Yalova’da bulunan Çınarcık; İstanbul’a yakınlığıyla bilinen bir belde, bölgenin her şehrine asgari uzaklıkta, temiz havanın bol olduğu bir kaçış noktası “Marmara’nın İncisi” diye de anılabilir.
Sağa bakınca uçsuz bucaksız deniz, sola bakınca ise sık dokulu yeşillikler ve tırmanma isteği yaratan tepeler… Özellikle İstanbul gibi büyük bir şehirden kaçışta, derin bir iç çekişe engel olamazsınız.
Ağaç salıntılarının sesi, denizin çarşaf gibi olmasının yarattığı o huzur, bir gitseniz sizi bir daha unutmayacak esnaflar, her karenizde belirecek çınar ağaçları…
Trafiğe kapatılan sahil yolu, her yerin yürüme mesafesinde olması veya bisiklet ile tur atmak isteyeceklere uygun yollar, hiçbirini istemezseniz yazları Çınarcık’ın sahilini dolaşan; içinde eğlencenin ve çocukların bol olduğu rengârenk bir tren ile gezintidir size sunulan.
İçindekiler
Çınarcık Gezi Rehberi
Çınarcık’ın Tarihi
Bölgede M.Ö. 1200 yıllarından itibaren yerleşim gözlenmektedir. Frigyalılar, Kimmiryalılar ve daha sonrasında Bithynler’in ardından M.Ö. 74 yılında Romalılar bölgeye yerleştiler.
1080 yılında ilk defa Türklerin eline geçen Çınarcık, bazı zamanlarda Rumlar tarafından işgale uğramasına rağmen 1921’den beridir Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindedir.
Roma İmparatoru Constantinus zamanından kalma tarihi kalıntılara, Çınarcık ve köylerinde rastlamak mümkündür. Bölgede, mermer sütun ve mozaiklere de rastlanır, fakat incelenmeleri için İstanbul’a götürülmeleri sebebiyle sergilenmemektedirler.
Çınarcık’ta Gezilecek Yerler
Teşvikiye
Göz doyurucu yeşilliklerle örtülü küçük bir köy, Teşvikiye. Yerleşim sınırına vardığınız andan itibaren doğasının ruhunuza işleyeceği manzaralara sahip.
Ihlamur, kestane, meşe, gürgen, kayın ve çam ağaçları ile bezenmiş ormandan biraz ileri yürüdüğünüzde göreceğiniz baraj ve göl. Buranın etrafında iç acıcı bir yürüyüş veya piknik yapılabilir.
Çevresinde birçok çay bahçeleri ve restoranlar da mevcuttur, tercih size kalmış.
Teşvikiye’ye Nasıl Gidilir?
Çınarcık’tan Teşvikiye’ye giden minibüslerin kalkış noktası Emin Şentürk Parkı’dır. Ayrıca, Çınarcık meydanındaki Turgut Özal Çocuk Parkı yanında kalan duraktan Teşvikiye minibüsüne binmek de mümkün.
Eğer arabayla gidiyorsak sahilden devam ettikten sonra Vazo mevkiinde, ortasında vazo heykeli olan bir döner kavşağın oradan yönlenerek Teşvikiye’ye kolayca varabilirsiniz.
Çınarcık – Teşvikiye arası 8 km, yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir.
Erikli Yaylası
Burada sizi Teşvikiye Kent Ormanı, Erikli Şelalesi, Büyük Dipsiz Göl ve Küçük Dipsiz Göl karşılamaktadır. İç içe geçen bu doğal güzellikler doğa yürüyüşü, için çok uygundur.
Buz gibi şelalenin hissettirdiği serin hava, keşfedilmeyi bekleyen ormanlar, göz kamaştıracak dingin göller…
Büyük Dipsiz Göl (Krater Gölü olarak da anılır) ve 1,5 km mesafede yer alan Küçük Dipsiz Göl zengin orman florası ve yaban hayatı yönünden yedi göller bölgesini andırır.
Buranın tadını çıkarmak için bir gün yetmez! İmkânlarının bol olduğu Erikli Şelale Kamp Alanı’nda kafanızı dinlemeden gitmeyin. 2022 güncel giriş fiyatı ise 25 TL. Kamp alanında eğer çadır insanı değilseniz ve konfor isterseniz diye konaklamak için bungalov evler de mevcut. Günübirlik geziler için kafeler de servisinizde.
Erikli Yaylası’na Nasıl Gidilir?
Çınarcık’tan Teşvikiye minibüsüne binip son durakta indikten sonra, hemen oradan saat başı şelale minibüsleri kalkmaktadır.
Eğer arabayla gidiyorsanız da Teşvikiye Ormanı girişine ulaştığınızda sağ yola saparak dümdüz 10 km ilerlemeniz gerekecektir. Yeşillikler içinde bir yol ile doğayı içinize çeke çeke gitmeli, şarkıyı son ses açmalı… Keyifli bir yolculuk rotası! (Sık virajlı dağ yolları başınız biraz döndürebilir, uyarmadı demeyin)
Delmece Yaylası Tabiat Parkı
Tertemiz havası ve bol yeşilliğiyle bizleri hayran bırakacak bir yer daha! Buranın da kamp ve aktivite alanı mevcut, üstelik giriş ücretsiz.
Çam, meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarının büyüleyici güzelliklerini izleyerek, kokularını içinize çekerek; doğa sporları ve yürüyüş parkurları yapmak için çok ideal.
Erikli Yaylası’na kıyasla daha sakin, modern imkânların daha güç bulunduğu bir yer.
Delmece Yaylası Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir?
Konumu, Erikli yaylasının ilerisinde kalıyor, arabayla ulaşmak mümkün. Ayrıca yaylaya Teşvikiye tarafından ulaşılabildiği gibi Gemlik tarafından da varılabiliyor.
Bu yol üzerinden ilerlerseniz Onno Tunç’un anıt mezarını da ziyaret edebilirsiniz.
Çınarcık’ta Denize Girilebilecek Yerler
Çınarcık’ın en güzel yanlarından biri tüm sahil boyunca denize girilebiliyor olması. Erken saatlerde giderseniz de denizi berrak yakalama şansınız yüksek.
Fakat şezlongsuz güneşlenmeye sıcak bakmayan rahatına düşkünlere önerecek birkaç özel plaj yeri var.
Kumplaj/Karpuzdere
Burada yan yana dizilen bir sürü plajla karşılaşmaktayız. Eminim ki isteğinize göre bir yer bulabilirsiniz, çeşit çok. Güvenli kadınlar plajı, ilerledikçe sakinleyen mekânlar, köpüklü parti ve devasa kaydırak… Hepsi Kumplaj’da mevcut.
Ulaşım için; Çınarcık meydanında Turgut Özal Çocuk Park’ının oradaki duraktan bu sefer “kum plaj” minibüslerine binerek ulaşabilirsiniz. Kalkış noktası Emin Şentürk Parkı’dır. Yazın pek sık sefer vardır.
Çamlık Beach
Çınarcık sahilinin doğusunda kalan; daha sakin ve ayaklarınıza yapışan kumları veya batan taşlar olmayan tahta iskeleli bir plaj.
Kafe usulüne sahiptir, akşamında da denize karşı romantik bir yemekle noktalamak güzel olabilir.
Engere Koyu
Favorimi soracak olursanız Engere Koyu derim! İnsanlardan uzak, doğa ve denizle tam anlamıyla iç içe geçmiş, Ege koylarını andıran bir yer.
Eğer aradığınız şey insanlardan uzak kafa dinlemekse buyrun, herkesten önce koşun, keşfedin!
Gitmişken Esenköy Seyir Terası’na çıkarak gün batımını orada geçirebilirsiniz.
Koy Şenköy‘de bulunmaktadır.
Çınarcık- Şenköy arası mesafe 11 kilometredir.
Çınarcık Yeme – İçme Rehberi
Çınarcık Limanı
Koruköy’e kadar uzanan yürüyüş yoluyla, güneşin doğuşuna veya batışına şahit olmak için uygun ve tatmin edici yerlerden birisi.
Burada sırasıyla yer alan restoran ve kafelerde acıkan karnınızın gurultusunu dindirebilirsiniz.
Çınar Börekçisi
1961’den beri Canbaz ailesi tarafından varlığını sürdüren, meşhur çıtır çıtır çınar böreği ve yoğurtlu kurabiyesiyle Çınarcık’ın damgalarından biri haline gelmiştir. Arabalarla dolaştıkları da oluyor, denk gelirseniz kaçırmayın derim.
Çınaraltı
Çınarcık’ın bir diğer simgelerinden biri olan bu kafe; yenilenmiş haliyle, asırlık çınarların altında dinlenmek ve hoş vakit geçirmek imkânı sunan ferah bir mekân.
Liman Restaurant
Çeşitli yemekleri, denizi gören manzarası ve özgün atmosferiyle günün her saatine uygun olarak gidebileceğiniz bir yer. Burada hem kahvaltınızı edebilir, akşama rakınızı da yudumlayabilirsiniz. Ayrıca restorandan çıkıp sağa doğru ilerlediğinizde yürüyerek 2 dakikada varabileceğiniz Arzu Çay Bahçesi’nin iç açan manzarası karşısında seyre dalıp huzura ermek mümkün.
Karşı İstanbul (Kİ)
Eşsiz manzaraya sahip olan bir deniz kenarı yeri daha… Çınarcık’a girişte kalan bu mekân beldenin en modern işletmelerinden bir tanesi. Geniş bir menüsü var ve aynı zamanda içki servisi mevcut.