Yurt Dışı Seyahat Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

0
2164

Yurt dışına çıkmak bizi oldukça heyecanlandırıyor, değil mi? Gezmek, keşfetmek, yeni yemekler tatmak, yabancı dilimizi geliştirmek ve çok daha fazlası.

Ama olumlu yanları kadar bizi korkutan yanları da var ne yazık ki. Başımıza gelebilecek hırsızlık, acil sağlık problemleri, bagaj kaybı, seyahat iptali gibi durumlar için en başta sigorta yaptırmak gerekiyor.

Peki yurt dışı seyahat sigortası hakkında gereken her şeyi biliyor muyuz? Eminiz ki aklınızdaki sorular düşündükçe daha da çoğalıyor, işte hepsinin cevapları geliyor! Sizin için kapsamlı bir yazı hazırladık, haydi başlayalım!

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Neden Gereklidir?

Ucuz biletleri kovalayıp satın almış olsak dahi genel bağlamda gezmek çok da ucuza gelmiyor.

Düşünsenize, satın alınan uçak biletlerinin yanına eklenen tren biletleri, otobüs biletleri ve belki de kiralanan arabalar, tutulan taksiler, oteller, hosteller veya kiralanan evler, oradan alınacak hediyelik eşyalar, “gitmişken tam yaşayalım” diyerek yediğimiz kültürel yiyecekler, senede bir kez organize edilen fuarlar, konserler, festivaller ve aktiviteler için alınan biletler ve orada tüketilen yiyecek-içecekler… Bu liste böyle uzar da gider.

Sadece seyahatiniz sırasında harcayacaklarınız değil, öncesinde aldığınız valizler, fotoğraf makineleri ve yanınıza aldığınız elektronik eşyalar, daha neler neler!

“Eee, seyahat sigortası bunun neresinde?” derseniz de işte, seyahat sigortası tüm bu hepsinin korunması konusunda size yardımcı oluyor.

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Neleri Karşılar?

Seyahat sırasında hastalandınız veya yaralandınız, yurt dışı seyahat sigortası size sağlık sigortası sağlıyor.

Önceden ödediğiniz ve iade edemeyeceğiniz şeyleri (uçak, tren ve otobüs biletleri, turlar, konaklama giderleri) karşılıyor. Çalınan, kaybolan valizleriniz ve çantalarınız için tazminat sağlıyor hatta çoğu sigorta şirketi yeni kıyafet satın alma maliyetinizi karşılıyor.

Aynı zamanda pahalı elektronik eşyalarınızın çalınması durumunda, uçuşlarınızın iptal edildiği durumlarda yardımcı oluyor.

Seyahat öncesi rahatsızlandınız veya yaralandınız, ailenizden birisi vefat etti, bir doğal afet olayıyla karşılaştınız veya bir terörist saldırısına uğradınız, buna benzer nedenler dolayısıyla seyahatinizi iptal etmek zorunda kaldınız, bu durumda iade edilemeyen her şeyi yurt dışı seyahat sigortası karşılıyor.

Seyahat kesintisi sigortası da demin bahsettiğimiz nedenler yüzünden seyahatinizi erken bitirmeniz koşulunda aynı şekilde karşılama sağlıyor ve son dakika uçak biletinizi geri ödüyor.

Bir önceki uçuşunuzun rötar yapması nedeniyle sonraki uçuşunuzu kaçırırsanız, sigorta kapsamında o uçuşun maliyeti karşılanıyor. Bu oldukça fayda sağlıyor çünkü düşük maliyetli birçok hava yolu şirketi bu tarz durumları telafi etmiyor.

Ancak birçok seyahat planında gecikmenin 3+ saat olması gerektiğini belirten bir hüküm bulunuyor, bu nedenle iki uçuş arası molanızın 3 saatin altında olması büyük risk taşır.

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Nereden Alınır?

Yurt dışı seyahat sigortasını sadece sigorta şirketlerinden değil, aynı zamanda bankalardan da yaptırabilirsiniz. Hatta bankanız sigorta hizmeti veriyorsa işlemi internet bankacılığı ile mobilden tamamlamanız mümkün.

Ancak bankanızın verdiği hizmeti her detayıyla bilmeniz gerekiyor çünkü temel olarak en çok bilinen sağlık sigortası tek başına yurt dışı için yeterli olmayacağı için işlem sonrasında bir sigorta şirketine uğramanız gerekebilir. Bu da süreci uzatacağı için can sıkıcı olabilir.

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Fiyatları Nasıldır?

Seyahat sigortası en az bir haftalık, en fazla bir yıllık oluşturulur. Ülkesine göre değişebilen ücretler ise gün veya ay sayısına göre değişiklik gösteriyor.

Yurt dışı seyahat sigortası satın alırken dikkat etmeniz gereken detaylar; poliçenizin başlangıç ve bitiş tarihi, seyahat edecek kişi sayısı, kişilerin yaşları ve seyahat edeceğiniz ülkenin vize şartları olarak karşımıza çıkıyor.

Yaşa göre ücretlendirmenin da farklılık gösterdiği seyahat sigortaları 65 yaş üstü için ek prim gerektirdiğinden dolayı 65 yaş altı kişiler için daha uygun fiyata geliyor.

Yurt dışı seyahat sigortası, yurt dışında gidilen ülkenin gümrüğünden geçmenizle başlayıp dönüşünde Türkiye’ye giriş yaptığınız an ile sonlanan süreci kapsar.

Standart bir seyahat sigortası 30.000 avroluk teminat kapsamına sahip olur. Seyahat sırasında meydana gelebilecek hasarlarda size ödenecek miktardan alacağınız hizmetlere ve belirleyeceğiniz teminatlara kadar değişir.

Sigorta teminatı da ürün özelliklerinden sigorta şirketlerine bağlı olarak farklılık gösterir, bu nedenle seyahat sırasında gönül rahatlığıyla gezinize odaklanmanız için doğru sigorta teminatına sahip bir poliçenizin olması gerekir.

Sigorta şirketlerinin hizmetleri arasında çeşitli ek maddeler karşınıza çıkabileceği ve bundan kaynaklı olarak fiyat farkı ortaya çıkabileceği için tüm sigorta paketlerini detaylı bir şekilde öğrenmenizi öneriyoruz.

Ortalama olarak fiyat verecek olursak, şu şekilde özetleyebiliriz;

Schengen ülkeleri için fiyatlar

  • 1-8 gün arası 9 avro
  • 9-15 gün arası 10 avro
  • 16-31 gün arası 16 avro
  • 32-62 gün arası 23 avro
  • 63-92 gün arası 30 avro
  • 93-181 gün arası 40 avro
  • 182-365 gün arası 60 avro

Tüm dünya ülkelerine baktığımızda ise Schengen ülkelerinden daha pahalı rakamlar görüyoruz;

  • 1-8 gün arası 10 avro
  • 9-15 gün arası 15 avro
  • 16-31 gün arası 22 avro
  • 32-62 gün arası 30 avro
  • 63-92 gün arası 40 avro
  • 93-181 gün arası 50 avro
  • 182-365 gün arası 70 avro

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Teminatları Nelerdir?

Sigorta şirketleri yurt dışı seyahat sigortalarının limitleri ve teminatları konusunda farklı maddeler koyar.

Bundan dolayı neye ihtiyacınız olduğunu çok iyi bilip buna göre bildirmelisiniz ve sizin bildirdiğiniz şartlarınıza göre hasarların ödeneceği poliçe oluşturulur.

Seçebileceğiniz seyahat sigortası teminatlarını aşağıda sıralıyoruz:

1. Sigortalı kişinin yurt dışı seyahati süresi içinde yaşanacak hastalık ve yaralanma durumlarında tıbbi tedavi giderlerinin teminatı alındığı takdirde seyahat sırasında önceden var olan veya kronik hastalıklar dışında bir nedenden dolayı kişinin hastalanması veya kaza geçirmesi durumunda gideceği hastane ve buna bağlı olarak ameliyat ve tedavi masrafları karşılanır.

2. Sigortalı kişinin yurt dışı seyahati sırasında yaşayacağı hastalanma ve yaralanma durumunda gideceği uygun bir tıbbi merkeze naklinin giderleri teminatı alındığı takdirde sigortalı kişinin hastalanması veya yaralanması halinde ortaya çıkacak ambulans ve refakatçi doktor giderleri karşılanır.

3. Sigortalı kişinin yurt dışı seyahati sırasında yaşayacağı hastalık veya yaralanmadan dolayı uzayacak konaklama süresinin giderleri teminatı alındığı takdirde sigortalı kişinin ikamet ettiği ülke dışındaki bir ülkede rahatsızlanmasından dolayı konaklama süresinin uzaması ilgili doktor tarafından belgelenirse konaklama giderleri karşılanır.

4. Sigortalı kişinin konaklama süresinin uzaması durumunda aile üyelerinden birinin hastanenin bulunduğu yere edeceği seyahatin giderleri teminatı alındığı takdirde sigortalı kişinin hastanede belli bir süreden daha fazla kalmasının gerektirdiği durumlarda ikamet ettiği ülkede hastanenin bulunduğu yere yapacağı seyahat masrafları ve yurt dışında hastanenin bulunduğu yere yapacağı seyahat masrafları karşılanır.

5. Sigortalı kişinin yaşayacağı kaza sonucu sürekli sakatlık teminatı alındığı takdirde sigortalı kişinin başına gelen bir kaza sonucu tam veya kısmi olarak kalıcı sakat kalması halinde poliçede belirtilen limit kapsamında sakatlık derecesi göz önünde bulundurularak bir tazminat ödenir.

6. Sigortalı kişinin yaşayacağı kaza sonucu vefat teminatı alındığı takdirde sigortalı kişinin başına gelen bir kaza sonucu vefat riskini kapsar ve poliçede belirtilen limit kapsamında bir tazminat ödenir.

7. Sigortalı kişi için acil ilaç getirilmesi veya ilacın gönderilmesi giderleri teminatı alındığı takdirde kişinin seyahati sırasında gittiği yerde bulamadığı ilaçların ilgili doktor tarafından acil olarak yazılması ve sigortalı kişiye gönderilmesiyle alakalı giderler karşılanır.

8. Seyahat süresi içinde sigortalı kişinin evinde meydana gelebilecek bir hasar nedeniyle eve dönüş masraflarının teminatı alındığı takdirde seyahat sırasında sigortalı kişinin evinde yaşanabilecek hırsızlık, evdeki kapı ve pencerelerin zorlanması, yangın veya patlama sonucunda evin oturulamaz hale gelmesi veya buna benzer büyük zararların ortaya çıkması durumunda eve dönüş masrafları karşılanır.

9. Seyahat süresi içinde kişinin yakın bir aile üyesinin vefatından dolayı acil geri dönüş masrafları teminatı alındığı takdirde sigortalı kişinin seyahati süresinde yakın bir aile üyesinin vefatından dolayı acil geri dönüş masrafları karşılanır.

10. Sigortalı kişinin yolculuğu süresinde vefatı durumunda cenazenin ana yurda nakli ve seyahate eşlik edenlerin geri dönüş giderleri ve organizasyonu teminati alındığı takdirde sigortalının seyahat süresi içinde vefatı durumunda cenazenin yurda nakli ve seyahat sırasında eşlik edenlerin geri dönüşleriyle alakalı giderleri karşılanır.

11. Yukarıda bahsedilen teminat konusu tüm hallerle ilgili acil mesajların gönderilmesinden kaynaklı giderlerin teminatı alındığı takdirde sigortalının talebi üzerine yukarıda yazdığımız 10 teminat kapsamındaki konularla ilgili olarak acil veya gerekli mesajların gönderilmesiyle ilgili giderler karşılanır.

12. Sigortalı kişinin seyahati sırasında kaybolan bagajının bulunması durumunda bagajın kişinin evine veya seyahati için planlanan varış noktasına gönderilmesi giderlerinin teminatı alındığı takdirde kişinin seyahati sırasında kaybolan bagajının bulunmasıyla ilgili yardım ve varış noktasına ulaştırılmasıyla ilgili gerekli giderler karşılanır.

13. Sigortalı kişinin tarifeli uçuşunda geciken bagajının teminatı alındığı takdirde tarifeli uçuşlarda kişinin bagajının kaybolmasından sonraki 24 saat içinde bulunamaması halinde hava yolu şirketinin kayıp raporu şartı ile acil kişisel ihtiyaçları karşılanır.

Genel bilgi servisi; sigorta şirketleri arasında farklılık gösteren genel bilgi servisi kapsamındaki seyahat sigortası teminatları ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  1. Tercüme bürolarının bilgisinin verilmesi
  2. Avukat referansı
  3. Ulaşım, tarife ve aktarma bilgileri
  4. Seyahat bilgileri
  5. Büyükelçilik ve konsolosluk bilgileri
  6. Rezervasyon bilgileri
  7. Turistik bilgiler
  8. Sigortalı kişiye yurt dışı seyahati sırasında başına gelebilecek hastalık veya kaza gibi durumlarda acil ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için nakit avans verilmesi
  9. Sigortalı kişinin başına gelen vefat, doğal afet, mahkeme tanıklığı çağrısı, önemli bir kaza ve acil tedavi gibi nedenlerden dolayı seyahatinin iptali durumunda iptal masraflarının karşılanması
  10. Sigortalı kişinin seyahati süresince ihtiyacının olabileceği hukuki danışmanlığa dair organizasyon
  11. Sigortalı kişinin üzerinde bulunan para, çek veya seyahat çekinin başına gelebilecek gasp ve hırsızlık ihtimaline karşı poliçenin teminatındaki limitler dahilinde karşılanması
  12. Sigortalı kişinin yapabileceği kaza sonucu üçüncü kişilere verebileceği bedensel veya maddi zararların poliçenin teminatındaki limitler dahilinde karşılanması

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Satın Almadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

  1. Size en uygun yurt dışı seyahat sigortası fiyatlarına ulaşabilmek için poliçeniz oluşturulurken doğru ve eksiksiz bilgi verdiğinizden emin olmalısınız.
  2. Seyahat sigortası, vize başvurularında pek çok konsolosluk tarafından zorunlu tutulan bir sigorta olduğu için vize sigortası olarak da bilinir. Ancak vize için istenen sigortaların genellikle sağlık sigortasıyla sınırlı olduğunu unutmayın. Daha kapsamlı bir sigorta için sigorta şirketlerine veya bankalara uğramalı ve hizmetlerle ilgili detaylı bilgi almalısınız.
  3. Yurt dışı seyahat sigortası eğer aksi belirtilmediyse öğlen saat 12’de başlatılır, bu durumda o günün sadece yarısı sigorta kapsamında olacağından o gün sigorta kapsamında sayılmaz. Bu yüzden sigortanızı gidiş gününüzün bir gün öncesinden başlayıp dönüş gününüzün bir gün sonrasında bitecek şekilde ibraz etmeniz gerekiyor.
  4. Schengen Vize Sigortası’ndan 6 ay-80 yaş arası kişiler faydalanabilir. 65 yaş ve üstü sigortalılarda ek prim uygulaması yapılır.
  5. Tüm Dünya Seyahat Sigortası’ndan 6 ay-75 yaş arası kişiler faydalanabilir. 65 yaş ve üstü sigortalılarda ek prim uygulaması yapılır. Yıllık Plan seçeneği en geç 59 yaşa kadar geçerli ve her bir yurt dışı seyahati en geç 90 gün ile sınırlı olur.
  6. Avrupa seyahatlarinde Schengen Ülkeleri standart teminat tutarı olan 30.000 avro teminatı verilir.
  7. Seyahat sigortanız ilk prim ödemesini yapılmadan başlamaz. Taksitli satışlarda ilk taksidin, peşin ödemelerde ise prim ödemesinin yapıldığından emin olmalısınız.
  8. Ödemeleri kendi isminize kayıtlı kredi kartı ile yapmanızda fayda var.

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Yaptırırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  1. Yurt dışı seyahat sigortası genel şartları devlet tarafından belirlenir, bundan dolayı seyahat sigortalarının şartları ve tipleri farklılık göstermez.
  2. Poliçeler elle yazıldığı takdirde bazı konsolosluklarda kabul görmez.
  3. Poliçelerin aslı ile birlikte bir adet kopyasını da ibraz etmeniz gerekiyor. Aslını sonradan geri alacaksınız.
  4. Eğer yurt dışında da geçerli olan bir özel sağlık sigortanız varsa sigortanızın poliçesini İngilizceye çevirtmeniz onaylandığı takdirde size seyahat sırasında çok büyük fayda sağlar.
  5. Yurt dışında seyahatiniz sırasında sigorta kapsamında almanız gereken sağlık hizmeti olduğunda bu durumu 24 saat içinde sigorta şirketine bildirmelisiniz, diğer türlü ödemeniz reddedilebilir.

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Kapsamında Sigortalının Yükümlülükleri Nelerdir?

Yurt dışı seyahat sigortanızda bir risk gerçekleştiğinde genel şartlara bağlı olarak aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekir.

1. Riskin gerçekleştiği öğrenildiği zaman ihbar edilmesi: Sigorta ettiren kişinin veya hak sahiplerinin herhangi bir riskin gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde sigortacıya yazılı bildirimde bulunmaları gerekir. Bildirilen ihbarda kazanın yeri, tarihi ve kaza sebeplerini bildirmeleri, aynı zamanda tedaviyi yapan doktordan kazanın durumu ve sonuçlarının olduğu bir raporu alarak sigortacıya iletmeleri gerekir.

2. Kazadan hemen sonra tedaviye başlanıp tüm tedbirlerin alınması: Sigortalı kişinin iyileşmesi için gerekli tüm tedbirlerin alınması ancak kazayı takiben bir doktorun çağrılması ve tedaviye hemen başlanmasıyla sağlanır. Sigortacı, her zaman sigortalı kişinin muayene ve sağlık durumunu kontrol ettirme hakkına sahiptir ve bu yüzden sigortalı kişinin bu muayene ve kontrollerin yapılmasına izin vermesi gerekeceği için sigortalı kişinin iyileşmesi ile ilgili sigortacının doktor tarafından yapılacak tavsiyelere ve verilecek önerilere uyması gerekir.

Yukarıda bahsettiğimiz bu şartlar bilerek yerine getirilmezse poliçeden doğan tüm haklar geçersiz olur. Yerine getirilmemesinden kaynaklı ağırlaşan kaza sonuçlarında ağırlaşan kısımdan sigortacı sorumlu olamaz.

3. Kaza sonuçları ve tazminata bağlı tüm belgelerin sigortacıya teslim edilmesi: Sigorta ettiren kişi veya hak sahipleri, kaza sonuçları ve tazminatın tespitiyle ilgili gerekli tüm belgeleri sigortacıya sağlamakla yükümlü olur.

Yurt Dışı Seyahat Sigortası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Seyahat sigortasının iptali yapılabilir mi?

Seyahat sigortası iptal talepleri göz önünde bulundurulduğunda sigortalı kişinin poliçe teminatına girmeyen bir nedenden dolayı seyahatine gitmediği veya gidemediği durumlarda poliçe başlangıç tarihinden en geç 24 saat önce yazılı iptal talebinde bulunması gerekir. Bu kayıtla poliçe iptal ettirilir ve sigortacıdan prim iadesi alınır.

Seyahatin iptali teminatı ise bu hükümler istisna olup, iptali halinde “seyahatin iptali” teminatına ilişkin primin iadesi olmaz.

Seyahat sigortası poliçelerinin geçerli olduğu bölgeler hangisidir?

Tüm Dünya Seyahat Sigortası; bazı ülkeler hariç tüm dünyada geçerlilik sağlar. Bu harici ülkeler sırasıyla şu şekilde: Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, İran, Kırım, Kuzey Kore, Küba, Suriye ve Sudan.

Schengen Vize Sağlık Seyahat Sigortası ise tüm Schengen ülkelerinde geçerliliğini korur.

Seyahat Sigortası Neleri Kapsamaz?

Önceden var olan rahatsızlıklarınız ve hastalıklarınızla ilgili giderler, motosikletten düşme sebebiyle yaralanma, dağcılık sporları yaparken yaralanma veya vahşi havyan avcılığı yaparken yaralanma gibi sebeplerden kaynaklı hasarlar ödenmez.

Grev, savaş, ağır bir suç işleyip sonucunda muzdarip olmak, deprem, heyelan veya nükleer felaketlerinden dolayı oluşan kayıplar sigorta kapsamında yer almaz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız