Yolda Nasıl Arkadaş Edinebiliriz?

0
95

Yollarda geçen bir hayat şüphesiz ki heyecan verici bir düşünce. Ama ilk kez seyahat edenler için yalnız kalma düşüncesi de en büyük endişe kaynaklarından birisi. Çünkü ne kadar özgür ruhlu bir gezgin olursanız olun yolda kendinizi yalnız hissedebileceğiniz zamanlar mutlaka olacaktır. Peki böyle durumlarda bu hissin üstesinden nasıl gelebilirsiniz? Tabii ki sosyalleşerek.

Hayatı yollarda geçen bir gezgin olarak sosyalleşme yeteneğinin ne kadar önemli olduğunu iyi bilirim. Karadeniz yaylalarını keşfetmeye çıktığım ilk gezimi hatırlıyorum. İyi arkadaşlar bulmak bir yana dursun insanlara bir şey sormaktan bile çekinirdim. Siz buna ister gençlik deyin ister tecrübesizlik. Hiç fark etmez. Adını ne koyarsanız koyun bu davranışın evinizden günlerce uzakta kalacağınız bir seyahatte sahip olabileceğiniz en kötü karakteristik özellik olduğuna emin olabilirsiniz. Bunu ömrünün 15 senesini kimi zaman haftalarca kimi zaman da aylarca yollarda geçiren bir gezginin sözü olarak kulağınıza küpe edin. Ben bunu gezimin ilk birkaç gününde fark etmiş şanslı insanlardan birisiydim.

Ancak dünyayı dolaşmaya karar veren birçok gezgin sosyalleşme konusundaki başarısız girişimlerden dolayı daha ilk seyahatlerinden yollara küskün dönüyor. Peki bu başarısızlığın üstesinden gelerek seyahatlerinizde arkadaş edinebilmenize yardımcı olabilecek yöntemler nelerdir?

Size bu konuyu formüle ederek açıklamaya çalışacağım. İnsanlarla tanışmanın ve arkadaş edinmenin üç temel dinamiği bulunmaktadır:

  • İnsanlarla tanışmak için fırsatlar yaratmak.
  • İyi bir sohbeti tetikleyecek o girişimi gerçekleştirmek.
  • Ayrıldıktan sonra da bağlantıda kalmak.

Yolda arkadaş edinmenin sihirli bir formülü gibi gözüken bu üç maddeyi şimdi biraz daha açalım.

Yeni İnsanlarla Tanışabilmek için Fırsatlar Yaratma Yolları

1) Rehberli Turlar

Rehberli turlar insanlarla tanışmak için harika bir yoldur. Tur ne kadar uzun olursa insanlarla tanışmak ve iyi bir sohbet başlatmak için o kadar elverişlidir.

Yürüyüşler, mağara keşifleri veya diğer açık hava etkinlikleri gibi yabancı bir ülkedeki turistler için zorluk oluşturabilecek turlar yeni insanlarla tanışabilmeniz için en iyi fırsattır. Çünkü sosyal canlılar olan biz insanlar için zor koşullar aradaki buzları kırıp yakınlaştırıcı bir etki yaratır.

Bununla birlikte yemekli veya uzun ulaşım seferlerini içeren turlar da yeni insanlarla tanışabilmek için harika fırsatlar yaratabilir. Çünkü bu durumlarda çoğu insan zaman geçirmek için bir sohbet arkadaşına ihtiyaç duyar. Fırsatı değerlendirip hangi insanla sohbet başlatacağınız tamamen size kalmış.

2) Bir Gönüllülük Programına Kaydolmak

Gönüllü programları belirli becerilere sahip gezginlere ziyaret ettikleri yerel topluma fayda sağlama olanağı sunar. Ayrıca projeler sırasında hem yerel halkla hem de diğer gönüllülerle kaynaşmak için mükemmel bir yoldur.

Gönüllü projeleri genç gezginler için genellikle son derece tatmin edici bir deneyim oluşturur. Ancak söz konusu gönüllü programının zarardan çok fayda sağladığından emin olabilmek için kaydolmadan önce programı iyice araştırdığınızdan emin olmalısınız.

3) Oyun Geceleri ve Kamp Aktiviteleri

Bazı kamp alanları sosyal bir etkinlik takvimine sahiptir. Doğrusu kamp alanı ne kadar popülerse bir sosyal etkinlik takvimine sahip olma ihtimali de bir o kadar fazla olur.

Oyun geceleri insanları tanımak için iyi bir fırsattır. Çünkü oyun oynamak doğası gereği sosyal etkileşim yaratır.

Kamp alanlarında kart oyunları ve masa oyunları en çok tercih edilen oyun türlerindendir. Bu yüzden kamp yapmaya gitmeden önce bu oyunları öğrenmek seyahatinizde arkadaş edinebilmeniz için işe yarar bir yöntem olabilir.

4) Sportif Faaliyetler

Sizinle aynı spor dalına ilgi duyan insanlarla bir sohbet başlatmak kadar kolay bir şey yoktur. Çoğu sportif aktiviteye elverişli bir doğaya sahip olan ülkemizde de sizinle aynı sporlara ilgi duyan birisini bulmakta hiç zorlanmayacağınıza emin olabilirsiniz.

Peki doğa tutkunu gezginler arasında en popüler spor dalları hangileridir? Özellikle ülkemizde doğa ile iç içe bir hayat sürmeyi ilke edinmiş gezginler yamaç paraşütü, sörf, dalış, kaya tırmanışı, rafting ve binicilik gibi sportif aktivitelere ilgi duyuyor.

Eğer siz de macera tutkunu bir doğaseverseniz yeni arkadaşlıklar kurma konusunda endişelenmenize hiç gerek yok.

5) Çevreyi Keşfetmek

Özellikle yerleşim yerlerinde çevreyi keşfetmek birçok yeni insanla tanışmanıza vesile olabilecek bir aktivitedir. Çünkü keşif gezinizi önceden planlamadıysanız bulunduğunuz yer hakkında bilgi sahibi olabilmek için insanlara soru sormanız gerekecek.

Akıllı telefonların “en iyi dostumuz” olduğu şu günlerde bu size biraz garip gelebilir. Ama bir yerle alakalı akıllı telefonunuzdan edinemeyeceğiniz ilginç bilgileri yöre halkından kolayca edinebileceğinize hiç şüpheniz olmasın.

Dahası insanlar bir gezgin olarak bölgeyi keşfetmek istediğinizi fark ettiklerinde yaşadıkları yerle ilgili en güzel ve ilginç bilgileri paylaşmaktan çoğu zaman heyecan duyacaktır. 

6) Diğer Gezginlerle Sohbet Başlatmak

Eğer yeni insanlarla tanışabilmenizi sağlayacak o fırsatı yarattıysanız artık bu ilişkiyi bir arkadaşlığa çevirebilirsiniz. Bu gibi durumlarda o sohbeti başlatacak ilk soruyu sormak zorunda hissetmeniz gayet doğal.

Ancak yeteri kadar sıcakkanlı birisiyseniz yeni tanıştığınız insanların da zamanla arkadaşlık kurmak için ilk girişimi başlattığına şahit olacaksınız. 

Soru sormak bir sohbet başlatmanın en doğal yollarından birisidir. Çünkü soru sormanın doğası karşılık gerektiren bir eylemdir. Siz bir soru sorduktan sonra karşınızdaki insan sorunuza bir cevap verir ve hemen arkasından o da size bir soru sorar. Mesela bir diğer gezginle bir sohbet başlatmak istiyorsanız ona “Nerelisin, burayı ilk kez mi ziyaret ediyorsun, bu kamp yerini nereden duydun” gibi sorular sorabilirsiniz.

7) Yöre İnsanıyla Sohbet Başlatmak

Sorular burada da iyi bir sohbeti tetikleyebilecek en önemli silahınız. Ancak ilk aşamada daha genel sorularla başlamaya özen gösterin. Mesela tur rehberinize gezdiğiniz yerle alakalı birtakım sorular sorabilirsiniz. Ayrıca işletme sahibi birisine veya bir çalışana işletme hakkında da sorular sorabilirsiniz.

Benim favorim ise yöre halkına nerede iyi yemek yiyebileceğimi sormak. Tecrübeli ve bir o kadar da sıcakkanlı bir gezginseniz bu sorunun misafirperver Anadolu insanının sizi evine davet etmesine neden olabileceğini iyi bilirsiniz.

Son olarak yöre halkına nereleri ziyaret edebileceğinizi de sormak iyi bir sohbet başlatabilmenize yardımcı olabilir. 

8) İlgi Alanlarınıza Dair İpuçları Verin

Hani demiştik ya “gezginler sosyal canlılardır” diye. İster yolda olun ister kampta, eğer deneyimli bir gezginseniz etrafınızda tıpkı sizin gibi sohbet başlatma peşinde olan onlarca insan olduğunu bilirsiniz.

İlgi alanlarınızla alakalı bir şeyler giymek onlara bu fırsatı verecek iyi bir hamle olabilir. Mesela hayranı olduğunuz bir dizi veya sinema karakterinin baskısına sahip bir t-shirt giyebilirsiniz. Ya da çok sevdiğiniz bir sözün yazılı olduğu bir giysi. Bunun gibi örnekleri elbette çoğaltabiliriz.

Ancak buradaki ana fikir etrafınızda sohbet başlatmak için fırsat kollayan gezginlere hakkında bilgi sahibi olduğunuz bir konuyla alakalı soru sorabilecekleri o fırsatı yaratmak.

9) Etrafınızdaki İnsanlara Arkadaş Canlısı Olduğunuzu Gösterin

Seyahatiniz esnasında yeni arkadaşlıklar kurmak istiyorsanız ilk adımı daima siz atmak zorunda değilsiniz.

Yeni arkadaş edinmenin bir diğer yolu da arkadaş olmaya açık bir insan olduğunuzu belli etmektir. 

10) Beden Dilinizi Kullanın

Yeni bir insanla arkadaş olmak için önce onunla konuşmanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Nihayetinde bu doğrudur. Ancak etkili bir iletişimin anahtarı beden dilini doğru kullanmaktan geçer.

Araştırmalara göre beden dili etkili bir iletişimde %60 oranında rol oynarken kelimeler sadece %10 oranında rol oynuyor. Bu yüzden doğru sözleri söylemeden önce beden dilinizi nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerek.

Benim size tavsiyem çok soğuk bir ortamda bulunmuyorsanız muhtemelen ömrünüzün geri kalanında bir daha görmeyeceğiniz bu insanların içinde daima kendiniz olmanız. Bana göre bu yakın arkadaşlıklar kurabileceğiniz o insanları gerçekten kendinize çekebilmeniz için en etkili yol.

11) Elektronik Aletlerinizi Kullanmaya Ara Verin

O klasik sözleri duymayanınız yoktur: “Nerede kaldı o eski bayramlar, o eski sohbetler.” Şimdi herkesin elinde bir telefon herkes kendi dünyasında yaşamanın telaşında. Şehir hayatında bunun yadırganacak bir tarafı yok tabii ki. Ancak bir gezgin için dünyayı akıllı telefona sığdırabilmek pek mümkün bir şey değil.

Eğer ilk seyahatinize çıkan bir gezginseniz bu uyarıya kulak verin: Yeni yerler keşfedebilme ve yeni insanlar tanıyabilme fırsatınızı akıllı telefonunuza takılı kalarak heba etmeyin. Amacınız gerçekten buysa acil durumlar dışında telefonunuza ihtiyacınız olmadığı gerçeğini anlayarak yola çıkın.

Arkadaş olmak istediğiniz birinin kulağında kulaklık varken veya telefonuyla ilgilenirken sohbet başlatmanız hiç de kolay olmaz. Aynı şekilde sizinle arkadaş olmak isteyen birisi de sizi bu şekilde gördüğünde tanışmak için fırsat bulmada zorluk çekebilir.

12) Tanıştığınız İnsanlarla Arkadaş Kalma Yolları

Bundan sadece 10 sene önce takipleşmek terimi kulağa bir hayli garip gelebilirdi. Ancak günümüzde yeni tanıştığınız insanlarla bağlantıda kalabilmenin en iyi yolu karşılıklı “takipleşmek”.

Birisiyle arkadaş olmak, tanışmaktan ve kısa bir sohbetten çok daha fazlasını gerektirir. Bunlar sadece bir arkadaşlığı başlatabilecek o fitili ateşleyen unsurlardır. Eğer tanıştığınız insanla iyi bir sohbet gerçekleştirdiyseniz ve bu sohbet seyahatiniz süresince arkadaşlığa dönüştüyse doğal olarak bu arkadaşlığı sürdürmek istersiniz. İşte bu durumda onlarla bağlantıda kalabileceğiniz bir yola ihtiyacınız var. 

Popüler bir sosyal ağda bir profile sahip olmak seyahat sırasında arkadaş edinebilmenize çok yardımcı olur. Bu her şeyden önce insanlara telefon numarası gibi hassas bilgilerinizi vermeden bağlantı kurmanın kolay bir yolunu sunar.

Ayrıca sosyal kanallar üzerinden karşılıklı olarak takipleşmek zamanla birini tanımanız için de harika bir olanak sağlar. Böylece onların ne tür konularla ilgili olduklarını görebilir ve onlarla konuşabileceğiniz yeni konuları keşfedebilirsiniz.

Eğer sosyal medya hesabınızı da paylaşmak istemiyorsanız yollarınızı ayırırken en azından yeni arkadaşınızın mail adresini almayı unutmayın. 

Önceki İçerikTunceli Nerede, Tunceli’ye Nasıl Gidilir?
Sonraki İçerikTrabzon Nerede, Trabzon’a Nasıl Gidilir?

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız