Çorum’un Meşhur Yemekleri

0
1222

Hititlere başkentlik yapmış, İç Anadolu Bölgesi’ni Karadeniz’e bağlayan, höyükleri ile meşhur Çorum’un keşfedilmeyi bekleyen derya deniz bir mutfağı var.

Halk arasında Çorum beşlisi olarak bilinen ve genellikle düğünlerde yapılan düğün çorbası, yahni, pilav, su böreği ve baklava başta olmak üzere Çorum mutfağında tadılmayı bekleyen pek çok lezzet var.

Siz de gastronominin başrolde olduğu seyahatlere çıkmayı seviyorsanız rotanızı leblebinin başkenti olarak da bilinen Çorum’a çevirin derim.

İsterseniz gelin okurken bile insanın iştahını kabartan Çorum’un meşhur lezzetlerine bir göz atalım. Bakarsınız yazıyı okuduktan sonra Çorum’a bir seyahat planlarsınız, belli mi olur?

Çorum’un Meşhur Lezzetleri

Çorum Yemekleri

1) Çatal Aşı

Anadolu mutfaklarının olmazsa olmazıdır yeşil mercimekli çorbalar. Çorum’un yeşil mercimekli, buğdaylı meşhur çatal aşı da hem sağılıklı hem de doyurucu nefis bir çorba.

Çatal aşını şehir merkezindeki pek çok restoranda bulabilirsiniz ama benim önerim  gözünüze kestirdiğiniz bir çorbacıda tatmanızdan yana.

2) İskilip Dolması

Çorum mutfağının geçmişi Hititler’e uzanan yemeklerinden biri de iskilip dolması. Çorum’un İskilip ilçesine özgü bu yemek bildiğimiz dolmalardan biraz farklı.

Pamuk gibi pişmiş, tel tel ayrılan tandır eti ve etin suyu ile pişirilen pilav şeklinde hazırlanıyor. O yüzden adının dolma olması sizi yanıltmasın.

Tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek bir lezzet arıyorsanız Çorum’un iskilip dolması tam size göre.

3) Pastırmalı Madımak

Anadolu mutfaklarında en yaygın kullanılan ot olan madımak, Çorum mutfaklarında da sıkça kullanılıyor.

Klasik ıspanak yemeği gibi pişirilen ancak üzerine hafif kızartılmış pastırma ilave edilerek servis edilen madımak bence Çorum mutfağının en muhteşem lezzetlerinden biri. Hele bir de üzerine yumurta kırdırdınız mı tadına doyum olmuyor, benden söylemesi.

4) Yaprak İçi Aşı

Bol malzemeli, sulu sulu nefis bir lezzet yaprak içi aşı. Yaprak içi aşının içinde yok yok, mercimek, nohut, kuru börülce, bulgur

Hafif acılı olan yaprak içi aşı, yöresel Çorum mutfağının en sevilen yemekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

5) Helise

Geleneksel Çorum mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri de keşkeği andıran helise. İyice yumuşayıncaya kadar pişirilen yarma ya da nam-ı diğer buğday, yağsız et ile buluşuyor. Ardından tokmakla dövülerek yarma ve etin iyice bütünleşmesi sağlanıyor.

Çorum’a giderseniz ana yemeklerin en güzel eşlikçilerinden biri olan heliseden tatmayı ihmal etmeyin derim.

6) Yırtma Aşı

Adını yırtılarak içine atılan asma yapraklarından alan buğdaylı, etli yırtma aşı yöresel Çorum mutfağının en sevilen yemeklerinden biri.

Özellikle kuzu incikle yapılan yırtma aşının tadı tam anlatılmaz yaşanır türden. Çorum’a giderseniz mutlaka tatmalısınız.

7) Kuzu Tandır

Uzun saatler pişen, lokum gibi ağızda dağılan bir et ile kendinize mini bir ziyafet çekmek isterseniz Çorum usulü kuzu tandırdan şaşmayın derim.

Çorum’daki pek çok restoranda kuzu tandır bulabilirsiniz, tatmadan dönmeyin derim.

8) Sırık Kebabı

Kargı ilçesinin en meşhur yemeklerinden biri olan sırık kebabı genellikle kuzu ya da tiftik oğlak eti ile hazırlanıyor.

Özel sırıklarda ateş üzerinde pişirilen sırık kebabını Çorum’da tadılacaklar listenize mutlaka alın derim.

9) Soğan Gallesi

Halk arasında doğal antibiyotik olarak da bilinen soğan ile yapılan en lezzetli yemeklerden biri bence soğan gallesi.

Soğan gallesi hazırlanırken arpacık soğan ve sarımsak tereyağında güzelce kavruluyor. Ardından kuşbaşı etler ilave edilip güvece alınıyor ve fırında pişiriliyor.

Gallenin lokum gibi yumuşacık etleri ayrı neredeyse karamelize olmuş soğanları ayrı lezzeti. Çorum’a giderseniz ve soğanla aranız iyiyse soğan gallesine mutlaka bir şans verin derim.

10) Çorum Mantısı

Mantı denilince eminim pek çoğumuz için akan sular duruyordur. Malum pek çok ilimizin kendine has bir mantısı var.

Kuru mantı olarak da bilinen Çorum mantısının en yöresel şekli yağlanmış tepsiye dizilip kızartılmış hali olsa da klasik usül kaynar suda haşlayarak yapılan alternatiflerini de bulmak mümkün.

Çorum’a giderseniz benim önerim biraz ağır olsa da kızartılmış mantının tadına bakmanızdan yana.

11) Söbelek Dolması

Bir mantar çeşidi olan söbelek ile yapılan bu dolma Çorum mutfağının en özel lezzetlerinden biri.

Kuzu göbeği ya da morel mantarı olarak da bilinen söbelek mantarlarının içi bulgurlu bir harçla dolduruluyor. Ardından çok az suda kısık ateşte yavaş yavaş pişiriliyor.

Bir lokmada ağıza atmalık enfes söbelek dolmasından tatmadan Çorum’dan ayrılırsanız üzülürsünüz.

Çorum Tatlıları 

1) Züğürt Baklavası

Unutma beni tatlısı” olarak da bilinen züğürt baklavası, kuru yufkaların parçalanması ile yapılıyor.

Çorum mutfağının şeker kullanılmadan pekmezle yapılan tatlılarından biri olan züğürt helvası pek çok pekmezli tatlı gibi üzerine ceviz ilave edilerek servis ediliyor.

2) Karaçuval Helvası

Küçük toplar halinde servis edilen pekmezli karaçuval helvası, Çorum mutfağının en sevilen tatlılarından biri.

Siz de bir lokmada tatlı isteğim gitsin diyenlerdenseniz karaçuval helvası mükemmel bir alternatif olacaktır. Mutlaka deneyin derim.

3) Gül Baklava

Çorum baklavası olarak da bilinen gül baklava genellikle düğünler için pişirilse de şehirdeki pek çok tatlıcıda bulabilirsiniz.

Geleneksel Çorum mutfağının en çok pişirilen tatlılarından biri olan gül baklavayı yanında bir bardak demli çayla tatmayı ihmal etmeyin.

4) Hedik

Tıpkı aşure gibi nohut, fasulye, yarma gibi bakliyat ve tahıllarla yapılan hedik koyu, bir çorba kıvamında pişiriliyor. Ardından içine şeker yerine pekmez ilave ediliyor.

Üzerine bol ceviz ilave edilerek servis edilen hedik Çorum mutfaklarında en sık pişirilen tatlılardan biri.

5) Tel Tel

Pişmaniye seviyorsanız tel tel tatlısına bayılacaksınız, benden söylemesi. Özellikle kış aylarında sıkça tüketilen tel tel tatlısı çayın Çorum’daki en güzel eşlikçilerinden biri.

Un, şeker, su, limon ve leblebi tozu ile yapılan tel tel bence Çorum’da tatmadan dönmemeniz gereken tatlılar arasında ilk sıralarda olmalı.

6) Çorum Şekerlemesi

Un kurabiyesinin Çorumlusu desem yeridir ağızda dağılan bu nefis lezzet için.

Çorum’da hemen hemen her pastanede bulabileceğiniz pudra şekeri, margarin ve un ile yapılan Çorum şekerlemesinden sadece orada yemekle kalmayıp birkaç kutu da yanınıza almayı ihmal etmeyin derim.


Çorum’a giderseniz kavrulurken yaydığı mis gibi koku ile sokakları saran meşhur klasik leblebisinden, leblebi şekeri başta olmak üzere leblebili özel lezzetlerinden, Kargı tulum peynirinden, alıç sirkesinden, kozalak şurubundan, ev yapımı kuskusundan, İskilip mantısından almadan, sirkeli cacığından, çökelek sündürmesinden, simidinden, baklavasından, haşhaşlı tel çöreğinden tatmadan dönmeyin derim.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız