Otel Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

0
465

Stresli iş günlerini arkada bırakmak ve yorgunluğu sıyırıp bir kenara atmak için her yıl tatil yapmak, herkesin en büyük hakkı.

İster dinlenmek için bir tatil ayarlayalım, ister yeni yerler keşfedeceğimiz bir seyahat veya iş seyahati… Sanıyorum ki bir yere giderken ilk planladığımız adım nerede konaklayacağımız oluyor. 

Otel seçimi yaparken ayırmış olduğumuz bütçenin yanı sıra, yalnızca cüzdanımıza göre bir değerlendirme değil, göz önünde bulundurmamız gereken başka noktalar da olması gerekiyor.

Keyifli, huzurlu ve mutlu bir tatil için otel seçiminin oldukça önemli olduğunu unutmayarak, otel seçerken nelere dikkat etmelisiniz bunlara hep birlikte bakalım. 

obilet.com’da otel rezervasyonu da yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Türkiye’nin en iyi otellerini obilet.com’da bulabilir, hızlıca seyahat planınıza uygun otelde oda ayırtabilirsiniz.

Otel Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

1- Bütçe Belirleyin.

Otel seçimi yapmadan önce, kaç günlük bir konaklama planlıyorsunuz ve belirlediğiniz gün sayısı için ayırmış olduğunuz bütçe nedir bunu netleştirmeniz gerekiyor.

Bütçeniz dahilinde otellere bakarken, otel paketinin içeriğine neler dahil mutlaka kontrol edin. Sizin kafanızdaki plana nasıl bir konsept uyuyor? Her Şey Dahil Konsept, Ultra Her Şey Dahil Konsept veya yalnızca Sadece Oda seçeneği mi?

Bazı otellerin rezervasyon esnasında depozito istediğini belirtmekte fayda var. Eğer herhangi bir depozito ödemek istemiyorsanız, otel seçerken buna dikkat etmeniz gerekiyor.


Tatiliniz için erken dönem avantajlarından yararlanabileceğinizi unutmayın. Yaz tatilleri için sonbahar aylarında, kış tatilleri için ise yaz ortalarında “Erken Rezervasyon Dönemi İndirimi” kampanyaları oluyor. Erken rezervasyon avantajı ile neredeyse %35-55 daha uygun fiyatlı bir otel ödemesi yapabilirsiniz. Yapmanız gereken kampayaları takip etmek!

2- Otel Konsept Çeşidine Karar Verin.

Her Şey Dahil konseptler, Deluxe Oteller, sadece oda seçenekleri… Oteller birçok farklı konsepti barındırıyorlar; sizin yapmanz gereken istediğiniz konsepte karar vermek. Yapmanız gereken seçeceğiniz otelde ne gibi ihtiyaçlarınıza öncelik verilmeli?

Otelde çok zaman geçirmeyip, gününüzü bulunduğunuz bölgeyi keşfederek mi geçirmeyi planlıyorsunuz? O halde yapmanız gereken sadece oda konaklama veya oda+kahvaltı seçenekleri olan otellere yönelerek boşa harcama yapmamamak. 

Evcil dostlarınızdan ayrılmak istemiyorsanız, pet-friendly/hayvan dostu otelleri tercih ederek, tatilinizi tüylü dostlarınız ile geçirebilir; çocuklu bir aileyseniz Ultra Her Şey Dahil konseptli bir otel seçerek gün boyunca çocuklarınızın her türlü atıştırmalıklarını otelden karşılayabilir, otelin miniclub, çocuk havuzu ve çocuk aktivitelerinden yararlanabilirsiniz. 

Otellerle ilgili bilinmesi gereken tüm terimler için: Bilinmesi Gereken Otel Konaklama Terimleri.

3- Otel Yorumlarını Okuyun.

Otel seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri, otel hakkında yapılan yorumlara ve kullanıcı fotoğraflarına göz atmak.

Otelin kendi web sitesi ve sosyal medya hesaplarını kontrol edin, sosyal medya platformlarında misafirlerin yapmış oldukları yorumları inceleyin.

Çeşitli online platformlardan otelin misafir yorumlarına ve fotoğraflarına mutlaka bakın. Bu tür platformlarda otel misafirlerinin yüklemiş olduğu fotoğraflar çok daha gerçeği yansıtıyor olacaklar.

Peki kendinizi incelemiş olduğunuz otelde hayal ediyor musunuz?

4- Otelin Konumu Nerede?

Otel seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri otelin konumu. Seçeceğiniz otelin konumu elbette seyahat amacınıza göre farklılık gösterebilir.

Otelin konumu hakkında önemli nokta, otelinize nasıl ulaşacak olduğunuz. Kendi arabanız ile mi gitmeyi planlıyorsunuz, yoksa toplu taşıma veya taksi mi? Otellerin bazılarında, havalimanı veya otogara transfer hizmeti bulunuyor. Eğer kendi aracınız ile seyahat etmiyorsanız konaklayacağınız otelin transfer hizmetlerini kontrol etmelisiniz.

Şehir merkezinde bir otel seçmek zorunda değilsiniz. Belki sizin tercihiniz şehir gürültüsünden uzakta, doğa ile bütünleşmiş bir yer olacak. Peki ya şehir merkezine gitmek istediğinizde ulaşımı nasıl sağlayacaksınız? Otel ve merkez arasında toplu taşıma var mı, sefer saatleri nasıl, taksi kullanmak isterseniz ücretleri nasıl bunları kontrol etmeyi unutmayın. 

Gece hayatını seven gece kuşları, eğlence merkezlerine yakın konaklama seçebilecekleri gibi, eğer farklı bir mesafede kalıyorlarsa gece geç saatlerde toplu taşıma olup olmadığını kontrol edebilir, yapmış oldukları bütçe planlamasına taksi masraflarını dahil edebilirler.

İş seyahati amacıyla otel konaklaması gerçekleştirecek olanlar ise, otel seçerken dikkat etmesi gereken nokta iş toplantısının veya seminerin otele olan mesafesi. 

5- Otopark Hizmeti.

Tatile kendi arabanız ile mi gidiyorsunuz yoksa toplu bir taşıma ile mi? Eğer kendi arabanız ile yapacağınız bir yolculuk planlıyorsanuz, en önemli sorulardan biri “Otelin otopark yeri var mı?

Eğer otopark yeri varsa, bu hizmetten faydalanmak için herhangi ekstra bir ücret ödemek gerekiyor mu, yoksa otopark ücreti ödemenize dahil mi bunları kontrol etmeyi unutmayın.

Bazı otellerde -özellikle şehir otellerinde- otopark hizmeti sunulmuyor. Bu sebeple otelin yakınlarda ücretli veya ücretsiz otopark var mı araştırmak gerekiyor.

Aracınızı otoparka park ettikten sonra, otelinize ne kadar sürede varıyorsunuz ve bu otopark ne kadar güvenli bunları da göz önünde bulundurmayı unutmayın.

6- Ekstra Ücret Gerekiyor Mu?

Belirlemiş olduğunuz bütçe doğrultusunda bir otel seçtiniz; peki ya herhangi bir ekstra ücret gerekiyor mu ödemeniz gereken?

Son dakika bir sürprizle karşılaşmamak için, otelinizi netleştirmeden önce ne tür hizmetler bekliyorsunuz bunlardan emin olarak, otelin bu hizmetleri sunup sunmadığını kontrol edin.

Bazı otel paketlerinin içerisinde minibar, spa, sauna ve hamam kullanımları, dahil olduğu gibi, bazılarında bu gibi hizmetler ekstra ücrete tabi.

İnternet kullanımı birçok otelde ücretsiz olarak sağlanıyor olsa da, bazı otellerde internet için ekstra ödeme yapmak gerekebiliyor. Bu durum özellikle internetten çalışanlar için sıkıntı ve gereksiz bir ekstra masraf yaratabilir.

O yüzden otel seçerken sizlere sonradan herhangi bir ekstra ücret yansıyacak mı bu konuda dikkatli olmanız gerekiyor. 

7- Otelin Yıldız Sayısını Önemseyin. 

Bildiğiniz gibi otellerin sahip oldukları yıldız sistemleri, bir oteli değerlendirmenin en bilindik yöntemlerinden biri.

Otelin kalitesi ve sahip olduğu yıldız sayısı her zaman doğru orantılı olarak ilerlemiyor olsa da, bu yıldızların otelin olanaklarını gösterdiği bir gerçek.


Peki otelin sunmuş olduğu imkanları otelin yıldız sayısına göre nasıl anlarsınız? 

  • 1 Yıldızlı Oteller: Lobi, kahvaltı salonu, 10 oda ve telefon. Genellikle herhangi bir günlük temizlik hizmeti veya 24 saat açık bir resepsiyon bulunmaz. 
  • 2 Yıldızlı Oteller: 1 Yıldızlı otellere ek olarak klima ve saç kurutma makinesi bulunur. Resepsiyon genellikle 24 saay hizmet verir. 
  • 3 Yıldızlı Oteller: 2 Yıldızlı otellerin özelliklerine ek olarak, 3 Yıldızlı Otellerde çamaşır yıkama hizmeti, yüzme havuzu ve odalarda televizyon bulunuyor. Lüks olmamakla birlikte rahatlıkla konaklayabilirsiniz. 
  • 4 Yıldızlı Oteller: 100 kişilik bir salon, açık ve kapalı yüzme havuzu, farklı muftak seçenekleri ve 5 yıl deneyimli personeller… 4 Yıldızlı Oteller’de genellikle vale park hizmeti, spa, misafirlere verilen hijyen kitleri de bulunur. 
  • 5 Yıldızlı Oteller: Diğer tüm yıldızların olanaklarının yanında resepsiyon bağlantılı telefon, uydu erişimli televizyon, farklı restoran seçenekleri yer alır. Her şey olabildiğinin en iyisi şeklinde düzenlenmiştir.

8- Otelin Sunduğu Hizmetlere Göz Atın. 

Otelin sunduğu imkanlar neler göz atmayı unutmayın. Oda servisinde ekstra bir ücret ödemeniz gerekiyor mu veya otelin araç kiralama hizmeti var mı?

Tatilinizde bir yandan çalışmaya devam ediyorsanız, çalışma masalı bir oda tercih edebilirsiniz. WiFi hizmetinden ücretsiz olarak faydalanabiliyor olmak, tatili esnasında çalışmaya devam edecek kişiler için oldukça önemli.

Eğer çocuklu bir aileyseniz otel seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar otelin çocuklar için ne gibi hizmetler sunduğu. Miniclub, animasyonlar, çocuk havuzu veya atölye programları… Siz tatilinizin tadını çıkarırken çocuklarınız emin ellerde eğlenerek vakitlerini geçirebilir; her şey otelin sunduğu hizmetlere bağlı! 

9- Çocuklu Aileler Çocuk Dostu Aile Oteli Tercih Etmeli.  

Çocuğunuz ile seyahate çıkıyorsanız, doğru bir otel seçmemek arkanızda keyifli anlar bırakmak yerine tatilinizi büyük bir kabusa çevirebilir!

Otel seçerken hem çocuğunuz için eğlenceli ve güvenli bir ortam hem de kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir karar vermelisiniz.

Bazı oteller belli bir yaş altındaki çocuklara ücretlendirme yapmıyorlar, bazı oteller ise indirim uygulayabiliyorlar. Otel seçerken çocuk indirimlerine göz atmayı unutmayın.

Çocuklu aileler, otel seçerken çocuk dostu bir otel belirlediğinden emin olmalı. Peki çocuk dostu otel nedir? Çocuk dostu oteller, küçük misafirlerinin güvenliğini sağlamanın yanı sıra, onlara çeşitli olanakların sunulduğu otellerdir.

Çocuk yüzme havuzu, mini kulüp, bebek telsizi, bebek arabası, su ısıtıcı, bakıcı hizmeti, animasyon etkinlikleri, atölyeler, yemeklerde sunulan çocuk menüleri, çocuklu ailelerin otel seçerken dikkat etmesi gereken hizmetlerden bazıları.

10- Hayvan Dostu Konaklama Seçenekleri.

Tüylü dostlarınız olmadan bir tatil hayal edemiyor musunuz? Eğer siz de evcil dostlarınızdan ayrı kalmadan tatil yapmayı planlıyorsanız, otel seçerken kedi ve köpek gibi evcil hayvanları kabul eden -pedfriendly- otelleri kontrol edebilirsiniz.

Bazı oteller evcil hayvanlar için ekstra ücretlendirme yaparken bazı otel seçeneklerinde herhangi bir ekstra ücret talebi olmuyor.

Hayvan dostu bir otel seçerken, evcil hayvanlar için ek ücretlendirmeyi kontrol ettiğiniz gibi, otelde serbest dolaşım imkanı var mı, sizinle aynı odayı paylaşabiliyor mu, ortak alanlarda gezebiliyor mu, restorana giriş izni var mı bunları da araştırmayı unutmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız