Star Wars Serisinin Çekildiği Yerler

0
1994

Star Wars hayranlarının filmlerin çekildiği gerçek yerleri görmek için çok çok uzaktaki bir galaksiye ışık hızından daha hızlı bir şekilde gitmeleri gerekmiyor. Her ne kadar görsel efektlerle zenginleştirilseler ve başka bir galakside geçen fantastik bir hikayeye daha uygun bir hale getirilmiş de olsalar, Yıldız Savaşları’nın çekildiği lokasyonların her biri birbirinden etkileyici.

1978’de vizyona giren Star Wars: Yeni Bir Umut filminden beri dünya sinema tarihine damga vurdu; fantastik ve bilimkurgu sinemasının günümüzdeki gelişimine önayak oldu ve yarattığı birbirinden farklı dünyalar ve binlerce hikaye ile geniş bir hayran kitlesi elde etti.

Belki de ilk popüler kültür fenomenlerinden biri olan Star Wars, sinemaseverlerin mutlaka izlemesi gereken, yeni çıkan filmleriyle de her sene büyüyen bir marka haline geldi.

İşte hayranlarına tanıdık gelecek ve bir an önce görmek isteyecekleri, Star Wars filmlerini hiç izlememiş olanları da meraklandıracak Star Wars setlerine dünyanın dört bir köşesinden ev sahipliği yapmış şehirler ve önemli bölgeler…

Star Wars Filmlerinin Çekildiği Yerler

TataouineGüney Tunus

Star Wars Bölüm I: Gizli Tehlike / Star Wars IV: Yeni Bir Umut

Tataouine, Güney Tunus

Star Wars evreninde önemli bir yere sahip olan Skywalker ailesinin belki de en önemli üyesi Anakin Skywalker’ın doğduğu ve büyüdüğü gezegen Tatooine, adını Tunus’taki Türkçe’de Tatavin olarak geçen Tataouine şehrinden almış.

İster Harry Potter evreninde, ister Game of Thrones’ta, ister de Star Wars serisinde olalım, “seçilmiş kişi” olmak acı dolu bir çocukluk geçirmeyi ve yaşanan haksızlıklardan erdemli bir şekilde sıyrılmayı gerektiriyor.

Köle olarak doğduğu kesmekeşli ve fakir gezegen Tatooine’den kendi imkanlarını yaratarak kurtulmak Anakin Skywalker’ın hayatını değiştirmiş ve 1978’ten itibaren tüm dünyaca izlenen serinin başlangıcını oluşturmuştu.

Anakin Skywalker’ın köle annesiyle beraber yaşadığı Mos Espa da bu çölün biraz dışına inşa edilmiş.

Tataouine, Güney Tunus

Her daim tehlikelere açık bir yerleşim olarak görülen Tatooine gezegeninin dünyadaki versiyonu da ne yazık ki çok farklı bir yer değil. Star Wars hayranlarının sıklıkla ziyaret ettiği bir şehir olarak turistik bir önem kazanmış olmasına rağmen, son zamanlarda İşid tehlikesi altında kaldığından gittikçe daha az ziyaret edilmeye başlandı.

Tatooine şehrinin yanı sıra Tunus Çölü de seri boyunca Skywalker ailesinin sıcak ve kumlu gezegeninin yansıtılmasına katkıda bulunmuş. Star Wars I: Gizli Tehlike‘de de yaşanan kum fırtınaları çekimler sırasında da gerçekten yaşanmış ve set ekipmanlarının zarar görmesine sebep olmuş.

Tataouine, Güney Tunus

Yıllar sonra Anakin Skywalker’ın oğlu Luke Skywalker’ın amcası ile beraber yaşadığı Matmata şehri de Tunus’ta bulunuyor. Serinin 4. filmi Yeni Bir Umut filminin çekimlerinin birçoğu burada gerçekleşmiş. Yer altı şehri Matmata’da bulunan Luke Skywalker evi şu anda otel olarak hizmet veriyor ve Star Wars hayranlarının sıklıkla konaklamak için tercih ettiği bir yer. Berberiler tarafından kurulan yer altı şehri, turizm ve İşid tehlikesine rağmen yüzyıllar boyunca değişmeden aynı şekilde kalmış.

Tatooine ve Matmata iki komşu şehir olarak, Tunus’un güneyinde bulunuyor ve başkentten özel araçla 6 saat kadar uzaklıkta bulunuyorlar. Tunus’a gitmişken özel Star Wars turlarına katılarak her iki şehri rehber eşliğinde ziyaret edebilirsiniz.

Sevilla, İspanya

Star Wars Bölüm II: Klonların Saldırısı

İspanya Meydanı, Seville

Padmé Amidala’nın Kraliçesi olduğu Naboo gezegeni, jeolojik olarak Tatooine’den keskin bir şekilde ayrılıyor. Tatooine bir çöl bölgesiyken, Naboo, müthiş güzellikte ve bereketli topraklara sahip bir gezegen. Gezegenin esinlendiği yerlerin bizzat Akdeniz coğrafyası olduğunu anlamak zor değil.

Serinin başlangıcından beri hep zenginliklerini duyduğumuz gezegenle ilk kez Star Wars II‘de tanışıyoruz. Anakin ve Padmé’nin uzun bir tren yolculuğundan sonra ulaştıkları nokta ise Sevilla’daki İspanyol Meydanı’ndan başka bir yer değil.

Sevilla’daki çekilen sahneleri her ne kadar çok kısa bir süreliğine görsek de Naboo’nun aklımızda sadece uzaklardaki güzel bir gezegen olarak değil, kanlı canlı bir şekilde canlanmasına olanak sağlıyor.

Como Gölü, İtalya

Star Wars Bölüm II: Klonların Saldırısı

Villa Balbianello in Lenno, Como Gölü İtalya

Akdeniz coğrafyasının büyüleyiciliği Sevilla’dan sonra İtalya’nın Como Gölü’yle devam ediyor. Milano’ya gidenlerin mutlaka uğradığı gölde gerçekleşen çekimler için Balbianello Villası ve Tremezzo Bahçesi kullanılmış.

Villa Balbianello in Lenno, Como Gölü İtalya

Aksiyon dolu savaş sahnelerinin çoğunlukta olduğu seride sınırlı sayıdaki romantik sahne, işte bu büyüleyici göl evinde çekilmiş. Mekanın büyüsünden ve serideki aşktan etkilenen Star Wars hayranları da gerek evlilik teklifleri gerek de düğün organizasyonları için villayı tercih ediyor.

Villa Balbianello in Lenno, Como Gölü İtalya

Bahçeleri ve teraslarıyla göze çarpan villayı ziyaret etmek için öncelikle Milano’ya gitmeli ve buradan da Como Gölü’nü ziyaret etmelisiniz. Villa gölün kuzeyinde bulunuyor.

Villa Balbianello in Lenno, Como Gölü İtalya

Etna Yanardağı, İtalya

Star Wars III: Sith’in İntikamı

Etna Yanardağı, İtalya

Star Wars hayranları için filmden en sevdikleri sahneleri seçmek oldukça zor. Ama kuşkusuz herkesin ilk beş listesinde bulunan bir sahne var ki, belki de sinema tarihinin en etkileyici düellolarından biri olarak adlandırmamız yanlış olmaz.

Star Wars III: Sith’in İntikamı filminde iki ışın kılıcı ustasının hünerlerini gösterdiği ve oldukça tehlikeli bir şekilde ilerleyen düellonın sahneleri için dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Etna’dan esinlenilmiş.

Etna, film çekimleri sırasında patlayınca serinin yaratıcısı ve yönetmeni George Lucas, sahnenin arka planında kullanmak üzere Etna Yanardağı’na bir ekip göndererek lav görüntüleri toplatmış. Dijital bir şekilde düzenlenen görüntüler, Mustafar adlı lav gezegenine ve sahnenin korkutuculuğuna ilham olmuş. Hiçbir sahne gerçekten orada çekilmemiş de olsa düellonun sinema tarihindeki birçok aksiyon sahnesinden daha gerçekçi durmasının sebebi de bu olsa gerek.

Sicilya’da bulunan Etna Dağı, aktif bir volkan olduğundan yanına çok yaklaşmamanızı önermek zorundayız. Fakat dağın etrafındaki kraterler ve Etna Doğal Parkı ziyarete tamamen açık.

Redwood Ulusal Parkı, ABD

Star Wars VI: Jedi’ın Dönüşü

Redwood Ulusal Parkı, ABD

İlk üçlemenin sonuna yakışır bir doğal alan: devasa ağaçların gökyüzünü kapladığı Redwood Ormanı.

Serideki Endor gezegeni sahnelerinin çekildiği Redwood Ulusal Parkı Kaliforniya’da bulunuyor. Redwood Ulusal Parkı’na San Francisco şehrinden veya Los Angeles’tan ulaşabileceğiniz gibi ülkenin kuzeybatısında bulunan Portland veya Seattle şehirlerinden de ulaşabilirsiniz.

Redwood Ulusal Parkı, ABD

Oldukça yağış alan bir iklimde bulunan ormana giderken doğal koşullara mümkün olduğunca uyum sağlayacağınıza emin olmalısınız. Orman, kamp için de ideal bir merkez.

Ormana yakın diğer turistik noktalar ise Smith Nehri ve Devler Bulvarı adı verilen otoyol. Bu bölgedeki ağaçların da 1000 yıla yaklaşan yaşlarının olduğunu belirtelim.

Tikal, Guatemala

Star Wars Bölüm IV: Yeni Bir Umut

Tikal, Guatemala

Güney Amerika’nın en gelişmiş uygarlıklarından biri olan Mayalardan geriye kalan en büyük antik kent Tikal, Guatemela’da bulunuyor. Yağmur ormanlarıyla çevrelenen antik kent, Güney Amerika’nın en çok ziyaret edilen turistik bölgelerinden biri.

Filmin en önemli savaşlarından biri olan Yavin Savaşı sahnelerinin çekildiği yerlerden biri olan antik ören yeri, İmparatorluk’a karşı ayaklanan isyan güçlerinin karargahlarından biri olarak görülüyor.

Ülkede bulunurken düzenlenen turlar kapsamında ziyaret edebileceğiniz Tikal için erkenden bilet almanızda fayda var.

Ülkenin kuzeyinde bulunan Tikal’e ulaşmak için öncelikle ülkeyle aynı adı taşıyan başkent Guatemela’ya uçmanız gerekiyor. Özel araçla Tikal Şehri, 10 saat kadar uzaklıkta bulunuyor.

Grindelwald, İsviçre

Star Wars Bölüm III: Sith’in İntikamı

Grindelwald, İsviçre

Prenses Leia’nın yetiştiği gezegen için İsviçre’nin büyüleyici dağlarından ve eşsiz doğasından yararlanılmış. Filmdeki görüntüler ise genellikle stüdyoda ve bilgisayar animasyonuyla yaratılmış.

Gerçek bir çekim bu bölgede gerçekleşmemiş ve filmde çok kısa bir süreliğine bu bölgenin coğrafyasından izler görmüş de olsak, İsviçre’nin bu güzelliğini görebilmek için her türlü sebep kabul edilebilir.

İsviçre’nin önemli bir kayak merkezi olan Grindelwald’da bahar aylarında ise İsviçre doğasını keşfe çıkabilirsiniz.

Finse, Norveç

Star Wars V: İmparator’un Dönüşü

Finse, Norveç

Birçok Star Wars hayranına göre gerek senaryosu gerek de aksiyon sahneleriyle 5. film İmparator’un Dönüşü, serinin en iyi filmi. Filmin başlangıcındaki buzul Hoth gezegeni sahneleri de Norveç’in Finse bölgesinde çekilmiş.

Sekansın çekimi için başrol oyuncuları Harrison Ford, Carrie Fisher ve Mark Hamill, Finse 1222 Oteli’nde konaklamış. Sahneler de otelin hemen dışındaki buzul alan Hardangerjøkulen’da çekilmiş.

Unutulmaz anlara tanık olan Finse, dağlık bir köy alanı ve Finsevatnet Gölü etrafında konumlanmış. Norveç’in Bergen şehrinden kalkan trenlerle 2 saat 30 dakika gibi kısa bir sürede köye varabilir; oldukça turistik bir otel olan Finse 1222’de geceyi geçirebilirsiniz. Finse, başkent Oslo’dan ise 4 saat 22 dakika uzaklıkta bulunuyor. Finse’e otoyol aracılığıyla ulaşmak ise mümkün değil.

Skellig Michael Adası ve Brow Head, İrlanda

Star Wars VIII: Son Jedi

Skellig Michael Adası ve Brow Head, İrlanda

Son Jedi’da ilk kez gördüğümüz Skellig Michael Adası ve Brow Head, Luke Skywalker’ın da inzivaya çekildiği bir yer. Eskiden bir Hristiyan manastırına ev sahipliği yaptığı da düşünüldüğünde Luke Skywalker’ın sürgün mekanı olarak kendisine bu yeri seçmesi oldukça anlamlı oluyor.

Skellig Michael Adası ve Brow Head, İrlanda

12. yüzyıldan beri üzerinde insanların yaşamadığı ada, gözlerden uzak ve huzurlu. UNESCO’nun koruma altına aldığı adaya en yakın otel misafirlerine en iyi imkanları tanıyan Skellig Lodge.

Skellig Michael Adası ve Brow Head, İrlanda

Manastırın kalıntılarının görülebildiği ada, medeniyetten uzakta huzur bulmak ve yemyeşil doğayla iç içe olmak için ideal bir yer. Ada aynı zamanda çeşitli kuş türlerinin de evi.

Skellig Michael Adası ve Brow Head, İrlanda

İrlanda’nın en batı ucunda bulunan adaya ulaşım için, adanın hemen karşısındaki Portmagee’den feribot turları düzenleniyor. Son dönemlerde Portmagee’nin Star Wars serisi için özel bir önemi daha var. Geçen sene ilk kez 4 Mayıs Star Wars Günü Festivali’nin düzenlendiği şehirde festivalin her sene tekrarlanması bekleniyor.

Haliyle, İrlanda’nın çok da ziyaret edilmeyen bu bölgesinin keşfi için mükemmel bir fırsat yaratıyor. Dublin’den özel araçla Portmagee’ye ulaşmak 4 saat 30 dakika sürüyor.

Ölüm Vadisi, Kaliforniya, ABD

Star Wars Bölüm VI: Jedi’ın Dönüşü

Ölüm Vadisi, Kaliforniya – ABD

Filmin hikayesiyle anlamlı olacak bir başka mekan seçimi daha. Tataouine gezegeninin tehlikeli atmosferinden daha önce de bahsetmiştik. Bunun en büyük sebeplerinden biri de gezegende düşmancıl bir ırk olan Jawa’ların da yaşaması. Jawalar yüzünden Skywalker ailesinin ve yakınlarının çektiği acıların sayısı gerçekten çok fazla.

Jabba’nın Sarayı sahnelerinin birçoğu da burada çekilmiş. Haliyle ilk filmde karakterlerimiz olan Obi-Wan ve droidler R2D2 ve C-3PO ile tanıştığımız ilk sahnelere Ölüm Vadisi ev sahipliği yapmış.

Ölüm Vadisi, Kaliforniya – ABD

İsmiyle bile korku salan Ölüm Vadisi, Kaliforniya’da bulunan bir çöl arazisi. Yaklaşık 8 kilometrelik bir alana yayılan vadi, Las Vegas şehrinin hemen dışında bulunuyor ve özel araçla 2 saat 20 dakika uzaklıkta bulunuyor.

Ölüm Vadisi, Kaliforniya – ABD

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük ulusal parkı olarak yılın her günü ziyarete açık. Kamp alanlarının da bulunduğu çölde dağ bisikleti turları ve dağ yürüyüşü turları da düzenleniyor.

Salar de Uyuni, Bolivya

Star Wars VIII: Son Jedi

Salar de Uyuni, Bolivya

En son izlediğimiz Son Jedi filminin final savaşı, görselliğiyle etkilemişti. Bu etkileyici görsel kullanımının en büyük sebeplerinden biri de sahnenin Bolivya’daki Salar de Uyuni’de çekilmiş olması.

Doğal bir tuz vadisi olan Salar de Uyuni 10 kilometreden oluşan yoğun bir tuz birikimi ve ülkenin dağlık yapısından dolayı vadi yüksek bir konumda bulunuyor. Vadi, Star Wars evreninde Crait gezegeni olarak tanıtıldı.

Güney Amerika’da bulunan Bolivya ziyaretiniz sırasında mutlaka uğramanız gereken yerler arasında bulunan Salar de Uyuni, başkent La Paz’a uzak bir konumda bulunmasına rağmen, buraya düzenlenen turlara katılarak rahatlıkla bölgeyi keşfe çıkabilirsiniz. Vadiye en yakın şehir ise Uyuni.

Laamu Atoll, Maldivler

Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi

Laamu Atoll, Maldivler

Filmin son sahnelerinden biri olduğu için çok fazla detay vermemiz doğru olmaz fakat Rogue One filminin Maldivler’in güzelliği ile kontrast oluşturacak kadar üzücü bir sahnesi işte bu plajda çekilmişti.

Maldivler’in Laamu Atoll bölgesinde bulunan plaj Gan Adası’nda bulunuyor. Çekimler sırasında filmin 100’den fazla oyuncusu ve set çalışanı bu adada konaklamıştı. Şu anda da Star Wars evreninde Scariff gezegeni olarak gördüğümüz ada özel Star Wars turları ile keşfedilebiliyor.

Dubrovnik, Hırvatistan

Star Wars: Son Jedi

dubrovnik

Hırvatistan’ın başkentinde çekilen tek büyük bütçeli yapım Game of Thrones değil. Star Wars serisinin de keşfettiği yerlerden biri olan Dubrovnik’te Son Jedi filminin de çekimleri yapılmış.

dubrovnik

Canto Bight adı verilen kumarhane şehrinin çekimleri için Dubrovnik‘in Eski Şehir bölgesinden önemli turistik merkezler kullanılmış. Öyle ki, filmin kovalamaca sahnesi Dubrovnik’in en ünlü caddesi Stradun’da çekilmiş.

Dubrovnik Surları

Bu kadar fazla sayıda sevilen fantastik dizi ve filmlere ev sahipliği yapan Dubrovnik, bu fantastik serilerin hayranları tarafından Avrupa’nın mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biri.

Puzzlewood, Coleford – İngiltere

Star Wars Bölüm VII: Güç Uyanıyor

Puzzlewood, Coleford – İngiltere

Televizyon dizileri Doctor Who, Merlin ve Harry Potter serisinin Ölüm Yadigarları I filminin çekildiği Puzzlewood Ormanı ve ören yeri, İngiltere’nin Cardiff ve Bristol şehirleri arasında bulunuyor. Londra’ya da yaklaşık 3 saat uzaklıkta bulunan ormanın fantastik sinema türüyle arasındaki bağlantısı bunlarla da kısıtlı değil. Söylentiye göre, Yüzüklerin Efendisi serisindeki Kuyutorman (Mirkwood) ve Lothlórien adındaki elf ormanlarına ilham olan orman da burası.

Gerçek bir büyülü orman olan Puzzlewood, Star Wars VII: Güç Uyanıyor filminin de önemli sahnelerinin çekildiği yerlerden biri.

Bu kadar fantastik filmin burada çekilmiş olması özel film turlarının düzenlenmesini sağlamış. İngiltere’de bulunduğunuz sürede bu turlardan birine katılmayı düşünebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız