

Gökçeada Nerededir?

Gökçeada Ege Denizi’nin kuzeyinde Saros Körfezi’nin girişinde yer alan Çanakkale iline bağlı bir ilçe ve aynı zamanda ülkemizin en büyük adası. Volkanik kütlelerden oluşan ada, oldukça engebeli bir coğrafi yapıya sahip. Adanın en yüksek tepe 673 metre yüksekliği ile Doruk Tepesi. Gökçeada Çanakkale’ye 45 km, Ankara’ya 720 km, İstanbul’a 330 km mesafede yer alıyor.

Gökçeada’ya Nasıl Gidilir?

Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla tercih ettiği Gökçeada’ya deniz yolu ile ulaşım sağlanıyor. Eceabat-Kabatepe Limanı’ndan arabalı vapur ve feribot seferleri, Çanakkale Lİmanı’ndan ise deniz otobüsü seferleri yapılıyor. Ankara, Bursa, Eskişehir gibi şehirlerden Gökçeada’ya gitmek isterseniz Çanakkale Boğazı’ndan Lapseki, Eceabat ve Kilitbahir üzerinden, İstanbul’dan ulaşmak istiyorsanız Tekirdağ, Gelibolu ve Eceabat üzerinden geçerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Arabalı vapur seferleri 2 saatte bir olmak üzere günde 12 kere yapılıyor. Yolculuk arabalı vapur ile yaz aylarında ortalama 1.5 saat, aylarında ise ortalama 2 saat sürüyor. Kış aylarında bazı seferler iptal edilebiliyor. Bunun için önceden telefon etmenizde fayda var. 

Gökçeada Gezilecek Yerler Nelerdir?

Türkiye’de yer alan 11 sakin ve dingin kentten biri olan Gökçeada tatil boyunca temiz havası ile bolca oksijen depolayacağınız, mavi suların keyfini çıkarabileceğiniz, Türkiye’nin ilk ve tek sualtı milli parkına sahip olan bu güzel yer içerisinde gezip görebileceğiniz birçok nokta ve koy var. Gökçeada’da gezebileceğiniz yerleri şu şekilde ısralayabiliriz:

  • Rum Köyleri
  • Aydıncık Plajı
  • Yıldız Koyu
  • Laz Koyu
  • Gökçeada Sualtı Milli Parkı
  • Gökçeada Tuz Gölü
  • Marmaros Şelalesi
  • Peynir Kayalıkları
  • Kuzulimanı
  • Tepeköy Çınaraltı

Gökçeada’da Nerede Kalınır?

Huzurlu atmosferi ile konforlu bir tatil imkanı sunan Gökçeada içerisinde birbirinden farklı birçok konsept ile otel bulunuyor. Konaklama birimleri merkezde, köylerde ve kumsallarda yoğunlaşmış durumda. Butik otellerin sayısı oldukça fazla olan Gökçeada’da ev pansiyonculuğu da gelişmiş durumda. Eski taş evler ile nostalji dolu bir tatil yaşarken şehrin manzarasının tadına varabilirsiniz. Eğer ada merkezinden uzaklaşmak istemiyorsanız Kaleköy sizin için ideal olacak. Bademli bölgesi ise Gökçeada’nın balkonu olarak isimlendirilen ağaçlar arasında muhteşem bir görsellik sunan bölge içerisinde birçok aile pansiyonu yer alıyor. Aynı zamanda etraf alışveriş yapabileceğiniz birçok manav, fırın ve market bulunuyor. Deniz kenarında bir tatil isterseniz Aydıncık, Kuzulimanı ve Yuvalı bunun için oldukça uygun. Şirinköy, Şahinkaya, Uğurlu ise tercih edebileceğiniz diğer bölgelerden. Birçok pansiyon ve otelin yanı sıra her bölgede kamp yapabileceğiniz alanlarda yer alıyor. 

Gökçeada’da Ne Yenir?

Gelen misafirlere tadına doyulmaz lezzetler sunan Gökçeada, Ege mutfağından esintiler taşıyor. Türklerin ve Rumların kültürünün etkisinde kalan Gökçeada mutfağından yediğiniz her şeyin organik olduğunu bilmelisiniz. Dalından toplanan taze salatalık ve domatesler kahvaltınıza lezzet katarken en kaliteli zeytinyağının tadına yine burada bakabilirsiniz.

Gökçeada mutfağında deniz ürünleri, kırmızı et, zeytinyağlılar ve ot yemekleri geniş bir yer tutuyor. Adaya en özgü yemek ise zeytinyağında kızartılan kılıç balığı. 

Her mevsime uygun balıkları bulabileceğiniz ada içerisinde karides, ahtapot, kalamar ve yengeç en çok tüketilen yiyeceklerden. Adada sıklıkla karşılaşabileceğiniz diğer yöresel yemekler ise kurkuti, Rum pizzası, koliva, ahtapot yahnisi, sakızlı muhallebi, vişinada olarak sıralanabilir. 

Gökçeada Faydalı Bilgiler

Sahil Güvenlik: 158

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Zabıta ve İtfaiye: 0286 887 30 52

Belediye Başkanlığı: 0286 887 22 15

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız