Uludağ’ın Eteklerindeki Osmanlı Köyü Cumalıkızık’a Nasıl Gidilir? 

0
7941

Uludağ’ın yamacında, muhteşem doğası ve tarihi hazineleriyle her gidişinizde yeniden keşfedeceğiniz Bursa’da gezilecek en güzel yerlerden biri Cumalıkızık…

Osmanlı’nın kuruluş döneminden itibaren yerleşimin aralıksız devam ettiği bu mahalle, cumbalı evleri ve nostaljik atmosferiyle sizi geçmişe taşıyor.

İstanbul’a yakın hafta sonu gidilecek yerler arayanlar için eşsiz bir seçenek sunan Cumalıkızık Köyü, Bursa’nın hem tarihi hem de turistik değeri en yüksek köylerinin başında geliyor.

700 Yıllık Osmanlı Köyü Cumalıkızık’a Nasıl Gidilir? 

Cumalıkızık Nerede?

Cumalıkızık, Bursa

İstanbul’a yakın nostaljik bir tatil yapmak ve huzurlu bir hafta sonu geçirmek isteyenlerin uğrak noktası Cumalıkızık, Bursa’da yer alıyor.

İdari olarak Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalle olarak kayıtlı olan Cumalıkızık, Bursa şehir merkezine yaklaşık 13 km mesafede konumlanıyor.

Uludağ’ın kuzey eteklerinde yer alan köy, Uludağ Milli Parkı’na oldukça yakın sayılabilir.

Bursa’nın Kestel, Mudanya, Güzelyalı ve şehir merkezinden kolayca ulaşabileceğiniz Cumalıkızık Köyü, Değirmenönü’nde yer alıyor. Kara yolu ile İstanbul – Cumalıkızık arası ise yaklaşık 170 km ve 2,5 saat kadar sürüyor.

Cumalıkızık’a gitmek için Bursa feribotlarını tercih edebilir, Bursa otobüs bileti veya Bursa uçak bileti alabilirsiniz.

Cumalıkızık’ın Tarihçesi ve Önemi 

Cumalıkızık'ın Tarihçesi ve Önemi 

Marmara Bölgesi’nin en gelişmiş şehirlerinden Bursa, Osmanlı Devleti’nin ikinci başkenti olması nedeniyle tarihi bakımdan büyük önem taşıyor. Osmanlı Dönemi’nden kalan birçok hani hamam, cami, türbe, külliye Bursa’da yer alıyor.

Ancak Osmanlı Dönemi’nde gündelik yaşamın nasıl aktığını, Osmanlı halkının sıradan bir gününün nasıl geçtiğini görmek isterseniz, Cumalıkızık Köyü’nü mutlaka ziyaret etmelisiniz.

13. yüzyıldan beri ara verilmeden yerleşime devam eden Cumalıkızık Köyü, Oğuzların Kızık Boyu’nun yerleştirildiği 15 köyün günümüze en iyi şekilde korunarak ulaşanı ve en önemlilerinden biri.

Yakın dönemde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Cumalıkızık köyü, neredeyse 700 yıldır ayakta.

Cumalıkızık kahvaltıcılarında güne keyifli bir başlangıç yapanların, nostaljik bir tatil yapabildiği Cumalıkızık Köyü, Bursa’da hafta sonu nereye gidilir sorusuna verilecek en güzel cevaplardan biri.

Ayrıca, bir dönem televizyonlarda çok izlenen yapımlardan Kınalı Kar dizisi de bu köyde çekilmiş. Şarkıcı Emrah’ın oynadığı dizinin seti olan muhteşem Cumalıkızık evlerini ve sokaklarını kendi gözlerinizle görmek için yola çıkma vakti!

Cumalıkızık’ta Gezilecek Yerler

Cumalıkızık’ta Gezilecek Yerler

Osmanlı’nın kuruluş yıllarında Ertuğrul Gazi döneminde kurulduğu düşünülen Cumalıkızık Köyü, taş sokakları ve birbirinden sevimli tarihi evleriyle ünlü.

Cumalıkızık sokaklarını doya doya gezip fotoğrafladıktan sonra Cumalıkızık’ta mutlaka gezilecek yerlere de uğramayı ihmal etmeyin.

Cumalıkızık Etnografya Müzesi, köyde yaşanan hayatı gözünüzde canlandırmanıza yardımcı olacak çok sayıda eşyayı sergiliyor. Şamdanlar, eğerler, kıyafetler, toprak testiler ve mutfak gereçleri gibi günlük yaşamın tüm gereçlerini müzede kısa bir tur atarak görebilirsiniz.

Cumalıkızık evleri dışında görülmeye değer bir diğer tarihi yapı ise 17. yüzyıldan kalma Cumalıkızık Camii. Geçmişte caminin bir bölümü mescit, bir bölümü ise medrese olarak kullanılmış. Selçuklu mimarisinden izler taşıyan cami, mütevazı biçimde inşa edilse de dönemin estetik zevkini yansıtıyor.

Cumalıkızık Hamamı da caminin yakınında uğrayıp bir göz atabileceğiniz tarihi yapılardan. Molozla örülen hamam, Osmanlı’da hamam kültürünü yansıtması açısından kültürel değer taşıyor.

Cumalıkızık köy meydanında gövdesi neredeyse 6 metre genişliğindeki çınar ağacıyla da fotoğraf çekilmeyi unutmayın. Osmanlı’nın bir devletten imparatorluğa dönüşmesini simgeleyen çınar ağaçları, bölgenin tarihini yansıtması bakımından dikkate değer.

Cumalıkızık’ta Gezilecek Yerler

Cumalıkızık’ta esas yapmanız gerekense gelirini turizmden sağlayan köylüye destek olmak için burada kahvaltı etmek yöresel ürünlerden satın almak.

Cumalıkızık serpme kahvaltıcıları oldukça ünlü. Teyzelerin gözünüzün önünde açtığı sıcacık gözlemeler ve taze ürünlerle hazırlanan kahvaltı, güne harika bir başlangıç yapmanızı sağlıyor.

Üstelik dünyanın en dar sokaklarından biri olan Cin Aralığı Sokağı da Cumalıkızık’ta bulunuyor.

Cumalıkızık’a Nasıl Gidilir? 

Bursa Yenişehir Havalimanı’ndan Cumalıkızık’a Nasıl Gidilir? / Uçak ile Cumalıkızık’a Ulaşım

Bursa Yenişehir’de yer alan Bursa Havaalanı ile Cumalıkızık arası yaklaşık 50 km’dir. Dilerseniz havalimanından araç kiralayarak ortalama 50 dakikalık bir sürüşle Cumalıkızık’a ulaşabilirsiniz.

Eğer toplu taşımayla Cumalıkızık’a gitmeyi planlıyorsanız, tek bir araçla direkt ulaşım bulunmuyor. Bursa Yenişehir Havalimanı’ndan şehir merkezine giden 16/İ, 17/D, 38 hatlı otobüsler veya BursaRay Metro 1 ve Metro 2 hatlarını kullanabilirsiniz. Buradan kalkan minibüs seferleri ile ortalama 40 dakikada Cumalıkızık’a ulaşabilirsiniz.

Kestel ile Cumalıkızık arası ise 13 km. Bu mesafe için Kestel’den taksi ile Cumalıkızık’a gidebilirsiniz. Bursa Yenişehir Havalimanı’ndan şehir merkezine uğramak için 80 numaralı otobüs ile Kent Meydanı durağına gidebilirsiniz. Kent Meydanı’ndan Cumalıkızık’a giden minibüsler de farklı bir ulaşım seçeneği sağlıyor.

Otobüs ile Cumalıkızık’a Ulaşım 

Türkiye’nin her yerinden Bursa otobüs bileti alarak, şehre ulaşabilirsiniz. Bursa’ya Nilüfer, Varan, Ulusoy, Metro Turizm, Pamukkale gibi otobüs firmalarının otobüs biletlerini bulmak oldukça kolay. Ayrıca bulunduğunuz şehirden İzmir Turizm, Balıkesir Uludağ, Çanakkale Truva, ATS Turizm, Öz Erciş Seyahat, Best Van Tur gibi daha yerel firmalarında da otobüs biletlerini alabilirsiniz.

Cumalıkızık’a otobüs ile ulaşım sağlamak için eğer mümkünse Bursa Kestel’e giden otobüslerin biletini tercih edebilirsiniz. Bu şekilde M/2 Hatlı BursaRay metrosuna binerek Cumalıkızık (Değirmenönü) durağına doğrudan gidebilirsiniz.

Bursa Otobüs Terminali ile Cumalıkızık arası yaklaşık 20 km ve özel araçla ortalama 25 dakika kadar sürüyor. Bursa Otogarı’ndan doğrudan Cumalıkızık’a gitmek için 91 Terminal – Kestel ve 91/G Zafer Cd. – Şehirlerarası Otobüs Terminali otobüslerine binebilirsiniz.

İDO ile Cumalıkızık’a Nasıl Gidilir?

Özel aracınızla veya toplu taşıma ile Cumalıkızık’a ulaşım sağlamak için en sık kullanılan yollardan biri de İDO seferleri. İstanbul’dan Bursa’ya feribotla geçmek için İDO’nun Yenikapı-Bursa, Büyükçekmece-Bursa ve Kadıköy Bursa seferlerini tercih edebilirsiniz.

Yenikapı-Bursa hattı arabalı feribot olarak size kendi özel aracınızla Cumalıkızık’a en hızlı ve kolay ulaşım seçeneğini sunuyor. Bunun dışında Büyükçekmece-Bursa ve Kadıköy- Bursa seferleri arabasız olarak yalnızca yolcular için gerçekleşiyor.

Bursa İDO İskelesi ise Güzelyalı’da yer alıyor ve Bursa şehir merkezine yaklaşık 30 km mesafede yer alıyor. Güzelyalı İskelesi’nden 1/GY Burulaş otobüsüne binerek Bursa şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Kent Meydanı durağında indikten sonra kısa bir yürüyüşle Cumalıkızık’a giden minibüslere ulaşabilirsiniz.

Eğer vakit kaybetmeden doğrudan feribottan inip Cumalıkızık’a gitmek isterseniz, doğrudan taksi ile 40 km’lik yolu ortalama 45 dakikada gidebilirsiniz.

BUDO ile Cumalıkızık’a Nasıl Gidilir?

İstanbul – Bursa BUDO seferleri; Bursa Mudanya İskelesi ile İstanbul Eminönü-Sirkeci arasında gerçekleşiyor. Arabasız olarak gerçekleşen seferler ile Bursa Mudanya’ya ulaşarak buradan Cumalıkızık’a 1/M hatlı BursaRay metro hattına Emek İstasyonu’ndan binebilirsiniz.

Bu metro ile Arabayatağı İstasyonu’na kadar gelerek buradan M/2 Hatlı BursaRay metrosuna aktarma yaparak Cumalıkızık (Değirmenönü) durağına doğrudan ulaşım sağlayabilirsiniz.

Valizleriniz varsa ve hızlıca feribottan inip direkt Cumalıkızık’a gitmek isterseniz, taksi ile 45 km’lik yolu ortalama 50 dakikada gidebilirsiniz.

Toplu Taşıma ile Cumalıkızık’a Ulaşım

Bursa şehir merkezinden, Şehreküstü metro istasyonundan kalkan M/2 Hatlı BursaRay metrosuna binerek Cumalıkızık (Değirmenönü) durağında inmeniz gerekiyor. Ardından doğrudan köyün içine gitmek için Cumalıkızık dolmuşlarına binebilirsiniz.

Bursa Otogarı’ndan Kestel’e giden otobüslere binerek Kestel’e vardıktan sonra binerek M/2 Hatlı BursaRay metrosuna binerek Cumalıkızık (Değirmenönü) durağında inebilirsiniz.

Bursa Otogarı’ından şehir merkezine uğrayıp oradan Cumalıkızık’a ulaşım sağlamak istiyorsanız Kent Meydanı’nda indikten sonra biraz ilerideki Cumalıkızık dolmuşlarına binmek için 10 dakika kadar yürümeniz gerekiyor. Şehir merkezinden kalkan minibüslerle Cumalıkızık Köyü’ne gidebilirsiniz.

Özel Araç ile Cumalıkızık’a Ulaşım

Hafta sonu tatilinizi Bursa’da geçirmek ve Cumalıkızık’ta tarihi atmosferi yaşamak için yılın her dönemi uygun. Özel araç ile Cumalıkızık’a ulaşım sağlamak isteyenler için;

  • İstanbul – Cumalıkızık arası yaklaşık 170 km ve ortalama 2 saat 10 dakika kadar sürüyor.
  • İzmir – Cumalıkızık arası yaklaşık 350 km ve ortalama 4 saat 10 dakika kadar sürüyor.
  • Ankara – Cumalıkızık arası yaklaşık 380 km ve ortalama 4 saat 25 dakika kadar sürüyor.
  • Eskişehir- Cumalıkızık arası yaklaşık 150 km ve ortalama 2 saat kadar sürüyor.

İstanbul’dan Cumalıkızık’a arabayla gitmek için İstanbul Anadolu Yakası’ndan Gebze-Kocaeli tabelalarını takip ederek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nu kullanmanız gerekiyor. Osmangazi Köprüsü’nden sonra Bursa/Osmangazi/Havalimanı/Ankara çıkışından çıkarak Bursa Çevre Yolu’nu takip edin. O-Bursa Çevra Yolu üzerinden O22/E90 yönünü takip ederek, Yıldırım yönünü gösteren tabelalıları izleyin. Yıldırım Beyazıt Caddesi üzerinden Cumalıkızık köyüne ulaşabilirsiniz.

Ankara-Eskişehir yönünden Cumalıkızık’a arabayla gitmek için D200/E90 yolu üzerinden Ankara Yolu’nu İstanbul’a gidiş yönünü takip edin. Otosansit/İstanbul/İzmir/Cumalıkızık tabelalarını takip ederek Cumalıkızık’a ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız