Trakya’da Gezi̇lecek Yerler: Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’ın En Güzel Rotaları

0
1391
Trakya’da Gezi̇lecek Yerler: Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’ın En Güzel Rotaları
Trakya’da Gezi̇lecek Yerler: Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’ın En Güzel Rotaları

Trakya Bölgesi Doğal Güzellikleri Nelerdir?

Kırklareli, Vize’de yer alan, Türkiye’nin en büyük kara ve su ekosistemlerinden biri olan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Trakya’nın mutlaka görülmesi doğal güzellikleri arasında ilk sırada yer alıyor. 

Hafta sonu Trakya kaçamağında nerelere gidilir?

İğneada, Kıyıköy, Şarköy, Beğendik Köyü, Keşan hafta sonu gidebileceğiniz Trakya rotalarından sadece birkaçı. 

Trakya’da Ne Yenir?

Trakya’nın her ilinin kendine özgü özel bir lezzeti var. Edirne’nin ciğeri, Tekirdağ’ın köftesi ilk akla gelenler. 


Üzüm bağlarının meşhur olduğu Tekirdağ’dan, karşı konulmaz lezzetleri ile gönüllerde taht kurmuş Edirne’ye oradan da doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan Kırklareli’ne doğru mini bir seyahate çıkmaya ne dersiniz? Cevabınız evetse buyrun yazımıza. 

Trakya’da gezilecek yerler:

TEKİRDAĞ

1) Hora Feneri

Hora Feneri
Hora Feneri

Hora Feneri Osmanlı Dönemi’nde denizcilere yol göstermesi için Sultan Abdülmecit tarafından Fransızlara yaptırılmış. 1861 yılında yapılan Hora Feneri’nin ışığı günümüzde hala Marmara Denizi’nde ilerleyen denizcilere yol gösteriyor. Tamamı demir olan fener kendi etrafındaki dönüşünü yirmi saniyede tamamlıyor. 

Hora Feneri konumu

2) Mürefte

Mübadele yıllarına kadar Rumlarla Türklerin iç içe yaşadığı Mürefte, Trakya’nın üzüm bağları ile meşhur kasabalarından. Eğer üzüm bağlarına ve suyuna merakınız varsa Ağustos-Ekim ayları arasında düzenlenen özel turlara katılabilirsiniz. Mürefte’ye giderseniz 2007 yılından beri ziyarete açık olan Mürefte Kültür Evi’ni ziyaret etmeyi de ihmal etmeyin derim. Mürefte Kültür Evi’nde Trakya kültürüne ait pek çok resim, belge, el yazması eserler, mutfak eşyası gibi pek çok farklı araç gereç ve sanat eseri görebilirsiniz.

Mürefte konumu

3) Perinthos Antik Kenti

Perinthos Antik Kenti
Perinthos Antik Kenti

Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi Bölgesi’nde sizi bekleyen tarihi yerlerden biri de Roma Dönemi’nden kalma kalıntıların yer aldığı Perinthos Antik Kenti. Kalıntıların tamamı henüz çıkarılamamış olsa da çıkarılan kısımlar açık hava müzesi olarak sergileniyor ve üstelik burayı gezmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Tarihe ilgisi olanlara duyurulur!

Perinthos Antik Kenti konumu

4) Uçmakdere

Uçmakdere
Uçmakdere

Tekirdağı’ın Şarköy ilçesinde yer alan Uçmakdere, mavi ve yeşili buluşturan eski bir Rum Köyü. Uçmakdere’ye gitmeye karar verirseniz benim önerim sabah gidip güne köy meydanında en doğal ürünlerle hazırlanan nefis bir kahvaltı ile başlamanız. 

Uçmakdere konumu

Sıla’nın Notu: Tekirdağ’a giderseniz tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek yemeklerle dolu bir lezzet turu yapmayı da ihmal etmeyin.



Daha fazlası için: Tekirdağ’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

EDİRNE

1) Selimiye Camii

Selimiye Camii
Selimiye Camii

Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği ve 80 yaşında inşaa ettiği Selimiye Camii Edirne’de görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Selimiye Camii ihtişamı ile şehri ziyarete gelenleri büyülüyor desem abartmış olmam. 

Selimiye Camii konumu

2) Tarihi Arasta Çarşısı

 Tarihi Arasta Çarşısı
Tarihi Arasta Çarşısı

Selimiye Camii’nin içinden de geçebileceğiniz Tarihi Arasta Çarşısı Osmanlı Dönemi’nde camiye gelir sağlaması amacıyla III. Murat tarafından yaptırılmış. İçerisinde yüzün üzerinde dükkan bulunan Tarihi Arasta Çarşısı’ndan alışveriş de yapabilirsiniz. Seyahatlerinden eli boş dönmeyi sevmeyenlere duyurulur!

Tarihi Arasta Çarşısı konumu

4) Türk İslam Eserleri, Arkeoloji ve Etnografya Müzeleri

Türk İslam Eserleri, Arkeoloji ve Etnografya Müzeleri
Türk İslam Eserleri, Arkeoloji ve Etnografya Müzeleri

Türk İslam Eserleri, Arkeoloji ve Etnografya Müzeleri 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine yaptırılmış. Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma eserlerin yanı sıra Prehistorik dönemde kalma pek çok eserde bu müzelerde sergileniyor. 

 Türk İslam Eserleri, Arkeoloji ve Etnografya Müzeleri konumu

Türk İslam Eserleri, Arkeoloji ve Etnografya Müzelerigiriş ücreti
  • MüzeKart ile ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

5) Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi

Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi
Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi

Bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olan Edirne’de görülmesi gereken en önemli tarihi yerlerden biri de Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi. 2004 yılında Avrupa Konseyi’nde Avrupa Müze Ödülü alan müzedeki canlandırmalar da oldukça ilgi çekici. Meraklılarına duyurulur!

Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi konumu

Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi giriş ücreti
  • Yerli ziyaretçi giriş ücreti: 20 TL
  • Yabancı ziyaretçi giriş ücreti: 50 TL
  • 18 yaş altı ve 65 yaş üstü ziyaretçiler ücretsiz olarak müzeyi gezebiliyor.
  • MüzeKart, Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi’nde geçerli değil.

6) Bayezid Köprüsü

Bayezid Köprüsü

Külliyenin hemen yanıbaşında yer alan tarihi Bayezid Köprüsü Tunca Nehri üzerinde yer alıyor. Külliyenin şehirle bağlantısını sağlamak amacıyla inşa edilen kemerli yapıdaki köprü yaklaşık yüz metre uzunluğunda. 

Bayezid Köprüsü konumu

7) Sarayiçi Kırkpınar Er Meydanı

Sarayiçi Kırkpınar Er Meydanı
Sarayiçi Kırkpınar Er Meydanı

Bir Edirne klasiği olan ve her yıl düzenlenen yağlı güreş yarışlarının düzenlendiği Kırkpınar Er Meydanı farklı deneyimler arayanlar için değişik bir gezi alternatif olacaktır. 2010 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kırkpınar Güreşleri’ni yerinde izlemek bence oldukça farklı bir aktivite olabilir. 

Sarayiçi Kırkpınar Er Meydanı konumu

8) Tarihi Gar

Tarihi Gar
Tarihi Gar

Karaağaç Mahallesi’nde Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi içinde yer alan garın içinde eski bir siyah tren sergileniyor. Sirkeci Garı’ndan esinlenilerek 1913-1914 yılları arasında inşa edilen Tarihi Gar’ı Edirne’de görülecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. 

Tarihi Gar konumu

9) Lozan Anıtı

Lozan Anıtı
Lozan Anıtı

1923 yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nın anısına inşa edilen anıt üç sütundan oluşuyor. Sütunların her biri su ile ayrılan üç vatan toprağını sembolize ediyor. En uzun olan sütun Anadolu’yu, ortanca sütun Trakya’yı en kısa sütun ise Karaağaç Bölgesi’ni temsil ediyor. 

Lozan Anıtı konumu

10) Enez

Enez
Enez

Edirne’nin antik şehirlerinden biri olan Enez, Yunanistan sınırında yer alıyor. Enez’e giderseniz tertemiz sularında gün boyu denizin ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz gibi tarihi değerlerini de keşfe çıkabilirsiniz. Enez’in es geçmemeniz gereken tarihi yerleri arasında Ainos Antik Kenti, Enez Kalesi, Ayasofya Kilisesi, Has Yunus Türbesi ilk sıralarda yer alıyor. 

Enez konumu

Sıla’nın Notu: Edirne’de keşfedilmeyi bekleyen derya deniz bir tarih, tadılmayı bekleyen efsane yemekler var. O yüzden seyahatinizi en az üç gün olacak şekilde planlayın derim.

KIRKLARELİ

1) Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Mimar Sinan tarafından inşa edilen külliye Lüleburgaz’da yer alıyor. İnşa edildiği dönemde külliyenin içinde cami, medrese, hamam, sarnıç, arasta, köprü, çeşme gibi bir çok yapı yer alıyormuş. Ancak bunlardan sadece cami, medrese, hamam ve arasta günümüze ulaşmış. 

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi konumu

2) Vize Küçük Ayasofya

Vize Küçük Ayasofya
Vize Küçük Ayasofya

Kırklareli’nin Vize İlçesi’nde yer alan Küçük Ayasofya, 6. Yüzyılda Jüstinyen Dönemi’nde kilise olarak inşa edilmiş. Osmanlı Dönemi’nde 15. Yüzyılın sonlarına yaklaşıldığında ise kiliseden camiye çevrilmiş. Günümüzde hala ibadete açık bir cami olan Vize Küçük Ayasofya Gazi Süleyman Paşa Camii olarak da biliniyor. 

Vize Küçük Ayasofya konumu

3) Aya Nikola Manastırı

Aya Nikola Manastırı
Aya Nikola Manastırı

Kıyıköy’de yer alan Aya Nikola Manastırı Trakya tanıtımlarında en sık fotoğrafı çekilen tarihi yapılardan biri. 6. Yüzyılda yapıldığı düşünülen manastır aynı zamanda dünyadaki en iyi kaya manastır örneklerinden biri. 

 Aya Nikola Manastırı konumu

4) Longoz Ormanları

Longoz Ormanları
Longoz Ormanları

İğneada sınırları içinde yer alan Longoz Ormanları Trakya’nın doğa harikası yerleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kendinizi bir film setinde gibi hissedeceğiniz Longoz Ormanları’nda dolaşırken bol bol fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin.

 Longoz Ormanları konumu

Sıla’nın Notu: Trakya seyahatinizi farklı bir deneyim ile taçlandırmak isterseniz Longoz Ormanları’ndaki glamping alanlarından birinde konaklayabilirsiniz.

5) Dupnisa Mağarası

Dupnisa Mağarası
Dupnisa Mağarası

Dupnisa Mağarası Trakya’nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olma ünvanına sahip. Yaklaşık dört bin yıldan beri oluşumunu sürdürdüğü düşünülen Dupnisa Mağarası’nda zengin damla taş oluşumları yer alıyor. Dupnisa Mağaraları’nın üst katını oluşturan ve sadece 250 metrelik bölümünün ziyarete açık olduğu Kuru Mağara’nın içinde dev sarkıt ve dikitlerin yanı sıra kocaman sütunlar da yer alıyor. Dupnisa’nın diğer bir bölümü olan Sulu Mağara’nın ise sadece 200 metrelik bölümü ziyarete açık. İçinde yer altı nehri ve derin göllerin bulunduğu Dupnisa Mağarası ekstrem sporlarla arası iyi olanlar ve macera tutkunları için bir cennet. 

Dupnisa Mağarası konumu

Önceki İçerikGelibolu Gezilecek Yerler: Tarih ve Doğanın Kesiştiği 20 Rota
Sonraki İçerikUnutulmaz Bir Karadeniz Seyahati: Trabzon Tati̇l Yerleri̇
Sıla Uçan
Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız