Kocaeli Nerede, Kocaeli’ne Nasıl Gidilir?

0
406

Marmara Bölgesi’nde bulunan Kocaeli, ülkemizin en kalabalık onuncu şehridir. Türkiye’nin en büyük sanayi kentlerinden birisi olan Kocaeli, ismini 1320 yılında İzmit yöresini fetheden Akça Koca’dan almaktadır.

Bu yazımızda Kocaeli’ni ziyaret etmeyi planlayanların işini kolaylaştırmak adına kapsamlı bir ulaşım rehberi hazırladık.

Kocaeli Nerede, Kocaeli’ne Nasıl Gidilir?

Kocaeli Hangi Bölgede?

Kocaeli, Marmara Bölgesi’nin Çatalca – Kocaeli Bölümü’nde konumlanıyor. Kocaeli’nin yüzölçümü 3.397 km²’dir. Kocaeli yüz ölçümü bakımından ülkemizin en küçük yedinci ili. 

Asya ile Avrupa kıtalarını birleştiren önemli bir yol kavşağında bulunan Kocaeli, çok kullanılan doğal bir liman olan İzmit Körfezi’ne ev sahipliği yapıyor.

Kocaeli’nin kuzeybatı yüzündeki İstanbul il sınırı, Darıca ile İstanbul arasında akan Kemiklidere’nin doğusundan geçiyor.

Güneybatıda İstanbul – Kocaeli sınırı İzmit Körfezi’nin karşı kıyısında Yalova topraklarıyla son buluyor.

İlin Bursa sınırını Samanlı Dağları’nın tepelerinden geçen hat oluşturuyor. Bu sınır ilin güneybatısında Sapanca Gölü kıyısından Sakarya iline dayanıyor.

Kocaeli’nin Kaç İlçesi Vardır?

04 Şubat 2022 TÜİK verilerine göre Kocaeli’nde 12 ilçe ve belediye bulunuyor. İldeki bu belediyelerde toplam 472 mahalle mevcut.

Gebze, İzmit, Darıca, Körfez, Gölcük, Derince, Çayırova, Kartepe, Başiskele, Karamürsel, Kandıra ve Dilovası Kocaeli’ne bağlı ilçeler. Bu ilçelerden Gebze ve İzmit nüfus olarak en kalabalık ilçeler olarak karşımıza çıkıyor.

Kocaeli’nin Nüfusu Kaçtır?

Kocaeli nüfusu 2021 yılına göre 2 milyon 33 bin 441 kişi olarak belirlenmiş. Kocaeli’nin bir önceki yıla göre nüfus artış oranı %1.81 olarak kayıtlara geçmiş.

Kocaeli Nerede?

Kocaeli 29° 22′ – 30° 21′ doğu boylamı ve 40° 31′ – 41° 13′ kuzey enlemi arasında yer alır. 

Şehrin Doğu ve güneydoğusunda Sakarya, güneyinde Bursa illeri, batısında Yalova, İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul, kuzeyinde ise Karadeniz bulunuyor.

İl merkezi İzmit’in doğusundan geçen 30 derece doğu boylamı Türkiye saati için esas olarak kabul ediliyor.

Kocaeli’ne Nasıl Gidilir?

Kocaeli’ne kara yolu, hava yolu, deniz yolu ve demir yolu ulaşım araçlarını kullanarak gidebilirsiniz. Önemli bir sanayi şehri olan Kocaeli’nde her türlü ulaşım gelişmiş durumda.

Kocaeli’ne Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Kocaeli birçok büyük şehrin komşusu olduğu için bu bölgelerde yaşayanlar kente özel araçları ile gidebilirler.

Kocaeli – İstanbul arası mesafe yaklaşık olarak 108 kilometre. İstanbul’dan Kocaeli’ne araba yolculuğu 1 saat 40 dakika sürüyor. İstanbul’dan yola çıkanlar, Kuzey Marmara Otoyolu’nu kullanarak Kocaeli’ne ulaşabilirler. İstanbul – Kocaeli yolu üzerinde ücretli geçişler bulunuyor. 

Kocaeli Bursa’ya 140 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.  Bursa – Kocaeli araba yolculuğu yaklaşık olarak 1 saat 50 dakika sürüyor. Bursa’dan Kocaeli’ne özel aracı ile gitmek isteyenlerin Gebze – Orhangazi – İzmir Otoyolu’nu kullanmaları gerekiyor.

Ankara – Kocaeli arasında 360 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Ankara’dan Kocaeli’ne araba yolculuğu 3 saat 40 dakika sürüyor. Ankara’dan özel aracı ile Kocaeli’ne gitmek isteyen kişiler, Anadolu Otoyolu’nu tercih kullanabilirler.

İzmir ve Kocaeli arasında 468 kilometre bulunuyor. İzmir – Kocaeli arasındaki araba yolculuğu 4 buçuk saat sürüyor. İzmir’den Kocaeli’ne özel araç ile gitmek isteyenler, O-30 ve 0-5 otoyollarını tercih edebilirler.

Kocaeli’ne Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Kocaeli’ne otobüs yolculuğu yaparak gitmek isteyenler için ülkemizin her yerinden otobüs seferleri bulunuyor.

İstanbul ve Kocaeli arasında yapılan otobüs yolculuğu ortalama 2 buçuk saat sürüyor. 

Bursa’dan Kocaeli’ne otobüs ile gitmek ortalama 2 saat alıyor. 

Ankara – Kocaeli arasındaki otobüs yolculuğu ortalama olarak 4 buçuk saat sürüyor. 

İzmir’den Kocaeli’ne otobüs yolculuğu ortalama 7 saat sürüyor. 

Kocaeli’ne Uçak ile Nasıl Gidilir?

Kocaeli’nde Cengiz Topel Havalimanı’nı bulunsa da şu an şehirlerarası ve uluslararası kullanıma açık değil. Bu yüzden Kocaeli’ne hava yolu ile gelmek isteyenler şehre en yakın havalimanı olan Sabiha Gökçen’e iniş yapıyorlar. 

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Kocaeli’ne gitmek için Kocaeli Belediyesi 250 numaralı Sabiha Gökçen Havalimanı – Otogar otobüs seferleri ile ulaşılabilir. Tüm toplu taşıma araçları yolcu terminali gelen yolcu katın önünden hareket ediyor. Belediye otobüslerinin saat ve peron bilgisine Kocaeli Belediyesi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. 

Sabiha Gökçen Havalimanı’na ülkemizin pek çok şehrinden uçak bileti bulunuyor. Uygun fiyatlı uçak bileti satın almak için obilet.com internet adresini veya Obilet mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.

Kocaeli’ne Vapur ile Nasıl Gidilir?

Kocaeli deniz kıyısında bulunduğu için şehre vapur ile ulaşmak mümkün.

Kocaeli’nin ilçesi Karamürsel ile Hereke arasında vapur seferleri düzenleniyor. Gebze – Eskihisar’dan Yalova –Topçular’a da 24 saat boyunca araba vapuru seferleri bulunuyor. İzmit – Gölcük – Karamürsel – Körfez hattında vapur ve Deniz Otobüsü ile ulaşım sağlanıyor.

Kocaeli vapur seferleri listesine Kocaeli Belediyesi‘nden ulaşabilirsiniz. 

Kocaeli’ne Tren ile Nasıl Gidilir?

Kocaeli’ne Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarını veya diğer trenleri kullanarak ulaşabilirsiniz. Tren bileti satın almak için TCDD’nin internet sitesini kullanabilirsiniz. 

İstanbul’dan Kocaeli’ne demir yolu ile gitmek isteyenler İstanbul – Ankara, İstanbul – Karaman YHT hatlarını veya Ankara Ekspresi’ni tercih edebilirler. YHT ile yolculuklar İstanbul’dan bindiğiniz durağa göre değişiklik gösteriyor. Örneğin Halkalı’dan binerseniz yolculuğunuz YHT ile 2 saat 17 dakika, Ankara ekspresi ile 2 saat 23 dakika sürüyor. İstanbul’da bulunduğunuz konuma göre Bakırköy, Bostancı, Halkalı, Pendik ve Söğütlü Çeşme garlarından yolculuk yapabilirsiniz.

Ankara – Kocaeli YHT yolculuğu 2 saat 53 dakika saat sürerken Ankara Ekspresi ile gitmek 6 saat 24 dakika sürüyor. 

Kocaeli’nde Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Şehirde ulaşım belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, tramvay ve minibüsler aracılığı ile sağlanıyor. Kocaeli’nde toplu taşıma araçlarını kullanabilmek için Kocaeli Kent Kart’a ihtiyacınız var. İlgili yazımızı okuyarak bu ulaşım kartını nerelerden alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. () Kocaeli’ndeki otobüs hatlarının sefer saatlerine Kocaeli Belediyesi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. 

Kocaeli’nde ulaşım için 2014 yılında Kocaeli Bisikletli Ulaşım Sistemi (KOBİS) kullanılmaya başlanmış. KOBİS internet adresini kullanarak sizler de bisiklet kiralayabilirsiniz. Saat başı bisiklet kiralama ücreti 1.5 TL olarak fiyatlandırılmış.

Kocaeli’ne Ne Zaman Gidilir?

Kocaeli’nin körfez kıyılarıyla Karadeniz kıyısında ılıman bir iklim yaşanırken dağlık kesimlerde daha sert bir iklim hakim.

Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir geçiş olarak yaşanan Kocaeli il merkezinde yazlar sıcak ve az yağışlı, kışlar yağışlı, zaman zaman karlı ve soğuk geçer. 

Kocaeli’ni ziyaret etmek isteyenler ilkbahar ve yaz mevsimini tercih edebilirler. Sonbahar ayları bile şehri gezmek için güzel olabilir.

Kocaeli’nde Ne Yenir?

Kocaeli mutfağında sebzeler ve tatlılar öne çıkıyor. Ebegümeci yemeği, kabaklı kavurma, kuru helva, höşmerim, öğre tatlısı ve erik marmelatı bu lezzetler arasında bulunuyor. Kocaeli’ne özel yemekleri nerede yiyebileceğinizi öğrenmek için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz. 


Keyifli bir Kocaeli gezisi dileklerimizle.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız