İster bir dağın eteğinde ister denizin kıyısında… Kalabalıklara karışmadan dört mevsim tatil yapabileceğiniz bir konaklama alternatifi arıyorsanız, villa kiralama seçeneğini göz önünde bulundurabilirsiniz.
Size özel havuzlu villalardan, bahçeli villalara; kışın içinizi ısıtacak şömineli villalardan kaplıca yakınındaki villalara sayısız seçenek var.
Gözlerden uzak size özel alanlar sunan villalarda kalırken, sadece size özel havuzun ve bahçenin tadını çıkarabilirsiniz.
İsterseniz günlük villa kiralama seçeneği ile yalnızca bir hafta sonunda bile villa tatili yapabilirsiniz. Dilerseniz daha uzun süre için kiralama yaparak müstakil villa deneyimi de yaşayabilirsiniz.
Size oldukça geniş imkanlar ve gönlünüze göre rahat bir tatil deneyimi sunan villalar nasıl kiralanır, gelin birlikte bakalım.
Kalabalıktan Uzak Lüks Tatil İçin Villa Kiralama Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Her Şey
1) Villa Kiralama Nedir?
Villa kiralama, kısa veya uzun vade için mobilyalı ve beyaz eşyalı yani tam döşeli bir villayı kiralama anlamına geliyor.
Yurt içinde ve yurt dışında villa kiralama hizmeti sunan birçok acente, emlakçı ve villa sahibi bulunuyor.
Sahibinden villa kiralamak veya Türkiye’nin birçok şehrinde veya yurt dışında aradığınız gibi bir villa bulmak için kısa bir araştırma yapmanız yeterli. Hatta villa fiyatlarını karşılaştırabileceğiniz birçok web sitesi ve uygulama bulunuyor.
2) Villa Türleri Nelerdir?
Tarihte Roma İmparatorluğu döneminde üst sınıfın ve asillerin kendileri için inşa ettirdikleri lüks evleri tanımlayan villa kelimesi, ilerleyen yüzyıllarda anlam genişlemesine uğradı.
Önceleri şehirden uzak, yazlık beldelerde (özellikle Akdeniz coğrafyasında) deniz kenarında lüks ve müstakil evleri tanımlayan villa, sonrasında farklı coğrafyalarda ve kışın da konaklanabilecek müstakil evleri kapsamaya başladı.
Villaları sınıflandırmak içinse konaklamaya uygun olduğu mevsim, villanın özellikleri ve imkanları hatta misafirlerin özel ihtiyaçlarına göre verilen hizmetler gibi birçok kriter var. Örneğin yazlık villalar ve kışın konaklamaya uygun villalar en sık kullanılan tanımların başında geliyor.
Balayı villası, aileye uygun villa, korunaklı muhafazakar villa gibi misafirlerin konaklama tercihlerine göre villa tipleri de bulunuyor. Bunların dışında villanın konumuna göre de tanımlama yapmak mümkün. Denize sıfır villa, doğayla iç içe villa, ormanda villa, göl kenarında villa gibi aramalarla size en uygun villayı kolayca bulabilirsiniz.
Villanın konuklarına sunduğu olanaklar ve villanın özellikleri de villa tipi için belirleyici olabiliyor. Bahçeli villa, havuzlu villa, ısıtmalı havuzlu villa, jakuzili villa, balkonlu villa, teraslı villa, korunaklı dışarıdan görünmeyen villa gibi özel seçenekler de tercih edeceğiniz yeri seçmenizi kolaylaştırıyor.
3) Kiralık Tatil Villalarının Özellikleri Nelerdir?
Villaları apartman dairelerinden, dubleks veya tripleks dairelerden ayıran en büyük özellik, müstakil geniş bir arazi üzerinde kurulmuş olmaları.
Geniş alanın tamamı mimari plana dahil edilen villalar, genellikle içinde yaşayanlara özel alan sağlayan geniş bahçeleriyle biliniyor. Bunun dışında genellikle geniş bir teras, balkon veya veranda gibi villaya dahil olan ancak açık havada vakit geçirebileceğiniz alanlar da villaların en sık rastlanan özelliklerinden biri.
Pek çoğu yüzme havuzuna sahip olan villalar, yoğunlukla yazlık beldelerde şehir merkezinden ziyade kırsal alan olarak tanımlanabilecek konumlarda inşa ediliyor. Şehrin gürültüsünden uzak kalmak ve kalabalıklara karışmak istemeyenler için özel alanlar sunan villalar, lüks konaklamanın en yaygın biçimlerinden biri.
Genellikle doğa manzaralı veya deniz manzaralı olan villalar, zarif mimarileri ile dışarıdan da görenlerin beğenisini kazanıyor. Dış cepheye uyumlu olarak şık ve lüks mobilyalarla dekore edilen villalar, konfor ve yalıtılmışlık arayanlar için biçilmiş kaftan.
4) Villa Kiralanabilecek Tatil Beldeleri Hangileri?
Türkiye’de villa kiralama kültürü yazlık beldelerde başlamış olsa da ilerleyen dönemlerde hizmet sınırı oldukça genişledi. Misafirlerin sadece denize yakın olmaktan ziyade doğayla iç içe tatil arayışına yanıt veren birçok villa hizmet vermeye başladı. Bunun için göl kıyısında veya orman içinde kiralamaya uygun birçok villa, görücüye sunuluyor.
Yazlık villa kiralamak isteyenler için Türkiye’de en sık tercih edilen bölgelerin başında Fethiye geliyor. Eşsiz doğayı deneyimlemek isteyenler için Ölüdeniz villaları, çokça tercih edilen seçeneklerden biri. Fethiye’de; Hisarönü ve Ovacık da villa kiralama konusunda çok sayıda alternatif sunuyor.
Ege’nin bir diğer popüler adresi de Marmaris. Marmaris merkezde ve Selimiye’de birçok villa, sahibinden günlük kiralık olarak veya haftalık olarak kiraya veriliyor.
En lüks villalar ise Bodrum’da ve Göcek’te yer alıyor denebilir. Gümüşlük’te yer alan birçok villa ultra lüks segmentte hizmet veriyor. Göcek’te ise yat marinası çevresinde birbirinden şık villalar, ziyaretçilerini ağırlıyor.
Kaş, Kalkan ve Faralya, Antalya’da lüks otellerin yerine villa tatilini seçenlerin uğrak adresleri. Özellikle Kalkan, Kaş merkezin kalabalık atmosferine göre daha sessiz ve huzurlu bir seçenek arayanlara hitap ediyor.
5) Yurt Dışında Villa Kiralamak İçin Nereleri Tercih Etmeli?
Dünyada da birçok yazlık belde sahip olduğu göz alıcı villalarıyla ünlü. Örneğin İtalya’da Toskana Bölgesi, villa tatilinin başkenti denebilir. Ayrıca eğlence adası Bari villaları ve Amalfi villaları İtalya’da unutulmaz tatillerin adresi oluyor. Dünya jet sosyetesi ve birçok ünlü sanatçı ise Como Gölü kıyısındaki villalarında tatil yapıyor. Bazıları ise seçkin bir azınlığa bu eşsiz villaları kiraya verebiliyor.
Fransız Rivierası boyunca Cannes, Marsilya ve daha birçok belde de villa bakımından oldukça yoğun. Saint Tropez ise hareketli gece hayatı ve eşsiz denizinin yanı sıra lüks villalarıyla da dünyaca büyük üne sahip.
Amerika’da ise Florida sahilleri, Miami ve Los Angeles lüks villaların memleketi diyebiliriz.
Uzak Doğu’nun egzotik güzeli Bali ise son yıllarda dünyanın en popüler villa tatili beldesi oldu. Dalışseverlerin gözdesi Amed, lüks tatil için Ubud ve Bukit, Bali’nin en güzel villalarına ev sahipliği yapıyor.
6) Villa Kiralarken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekiyor?
Bir villa kiralamaya karar verdiğinizde göz önünde bulundurmanız gereken birçok unsur var. Bunlardan birincisi önceliklerinizi belirlemek ve nasıl bir villada kalmak istediğinize karar vermek. Örneğin kiralayacağınız villanın özelliklerini dikkatlice inceleyerek, kullanmayacağınız özelliklere sahip bir villaya daha fazla ödemekten kaçınabilirsiniz. Mesela dışarıdan görünmeyen korunaklı bir villa mı yoksa eğlence olanaklarına yakın sosyalleşmeye daha müsait bir villa mı size uygun?
Villa kiralarken daha uygun fiyatları yakalamak için sahibinden kiralık villaları tercih edebilirsiniz. Ancak bazen ucuza kaçmak size daha pahalıya mal olabilir. Acente ile veya doğrudan ev sahibi ile bir kira sözleşmesi yaparak kiraya neler dahil yazıya dökmekte yarar var. Villa depozitosu ödeyecekseniz depozito miktarı, kira kaç TL, faturaların kiraya dahil mi gibi detayları yasal olarak imza altına alın.
Villanın temizlenme konusu ve varsa havuz bakımı ve bahçe bakımı konularını da mutlaka netleştirin. Bazı durumlarda havuzun bakımının nasıl yapılacağı misafire anlatılarak havuz bakımını kendisinin yapması sağlanıyor. Böylece tatil boyunca villaya dışarıdan kimse girmeden tatilinizi yapabiliyorsunuz. Villanın ne sıklıkla temizlendiği konusunda da bilgi almayı unutmayın.
Villa bir site içerisinde mi, site güvenliği veya özel güvenlik var mı? Villaya dışarıdan misafir kabul edilebiliyor mu? Bu gibi detayları başından netleştirmekte fayda var. Ayrıca villaya evcil hayvan kabul ediliyor mu, kaç kg ağırlığındaki evcil hayvanlara müsaade ediliyor bilgisini de paylaşmalarını isteyin.
7) Ortalama Villa Kiralama Fiyatları Nasıl?
Villa kiralama ücretleri, birçok duruma göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin erken rezervasyon dönemi olarak adlandırılan kış aylarında ve baharda villa fiyatları daha uyguna geliyor. Ayrıca bölgeye ve villanın olanaklarına göre de fiyat farkı oluşabiliyor.
Bu parametrelerin dışında villanın sahip olduğu özellikler, oda sayısı ve metrekaresi de fiyatını etkiliyor. Bazı villaları kiraladığınızda harcadığınız su, elektrik gibi giderleri çıkışta öderken bazı villalarda faturalar kiraya dahil olabiliyor.
Çok faydalı ve güzel bir yazı paylaşım için çok teşekkürler