Türkiye’den ve Dünyadan Farklı Dondurma Çeşitleri

0
2326

Dünyanın neresine giderseniz gidin güzel bir dondurmacı bulabilirsiniz.

Kremadan daha çok süt içeren yoğun aromalı İtalyan işi dondurma ‘gelato’, ülkemizin Maraş dondurması gibi aşina olduğumuz dondurma çeşitlerini bir kenara bırakacak olursak dünyada Filipinlerin ‘peynirli dondurması’, Hindistan’ın dondurmamsı soğuk tatlısı ‘kulfi’, Japonların geleneksel tatlısı ‘mochi dondurması’ gibi pek çok dondurma çeşidi var.

Ama gelin biz bu yazıda alışık olduğumuz dondurma çeşitlerinin alışkın olmadığımız çeşitlerine bir göz atalım. Bazı çeşitleri okurken ‘yok artık’ diyebilirsiniz, şimdiden söyleyeyim. 

1) Gelincikli Dondurma

Fransa’nın Nice şehrindeki meşhur bir dondurmacıda lavantalı, yaseminli, güllü gibi pek çok farklı dondurma çeşidi bulmak mümkün.

Çiçek aromalı dondurmaları ile meşhur dondurmacının esas yıldızı ise bence gelinclikli dondurması.

Farklı lezzetler denemeyi seviyorsanız dağların kırmızı renkli güzeli gelincik ile hazırlanan dondurmaya mutlaka bir şans verin derim. 

2) Biberiyeli Dondurma

Birkaç kez dünyanın en iyi dondurmacısı seçilen İtalya’nın San Gimignano kasabasındaki Gelataria Dondoli, farklı aromaları buluşturdukları dondurma çeşitleri ile meşhur.

Özellikle biberiye ve böğürtleni bir araya getiren ‘rosemary baby’ kesinlikle denemeye değer.

3) Turşu Aromalı Dondurma

Amerikalı bir turşu firması tarafından sınırlı sayıda ve belli zamanlarda kısa bir süreliğine üretilen dondurmanın seveni bir hayli fazla.

İnanması biraz zor ama turşu aromalı dondurma çıktığı anda mekanın kapısında kuyruk oluşuyor. Ne dersiniz mutfağımızın olmazsa olmazlarından biri olan turşunun dondurması güzel olabilir mi?

4) Hayalet Biber Aromalı Dondurma

Son yıllarda acı ile tatlıyı buluşturan pek çok lezzet var. Acı biberli çikolata ve acı biber reçeli onlardan sadece ikisi.

Amerikalıların dünyanın en acı biberlerinden biriyle ürettiği hayalet biberli dondurma, acı tatlı buluşmasını bambaşka bir boyuta taşıyor.

Acılı tatlıların damakta bıraktığı farklı tadı seviyorsanız ve cesaretiniz varsa hayalet biber aromalı dondurmaya bir şans verebilirsiniz.

5) Armut ve Peynir Aromalı Dondurma

Tuzlu karamel ya da tuzlu fıstık gibi tatlı ve tuzlu aromalı dondurmalara alıştık. Ama armut ve peynir ikilisi oldukça çoğumuz için yeni bir tat.

Siz de meyve peynir ikilisini seviyorsanız Amerika’da bir firma tarafından üretilen armut ve peynir aromalı dondurmayı mutlaka deneyin derim. 

6) Mısırlı Dondurma

New York’ta ev yapımı dondurmaları ile meşhur bir dükkan, Amerikan mutfağında sıkça kullanılan mısırı dondurma ile buluşturmuş.

Ama mısır deyince aklınıza patlamış mısır gelmesin. Bu dondurma bildiğiniz süt mısırla yapılıyor. İçinde tane tane mısırları görebildiğiniz bu dondurma özellikle çocukların favorisi. 

7) Körili Dondurma

Hindistan’da körinin girmediği yemek neredeyse yok gibi.

Köri, yemeklere nefis bir aroma katıyor ama insan dondurma ile nasıl olur acaba diye düşünmeden edemiyor. Çünkü körinin oldukça baskın bir tadı var. Ancak baharatların üstadı Hintliler o dengeyi muhteşem bir şekilde sağlamışlar.

8) Balsamic Sirkeli Çilekli Dondurma

Son yıllarda ülkemizde de birkaç yerde karşıma çıkam balzamik sirkeli çilekli dondurmanın oldukça enteresan bir tadı var.

Özellikle İtalya’nın Modena Bölgesi’nin meşhur balzamik sirkesi ile yapılanına denk gelirseniz mutlaka deneyin derim. Çilek ve balzamik sirkenin lezzet uyumuna inanamayacaksınız.

9) Eskimo Dondurması

Listemizin bu kısmını dünyanın en ilginç dondurma çeşidi ile bitirelim. Dünyanın en enteresan dondurmalarından biri akutak olarak da bilinen eskimo dondurması.

Yüzyıllardır aynı geleneklere sadık kalınarak üretilen eskimo dondurmasının içindekileri duyduktan sonra tatma cesaretiniz olur mu bilinmez ama ben yine de sayayım. Eskimo dondurmasında et, sıvı yağ, balık, ren geyiği ve meyve taneleri var.

10) Kazandibi Aromalı Dondurma

Dondurmalı kazandibi oluyor da kazandibi aromalı dondurma neden olmasın? Kazandibinin o yanık tadının dondurmayla olan buluşmasına hayran kalacaksınız, demedi demeyin.

Kapta da lezzetli ama kazandibi aromalı dondurma özellikle kağıt helva arasında nefis oluyor. 

11) Muzella

Muz ve Nutella aşıklarının kaşıklamaya doyamacakları bir dondurma muzella.

Muz ve çikolata sizin için de dünyanın en lezzetli ikililerinden biriyse muzellanın bağımlısı olabilirsiniz benden söylemesi.

12) İrmik Helvalı Dondurma

Aslına bakarsanız çok da uzak olmadığımız bir lezzet irmik helvalı dondurma. Dondurmalı irmik helvasının az helvalı bol dondurmalı hali diyebiliriz irmik helvalı dondurma için.

İrmik helvalı dondurma özellikle yaz aylarında kebapçıların menüsünde sıkça karşılaştığımız dondurmalı irmik helvasının tahtını elinden alabilir. 

13) Patlamış Mısırlı

Benim için patlamış mısır, kokusu sinema salonlarını saran, bol tuzlu, asla bitsin istemediğim bir atıştırmalık. Ancak son yıllarda karamelli, çikolatalı, fıstıklı patlamış mısır gibi tatlar da sıkça karşımıza çıkıyor.

Patlamış mısır aromalı dondurma yapmak da bu akımın bir sonucu olsa gerek. Ben başta ön yargı ile yaklaşmıştım ama kesinlikle denemeye değer bir lezzet. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız