Türkiye’nin Tarihi 12 Oteli

0
7444

Pek çoğunun kendine has bir hikayesi, bir tarihi var. Kimi bir hapishane, kimi bir sabun fabrikası, bazıları İpek Yolu’nun en önemli kervansaraylarından, bazıları ise pek çok önemli ismi ağırlamış tarihi mekanlar.

Türkiye’de zamana meydan okuyan, tüm yaşanmışlıklarına rağmen dimdik ayakta duran ve günümüzde otel olarak kullanılan pek çok yapı var. Gelin bu yazıda Türkiye’nin geçmişe tanıklık etmiş en tarihi otellerine doğru mini bir keşif yolculuğuna çıkalım.

obilet.com’da otel rezervasyonu da yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Türkiye’nin tarihi otellerini obilet.com’da bulabilir, hızlıca seyahat planınıza uygun otelde oda ayırtabilirsiniz.

İşte Türkiye’nin dikkat çeken tarihi otelleri:

Türkiye’nin Tarihi Otelleri

1) Four Seasons Sultanahmet, İstanbul

Four Seasons Sultanahmet

İstanbul tarihi yarımadanın en lüks, en güzel otellerinden biri olan Four Seasons, zamanında Nazım Hikmet’in de kaldığı bir hapishane idi.

Koğuşların odalara, avlunun ise balo salonuna dönüştürüldüğü Four Seasons’ın Sultanahmet’teki oteli Neo Klasik tarzda bir hapishane olarak 1919 yılında inşa edilmiş.

Bir de küçük detay verecek olursam Four Seasons Sultanahmet, tarihi dokuyu korumaya büyük özen göstermiş. Otelin girişinde yazan İstanbul Tevkifhanesi yazısını hala görebilirsiniz.

2) Pera Palace, İstanbul

Pera Palace, İstanbul

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Ernest Hemingway’den Agatha Christie’ye, İngiltere Kralı VII. Edward’dan Alfred Hitchcock’a birçok önemli kişiyi ağırlayan Pera Palace Oteli İstanbul’un hem en tarihi otellerinden biri hem de Avrupa standartlarındaki ilk oteli.

Pera Palace Otel İstanbul

Geçmişe dokunabileceğiniz pek çok eşya, fotoğraf ve notlar bulabileceğiniz tarihi Pera Palace Oteli’nde bir çok yaşanmışlığın izine rastlayabilirsiniz.

Bence, 1895 yılında açılan Pera Palace’ı bu denli özel kılan en önemli detaylardan biri de Atatürk’ün kaldığı 101 numaralı odanın bugün müzeye dönüştürülmüş olması.

3) Büyük Londra Oteli, İstanbul

Orient Express olarak bilinen Doğu Ekspresi yolcularının konakladığı ilk adreslerden biri olan Büyük Londra Oteli aynı zamanda pek çok romana ve filme konu olmuştur.

Muhteşem bir Haliç manzarasına sahip olan Büyük Londra Oteli aynı zamanda İstanbul’un en eski otellerinden biri.

Geçmişin izlerini hala taşıyan tarihi binası, dekorasyonunda kullanılan nostaljik aksesuarlar ve eşyalar ile beğeni toplayan Büyük Londra Oteli’nin günümüzde de oldukça fazla seveni ve meraklısı var.

4) Sumahan on the Water, İstanbul

Sumahan on the Water Otel, İstanbul

Eski bir rakı fabrikası olan Sumahan Otel adını kuru ve yaş üzüm ispirtosunun anason tohumuyla ikinci kez damıtılması ile edilen ve özel bir tür rakı olan ‘suma’dan alıyor.

19. yüzyıl Osmanlı Sanayi mimarisinin son örneklerinden biri olan yapının 1875 yılında inşa edildiği söyleniyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Hotel Sumahan On The Water (@sumahanonthewater)’in paylaştığı bir gönderi ()

Boğaz manzaralı on sekiz odası bulunan Sumahan’ın her bir odasına, bir İstanbul semtinin adı verilmiş.

5) Divan Çukurhan, Ankara

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Divan Çukurhan (@divancukurhan)’in paylaştığı bir gönderi ()

Tarihi Ankara Kalesi’nin yanı başında yer alan Divan Çukurhan Oteli, Dünya Anıtlar Fonu tarafından hazırlanan listede Dünyanın Kurtarılmayı Bekleyen 100 Anıt Yapısı” arasında yer alıyor.

16. yüzyıldan kalma bir kervansaray olan Divan Çukurhan geçirdiği restorasyon çalışmalarının ardından otel olarak hizmet vermeye başladı.

Ankara’ya tepeden bakmak için kalınabilecek en keyifli yerlerden biri olan Divan Çukurhan’ın yanıbaşında Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi olduğunu da söylemeden geçmek olmaz.

6) Tarihi Yazmacılar Hanı Butik Otel, Tokat

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

yazmacilarhani (@yazmacilarhani)’in paylaştığı bir gönderi ()

Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan ve 13. yüzyılda inşa edildiği söylenen tarihi Yazmacılar Han gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından otel olarak hizmet vermeye başladı.

Tokat Kalesi’nin alt eteklerinde diyebileceğim bir noktada bulunan Tarihi Yazmacılar Hanı Butik Otel’in odalarında Tokat yazması motiflerinin hakimiyeti var.

Otelin en ilgi çekici özelliklerinden biri de tarihe daha yakından tanıklık edilebilmesi adına tabanlarında cam korumalıkların kullanılması.

7) Kurşunluhan Hotel, Kastamonu

1443-1461 yılları arasında yaptırılan Kurşunluhan Avrupa’nın da en tarihi otellerinden biri olmaya aday.

Şimdilerde otel, geçmişte ise kervanların konakladığı bir han olan Kurşunluhan o dönemde Kastamonu’nun en önemli ticaret merkezi konumundaydı.

Yapının tarihi dokusuna uygun olacak şekilde ahşap ağırlıklık döşenen odaları ile Kurşunluhan Hotel, Kastamonu’da kalınacak en keyifli en otantik adreslerden biri.

8) Savon Hotel, Hatay

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Autumn @savonhotel

Savon Hotel (@savonhotel)’in paylaştığı bir gönderi ()

1860’lı yıllarda sabunhane olarak inşa edilen Savon Hotel uzun yıllar zeytinyağı ve sabun imalathanesi olarak kullanılmış. Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan Savon Otel’in mimarisinde taş tonozlar ve kemerler dikkat çekiyor.

Savon Otel’in yöresel lezzetlerle bezenmiş muhteşem kahvaltısının haricinde Antakya mutfağının öne çıkan lezzetlerini tadabileceğiniz keyifli bir de restoranı var.

Savon Otel’de soğuk kış akşamlarında şömine başında keyif yapabileceğinizi de söylemeden geçmek olmaz.

9) The Museum Hotel, Hatay

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

The Museum Hotel Antakya (@themuseumhotelantakya)’in paylaştığı bir gönderi ()

Belki otel kısmı ve odaları tarihi bir yapı değil ama The Museum Hotel Antakya, 2300 yıllık bir tarihin hayat bulduğu yer.

Dünya’nın en büyük tek parça zemin mozaiğinin haricinde, M.Ö 300 yılından kalma bir duvar ve Roma Hamamları başta olmak üzere 30.000 tarihi esere ev sahipliği yapıyor.

Museum Hotel sadece Antakya’nın değil Türkiye’nin en tarihi otellerinden biri olmayı fazlasıyla hakediyor sanırım.

10) Şirehan Otel, Gaziantep

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

ŞİREHAN HOTEL (@sirehanhotel)’in paylaştığı bir gönderi ()

Dönemin Halep Valisi Cemil Paşa’nın emri ile 1885 yılında kervansaray olarak yaptırılan Şirehan günümüzde otel olarak hizmet veriyor.

Tarihi İpek Yolu üzerinde inşa edilen iki katlı ender hanlardan biri olan Şirehan’ın üç farklı kapıdan giriş yapabileceğiniz kocaman bir avlusu var.

Şirehan’ı diğer hanlardan ayıran en önemli özelliklerinden biri ise üç cephesinde de anıtsal taç kapıların bulunması.

Siz de Gaziantep’e gittiğinizde şehrin otantik dokusuna uygun bir otelde kalmak isterseniz Şirehan Otel en güzel alternatiflerden biri olacaktır.

11) Deliler Hanı, Diyarbakır

Hüsrev Paşa Hanı olarak da bilinen Deliler Hanı, 1500’lü yıllarda Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Halk arasında Deliler Hanı olarak anılmasının nedeni ise Osmanlı İmparatorluğu zamanında hacı adaylarına rehberlik yapan ‘deliler’in Hac öncesi burada konaklaması.

İnşaatında ağırlıklı olarak siyah ve beyaz taşların kullanıldığı Deliler Hanı günümüzde otel ve restoran olarak hizmet veriyor.

12) Cinci Han, Safranbolu

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

15-22 Nisan Turizm Haftası Kutlu olsun…

Cinci Han Kervansaray Otel (@cincihan78)’in paylaştığı bir gönderi ()

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Cinci Han, Osmanlı hükümdarlarından 1. İbrahim zamanında Anadolu Kazaskerlerinden biri olan Cinci Hoca ya da namı-ı diğer Kazasker Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır.

17. yüzyılın ortalarında inşa edilen hanın inşaatında kesme ve moloz taş kullanılmıştır.

Tarihi İpek Yolu önemini yitirmeye başladıktan sonra bir süre Safranbolu esnafı tarafından depo olarak kullanılan Cinci Han yapılan restorasyon çalışmalarının ardından otel olarak hizmet vermeye başladı.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız