19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı; bu sene Cuma gününe denk geliyor. Bu sayede gezmeyi sevenler için, 3 günlük tatil planları yapmak mümkün oluyor.
Bizler de bu yazımızda ülkemizin her bölgesinden sizler için 3 günlük yurt içi tatil rotaları hazırladık. Seçin, beğenin, gezin efendim.
İçindekiler
1 – İğneada, Kırklareli
Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde yer alan Kırklareli, 3 günlük bir gezi için çok uygun. İstanbul’da oturanların özel araçları ile Kırklareli’ne ulaşması sadece 3 saat sürüyor.
İnsanı büyüleyen bir doğal güzelliğe sahip olan İğneada, Kırklareli’nin Bulgaristan sınırında konumlanıyor. On kilometre uzunluğunda kumsalı bulunan İğneada’da konaklama seçenekleri bulunuyor. Yeşile doyacağınız Longoz Ormanları Milli Parkı da İğneada’da yer alıyor.
İğneada genel olarak Kırklareli’nin doğal güzelliklerini bünyesinde bulundururken, şehirde gezilecek pek çok tarihi yapı bulunuyor. Bunların başında tarihi köprüler, çeşmeler, camiler ve kiliseler geliyor.
Balkanlardan çok fazla etkilenmiş bir mutfak kültürüne sahip olan Kırklareli, et ve süt ürünleri ile ziyaretçilerinin karnını doyuruyor.
2 – Gökçeada, Çanakkale
Gökçeada kısa bir kültür turu yaparken bir yandan da denizi görmek isteyenler için birebir. Adaya araba ile gitmek için en uygun yol Çanakkale’ye bağlı Eceabat ilçesindeki Kabatepe Limanı’ndan kalkan arabalı vapura binmek. Gökçeada’ya arabasız gidecek olanlar ise Çanakkale Limanı’ndan kalkan deniz otobüsünü kullanabilirler.
Gökçeada’yı araba ile gezmek çok büyük avantaj sağlıyor. Bu yüzden adaya arabasız giderseniz araba kiralama seçeneklerini gözden geçirmenizi öneririz.
Gökçeada deniz suyu geç ısındığı için mayıs ayında denize girmek biraz zor olsa da güzel plajları bir görün deriz. Adadaki Tuz Gölü, Aya Panaya Kilisesi, Peynir Kayalıkları, Kaya Mezarları ve Bademli Höyüğü gezilecek yerlerin başında geliyor. Zeytinli Köy ve daha birçok Rum köyü de Gökçeada’nın turistik yerleri arasında bulunuyor.
Gökçeada’da konaklamak için pansiyonlar ve oteller tercih ediliyor. Doğada kamp yapmak isteyenler için ise Aydıncık Plajı’nın ve Yıldız Koyu’nun yakınında kamp alanları bulunuyor. Ada korunduğu için gece hayatı taverna, şaraphane ve meyhanelerde yaşanıyor. Sizler de tatilde kendinizi bir süreliğine de olsa adalılar gibi hissedebilirsiniz.
3 – Amasra, Bartın
Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Amasra, hem doğal hem de tarihi güzellikleri ile insanı mest ediyor. Ankara’ya yakın olması sebebi ile birçok kişi tarafından ziyaret edilen Amasra, 19 Mayıs tatili için biçilmiş kaftan.
Plajı, müzesi, kalesi ve feneri ile ziyaretçilerini etkileyen Amasra’da görebileceğiniz yerler arasında Gürcüoluk Mağarası, Kuş Kayası Yol Anıtı, Göldere Şelalesi, Ağlayan Ağaç ve Direkli Kaya bulunuyor.
Otel ve pansiyonların yer aldığı Bartın’da kamp yapabileceğiniz alanlar da mevcut. Örneğin Akarsu Kamp Alanı, Amasra’ya 20 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.
Dokusu bozulmamış balık lokantalarında taze taze deniz ürünleri tüketebileceğiniz Amasra’da çok sayıda leziz yemek sizleri bekliyor.
4 – Şirince, İzmir
İsmi gibi şirin mi şirin bir yer olan Şirince, 2012 yılında ortaya atılan kıyamet sonrası felaket haberleri ile ünleniyor. Masalsı güzelliklere sahip olan bu köy günümüzde herkesin uğrak noktası haline geliyor.
Siz de henüz Şirince’nin güzelliklerini keşfetmemiş olanlardansanız, 19 Mayıs tatiliniz için burayı ziyaret edebilirsiniz. Şirince’de görülecek yerler arasında; Aziz John Baptist Kilisesi, Nesin Matematik Köyü, Tiyatro Medresesi ve Hodri Meydan Kulesi bulunuyor. Köyün etkileyici sokaklarını turlarken yorulduğunuzda Şirince’nin butik kafelerinde bir kahve içerek yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
Serpme kahvaltısı ile ünlü olan Şirince’de her damak tadına uygun lezzetler bulunuyor. Meyve şarabı içmeyi sevenlerin köydeki şarap barlarına mutlaka uğraması gerekiyor. Zengin peynir tabakları eşliğinde şarap tadımı yapabileceğiniz bu güzel yerler insanda hoş bir etki bırakıyor.
Köyde konaklama için tercih edebileceğiniz restore edilen taş evler bulunuyor. Şirince’deki butik oteller köyü deneyimlemek için çok güzel bir fırsat sunuyor. Şirince’ye gitmişken yakınında yer alan Efes Antik Kenti’ne de mutlaka uğramanızı öneririz.
5 – Limyra Antik Kenti, Antalya
Ülkemizin en çok turist çeken şehirlerinden birisi olan Antalya, son yıllarda Limyra Antik Kenti ile ön plana çıkıyor. Antalya’nın Finike ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Limyra, Turunçova ve Sahilkent beldeleri sınırlarında bulunuyor. Likya bölgesinin en fazla kaya mezarına sahip olan antik kent, kültürel gezi yapmak isteyenler için çok uygun.
Doğal ve tarihi güzellikleri bir arada görebileceğiniz Limyra Antik Kenti’nin içinde sularla kaplı bir bölge bulunuyor. Antik kenti gezerken yorulduğunuzda kendinizi buradaki soğuk sulara atarak ferahlayabilirsiniz. Limyra Ören Yeri’ni 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Antik kente giriş ücreti 70 TL, fakat MüzeKart sahipleri alana ücretsiz olarak giriş yapabilirler.
Limyra Antik Kenti’ni ziyaret etmek için bölgeye yakın olan Finike’de konaklama yapabilirsiniz. Portakalı ile ünlü olan Finike’de Arykanda, Apollonia, Gagai, Rhodiapolis gibi çok sayıda antik kent bulunuyor. 19 Mayıs tatilinde zamanda yolculuk yapmak isteyenler rotalarını Finike’ye çevirebilirler.
6 – Anemurium Antik Kenti, Mersin
Mersin’in Anamur ilçesi, ismini Anemurium Antik Kenti’nden alıyor. Anadolu’nun en güney noktasını oluşturan Anamur Burnu’nda bulunan antik kent; Anamur’a sadece 6 kilometre, Mersin’e ise 226 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.
Kültür turizmi yapmak isteyenler için uygun olan Anemurium, ülkemizin en iyi korunmuş antik kentlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Milattan önce dördüncü yüzyılda liman listelerinde ismi bulunan kentin, ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmese de konumu sebebi ile Kıbrıs ile bir bağlantısı olabileceği düşünülüyor.
Kent 19. yüzyılda Akdeniz kıyılarının haritasını çıkarma göreviyle bölgeye gelen İngiliz Kaptan Francis Beaufort tarafından inceleniyor. Daha sonra Kanadalı arkeologlar tarafından kazı yapılan antik kentten çok sayıda arkeolojik kalıntı çıkarılıyor.
08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Anemurium Antik Kenti giriş ücreti 100 TL. MüzeKart sahipleri antik kente ücretsiz olarak girebilirler.
Antik kent meraklılarını heyecanlandıracak olan Anemurium’a gitmek için Anamur’da konaklamak faydalı olabilir. Otel, pansiyon ve kamp alanı seçeneklerinin bulunduğu şehirde gezilecek diğer yerler arasında Anamur Müzesi, Mamure Kalesi ve Köşekbükü Mağarası bulunuyor.
Konumu sebebiyle erken ısınan Akdeniz kıyısında yer alan antik kentte denize girmek de mümkün. Bu yüzden antik kenti ziyaret ederken yanınıza plaj malzemelerinizi almanızı tavsiye ederiz.
7 – Sümela Manastırı, Trabzon
Trabzon’un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi sınırları içerisinde bulunan Sümela Manastırı, ülkemizin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden birisi. Maçka’ya 17 kilometre, Trabzon’a ise 47 kilometre uzaklıktaki Sümela Manastırı, eşsiz görüntüsü ile ziyaretçilerini büyülüyor.
Kara Tepesi’nin üzerinde, deniz seviyesinden bin yüz elli mette yükseklikte konumlanan Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksinin milattan sonra 365 – 395 tarihleri arasında inşa edildiği düşünülüyor. Kapadokya bölgesindeki kiliselere benzer yapıdaki Sümela Manastırı’nın içerisinde çok sayıda fresk bulunuyor.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki Sümela Manastırı, 08:00 – 19:00 saatleri arasında ziyarete açık. Manastıra girmek için 450 TL ödemeniz gerekiyor. Sümela Manastırı’nın içinde bulunduğu Altındere Milli Parkı giriş ücreti ise 26 TL.
Sümela’yı ziyaret etmek için Maçka veya Trabzon merkezde konaklayabilirsiniz. Yaylaları ile ünlü olan Trabzon, yeşil doğası ile sizleri büyüleyecek.
8 – Akdamar Adası, Van
Ülkemizin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki alanlarından birisi olan Akdamar Kilisesi, Akdamar Adası’nda bulunuyor. Van Gölü’nün ikinci en büyük adası olan Akdamar, Van’ın Gevaş ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin incisi olan Van, Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’ne ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en büyük sodalı gölü olarak bilinen Van Gölü’nün üzerindeki Akdamar Adası, Van’a 55 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Akdamar Adası’na gitmek için Van ile Gevaş arasında hizmet veren otobüs, minibüs veya servisler aracılığı ile Gevaş’a gitmeniz gerekiyor. Gevaş’taki Akdamar İskelesi’nden adaya giden feribotlara binebilirsiniz.
Adadaki Akdamar Anıt Müzesi, 08:30 – 19:30 saatleri arasında ziyaret ediliyor. Alana giriş ücreti 290 TL. MüzeKart sahipleri Akdamar Kilisesi’ne ücretsiz olarak girebilirler.
Akdamar Adası’nı ziyaret etmek isteyenler Van’da konaklayabilirsiniz. Bu sayede Van Kalesi, Van Müzesi, Van Hoşap Kalesi, Van Çavuştepe Kalesi ve Vanadokya Peri Bacaları gibi turistik yerleri gezebilirsiniz.
Otlu peyniri ile meşhur olan Van’da çok sayıda çorba, köfte, pilav ve tatlı çeşidi bulunuyor. Van mutfak kültürünü nerelerde deneyimleyeceğinizi ilgili yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.
9 – Dara Antik Kenti, Mardin
Mardin’in Nusaybin ilçesinin Oğuz Köyü’nde yer alan Dara Antik Kenti, Mezopotamya bölgesinin Efes’i olarak biliniyor. Milattan önce 300 yılında Persler tarafından kurulan kent ismini Pers İmparatoru Darius’tan alıyor. Dört kilometre uzunluğundaki surlarla korunan Dara Antik Kenti, kaya içine oyulan etkileyici yapıları ile ziyaretçilerini etkiliyor.
Güneydoğu’nun incisi olan Dara Antik Kenti, seyahat güzergâhını farklı bölgelere çevirmek isteyenler için birebir. Ücretsiz olarak gezebileceğiniz antik kentin girişinde ziyaretçilere rehberlik etmek isteyen gençler geziye ayrı bir keyif katıyor. Kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntılarının bulunduğu Dara Antik Kenti’nin batısında Nekropol bulunuyor.
Dara Antik Kenti’ni ziyaret etmek isteyenler Mardin’de konaklayabilirler. Mardin’in “Eski Kent” olarak anılan kısmı bölgede yeni binaların yapılmasını engellemek için UNESCO tarafından korunuyor. Farklı medeniyetlerin beşiği olan Mardin, tarihi dokusu ile insana nostaljik bir hava yaşatıyor.
Çok sayıda leziz yemeklere ev sahipliği yapan Mardin’de etli yemeklere doyacaksınız.
10 – Göbekli Tepe, Şanlıurfa
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Göbekli Tepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor. Tarihin sıfır noktası olarak anılan şehir, 12 bin yıllık bir geçmişe sahip.
Şanlıurfa’ya 18 kilometre uzaklıktaki Göbekli Tepe, insanlık tarihinin en eski yerleşim alanı olarak karşımıza çıkıyor. Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı olan Örencik Köyü yakınlarındaki Göbekli Tepe’ye şehir merkezinden kalkan 100 numaralı otobüsler aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Tarihteki en eski ve en büyük ibadet merkezi olan Göbekli Tepe, 08:30 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Göbekli Tepe’ye giriş ücreti 450 TL iken, MüzeKart sahipleri alana ücretsiz olarak girebiliyorlar.
Göbekli Tepe geziniz için Şanlıurfa’da konaklayabilirsiniz. Hazır şehre gelmişken Balıklı Göl, Şanlıurfa Kalesi, Şanlıurfa Harran Ören Yeri, Şanlıurfa Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ni ziyaret etmenizi öneririz.
Hepinizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlar, keyifli geziler dileriz.