Prag Gezi Yazısı

0
1043

Vltava Nehri’nin iki yakasında kırmızı kiremitli damlarıyla nazlı nazlı süzülüyor sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Yeni adıyla Çekya’nın, bizim duymaya aşina olduğumuz adıyla Çek Cumhuriyeti’nin en ikonik, en fotojenik ve en karizmatik şehri Prag; Kafka romanlarının puslu atmosferine yaraşır biçimde başına buyruk ve gotik bir genç kız edasında…

Prag’da Gezilecek Tarihi Yerler

1357’den beri Vlatava Nehri’nin iki yakasını bir araya getiren Karl Köprüsü (Charles Bridge), 500 yılı aşkın süredir sabah sisinde ya da akşamüzerinin kızıllığında Prag’ın en güzel hallerine şahit olacağınız manzaraları gözler önüne seriyor. Prag turistlerinin ilk durağı olan köprünün tüm güzelliklerini hakkıyla görebilmek için sabahın erken saatlerinde yola koyulmakta fayda var.

prag

Dünyanın en büyük kalelerinden biri olan Prag Kalesi, 1000 yıllık tarihinin bütün izlerini surlarında taşıyor. Prag Kalesi, kulelerden, saraylardan ve kiliselerden müteşekkil bir kompleks. Burası müzeleri, sarayları ve sanat galerileriyle Çekya’nın kültürel ve tarihi merkezi olarak nitelendirilebilir. Zamanında Bohemya krallarına ve Habsburg Hanedanı’na mesken olan kale, modern zamanlarda da yöneticiler için ofis görevi görmüş. Şehrin en ihtişamlı yapılarından St. Vitus Katedrali de bu komplekse dahil.

prag yılbaşı

İlk taşı 1344’te İmparator 4. Karl tarafından konan St. Vitus Katedrali, Karl Köprüsü’nden baktığınızda yeşil kubbesiyle göze çarpan ilk yapılardan biri. Romanesk tarzda inşaatına başlanan katedral, mimarın ölümünün ardından Peter Parler yönetimindeki ekiple inşa edilmeye devam etmiş. Peter Parler, dünyanın en tanınmış katedrallerinden olan Köln’deki Dom’un yaratıcılarından biri. Katedral işleri Peter Parler’in devralmasıyla bugünkü Gotik görünümüne kavuşmuş.

Prag Kış

Etrafınızı saran turist sürüsüne Eski Kent Meydanı’na görülecek şeyleri sakın ıskalamayın. Sivri ve siyah kubbeleriyle Prag’ın simgesi olmuş Tyn Kilisesi, dünyanın en eski üçüncü Astranomik Saati ve Eski Belediye Sarayı burada yer alıyor. Meydandaki muhteşem mimariyi en ince detayına kadar zihninize kazıyın ve civardaki kafelerde oturup bir süre burada soluklanın.

Prag’da Ne Yenir, Ne İçilir?

Prag’da ne içilir sorusuna verilecek yanıt basit: Bira. Farklı renklere, tatlara, aromalara sahip Çek biraları, dünya pazarında önemli bir üne ve paya sahip. Farklı çeşitleri denemek ilginç olabilir.

Prag Vegan Street Food

Prag’da ne yenir sorusundan ziyade ise Prag’da nerede ya da daha doğrusu nasıl yenir diye sormak daha akıllıca olur. Çünkü atmosferiyle dikkat çeken şehirde akşam yemeğini unutulmaz bir deneyime çevirecek bazı alternatifler var. Bunlardan biri Orta Çağ restoranları, siz zengin menüyle midenizi şenlendirirken kılıç ustaları, hokkabazlar, ateşbazlar ve dansçılar size gerçek bir Orta Çağ gecesi yaşatıyor. Bunun dışında ortalama 3 saat süren ve akşam yemeği sunan cruise turları da farklı bir alternatif. Vlatava Nehri üzerinde şehrin manzarasına doyarken leziz ve romantik bir akşam yemeğinin tadını çıkarabilirsiniz. Hatta bu yemek, evlenme teklifi bile edebileceğiniz özel bir atmosfer sunabilir.

prag sokak yemeği

Prag lezzet durakları hakkında ayrıntılı bilgi almak için Prag Yemek Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

Praglı Gibi Hissetmek İstiyorsanız…

Prag’da kendinizi turistten ziyade şehrin yerlisi gibi hissetmek istiyorsanız, gözünüzü biraz yükseğe dikmenizde fayda var. Şöyle ki şehrin sakinlerinin tercih ettiği en sevilen kafeler, genellikle binaların ikinci katlarında yer alıyor. Yani dükkanların üzerinde bulunuyorlar. Bunlardan birinde kahvenizi yudumlarken Çekçe konuşan insanlara kulak verebilirsiniz. Ayrıca Eski Kent Meydanı’ndan birkaç blok yürüdükten sonra civarda Art Nevou tarzında inşa edilmiş iç avluları ve meydanları keşfedebilirsiniz.

prag sonbahar

Orta Çağ’ın gizemli atmosferini iliklerinize kadar hissedebileceğiniz bir şehir arıyorsanız, ilk durağınız Prag olsun. Yalnızca müze ve saraylarıyla değil gece hayatı ve farklı aktiviteleriyle Prag, Avrupa’nın en özel rotalarından biri.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız