Dikkat Etmeniz Gereken 16 Turistik Dolandırma Hilesi

0
492

Yurt dışına turist olarak gidiyorsanız ve gittiğiniz şehri pek iyi tanımıyorsanız, yabancı bir ülkede zor durumda kalmamak için bazı dolandırıcılık yöntemlerine dikkat etmeniz gerek. Aksi halde kendinizi bir anda tatsız durumların içinde bulabilirsiniz ve özenle planladığınız gezi sizin için bir zehir olabilir!

Bu listede, bir turist olarak sık sık karşılaşabileceğiniz dolandırıcılık yöntemlerini sizler için derledim. Yurt dışına çıkmadan önce muhakkak dikkatle okumanız gereken maddeler var. “Bana bir şey olmaz!” gafletine kapılmayın. Burada yazan hırsızlık ve dolandırıcılık yöntemlerinden biriyle karşılaştığınızı hissederseniz de tedbiri elden bırakmayın!

Dikkat Etmeniz Gereken Turistik Dolandırma Hileleri

1) Taksicilere Dikkat!

Hemen hemen her ülkede turistlerin en sık karşılaştığı dolandırıcılık yöntemlerinin başında taksicilerin yolu uzatması geliyor.

Özellikle bir ülkeye varıp havaalanı, ana tren istasyonu gibi yerlerden bindiğiniz taksilere dikkat edin. Bunlar, şehri bilmediğiniz ve bunu da bakışlarınızla ve çantalarınızla belli ettiğiniz için ara sokaklara ve yoğun trafiğe girerek daha uzun bir rota tercih edebilir ve gideceğiniz yer için sizden ederinden fazla para alabilir.

Bu yüzden ilk defa ziyaret ettiğiniz bir yerde taksiye bindiğinizde haritayı sık sık kontrol etmek önemli. Taksicinin yol tercihine güvenmemeye dikkat edin.

Ve öncelikli tavsiyem, mutlaka Uber ya da Bolt gibi ödeme tutarınızı önceden görüp ödeme yapmanızı sağlayan uygulamalar kullanın.

Kendi başıma gelen bir olayı anlatacak olursam, bir seyahat için Polonya’ya vardığımda 30 zlotilik bir taksi yolculuğunun ardından şöfore 50 zloti uzattım ve bana “Üzgünüm para üstüm yok” diyerek geri para ödemesi yapmadı. Siz siz olun yanınızda bütün paraların yanı sıra bir de küsüratlı banknot ya da madeni paralar bulundurun.

2) Para Üstü Alırken…

Kasiyerin vereceği para üstünü yavaş sayması, özellikle Avrupa’da sık sık karşılaşılan bir dolandırıcılık yöntemi. Bitmek bilmeyen bu para sayma seansı sizi bıktırabilir ve para üstünü saymadan kabul edebilirsiniz.

Ancak böyle bir durumda olması gerekenden daha az bir para üstüyle karşılaşmanız çok muhtemel. Bu yüzden para üstünü aldığınızda kendiniz sayıp eksik olup olmadığına dikkat etmenizi öneririz.

3) Sahte Polisler

Özellikle Romanya, Meksika, Kolombiya ve Tayland’da karşılaşabileceğiniz sahte polisler turist olarak sizi zor duruma bırakabilir.

Bu sahte polisler bulunduğunuz bölgede sık sık sahte para görüldüğünü söyleyip size sahte para verilmiş olup olmadığına bakmak için cüzdanınızı isteyebilirler. Cüzdanınızı geri verdiklerinde ise bir miktar paranızı kaybolmuş bulabilirsiniz!

Bu sahte polisler ayrıca size pasaportunuzda bir sorun olduğunu söyleyip sizden rüşvet de talep edebilirler. Bu yüzden karşınızdakilerin sahte polisler mi yoksa gerçek polisler mi olduğuna çok dikkat edin.

4) Harita Satıcıları mı Yoksa Hırsızlar mı?

Öğrenci Seyahat

Özellikle Avrupa’da sokakta harita satan kişiler görmeniz mümkün. Bunlara dikkat edin çünkü haritayı önünüzde kocaman açıp dikkatinizi dağıtırken cebinizden cüzdanınızı, telefonunuzu, paranızını alabilirler.

5) Kredi Kartınızı Kullanırken Dikkat

Kredi Kartı dolandırıcılığı-Kredi kartınızı kullanırken dikkat

Yurt dışında bazı bankamatiklerde ya da bilet makinelerinde kredi kartınızı ya da banka kartınızı kullanmakta zorlanabilirsiniz. Bu durumda yerel halktan görünen bir kişi büyük bir hevesle size yardım eder ise ondan kuşkulanmalısınız. Çünkü kredi kartı şifrenizi ezberleyip daha sonra kartınızı çalarak bunu kullanmayı amaçlıyor olabilir.

Daha iyi ihtimal ise teklif ettiği yardım karşılığında sorununuz çözüldüğünde para talep etmesi olur. Her halükarda, size yardım eder görünen herkesin niyetinin yardım etmek olmayabileceğini hesap etmelisiniz.

Kredi kartınızı kaptırabileceğiniz, sık sık görülen bir dolandırıcılık yöntemi de bir mağazada size yardım eden çalışanın telefonuyla kredi kartınızın fotoğrafını çekmesidir. Böylece sonradan kredi kartınızı kopyalayabilir. Bu yüzden, yanınızda, özellikle de kasada ödeme yaparken telefonla konuşan mağaza çalışanlarına dikkat etmeniz gerek.

6) Fotoğraf Makinenizi Kaptırabilirsiniz

Turist Fotoğraf Makinesi

Güzel bir yerde fotoğraf çektireceksiniz ama fotoğrafınızı çekecek birine ihtiyacınız var… Böyle bir durumda yerel halktan biri size yardım etmeyi teklif edebilir.

Ona fotoğraf makinenizi (ya da cep telefonunuzu) vermemenizi öneririz. Çünkü en iyi ihtimalle sizden para talep edebilir, kötü ihtimalle ise fotoğraf makinenizi ya da telefonunuzu alıp kaçar.

7) Otel Resepsiyonundan Gelen Telefonlar

Otel Resepsiyonu

Otelinize yerleştikten bir süre sonra, odanızda dinlenirken telefonunuz çalabilir. Resepsiyondan aradığını söyleyen ama aslında otel dışından arayan biri ödemede bir sorun olduğunu söyleyip kredi kartı bilgilerinizi doğrulamak isteyebilir. Bu tüm dünyada sık sık kullanılan bir dolandırıcılık yöntemidir.

Böyle bir durumda resepsiyona inip konuyu yüz yüze görüşmek istediğinizi söyleyin. Aksi halde kredi kartı bilgilerinizi bir dolandırıcıya kaptırabilirsiniz.

8) Gerçekten Otel Görevlisi Mi?

Özellikle İspanya’da sık sık karşılaşabileceğiniz bir hırsızlık ve dolandırıcılık yöntemi de otel görevlisi gibi giyinmiş iki kişinin kapınızı çalıp, biri dikkatinizi dağıtırken diğerinin değerli eşyalarınızı çalmasıdır.

Bu yüzden kapınızdakilerin gerçekten otel çalışanı olup olmadığına özellikle dikkat edin. Kuşkulandığınız bir durum varsa kapıyı açmayın ve resepsiyonu arayıp bilgi isteyin.

9) İngilizce mi Konuşuyorsun!

Yine hemen hemen dünyanın her yerinde karşılaşılabilecek bir senaryo ile karşınızdayım. Kendi aranızda İngilizce konuştuğunuzu duyan bir grup genç yanınıza yaklaşır ve büyük bir hevesle çat pat İngilizcesi ile sizinle nereli olduğunuzu sorar. Size oldukça sıcak davranıp İngilizcesini geliştirmek istediğini fakat bunun için çok da çevresi olmadığını belirtir. Başta size oldukça sıcak gelecek bu yaklaşım ardından bir arkadaşlığa ve yemek ısmarlamaya ilerleyebilir.

Muhabbet ilerlerken duyacağınız acı hayat hikayeleri ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı yoldan para ihtiyacında olduğunu belirtebilir. Aman ha dikkat! İşlerin nereye ve hangi miktara gideceği belli olmaz. Bu kişi her gün aynı tarihi meydanda aynı hikayelerle başka turistlerin etrafında turluyor olabilir!

10) Yere Değerli Eşyanızı mı Düşürdünüz?

Yurt dışında turist olarak karşılaşabileceğiniz en yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden biri de yere düşmüş değerli eşyalarla ilgilidir.

Bir yabancı, yerde yüzük, kolye gibi değerli bir eşya bulduğunu söyleyip bunun size ait olup olmadığını sorabilir. Size ait olmadığını söylediğinizde ise bulduğu değerli eşyanın gerçek bir altın ya da göründüğünden değerli bir eşya olduğunu söyleyerek size satmak isteyebilir. Halbuki sattığı aslında değersiz, sahte bir eşyadan başka bir şey değildir.

11) Ayakkabı Boyacısı

Türkiye gibi, özellikle İran, Lübnan gibi Orta Doğu ülkelerinde de ayakkabı boyacılığı yaygın bir gelenek. Ancak tıpkı taksiciler gibi ayakkabı boyacıları da yurt dışından gelmiş bir turisti dolandırabilir.

Eğer biri jest olarak, size sormadan birden bire ayakkabınızı boyamaya başlarsa ondan uzak durmanızı öneririz. Çünkü muhtemelen işini bitirdikten sonra sizden para talep edecektir.

12) Sokak Müzisyenleri

Özellikle New York gibi bir metropolde gidiyorsanız, sokak müzisyenlerine de dikkat etmeniz gerek. Bir sokak müzisyeni size yanaşıp CD’sini verebilir ve bu CD’yi ülkenizde dinlemenizin, dinletmenizin onun için ne kadar önemli olduğunu anlatabilir.

Eğer bu CD’nin ücretsiz olduğunu sanıp alırsanız kısa süre içinde müzisyenin arkadaşları da yanınıza gelir ve sizden para talep ederler. Vermezseniz gözünüzü korkuturlar. Bu sık sık karşılaşılan bir dolandırıcılık yöntemidir.

13) Gece Otobüslerinde Değerli Eşyalarınıza Dikkat!

Özellikle Tayland gibi Güney Asya ülkelerinde yaygın bir hırsızlık ve dolandırıcılık yöntemi de gece otobüslerinde gerçekleşir.

Geç saatlerde kalkan bu çok ucuz otobüslerde değerli eşyalarınıza çok dikkat etmeniz gerek. Çünkü otobüs çok ucuz olsa da bu otobüslerde turistlerin değerli eşyalarının çalınmasına ya da valizleri için yolculuğun sonunda ek ücret istenmesine sık sık rastlanır.

14) Sahte Değerli Taşlar

Özellikle Hindistan’da, bir tuk tuk şoförü size arkadaşının mücevher mağazası olduğunu ve kendisiyle oraya giderseniz arkadaşının size büyük indirimler yapacağını söylerse dikkatli olun.

Çünkü sık sık görülen bu durumda çok değersiz bir taşı, yurt dışından ülkenize döndüğünüzde yüksek meblağlara satmak umuduyla ederinden yüksek bir paraya alabilirsiniz.

15) Sahte Biletlere Dikkat

Özellikle İngiltere ve Fransa’da, sahte bilet satmak sık sık görülen bir dolandırıcılık yöntemidir.

Siz bir müze ya da toplu taşıma bileti kuyruğundayken biri yanınıza gelip, biraz daha yüksek bir ücrete size biletini satabileceğini söylerse mutlaka dikkatli olun. Çünkü kuyrukta beklememek adına biraz daha fazla para ödemek makul görünse de aldığınız bilet sahte bilet olabilir.

16) Değerli Eşyalarınızı Nerede Tuttuğunuzu Belli Etmeyin

Tek Başına Seyahat Eden Kadınlar İçin İpuçları

Cepçiler, gaspçılar ve hırsızlar tüm Avrupa’da çok yaygındır. Bunlar sık sık karşınıza yardımsever şehirliler olarak çıkar ve az önce birilerinin telefonunu ya da cüzdanını çaldırdığınızı söyleyip sizin de dikkatli olmanızı belirtirler.

Siz bu anda değerli eşyalarınızı, cüzdanınızı ya da telefonunuzu yerinde olup olmadığına bakmak için kontrol ederseniz onları hangi cebinizde ya da çantanızın neresinde tuttuğunuzu açık etmiş olursunuz. Bu da sizi hırsızlar için kolay hedef haline getirir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız