Terkos Gölü Nerededir?

0
480

İstanbul’un gizli hazinelerinden biridir Terkos Gölü. Hatta İstanbul’da yaşayan pek çok insanın gidip görmediği bir doğa harikası olduğunu da söylememiz mümkün. 

İstanbul’da yaşayıp da henüz gitmeyenler ya da İstanbul’a gelecekler için bir Terkos rehberi hazırladık!

Terkos Gölü Nerede?

Terkos Gölü, Çatalca ile Arnavutköy ilçelerinin yakınında yer alır. İstanbul’un merkezinden ortalama 50 km uzaklıkta bulunur.

Terkos Gölü’nün Özellikleri Nelerdir?

İstanbul’un içme su ihtiyacının karşılandığı bir göldür ve diğer adıyla Durusu olarak da bilinir.

Lagün kökenli ve az tuzlu yapıda olan göl, 5 km genişliğe ve 12 km uzunluğa sahiptir.

Yıllar içerisinde oluşan kum tepeleri ile bağlı olduğu denizden ayrılarak göle dönüşmüştür. Etrafını saran bu kum tepeleri 2 km uzunluğundadır. 

Tatlı su rezervi olarak İstanbul’un içme suyunun %22’si buradan karşılanır. Ayrıca, pek çok hayvanın yaşam alanı olduğu gibi etrafı yeşilliklerle kaplıdır.

Burada yaşayan kuş türlerinin avlanılması yasaktır. Fakat balıkların avlanılmasına izin vardır. Özellikle turna, sazan ve kızılkanat balıklarının yoğun olduğu bir göldür.

Terkos Gölü’nde Neler Yapılır?

Terkos Gölü, sahip olduğu doğasıyla ziyaretçilerine pek çok şey vadeder. Çevresinde bulunan ücretli veya ücretsiz piknik alanlarında keyifli vakit geçirilebileceği gibi, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği veya balık avcılığı gibi sportif etkinlikler de yapılabilir. 

Ayrıca, Durusu Club Hotel içinde bulunan binicilik aktivitelerine katılabilir ve yine otel içinde bulunan Yaban Hayatı Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Müze içinde dünya çapında 200 ülkeden getirilmiş hayvan trofesi sergileniyor.

Buralara kadar gelmişken Terkos yakınlarında bulunan Ormanlı Plajı ve Karaburun sahilini de görmenizi tavsiye ederiz. Karadeniz uzantısı olan bu denizlerde yüzebilir ya da deniz kenarında keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Terkos Gölü’nde Nerede Konaklanır?

Terkos’a günübirlik vakit ayıracağınız gibi, göl yakınlarında bulunan otellerde konaklayabilirsiniz.

Doğa içinden ayrılamayanlar, Terkos Gölü çevresinde kamp da kurabilirler. Kamp için oldukça ideal bir yer ancak tesis bulunmamaktadır.

Eğer tesis olan bir yer tercih ediyorsanız, Terkos yakınlarındaki Balaban, Örencik, Hisarbeyli, Ormanlı veya Karaburun köylerinden birinde kamp yapabilirsiniz. Hatta Balaban Köyü’nde kano da kiralayabilirsiniz. 

Terkos Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Terkos Gölü’ne toplu taşıma araçlarıyla ulaşım imkânı bulunmamaktadır. Yalnızca özel aracınızla ya da kiralık araçla erişim sağlayabilirsiniz.

Avrupa Yakası TEM otoyolu üzerinden Hadımköy gişelerini geçtikten sonra karşınıza çıkacak olan Durusu tabelasını takip ederek Terkos Gölü’ne ulaşabilirsiniz. 

Bu güzeller güzeli göle giderek bir hafta sonunuzu verimli şekilde değerlendirmeyi ihmal etmeyin. En kısa sürede kendinize bu iyiliği yapmalısınız. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız