Beyrut’ta Gezilecek Yerler

0
11517

Lübnan’ın başkenti ve yüz ölçümü bakımından en büyük şehri unvanlarına sahip Beyrut, aynı zamanda ülkenin kültür ve tarih merkezi olma özelliğini taşıyor.

Orta Doğu’nun en güzel şehirlerinden biri olan Beyrut, Akdeniz kıyısındaki mükemmel konumu ile deniz, kum, güneş tatilcilerinin de ilgisini çekmeyi başarıyor.

Kültür ve tarihi mozaiği açısından Fas, Mısır, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerle ortak paylaşımı olan Beyrut’ta kelimenin tam anlamıyla zaman yolculuğuna çıkacaksınız.

Son yıllarda turizmin inanılmaz derecede geliştiği Beyrut, Osmanlılardan Memlüklere, Romalılardan Bizanslılara kadar yüzyıllar öncesine ait hamam, tapınak, cami, cadde ve bulvarlar, tarihi eserler ve mimarilere denk geleceğiniz harika bir şehir.

İşte Beyrut’ta gezilecek yerler tam listesi:

Beyrut’un Doğal Güzellikleri ve Önemli Meydanları

Raouche

Raouche, Beyrut

Beyrut’un en lüks semti unvanlı Raouche’deki deniz manzaralı Avenue de Paris’i görmeden şehri terk etmemelisiniz.

Sokak boyunca karşınıza çıkacak kafelerde yöreye özgü leziz mi leziz kahve ve diğer içeceklerin tadına bakabilirsiniz.

Raouche, Beyrut

Gece hayatının en hareketli olduğu Corniche Beirut’ta ise çok sayıda gece kulübü ve eğlence mekanı ile karşılaşabilirsiniz.

Rauoche sahili, Güvercin Kayası, kayalara sırtını vermiş uçurumlar ve dahası için tek yapmanız gereken, 1 gününüzü Raouche semtine ayırmak.

Martyrs’ Square (Şehitler Meydanı)

Martyrs’ Square (Şehitler Meydanı) Beyrut

Lübnan tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Şehitler Meydanı, Osmanlı Devleti yönetimdeyken idam edilenlere ithaf edilmiş.

Doğu ve Batı Beyrut arasındaki geleneksel ayrımı gözler önüne seren Martyrs’ Square’daki anıtın inşa tarihi ise 1931 yılına kadar uzanıyor.

Al-Nejmeh Meydanı

Al-Nejmeh MeydanıBeyrut’un tam merkezinde konumlanan Al-Nejmeh Meydanı, iç savaştan sonra yeniden yapılanmanın bir parçası haline geldi.

Al-Nejmeh Meydanı

Bir anda 1930’lu yıllara ışınlanacağınız bu tarihi mekanı gezmeden Beyrut turunuzu sonlandırmamalısınız.

Hamra Sokağı

1960’lı yıllarda Beyrut’un entelektüel aktivite ve sosyalleşme merkezi olan bu sokak için Lübnan’ın Şanzelize’si denebilir.

Günümüzde birkaç kitapçı ve üç üniversitenin (Beyrut Amerikan Üniversitesi dahil) olduğu Hamra Sokağı, aynı zamanda şehrin gece hayatının en renkli olduğu bölgelerinden biri olma özelliğine sahip.

Zaitunay Bay

Zaitunay Bay Beyrut Lüks bir yat limanına ev sahipliği yapan Zaitunay Bay, Beyrut’ta harika bir manzaraya karşı brunch yapabileceğiniz yerlerin başında geliyor.

Zaitunay Bay Beyrut

Özellikle yerli halkın hafta sonu rotalarından biri olan Zaitunay Bay iskelesindeki Babel Bay, Paul ve Coast gibi yeme içme mekanlarından dilediğinizi seçebilirsiniz.

Saifi Köyü

Beyrut’un en lüks yerleşim bölgeleri arasında gösterilen Saifi Köyü, Fransız Sömürge tarzında inşa edilmiş olmakla birlikte lüks bir çiftçi pazarına ev sahipliği yapmasıyla da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çekiyor.

Çeşitli sanat galerilerine de denk geleceğiniz köy, kuşkusuz Beyrut turunuzun en eksantrik duraklarından olacak.

Monot Caddesi

Arnavut kaldırımlı Monot Caddesi, her an canlı ve hareketli olması ile büyük ilgi görüyor.

Kafe, restoran, bar gibi mekanların olduğu caddede çok sayıda alışveriş dükkanına da denk gelmeniz muhtemel.

Jeita Mağarası

Jeita Mağarası BeyrutValley of the Dog River bölgesinde konumlanmasına ek olarak, aynı zamanda dünyanın 7 harikasından biri olmaya da aday olan Jeita Mağarası’nın (Jeita Grotto) keşfi 1958 yılına dayanıyor.

Jeita Mağarası Beyrut

Hem aşağı hem de yukarı kısımlarda bulunan doğal oluşumları yakından görmek için elektrikli tekneleri kullanabilirsiniz.

Corniche

Corniche Beyrut İzmir Kordon’a fazlasıyla benzetilen Corniche, Beyrut’un en popüler duraklarından biri.

Corniche Beyrut

Toplamda 4.8 km uzunluğa sahip bu sahil şeridi boyunca palmiye ağaçları, büyük kayalıklar ve sıra dışı bir manzaraya şahit olacaksınız.

Beyrut’un Tarihi Eserleri 

Byblos

Byblos BeyrutByblos, Beyrut şehir merkezinden sadece 1 saat sürüş mesafesinde konumlanıyor.

Beyrut yakınlarında ziyaret edilebilecek en iyi yerlerden biri olan Byblos, aynı zamanda Fenike kentlerinin en eskileri arasında gösteriliyor.

Byblos Beyrut

Yaklaşık 3200-3600 yıl önce inşa edilen Ulusal Obelisk Müzesi, tek kelimeyle gerçeküstü bir deneyim yaşayacağınız bir yer. Bunun yanı sıra The Crusader Fort ve the Sultan Abdul Majid Camii de kesinlikle görülmeye değer.

Muhammed el-Amin Camii

Muhammed el-Amin Camii Beyrut

Orta Doğu mimarisinin en güzel örnekleri arasında bulunan  Muhammed el-Amin Camii’nin inşası 2008 senesinde tamamlandı.

Caminin içerisindeki Zakhrafat başta olmak üzere 48 metre yüksekliğindeki kubbe de mutlaka görülmeli.

Çarşılar (Souk)

Souk Beyrut

Souk kelimesi Arapçada pazar, çarşı anlamına geliyor. Beyrut’taki çarşıların hemen hemen hepsinde çeşitli hediyelik eşyalar, yöresel ürünler, sokak lezzetleri ve dahasını bulmanız mümkün.

Souk Beyrut

Beyrut’ta ziyaret edilebilecek en ilginç yerlerden biri olan Souk al Ahad ise açık ara şehir turunuzun unutulmazlarından olacak.

Çarşılardan bir şey satın almadan önce Lübnanlı satıcılarla pazarlık etmeyi unutmayın.

Beyrut’ta alışveriş der demez akla ilk gelen yer olan souk, aynı zamanda Orta Doğu’nun moda başkentlerinden biri haline gelen Beyrut’un en fazla ilgi gören yeri.

Baalbek

Baalbek BeyrutBeqaa Vadisi’ndeki Baalbek kasabası, Beyrut şehir merkezinden yaklaşık 2,5 saat sürüş mesafesinde yer alıyor.

Baalbek Beyrut

Dünyanın en eski ve hala ilk günkü gibi duran Roma yapıları arasında gösterilen Roma Bacchus tapınağı ile ünlenen Baalbek’te her yıl Baalbeck Uluslararası Festivali düzenleniyor.

Roma Bacchus Tapınağı 1800 yıldan daha eski olmakla birlikte Roma şarap tanrısı anısına inşa edilmiş olmasıyla da dikkat çekiyor.

Roma Hamamları

Roma Hamamları Beyrut

Beyrut’ta Roma kökenine dayanan tarihi hamamlar, adeta şehrin simgesi konumunda.

Eski bir bölge olan bu yer eskiden 4 farklı bölümden meydana geliyordu.

Konser ve diğer sanatsal gösterilerin sergilendiği alandaki Akdeniz Bahçesi ise turistlerin en çok ilgisini çeken yer.

24 saat açık olan Roma Hamamları, Banks and Capuchin Street’te yer alıyor.

Grand Serail

Grand Serail BeyrutBir diğer bilinen adıyla Hükümet Sarayı, Lübnan Başbakanı’nın ikametgahı aynı zamanda.

Grand Serail Beyrut

Yüzyıllar öncesinden kalma bu tarihi bina, Osmanlı mimarisinin en gösterişli örneklerinden biri olmasıyla öne çıkıyor.

Beit Beirut

Beit Beirut Beyrut

Beyrut şehir merkezinde yer alan ve inşa tarihi 1932 senesine dayanan Beit Beirut, eskiden “Sarı Ev” olarak adlandırılıyordu.

Fakat iç savaştan sonra iyice harabeye dönüşen bina, o dönemlerde stratejik konumu sebebiyle keskin nişancılarının üssü imiş.

Beyrut’un kültürel merkezlerinden biri halina gelen Beit Beirut’u görmeden şehri terk etmemenizi öneriyoruz.

St. Nicholas Merdivenleri

St. Nicholas Merdivenleri BeyrutEscalier de l’Art olarak da bilinen bu merdivenler Rue Gouraud (Gemmayzeh’de) ve Rue Sursock’u birbirine bağlıyor.

Sursock Müzesi’ne kestirme yoldan çıkmanızı da sağlayacak olan St. Nicholas Merdivenleri’nde fotoğraf çekilmeyi unutmayın.

Beyt Ed-Dine Sarayı

Beyt Ed-Dine Sarayı Beyrut

1788 senesinde inşası başlayan ve tam tamına 30 yıl süren Beyt Ed-Dine Sarayı ile ilgili çok ilginç bir efsane de var, o da sarayın birebir kopyasının yapılmasını önlemek için mimarın ellerinin kesildiği yönünde.

Lübnan mimarisinin en eşsiz örneği olan Beyt Ed-Dine Sarayı, her sene gerçekleşen ünlü bir müzik festivali ve de bir müzeye ev sahipliği yapıyor.

Lübnan Parlamento Binası

Lübnan Parlamento Binası Beyrut

İlginç mimari yapısı ile hemen dikkatleri üzerine çeken Lübnan Parlamento Binası, Mardiros Altounian’ın bir şaheseri.

Dış cephesinin kireç taşından üretilmiş olması bir yana; sarkıt tabaklar ve kemerli açıklıklar da inanılmaz bir uyum yakalıyor.

Maghen Abraham Sinagogu

Neo-Romanesk mimari özelliklerine sahip Maghen Abraham Sinagogu bilhassa Lübnan’da yaşayan Yahudi halkı için ayrı bir önem taşıyor.

Adını Abraham Sason’un oğlundan alan Maghen, Rue Wadi Abu Jamile Sokağı üzerinde tüm ziyaretçilerini selamlıyor.

Beyrut’taki Müzeler

Beyrut Ulusal Müzesi

Beyrut Ulusal Müzesi Geçmişi 6 bin yıl öncesine kadar uzanan bu kadim şehrin en iyi müzesi olma özelliğini taşıyan Beyrut Ulusal Müzesi (National Museum of Beirut), Lübnan ve çevresinde ortaya çıkarılan 100 binden fazla Orta Çağ ve antik esere ev sahipliği yapıyor.

Beyrut Ulusal Müzesi

Dünyanın en geniş Fenike objeleri koleksiyonuna da sahip olan bu müzede 18. yüzyıldan kalma bronz Reshep heykeli ve Fenike gemisinin bir kalıntısı olan mermer lahiti görme fırsatını kaçırmayın.

Tourist Landmark Of Resistance

Tourist Landmark Of Resistance Beyrut

Beyrut’tan üç saat uzaklıktaki Mleeta köyünde yer alan Tourist Landmark Of Resistance adındaki savaş müzesine giderseniz, Hizbullah’ın kullandığı bir sığınak ve yeraltı tünelini bizzat görme fırsatı bulabilirsiniz.

Beyrut’un en popüler turistik mekanlarından olan Tourist Landmark Of Resistance’ta 1979 İran devriminden sonra oluşturulan ve özellikle Lübnan’da aktif olan Şii Müslüman grubu Hizbullah hakkında bilgi sahibi de olabilirsiniz.

Beyrut Amerikan Üniversitesi (AUB)

Beyrut Amerikan Üniversitesi (AUB)

Şehirdeki en prestijli üniversite olma unvanına sahip The American University of Beirut (AUB) kampüsünde çok sayıda tarihi bina, botanik bahçe, kuş barınağı, özel bir plaj ve dahası bulunuyor.

61 dönümlük geniş bir arazi üzerine kurulu olan Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde antik eserlerin oluşturduğu zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapan Arkeoloji Müzesi de kesinlikle görülmeye değer.

Zaman zaman AUB kampüsünde düzenlenen turların programlarına web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Sursock Müzesi

Sursock Müzesi Beyrut

Lübnan’ın en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Achrafieh’te bulunan Sursock Müzesi, sanatseverlerin ilgi odağında olmaya devam ediyor.

Beyrut’un modern sanat eserlerini ise ünlü aristokrat Nicolas Sursock’ın zamanında yaşamış olduğu villayı ziyaret edebilirsiniz.

Çok sayıda sergi ilgi çekici olmakla birlikte Lübnan klasik mimarisi tarzında inşa edilmiş caddedeki konakları da harika kareler yakalama fırsatı sunuyor.

Perşembe hariç her gün 10.00 ila 18.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayan Sursock Müzesi’ni perşembe günleri ise 12.00-21.00 arası görebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız