Yƶresel Ramazan Lezzetleri

0
732

Ramazan demek bolluk ve bereket demek, geleneksel yemeklerle donatılmış iftar sofralarında aƧılan oruƧlar demek.

Eski Ramazan geleneklerini yaşatmanın, kalabalık sofralarda bir arada oruƧ aƧmanın keyfi de tadı da bir başkadır. Geleneksel yemeklerin ağırlıklı olduğu iftar sofralarında her yƶrenin, her ilin kendine has ƶne Ƨıkan bir lezzetli vardır.

Gelin, ƶzellikle Ramazanā€™da mutfaklarda daha Ƨok pişen, illeri ile ƶzdeşleşen bu yƶresel yemeklere ve onların hikayelerine bir gƶz atalım.

Yƶresel Ramazan Lezzetleri

Gaziantep Yemekleri

Yuvarlama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Asina Gaziantep Mutfağı (@asinagaziantepmutfagi) on

Gaziantepā€™te kurulan iftar ve bayram sofralarının baş tacıdır yuvarlama. Halk ağzında yuvalama da denilen bu yemek ƶzellikle bayramlarda her Anteplinin sofrasında olur. Ć‡Ć¼nkĆ¼ Antepliler iƧin en klasik anne yemeğidir yuvarlama.

Tadının sırrı yoğurdunun gĆ¼zelliğinde saklıdır.

Genellikle şehriyeli pilav ile servis edilen nohutlu, etli, pirinƧle yapılan ve yemeğe de adını veren yuvarlamalı bu lezzet Gaziantep Mutfağıā€™nın en kıymetlilerdendir.

Hatta o kadar değerlidir ki hakkında şiir bile yazılmıştır.

Ali Nazik

Gaziantep Ali Nazik Kebabı

Ali Nazik nam-ı diğer Alenazik en bilinen Gaziantep lezzetlerinden biridir.

Adının nereden geldiğinde dair pek Ƨok farklı rivayet olan bu yemeğin pişirme yƶntemleri de farklılık gƶsterir. Kimi kavrulmuş kıyma ile yaparken kimi kuşbaşı etle yapar. Kimi kıymayı veya eti pişirirken iƧine domates biber ekler kimi eti saf hali ile kavurur. Restoranlar da ise evlerde pişenden oldukƧa farklı hazırlanır.

Genellikle yoğurtlu patlıcan sĆ¶ÄŸĆ¼rmenin Ć¼zerine zırhla Ƨekilmiş kıyma şiş kebap konulur ve servis edilmeden ƶnce Ć¼zerine biberli kızgın yağ gezdirilir.

Yemelere doyamayacağınız bu enfes lezzet Antep kurulan iftar sofralarının olmazsa olmazlarındandır.

Antep Kurabiyesi

Anne kurabiyesi tadındaki enfes Antep Kurabiyesi bir Ramazan geleneğidir. Ramazan Ayı boyunca ve Ramazan Bayramıā€™nda bu kurabiyeyi misafirlere ikram etmek değişmeyen Antep adetlerindendir.

Ɯzeri yeşil altın da denilen fıstıkla sĆ¼slĆ¼, sade yağlı, ağızda dağılan bu kurabiye eskiden sadece Ramazan Ayıā€™nda pastanelerde ve baklavacılar da satılsa da şimdi her an bulabilmek mĆ¼mkĆ¼n.

Evde yapmaya vakit bulamayan Antepliler bu kurabiyeyi baklavacılardan ya da pastanelerden alarak Ramazan boyunca misafirlerine ikram etme geleneğini hala sĆ¼rdĆ¼rĆ¼yorlar.

Antakya Yemekleri

Mahluta

Ä°ftar sofraları Ƨorbasız Antakya sofraları da ā€˜mahlutaā€™sız olmaz. Antakya Mutfağıā€™nda mahlutanın yeri Ƨok başkadır.

Bildiğimiz klasik Ƨorbalardan farklı olan mahluta, kimi zaman iftar sofrasındaki bƶreklere, katıklı ekmeklere eşlik ederken kimi zamansa iƧine doğranan ekmek ile ana yemek olarak sofraların baş tacı olur.

Ana malzemesi kırmızı mercimek olan mahlutanın iƧinde ayrıca pirinƧ, soğan ve limon suyu var.

Kimyon ve pul biberin tat verdiği mahluta sadece iftar sofralarının değil bayram sofralarının da en gĆ¼zel başlangıƧlarından.

Tepsi Kebabı

Hatay Tepsi Kebabı

Kalabalık iftar sofralarının, bayramların ve ƶzel gĆ¼nlerin vazgeƧilmezlerindendir tepsi kebabı. Ɩzel tepsilerde pişirilen bol maydanozlu, domatesli, patatesli, biberli, sarımsaklı ve tabi ki salƧalı bu enfes kebap sofraya da piştiği tepsi ile getirilir.

Ɩzellikle kalabalık iftar sofraları iƧin ƶzel geniş tepsilerde pişirilir Ć§Ć¼nkĆ¼ Antakyalılar iƧin ortaya konan tepsi paylaşmayı, birliği ve beraberliği temsil ediyor.

Haytalı Tatlısı

Nişastadan yapılan muhallebi ve gĆ¼l şurubunun muhteşem birleşmesinden doğan Antakya Mutfağıā€™nın en sevilen Haytalı tatlısı iftar sofralarının da vazgeƧilmezlerinden.

Sıcaklarda buz parƧaları veya dondurma ile servis edilen bu tatlı iftardan sonra iƧ baymayan, ferah bir tatlı isteyenlerin ilk tercihlerinden.

Rengini gĆ¼l şerbetinden alan Haytalı pembe rengi ile iftar sofralarına renk katıyor.

Adana Yemekleri

Analı Kızlı Ƈorbası

Ä°ftar sofraları Ƨorbasız olmaz. Her yƶrenin kendine has bir Ƨorbası vardır. Adanaā€™nın ki de oldukƧa doyurucu ve lezzetli olan Analı Kızlı Ƈorbası.

İƧinde kĆ¼Ć§Ć¼k iƧli kƶfte, bulgur ve nohut bulunan Ƨorba eskiden komşularla bir arada yapılır birlikteliğin ve yardımlaşmanın ƶnemini temsil edermiş.

GĆ¼nĆ¼mĆ¼zde Ƨoğunlukla herkes kendi evinde yapıyor olsa da hala iftar sofralarının vazgeƧilmezi.

Bir de kĆ¼Ć§Ć¼k bir bilgi Ƨorbanın iƧindeki iri kƶftelerin anneyi, kĆ¼Ć§Ć¼klerin ise kızları simgelediği sƶylenir.

Balıkesir Yemekleri

HĆ¶ÅŸmerim

HĆ¶ÅŸmerim tatlısının ilk olarak Orta Asyaā€™dan gƶƧen yƶrĆ¼kler tarafından yapıldığı sƶylenmektedir.

Peynir tatlısı olarak da bilinen HĆ¶ÅŸmerim Balıkesirā€™de iftar sofralarının aranan tatlılarındandır.

BirƧok geleneksel yemeğimiz gibi hĆ¶ÅŸmerimin de bir hikayesi var. Rivayet odur ki askerden dƶnen eşine yoksulluk nedeni ile ƶzel bir tatlı yapamayan kadın evde bulunan peynir, irmik ve şekerle bir tatlı uydurur ve eşine ikram eder. Eşinin fikrini merak eden kadın ā€˜Hoş mu erim?ā€™ Diye sorar ve ardından bu tatlı hĆ¶ÅŸmerim olarak mutfağımıza giriş yapmış olur.

GĆ¼mĆ¼ÅŸhane Yemekleri

Siron

Siron, incecik aƧılan yufkaların rulo şeklinde sarılarak katlanması ve ardından doğranarak kurutulması ile elde edilen hamura deniliyor.

Siron yemeğini hazırlarken bu kuru yufkalar sıcak et suyu ile ıslatılıyor ardından Ć¼zerine kurut ya da sarımsaklı yoğurt dƶkĆ¼lĆ¼yor.

Son dokunuş olaraksa naneli biberli kızgın yağ gezdiriliyor.

Tadına doyamayacağınız bu lezzet GĆ¼mĆ¼ÅŸhaneā€™deki iftar sofralarının en aranan yemeklerinden.

Pestil ve Kƶme

GĆ¼mĆ¼ÅŸhane denilince akla ilk gelenlerin başında eskiden evlerde Ƨerez niyetine yapılan, şimdilerde ise Ć¼nĆ¼ TĆ¼rkiye sınırlarını aşmış pestil ve kƶme geliyor.

Dutun kazanlarda kaynatıldıktan sonra ceviz ve fındık ilave edilerek ƶzel bezlerde kurutulması ile elde edilen pestil ve kƶme GĆ¼mĆ¼ÅŸhanelilerin olmazsa olmazlarından.

Şeker kullanılmadan, duttan elde edilen şıra ile yapılan pestil ve kƶze iftar sonrası Ƨay keyfinizin en gĆ¼zel ve en sağlıklı eşlikƧileri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Siirt Yemekleri

BĆ¼ryan Kebabı

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Şeref BĆ¼ryan (@serefburyan) on

Ä°lk olarak Evliya Ƈelebiā€™nin Seyahatname adlı eserinde yer aldığı bilinen Siirtā€™in BĆ¼ryan Kebabı iftar sofralarının en sevilen yemeklerindendir.

BĆ¼ryan, lezzetini el değmeden kendi yağı ve suyu işe pişirilmesinden alır.

Yemeğin esas adının kuzunun bir yanından yapıldığı iƧin ā€˜Biryanā€™ olduğu da sƶylenmektedir.

Pidenin Ć¼zerinde servis edilen bu lokum gibi etin Siirt Mutfağıā€™ndaki en gĆ¼zel eşlikƧisi perde pilavıdır.

Perde Pilavı

İƧindeki her bir malzemenin ayrı bir anlamı olan Siirtā€™in meşhur perde pilavı iftar sofralarının olmazsa olmazlarındandır.

Rivayete gƶre gelinine el aƧması yufka ile kaplı pilavı ikram eden kayınvalide gelinine evinde olan sıkıntıları ve sorunları sır gibi saklaması, ailesine belli etmemesi gerektiği mesajını vermektedir.

Pilavdaki pirinƧ taneleri bolluk ve bereketin, pilava tadını veren badem erkek torun, dolmalık fıstıklar ise kız torun hasretini simgeliyor.

Kuş Ć¼zĆ¼mĆ¼ sağlığı, acı ve tatlı baharatlar ise hayatın acı tatlı yanlarını temsil ediyor.

Tekirdağ Yemekleri

Yağlı Ƈƶrek

Nohut mayasından ramazana ƶzel hazırlanan yağlı Ƨƶrek Ramazan Ayı boyunca, Tekirdağ sokaklarında seyyar arabalarda, simit tezgahlarında satılıyor.

Tekirdağlılar bu enfes Ƨƶreği genellikle beyaz peynir veya kaşar peyniri ile birlikte tĆ¼ketiyorlar.

Tekirdağlılar, nohut kokan bu Ƨƶreği o kadar seviyorlar ki şehir dışında oturanlar kargo ile gƶnderilmesi iƧin sipariş bile veriyor.

Pofur pofur kabaran bu yağlı Ƨƶrekler Tekirdağā€™Ä±n iftar sofralarının yıldızı.

Rize Yemekleri

Laz Bƶreği

 

View this post on Instagram

 

Laz Bƶreği #lazbƶreği #tatlı #naliakaradenizmutfagi

A post shared by Nalia Karadeniz Mutfağı (@naliakaradenizmutfagi) on

Bakmayın adının bƶrek olduğuna kendisi aslında muhteşem bir tatlı. Sadece Rizeā€™de değil tĆ¼m Karadenizā€™de iftar sofralarının en sevilenlerinden.

Peki nasıl ortaya Ƨıkmış bu tatlı bƶrek? Rivayete gƶre gelin kaynanasına Ƨok kızgındır ve bir şerbet kaynatıp kaynanasının Ć¼zerine dƶkmek ister ancak sonrasında kıyamaz ve bu şerbeti yaptığı bƶreğin Ć¼zerine dƶker. İşte tadı dillere destan Laz Bƶreğiā€™de bƶylece ortaya Ƨıkmış olur.

GƶrĆ¼nĆ¼ÅŸ itibari ile baklavaya benzese de incecik aƧılmış kat kat yufka arasında muhallebi vardır ve Ć¼zerine şerbet gezdirilir.

Ilık ılık geldiğinde yemelere doyamayacağınız bu tatlı Karadenizā€™deki iftar sofralarının olmazsa olmazı.

Van Yemekleri

Keledoş

Ƈƶkelek, mercimek, buğday, et nohut ve mevsimine gƶre farklı otlar ile tatlandırılarak yapılan Keledoş Vanā€™da iftar ve bayram sofralarında en sık rastlanan yemeklerdendir.

GeƧmişten gĆ¼nĆ¼mĆ¼ze gelen ve ƶzellikle kalabalık ailelerde sofralarının yıldızı olan keledoş genellikle koyun eti kullanılarak yapılıyor.

CEVAP VER

LĆ¼tfen yorum giriniz!
LĆ¼tfen isminizi yazınız