Akyaka Gezilecek Yerler: Doğa ve Lezzet Rehberi

0
15499
Akyaka Gezilecek Yerler: Doğa ve Lezzet Rehberi
Akyaka Gezilecek Yerler: Doğa ve Lezzet Rehberi

Muğla’dan Marmaris’e giden yolun hemen hemen yarısında aklınızı çelen, cazibesi yüz ölçümünden büyük bu kıyı beldesi, daha yol kenarındaki o küçük sapaktan içeri girmeden sizi seyir tepesiyle karşılıyor.

Aklınızda, gezi planınızda olmasa bile burada mola veren kalabalığı görüp bu insanlar nereye bakıyor diye merak edip sağa yanaştığınızda muhteşem manzarası, heybetli dağlarının şefkatle kucakladığı koylarıyla Akyaka sizi o küçük sapaktan içeri çekiveriyor.

Akyaka’ya Nasıl Gidilir?

Akyaka’ya Nasıl Gidilir?
Akyaka’ya Nasıl Gidilir?

Akyaka’ya gitmek için araba veya uçak kullanabilirsiniz. İstanbul’dan Akyaka’ya özel araçla veya araba kiralayarak gitmek isterseniz yaklaşık olarak 8 saat yolculuk yapmalısınız. Bu yol Ankara’dan yola çıkacaksanız 7 buçuk saat, İzmir’den yola çıkacaksanız ise yaklaşık 3 saat sürecektir. İzmir’den yol oldukça kısa sürse de Ankara ve İstanbul’dan araba ile yol iki günlük bir tatil için nispeten uzun sürüyor.

Akyaka’ya giderken daha kısa bir yolculuk yapmak istiyorsanız, Dalaman veya Milas Bodrum Havaalanı’na giden bir uçak bileti alabilirsiniz. Dalaman Havaalanı‘ndan Akyaka’ya yol, 1 saat, Milas Bodrum Havaalanı’ndan ise 1,5 saat sürüyor. Dalaman’dan gelecekseniz Muttaş otobüslerine ya da Havaş’a binebilirsiniz. Milas Bodrum Havaalanı’ndan gidecekseniz ise Muttaş seferleri ile Muğla merkeze geçerek buradaki toplu taşıma araçları ile Akyaka’ya geçebilirsiniz. Eğer toplu taşıma ya da diğer taşıma araçlarını kullanmak istemezseniz havaalanlarında araç kiralayabilir ve tatiline arabayla devam edebilirsiniz.

Ezgi’nin notu: Akyaka’ya kısa bir tatil için gidiyorsanız uçak ile gitmeksize vakit kazandıracaktır.

Akyaka’da Gezilecek Yerler

1) Antik İdyma Kenti

Antik İdyma Kenti
Antik İdyma Kenti

Akyaka doğal güzellikleriyle olduğu kadar yaklaşık 2600 yıllık tarihiyle de ziyaretçilerini büyülüyor.

Akyaka ve Gökova Körfezi arasında kalan Antik İdyma Kenti’nde, varlıklı kişiler tarafından saygınlık sembolü olarak inşa edilen Kaya Mezarları ve 2001 yılında kazı çalışmaları sırasında keşfedilen bir oda mezarının yanı sıra Bizanslılara ait olduğu düşünülen sur kalıntıları Akyaka geziniz sırasında size tarihi fısıldamak için bekliyor olacak.

Antik İdyma Kenti konumu

2) Sakartepe Seyir Tepesi

Sakartepe Seyir Tepesi Akyaka Muğla
Sakartepe Seyir Tepesi

Akyaka’nın yeşilin ve mavinin kucaklaştığı eşsiz manzarasına farklı bir açıdan bakmak istiyorsanız Sakartepe’ye uğramadan dönmeyin.

Gördüğünüz manzara karşısında büyüleneceğinizden ve güzel fotoğraflarla o anı ölümsüzleştirmek isteyeceğinizden eminiz.

Sakartepe Seyir Tepesi konumu

3) Sedir Adası

Sedir Adası Akyaka Muğla
Sedir Adası

Bu adanın kumunun, Mısır Kraliçesi Cleopatra’nın sevgilisi Roma Komutanı Antonius tarafından Cleopatra için getirildiği ve bu adanın iki âşığın buluşma noktası olduğu rivayet edilir. Hatta bu yüzden adaya Cleopatra Adası da deniyor.

Ada kumu, çok değerli olması ve bugün gitgide azalması dolayısıyla itinayla korunuyor. Öyle ki adadan kum almak, kumsala havlu sermek ve kumsaldaki duşlarda duşunuzu almadan adadan ayrılmak yasak.

Buraya geldiğinizde Apollon Tapınağı ve onun yerine sonradan yapılan kiliseyi, sur duvarlarını, antik liman kalıntılarını ve bugüne kadar özenle kurulmuş antik tiyatroyu da görebilirsiniz.

Sedir Adası konumu

4) Nail Çakırhan ve Halet Çambel Kültür ve Sanat Evi

Nail Çakırhan ve Halet Çambel Kültür ve Sanat Evi
Nail Çakırhan ve Halet Çambel Kültür ve Sanat Evi

Akyaka’ya gelen herkesin ilk fark edeceği şeylerden biri etraftaki ev ve otellerin mimarisi. Akyaka’ya özgü ve herkesi kendisine hayran bırakan bu mimarinin mimarı ise Nail Çakırhan. Muğla Ulalı olan mimar, bu mimariye sahip evi ilk kez kendisi için yapıyor. Daha sonra ise ev o kadar çok beğeniliyor ki Akyaka’da yavaş yavaş bütün evler Nail Çakırhan’ın evine benzetilerek yapılıyor. Böylece Akyaka mimarisi ortaya çıkıyor. Akyaka’da bu mimariye sahip otellerin birinde kalmayı tercih edebilirsiniz. Fakat buraya gelmişken kesinlikle Nail Çakırhan Evi’ni görmeni gerekiyor.

Akyaka’ya gelen herkesin ilk fark edeceği şeylerden biri etraftaki ev ve otellerin mimarisi. Akyaka’ya özgü ve herkesi kendisine hayran bırakan bu mimarinin mimarı ise Nail Çakırhan. Muğla Ulalı olan mimar, bu mimariye sahip evi ilk kez kendisi için yapıyor. Daha sonra ise ev o kadar çok beğeniliyor ki Akyaka’da yavaş yavaş bütün evler Nail Çakırhan’ın evine benzetilerek yapılıyor. Böylece Akyaka mimarisi ortaya çıkıyor. Akyaka’da bu mimariye sahip otellerin birinde kalmayı tercih edebilirsin. Fakat buraya gelmişken kesinlikle Nail Çakırhan Evi’ni görmen gerekiyor

Nail Çakırhan ve Halet Çambel Kültür ve Sanat Evi konumu

5) Akyaka Koyları

Akvaryum Koyu
Akvaryum Koyu

Akyaka’da gezebileceğiniz pek çok koy bulunuyor. Sırasıyla 72 Merdiven Koyu, Albay Koyu, Burun Koyu ve Akvaryum Koyu’nu gezeceksin. İlk koyumuz Nail Çakırhan Evi’ne yaklaşık 9 dakika uzaklıkta. 72 Merdiven Koyu’na yürüyerek kolayca gidebilirsiniz. Fakat koylarda yemek yiyebileceğiniz yerler maalesef yok. Koy gezisine başlamadan önce isterseniz 72 Merdiven Koyu’nun hemen arkasında bulunan kafede yemek yiyerek koy gezisine hazırlanabilirsiniz.

72 Merdiven Koyu adını koya giden 72 merdivenden alıyor. Bu koya ulaşmak için 72 merdiven inmen gerekiyor. Fakat merak etmeyin gördüğünüz manzaraya kesinlikle değecek. Diğer koyların hepsi ise 72 Merdiven Koyu’na çok yakın. Yürüyerek sırasıyla hepsini gezebilir ve diğer bir koya geçmeden önce deniz kenarında dinlenebilirsiniz. Bu koylarda isterseniz denize de girebilirsiniz fakat koylarda sular oldukça derin ve koyların zeminleri kayalıklı. Eğer çok iyi yüzme bilmiyorsanız bu koylarda denize girmenizi tavsiye etmiyoruz. Koylarda gezmek ve keşfetmekse oldukça keyifli.

Ezgi’nin notu: Tamamen doğanın içinde ve denize yakın bu alanlarda daha rahat hareket edilmesi ve gezilmesi için kayalıkların üzerine tahta bir platform yapılmış. Böylece 72 Merdiven Koyu, Albay Koyu, Burun Koyu ve Akvaryum Koyu’nu rahatlıkla gezebilirsiniz.

6) Azmak Nehri

Azmak Nehri
Azmak Nehri

Azmak Nehri, ismini akış hızından almış. Akış hızı çok hızlı olan bu nehrin suyu yaz kış 7-8 derece aralığında oluyor. Etrafındaki muhteşem doğasıyla her göreni büyülüyor. Buraya özellikle yazın gelecekseniz Azmak Nehri’nin soğuk sularının keyfini çıkarmanızı tavsiye ediyoruz. Fakat burada suyun akışının çok hızlı olduğunu unutmayın. Ayrıca Azmak Nehri’nde düzenlenen tekne turlarından dolayı nehirde bazen tekne trafiği oluyor. Bu da ayrıca suya girerken dikkat etmeniz gereken bir durum. Azmak Nehri’ne gelmişken de tekne turu yapmadan olmaz. Bütün nehri tekne ile gezerken tam bir görsel şölen yaşayacaksınız.

Azmak Nehri konumu

Akyaka’da Nerede Kalınır?

Akyaka’da Nerede Kalınır?
Akyaka’da Nerede Kalınır?

Akyaka özellikle yaz mevsiminde, pek çok ziyaretçi ağırlayan bir kasaba. Böyle olunca da bölgede pek çok kişiye uyacak farklı konaklama seçenekleri mevcut. Hem farklı isteklere ve beklentilere hem de farklı bütçelere uyacak olan yerleşim yerlerinden sana en çok uyanı seçebilirsin.

Konaklama için istersen butik otel, istersen lüks havuzlu otel, istersen pansiyon seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Aynı zamanda bölgede kamp yapabileceğiniz yerler de mevcut. Oteli seçerken ise nerelere gideceğinizi her zaman göz önünde bulundurun. Aklınızdaki tatile uygun olanı Akyaka otelini obilet’ten kolayca bulabilir ve güvenle rezrevasyon yapabilirsiniz.

Akyaka’da Yapılacak Aktiviteler

Akyaka'da Yapılacak Aktiviteler
Akyaka’da Yapılacak Aktiviteler

Akyaka seyahtiniz boyunca yapabileceğiniz çeşitli aktiviteler bulunuyor. Plajda vakit geçirmekten yeni yerler keşfetmeye ve macera dolu etkinlikler deneyimleyemeye kadar farklı aktivitler Akyaka’da sizi bekliyor.

  • Güzel koyların ve plajların tadını çıkarmak isterseniz Akyaka Plajı‘nın veya Çınar Plajı’nın serin suyuyla buralarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bunun yanı sıra Albay Koyu’nu veya suyu biraz daha derin olan Burun Koyu’nu da tercih edebilirsiniz.
  • Elbette Akyaka plajları ve koyları kadar ünlü olan Azmak Nehri’ni de unutmamak gerekir. Buraya yaklaştığınızda gözünüze ilk çarpan tekne turları olacak. Azmak Nehri’nde tur yapmak da bölgede yapabileceğiniz en eğlenceli aktiviteler arasında yer alıyor. Bu tur yaklaşık 15-20 dakika sürüyor.
  • Biraz maceralı biraz eğlenceli bir aktivite arıyorsanız; Azmak Nehri’nin sazlıklar ve ağaçlar ile dolu olduğundan Amazon olarak adlandırılan bölgesinde grup halindeki kano gezilerine katılabilirsiniz.
  • Azmak’ta eğlence ve keyfin başka bir hali de ringo. Merkezde deniz malzemeleri satan yerlerden alacağınız bir can simidine ihtiyacınız var sadece. Sonra mı? Geriye bir tek o can simidine oturup kendinizi serin suya bırakmak kalıyor. Bunu yaparken Azmak’ın Akçapınar kolunu tercih etmeli, özellikle tekne turları yoğunlaşmaya başlamadan Ottoman Konak Oteli’nin orada ringoyu bitirmelisiniz.
  • Akyaka’ya gelip de kitesurf (uçurtma sörfü) tecrübesini tatmadan olmaz. Akyaka merkeze 20 dakika uzaklıkta bulunan kitesurf alanı bu tecrübeyi yaşayabilmeniz için sizi bekliyor. Ayağınıza “board”u takıp uçurtmanızı rüzgâra teslim etmeniz yeterli. Daha önce kitesurf yapmadıysanız 10 saatlik temel bir eğitimden sonra artık yapabilirsiniz. Zira Akyaka’da kitesurf öğrenebileceğiniz okullar da mevcut. Tavsiye isterseniz, bu okullardan Kiteboard Gökova’yı tercih edebilirsiniz.
  • Maviye doyduk, yeşilden mahrum kalmayalım derseniz Akyaka Milli Parkı olarak da bilinen orman kampını tercih edebilirsiniz. Burada kamp yapmak mecburiyetinde değilsiniz elbette. Doğa yürüyüşleri yapabilir, Akyaka merkezdeki Free Wheelies’den bisiklet kiralayarak yeşile doyabilirsiniz.

Akyaka’da denize girebileceğiniz tüm yerleri keşfetmek için Akyaka’nın En İyi Plajları yazımıza göz atabilirsiniz.

Akyaka’da Ne Yenir?

Akyaka'da Ne Yenir?
Akyaka’da Ne Yenir?

Akyaka’nın ön plana çıkan mekânlarından biri olan Halil’in Yeri Azmak Nehri kenarında yer alan ve deniz ürünleriyle sizi cezbedecek bir mekân. Tercihiniz burasıysa taze balıklarının yanı sıra kalamar dolmasını ve mezelerini de tatmalısınız.

Balık yiyebileceğiniz mekânların başında Azmak Nehri’nin suları içine kurulan masalarda size eşsiz bir keyif sunan Azmakkapı Orfoz Restaurant geliyor. Burada yediğiniz lezzetli balığı son olarak tahinli kreple taçlandırabilir, lezzet sarhoşluğu yaşayabilirsiniz.

Hep balık, et yok mu derseniz, müzik eşliğinde huzur dolu bir yemek yiyebileceğiniz, Rüzgâr Restaurant etin en iyi adresi diyebiliriz. Meşhur Akçapınar Tostçusu’na uğramadan olmaz. Akyaka merkezden 15-20 dakika uzaklıktaki Akçapınar Köyü’ndeki bu meşhur tostçunun tostlarından yemeden, lezzetli ayranını ve portakal suyunu tatmadan dönmek bizce büyük kayıp.

Önceki İçerikSeyahat Konulu İlham Veren 15 Film
Sonraki İçerikŞanlıurfa’da Gezilecek Yerler
Ezgi Opan
Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız