Dünyanın En Büyük Gölleri

0
14496

Görkemli duruşuyla doğa tutkunlarının ruhunu tazeleyen ve devasa boyutlarıyla geçmişten bugüne sayısız devletin gelişimine katkı sağlayan göllerin cazibesine kapılmamak mümkün değil.

Dünyanın en güzel doğal oluşumlarından biri olan göller, yüz ölçümleri arttıkça hem tarım ve turizm hem de ekonomik anlamda bulundukları yerlere sağladıkları fayda da aynı orantıda artıyor.

Birden fazla koldan nehirlerle beslenen bu uzun göller, geniş bir alana yayıldıkları için birden fazla kültürü tanımanıza da yardımcı olacak.

Daha önce tecrübe etmediğiniz etkinliklere de imkân sağlayabilecek bu göllerden beşine “merhaba” demenin vakti geldi diyorsanız, sizi şöyle alalım:

1) Caspian Sea (Hazar Gölü), Güneydoğu Avrupa ve Güneybatı Asya

Caspian Sea (Hazar Gölü), Güneydoğu Avrupa ve Güneybatı Asya

Dünyanın en büyük tuzlu gölü olan ve 371,000 kilometrekarelik bir alana yayılan Hazar’ı Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran sınırları içerisinde almış. Hazar Gölü ya da diğer adıyla Hazar Denizi dünyanın en büyük gölüdür.

İran üzerinden bir ziyaret gerçekleştirecekseniz Gilan Bölgesi’nde cıvıl cıvıl insanlarla sohbet etme şansınız olacak demektir. Konaklayacak yer bulamasanız da geceleri bile hareketli olan parklarda vakit geçirebiliyorsunuz.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Hazar’la bakışan Kız Kalesi’nin zirvesinden altınızda 3000 yıllık tarih ile dünyanın en büyük gölünü seyretme şansınız da var. Kardeş ülkenin Hazar Sahili’nde karnıyarığa benzeyen ama zerdeçalın güzel tadıyla buluşan lepeli dolma veya güzel bir tike kebabının ardından Bakü baklavasıyla ağzınızı tatlandırdıktan sonra temiz havada bir yürüyüş size çok iyi gelecek.

Hangi ülke sınırından gelirseniz gelin, Hazar’da yüzüp plajlarında teninizi okşayan rüzgârı hissedebilirsiniz.

Atın üzerinde gölü seyrederek sakin bir seyirde ilerleyebilirsiniz.

Göl üzerinde jet ski, motorlu kayık gibi seçeneklerden de faydalanırsanız suyun üzerinde olmanın o muhteşem hafifliğini hissedebilirsiniz.

Gölün özellikleri itibariyle pirinç, Mersin balığı, ördek ve tavuk sofrada karşınıza çok çıkacak.

2) Lake Superior (Superior Gölü), Kanada-Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey AmerikaLake Superior (Superior Gölü), Kanada-Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika

Kanada-Amerika sınırındaki tatlı su göl ailesinin batı çocuğu olan Superior, 82,100 kilometrekarelik alanıyla aynı zamanda Buzul Devri’nden balıkların torunlarına bakar.

Buz tuttuğu kış ayları dışında göl üzerinde gezinti mümkün olduğu için Isle Royale adındaki adayı ziyaret edebilirsiniz.

Ressamlara ilham kaynağı olan şelalelerinden Ontario’daki Kakabeka Şelalesi’nin o renk cümbüşü ve gürül gürül akan o suyun sesi bambaşka bir gezegendeymişsiniz hissini verecek.

Kanada’nın cenneti andıran göl kıyılarından hareket eden teknelerle gezdikten sonra yeşilinin sizi ninnilerle yatıştıracağı Algolama Bölgesi’nde doğa yürüyüşü yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Superior Gölü boyunca da ilerleyen Agawa Kanyon Tren Turları’na katılırsanız pizza, soda ve canlı müzik eşliğinde tarihin, doğanın ve diğer tüm güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Trenlere ayrı bir ilginiz varsa 7 dolar karşılığında Duluth’taki Superior Gölü Demiryolu Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Donan suyun oluşturduğu sarkıtlarla mağaralarında muhteşem görüntü veren Apostle Adaları Ulusal Göleti de gölün hemen yakınında konumlanıyor.

Göl çevresinde kamp yapmaya müsait alanlar olsa da çevre illerde bütçenize uygun otellerde veya birbirinden güzel villalarda konaklayabilirsiniz.

Ulaşım için Wisconsin, Toronto, Michigan veya Ontario eyaletlerine iniş yapan uçuşları tercih edebilirsiniz.

3) Lake Victoria (Viktorya Gölü), Tanzanya-Uganda-Kenya, Doğu Afrika

Lake Victoria (Viktorya Gölü), Tanzanya-Uganda-Kenya, Doğu Afrika

Doğu Afrika’da yer alan ve toplamda 68800 kilometrekarelik bir alana yayılan bu gölün kıyı özellikleri birbirinden farklı ama tabi uçurumları, bataklık alanları ve düz çıplak arazileri benzerlik gösteriyor. Bu yüzden hayvan türlerinde de çeşitlilik görüldüğünden memelileri, sürüngenleri, çeşit çeşit balıklarla buralarda karşılaşmanız muhtemel. Göl ziyaretinden öte başlı başına bir doğa keşfi olacak bu geziniz, bizden söylemesi!

Safariye çıktığınızda değil, vadi içinde bir yerde konaklıyorsanız da bölgede dahi vahşi hayvanlar görmeniz mümkün.

Kenya ve Uganda Türk vatandaşlarını vizeye tabi tuttuğu için Tanzanya üzerinden göle ulaşım daha rahat olacaktır.

Tanzanya’daki Lamadi Köyü’nden gölü seyredeceksiniz çocuklara mutlaka vakit ayırın ve oturup taze tutulmuş balıklardan yiyin. Güney Afrika şarabını tadın, hatta yerlilerinin yaptığı gibi şaraba doyun.

50 dolar civarı giriş ücreti olan Serengeti Millî Parkı, pek çok hayvanla türüyle tanışabileceğiniz bu doğal ortamda yapacağınız yürüyüş sırasında şehir hayatını hiç özlemeyeceğinizi garanti ediyoruz.

Bunun yanı sıra Kenya’ya gelirseniz şu enfes çay veya kahvelerden tadın ve hatta mümkünse hediye olarak götürün yanınızda.

Havayoluyla Kenya‘ya ulaşım sağladıktan sonra safari araçlarıyla da maceraya atılıp Viktorya Gölü’ne varabilirsiniz.

4) Lake Huron (Huron Gölü), Kanada-Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika

Lake Huron (Huron Gölü), Kanada-Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika

Adalarla süslü yapısıyla Huron Gölü, sürekli fırtınaya maruz kalan ve mevsimsel olarak donan 59,600 kilometrekarelik bir alanda tüm ihtişamıyla varlığını sürdürüyor.

Bunlardan kendine ait bir havalimanı olan Mackinac Adası’na Huron Gölü üzerinde yapacağınız feribot gezinizde kalesini, parkını, el değmemiş o muhteşem yapılarını mutlaka görün.

Michigan’a veya Ontario’ya düzenlenen uçuşlardan birine binerek ulaşabileceğiniz Huron Gölü üzerinde ülkeler arasında geçiş sağlayan bir köprü bulunuyor.

Thunder Koyu’nda batık gemilere düzenlenen turlara katıldığınızda tertemiz suların içinde gizli kalan tarihe şaşacaksınız.

Büyük Göller Denizcilik Mirası Merkezi’ne uğrarsanız sergilerin tadını çıkarın. Etkileyici yapısıyla sizleri karşılayacak olan deniz fenerlerine de romantik yürüyüşler yapın. Dalgaların biçimlendirdiği Turnip Rock’a göl üzerinde kayak ile seyahat de oldukça iyi hissettirecek olsa da deneyim isteyen bir aktivite.

Kamp yapmaktan hoşlanıyorsanız Carsonville ve civarındaki kamp merkezlerine yönelebilirsiniz.

Yorgunluğunuzu atarken keyifle vakit geçirebileceğiniz restoranlarda yiyebileceğiniz, sunumuyla bile iştah kabartan Fransız lezzeti fileto broşeti, domuz pastırması ve mantarın nefis uyumunun şahane bir sonucu. Bu bölgede oldukça meşhur olduğu için seçeneklerinize geyik etini ve akçaağaç şurubunu ekleyebilirsiniz.

5) Lake Michigan (Michigan Gölü), Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika

Lake Michigan (Michigan Gölü), Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika

Huron Gölü’ne komşu olan ve elbette “komşuda pişen bize de düşer” mantığındaki Huron’u besleyen Michigan Gölü, 58,000 kilometrekarelik alanına yukarından bakıldığında bir patlıcanı andırıyor.

Sanılanın aksine eyalete ismi veren gölün Kızılderililerin dilinde “büyük su” anlamına geldiği söyleniyor.

Teknelerle çıkacağınız gezintilerle Gökdelenler Şehri Chicago’nun muhteşem uzun yapılarına dalıp gidecek ve ne zaman bu kadar ileriye gittiğimizi düşüneceksiniz.

Uzanıp güneşlenebileceğiniz plajlarında zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Su kayağı yapabileceğiniz Michigan Gölü’nde kanoyla gezip yalnızlığın tadını çıkarmak da mümkün.

Göl çevresinde bisikletle kiralayıp kıyı boyunca ne keşfedeceğinizi bilemeyeceğiniz bir gezinti yapın.

Çevresinde golf oynayabileceğiniz ve güneşin batışını seyredebileceğiniz göle en rahat ulaşım havayolu.

Karnınız acıkırsa kalın hamurlu pizzalardan, bizdeki dönerin karşılığı Gyros, balıklı tako, çizburger veya biftek en iyi tercihler arasında.

Dünyanın En Büyük Gölleri Listesi

  1. Hazar Gölü (371,000 kilometrekare), Azerbaycan
  2. Superror Gölü (82,100 kilometrekare), ABD-Kanada
  3. Viktorya Gölü (68,800 kilometrekare), Tanzanya-Uganda-Kenya
  4. Huron Gölü (59,600 kilometrekare), Kanada-ABD
  5. Micgihan Gölü (58,000 kilometrekare), ABD
  6. Tanganyika (32,600 kilometrekare), Burundi-Tanzanya-Zambiya-Demokratik Kongo Cumhuriyeti
  7. Baikal (Baykal Gölü-31,500 kilometrekare), Rusya
  8. Great Bear Lake (31,000 kilometrekare), Kanada
  9. Malawi (29,500 kilometrekare), Malawi-Mozambik-Tanzanya
  10. Great Slave Lake (27,000 kilometrekare), Kanada
  11. Erie (25,700 kilometrekare), Kanada-ABD
  12. Winnipeg (24,514 kilometrekare), Kanada
  13. Ontario (18,960 kilometrekare), Kanada-ABD
  14. Ladoga (18,130 kilometrekare), Rusya
  15. Balkhash (16,400 kilometrekare), Kazakistan

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız