Muğla Gezi̇lecek Yerler : Yeşi̇l ve Mavi̇ni̇n Buluştuğu Göz Alıcı Rotalar

0
5411
Sedir Adası
Muğla Gezi̇lecek Yerler : Yeşi̇l Ve Mavi̇ni̇n Buluştuğu Göz Alıcı Rotalar

Muğla’nın neyi meşhur?

Bu sorunun cevabı yazmakla bitmez o yüzden ilk üç favorimi yazıyorum: Bodrum’un mandalinası, Marmaris’in çam balı, Fethiye’nin tahini. 

Muğla’nın en güzel manzaraları yerleri nereler? 

Benim için Datça’daki Knidos Deniz Feneri, Fethiye’deki Kelebekler Vadisi ve Bodrum’daki Yeldeğirmenleri Muğla’nın en güzel manzaralı yerleri arasında ilk sıralarda geliyor. 

Muğla’nın popüler yaz tatili yerlerine kışın gidilir mi?

Önceliğiniz deniz ve güneş değil ise tabi ki evet Ege’de kışın da çok keyifli bir hayat var.


Her yolun bambaşka bir güzelliğe çıktığı, her seferinde hafızalarınızdan uzun süre silinmeyecek sulara yelken açabileceğiniz Muğla’da sizi onlarca güzellik bekliyor: Deniz, güneş, tarih, doğa ve daha niceleri. Diyorum ve sizi Muğla’da gezilecek yerler yazımızla baş başa bırakıyorum. 

1) Bodrum

Bodrum
Bodrum

Tarihi, doğal güzellikleri, keyifli eğlence mekanları ve tabi ki denizi güneşi ile Ege’nin en sevilen tatil beldeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor Bodrum. Bodrum’a giderseniz Bodrum Kalesi’ni, kalenin içinde yer alan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni, Zeki Müren Müzesi’ni, Halikarnas Mozolesi’ni gezmeden, tarihi Pedesa Antik Kenti’ne çıkmadan, Dibeklihan Sanat Köyü’nü görmeden, denk gelirseniz Antik Tiyatro’da bir konsere gitmeden dönmeyin derim. Bodrum’u daha yakından tanımak isterseniz de aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. 

Daha fazlası için: Bodrum’da Gezilecek Yerler

Bodrum konumu

Sıla’nın Notu: Bodrum’a yaz aylarında giderseniz hem her yere yakın hem de Bodrum merkez kadar kalabalık olmayan bir yerde kalmak isterseniz Bitez’e şans vermenizi öneririm.

2) Fethiye

Şehir merkezinde yer alan mavi bayraklı plajları, keyifli çarşıları, müzeleri ve etrafında yer alan onlarca doğa harikası yer ile Fethiye Muğla’nın en gözde tatil beldeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her mevsimin ayrı bir bir güzel olduğu Fethiye’de dört mevsim keyifle zaman geçirebilirsiniz. Yaz aylarında denizin güneşin tadını gönlünüzce çıkarabilir, bahar ve kış aylarında ise tarihi güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Her daim keyifli havası ile insanı sarıp sarmalayan Fethiye’ye seyahat planlamadan önce daha detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 

Daha fazlası için: Fethiye Gezilecek Yerler: Doğa ve Lezzet Rehberi

Fethiye konumu

3) Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi
Kelebekler Vadisi

Birinci derece sit alanı olması sebebiyle koruma altında olan Kelebekler Vadisi Muğla’da es geçmemeniz gereken yerlerin başında geliyor. Dünyada korunması gereken yüz dağdan biri olarak gösterilen Babadağ’ın eteklerinde yer alan Kelebekler Vadisi ender görülen kaplan kelebekleri başta olmak üzere pek çok farklı kelebek türüne ev sahipliği yapıyor. Aynı anda uçtuklarından ziyaretçilerine renk cümbüşü yaşatan kelebeklerin fotoğrafını çekmeye doyamayabilirsiniz. Söylemeden de geçmek olmaz. Kelebekler Vadisi dalış meraklıları içinde bulunmaz bir cennet. 

Kelebekler Vadisi konumu

4) Kabak Koyu

Kabak Koyu
Kabak Koyu

Fethiye’nin cennet köşelerinden biri olan Faralya’daki Kabak Koyu da Babadağ’ın eteklerinde yer alıyor. Kabak Koyu’nda yapabileceğiniz pek çok aktivite var. İster gün boyu denizin, güneşin tadını çıkarın, ister keyifli doğa yürüyüşleri yapın isterseniz de tekne turu yapıp farklı balık türlerini gözlemleyin. Tercihiniz hangisi olursa olsun çok keyifli zaman geçireceğinize emin olabilirsiniz. 

Kabak Koyu konumu

5) Likya Yolu

Likya Yolu
Likya Yolu

Tarihte Likya olarak bilinen Teke Yarımadası’nın patikalarından oluşan Likya Yolu Fethiye’den Antalya’ya uzanıyor. Dünyanın en iyi yürüyüş rotalarından biri olarak gösterilen Likya Yolu’nda yürüyüş yapmak için en ideal zaman bence bahar ayları. Farklı parkurlara ayrılmış Likya Yolu’nda yürüyüş yapmak isterseniz parkurları detaylı olarak inceleyebilir ve kendi rotanızı oluşturabilirsiniz. Likya Yolu ile ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 

Daha fazlası için: Likya Yolu Hakkında Merak Edilen 10 Soru

Likya Yolu konumu

6) Saklıkent Kanyonu

Saklıkent Kanyonu
Saklıkent Kanyonu

Sekiz kilometre uzunluğundaki Saklıkent Kanyonu Muğla’ya iki buçuk saat uzaklıkta yer alıyor. Yemyeşil bir doğada yürüş yapmak, dağ bisikletine binmek ve farklı dağcılık sporlarını deneyimlemek, buz gibi sularda serinlemek, ardından seyir teraslarında yorgunluk molası vermek isterseniz hiç düşünmeden Saklıkent Kanyonu’nun yolunu tutun derim. 

Saklıkent Kanyonu konumu

7) Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti
Kaunos Antik Kenti

Binlerce yıldır bozulmadan ayakta duran kaya mezarlarının yer aldığı Kaunos Antik Kenti, Mısır, Pers, Bergama ve Roma imparatorlukları başta olmak üzere pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Antik çağlarda ticaretin oldukça işlek olduğu bir liman şehri olan Kaunos yıllar içinde denizin alüvyonlarla dolması sebebiyle liman özelliğini kaybetmiş. 

Kaunos Antik Kenti konumu

8) Dalyan Kral Mezarları

Dalyan Kral Mezarları
Dalyan Kral Mezarları

Mistik havası ile insanı bir anda etkisi altında alan Dalyan Kral Mezarları Kaunos Antik Kenti’nin bir parçası. Heybetli sarp kayalar üzerine oyularak inşa edilen Kral Mezarları dönemin kralları ve önemli kişileri için yapılmış. Nasıl yapıldığı konusu büyük merak uyandıran Dalyan Kral Mezarları’nı görmek için sadece Türkiye’den değil dünyanın dört bir yanından turist Muğla’ya geliyor. 

Dalyan Kral Mezarları konumu

9) İztuzu

İztuzu
İztuzu

Dalyan’a bağlı İztuzu Plajı’nın bu kadar özel olmasının baş nedenlerinden biri bir yanın deniz suyu diğer yanının tatlı su olması. Bu özelliği ile dünyanın ender bulunan plajlarından biri olan İztuzu her yıl yerli yabancı binlerce turisti ağırlıyor. Caretta caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı yer olan İztuzu Plajı’na yumurtları korumak adına akşam sekizden sonra girmek ve plajda ışık yakmak yasak. Aklınızda bulunsun!

İztuzu konumu

10) Azmak Nehri

Azmak Nehri
Azmak Nehri

Her yıl neredeyse bir milyon turiste ev sahipliği yapan Akyaka’daki Azmak Nehri, Muğla’nın en popüler yerlerinden biri. Akyaka’ya giderseniz gündüz nehir turu yapmayı akşamsa nehir kenarındaki restoranlardan birinde keyifli bir yemek yemeyi ihmal etmeyin. 

Azmak Nehri konumu

Sıla’nın Notu: Azmak Nehri’ne giderseniz meşhur Akçapınar tostundan tatmadan da dönmeyin.

11) Bafa Gölü

Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa, Menteşe Dağları’nın yamaçlarında yer alıyor. 1989 yılında sit alanı ilan edilen Bafa Gölü’nün doğal güzellikleri o yıldan beri koruma altında. 

Bafa Gölü konumu

Sıla’nın Notu: Bafa Gölü’nde güneş bir başka batıyor. Seyahatinizi gün batımına denk gelecek şekilde planlarsanız muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

12) Sedir Adası

Sedir Adası
Sedir Adası

Rivayete göre Mısır Kraliçesi Kleopatra burayı ziyaret etmiş ve eşsiz sularında yüzmüş. Bu sebeple Kleopatra Adası olarak da bilinen yer Marmaris’e on altı kilometre uzaklıkta yer alıyor. Gökova Körfezi’ne karşı incecik kumlarda güneşlenmek ardından masmavi sularda yüzüp serinlemek isterseniz Sedir Adası Muğla’daki en keyifli destinasyonlardan biri. 

Sedir Adası konumu

13) Knidos Antik Kenti

Knidos Antik Kenti

Ege’yle Akdeniz’in kavuştuğu nokta olan Tekir Burnu’nda yer alan Knidos Antik Kenti Datça Merkez’e iki kilometre uzaklıkta yer alıyor. Antik Çağ’ın en önemli kültür sanat merkezlerinden biri olan Knidos Antik Kenti’nde Helenistik Dönem’de inşa edilen tapınaklar ve sütunlar arasında gezerken tarihin izlerine yakından tanıklık edebilirsiniz. 

Knidos Antik Kenti

Sıla’nın Notu: Güneşi Knidos Antik Kenti’nde en keyifli şekilde batırmak istiyorsanız yola çıkmadan kendinize mini bir piknik sepeti hazırlayıp kamp sandalyelerinizi arabanızın bagajına atabilirsiniz.

14) Sultaniye Kaplıcaları

Sultaniye Kaplıcaları

İlk olarak M.Ö 100’lü yıllarda Kaunoslular tarafından kullanıldığı düşünülen Sultaniye Kaplıcaları Köyceğiz Gölü’nün güneybatısında yer alıyor. Türkiye’nin en yüksek radyoaktif kaplıcası olduğu bilinen Sultaniye Kaplıcaları Dalyan’a dört kilometre uzaklıkta yer alıyor. Sultaniye Kaplıcaları’nın suyunun başta romatizma olmak üzere, kan dolaşımı, kireçlenme ve eklem rahatsızlıkları gibi pek çok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. 

Sultaniye Kaplıcaları konumu

15) Turgut Şelalesi

Turgut Şelalesi
Turgut Şelalesi

Marmaris’in Turgut Köyü’nde yer alan Turgut Şelalesi’nin etrafı çam ve meşe ağaçları ile çevrili. Dört metreden dökülen Turgut Şelalesi’nin sularının yarattığı serinlik özellikle yaz aylarında insana çok iyi geliyor. Turgut Şelalesi’ne giderseniz donanımlı imkanları ile beğeni toplayan özel alanlarda kamp yapabilir, buz gibi sularında yüzebilirsiniz. 

Turgut Şelalesi konumu

16) Dalaman Çayı

Dalaman Çayı
Dalaman Çayı

Son yılların en popüler doğa sporları merkezlerinden biri olan Dalaman Çayı, Akdeniz ve Ege ve bölgeleri arasında sınır oluşturuyor. Dalaman ve Ortaca sınırları içinde yer alan Dalaman Çayı’na giderseniz rafting, kaya tırmanışı, dağ bisikleti turu, doğa yürüyüşü başta olmak üzere farklı ekstrem sporlar yapabileceğiniz gibi balık avlama turlarına katılabilir ya da kamp yapabilirsiniz. 

Dalaman Çayı konumu

17) Fosforlu Mağara

Fosforlu Mağara
Fosforlu Mağara

Karadan ulaşımın olmadığı Fosforlu Mağara ülkemizin en güzel mağaraları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ege’de yapılan tekne turlarının uğrak noktalarından biri olan Fosforlu Mağara’nın içi küçük botlarla ya daha minik sandallarla geziliyor. Turistlerin para atıp dilek dilediği bir yer olan Fosforlu Mağara halk arasında dilek mağarası olarak da biliniyor.  

Fosforlu Mağara konumu

18) Akyaka 

Akyaka
Akyaka

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı olan Akyaka, su sporları, kano ve çeşitli doğa sporları ile uğraşan tatilciler için oldukça ideal. Belde mimarisi ve doğası, ünlü restoran ve gece kulüpleri, Akbük Koyu, Azmak Nehri ve Kadın Azmağı ile Muğla’nın cazibe merkezi.

Akyaka’da denize girilecek yerler ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için Akyaka’nın En İyi Plajları ve Koyları yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Akyaka konumu

19) Datça 

Datça
Datça

Yılın büyük bir bölümünün güneşli geçtiği, pek çok koyu bünyesinde barındıran Datça, tertemiz havası, Arnavut kaldırımları ve begonvilleriyle ünlü. Beldede, Knidos Antik Kenti, Kızlan Köyü, Gebekum, Kargı Koyu, Domuzbükü ve Palamutbükü mutlaka ziyaret edilmeli.

Datça konumu

20) Milas

Milas
Milas

Tüm bu ilçelerden sonra Milas’tan bahsetmemek olmaz elbette. Milas, antik kalıntıları, hareketli merkezi ve halılarıyla ünlü…

Augustus Tapınağı, Baltalıkapı, Gümüşkesen Anıtı, Çöllüoğlu Hanı, Milas’ın gezilip görülmesi gereken diğer yerleri arasında bulunuyor.

Milas konumu

Önceki İçerikAdana’da Gezilecek Yerler
Sonraki İçerikNevşehir Gezilecek Yerler: 36 Büyüleyici Durak ile Keşfe Çıkın
Sıla Uçan
Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız