Ege Üniversitesi Ulaşım Rehberi

0
2402

Eğer Ege’nin incisi İzmir ise, İzmir’in incisi de kesinlikle Ege Üniversitesi. Konumunun merkezi oluşundan tutun da “Küçükpark mı Büyükpark mı daha güzel?” tartışmalarına kadar Bornova özellikle genç kesimin severek yaşadığı bir yer. Öyle ki, mezun olanlar bile Bornova’dan kopamıyor ve üniversite yıllarını anmak için hala aynı kafelere ve konser alanlarına gidiyorlar.

Tüm fakültelerin bir arada toplanmasından dolayı da ne ararsanız tek bir kampüste buluyorsunuz zaten, bu da kampüsleri dağınık olan üniversiteler yerine Ege Üniversitesi’nin daha çok tercih edilmesini sağlıyor.

Üniversite hastanesiyle birlikte IKEA ve Forum Bornova’nın da yakınında olması Ege Üniversitesi ve çevresini adeta büyük ve sosyal bir yaşam alanı kılıyor.

Ege Üniversitesi Kampüsü oldukça büyük; Fahrettin Altay – Evka 3 metro hattında “Bornova” ve “Ege Üniversitesi” duraklarında inmeniz kampüs girişini görmenizi sağlayacaktır. Ancak kampüs genişliğinden dolayı hangi metronun hangi fakülteye daha yakın olduğunu önceden bilmeniz ulaşımınızı daha da kolaylaştıracaktır.

Ege Üniversitesi resmi sitesindeki kampüs haritasına detaylıca bakarak kampüste bulunan fakültelerin, enstitülerin, yüksek okulların, meslek yüksek okullarının, sosyal tesislerin, spor tesislerinin, bankaların ve ATM’lerin, park alanlarının, rektörlüğe bağlı bölümlerin, araştırma ve uygulama merkezlerinin haritadaki konumlarına bakabilirsiniz.

Aynı linkte bir hizmet daha var ki hayat kurtaran cinsten! “Yol tarifi” sekmesine tıkladığınız zaman “Otogar, Havaalanı veya İstanbul Yolu”ndan birini seçtiğinizde o noktadan kampüse nasıl ulaşacağınızla ilgili canlı harita gösteriyor, adeta navigasyon hizmeti veriliyor diyebiliriz.

Kendimizce kampüse ulaşılabilecek üç farklı noktadan rotalar çizdik sizler için. Bunlar şehir merkezi Konak, İzmir Otogarı ve Adnan Menderes Havalimanı. Tüm ulaşım yolları aşağıda sizi bekliyor!

Şehir Merkezinden Ege Üniversitesi Kampüsü’ne Nasıl Gidilir?

İzmir’in şehir merkezi Konak olsa bile Bornova da bir nevi ikinci Konak sayılabilir. Merkezi bir konuma sahip olan Bornova’ya birçok yolla ulaşım mevcut.

ESHOT otobüslerinden metroya direkt olarak gidebileceğiniz seçenekleriniz hazır, görelim bakalım nelermiş?

Toplu Ulaşım Araçları

ESHOT Otobüsleri

Egzoz kullanımının minimumda tutulması amacıyla İzban ve metro hatlarının daha da geliştirilmesiyle ESHOT otobüsleri çoğunlukla aktarmalar üzerinden kullanılmaya başlandı.

Güzergahlar da bu doğrultuda değiştiği için Konak’tan Bornova’ya gidebileceğiniz en ideal yol metro olacaktır.

İki ana kampüs girişi olan Ege Üniversitesi’nin Bornova Aktarma Merkezi ile Ege Üniversitesi Kampüs Son Durağı arasında hareket eden 525 numaralı ring otobüsüyle bir kampüsten diğerine rahatça ulaşabilirsiniz.

Metro

Konak’tan Ege Üniversitesi’ne gitmenin en basit ve ucuz yolu kesinlikle metro olacaktır.

Konak Meydan’dan bineceğiniz metro ile Evka 3 yönüne doğru gidin ve gideceğiniz fakülteye göre hangisi daha yakınsa Bornova veya Ege Üniversitesi durağında inin.

Karşıyaka tarafından gelen yolcular ise Karşıya – Konak vapuru ile Konak İskelesi’ne gelerek buradan metro durağına aktarma yapabilirler. 

Özel Ulaşım Araçları

Servis

Öğrenci ve personel servisleriyle ilgili kesin bir bilgi veremediğimiz için eğer yaşadığınız yerden veya herhangi bir yerden okula direkt olarak servisle gitmek istiyorsanız mutlaka bir görüşmenizi öneriyoruz.

Taksi

Ekonomik olmamasından dolayı taksi önerilerimiz arasında en sonda geliyor, ancak yine de Konak’tan Ege Üniversitesi’ne taksiyle gitmeyi düşünüyorsanız yolculuğunuz 15 – 20 dakika arası sürecek ve yol ücreti trafik yoğunluğuna bağlı olarak 80-100 TL aralığında tutacaktır.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Ege Üniversitesi Kampüsü’ne Nasıl Gidilir?

İzmir’e uçakla gelmeye karar verdiyseniz tek bir havalimanı seçeneğiniz olacak, o da Adnan Menderes Havalimanı.

Gaziemir’de bulunan havalimanına özellikle İzban hattının geçmesiyle daha rahat ulaşım sağlanıyor. Sadece İzban değil elbette, otobüsler ve servislerle de İzmir’in çeşitli noktalarına ulaşım mümkün.

Toplu Ulaşım Araçları

ESHOT Otobüsleri

Adnan Menderes Havalimanı’ndan Ege Üniversitesi’ne gidebileceğiniz en rahat yol otobüsten geçiyor.

204 numaralı Havalimanı – Bornova Metro otobüsüne son duraktan binerek son durakta inebilirsiniz. Karşınızda Ege Üniversitesi Kampüsü!

İzban

ESHOT otobüslerine bir alternatif olarak İzban ve sonrası metro şeklinde de bir rota çizebilirsiniz kendinize.

Adnan Menderes Havalimanı’ndan kolayca geçiş yapabileceğiniz İzban hattı güzergahının eskiden ismi Aliağa – Tepeköy’dü, şu an ise Kuzey – Güney şeklinde.

Adnan Menderes Havalimanı istasyonundan Kuzey yönüne bindiğiniz zaman Hilal veya Halkapınar istasyonlarından birinde inerek Fahrettin Altay – Evka 3 metro hattına geçin, Evka 3 yönüne binin ve Bornova veya Ege Üniversitesi durağında inin, işte geldiniz!

NOT: Uçuş saatinizi alırken eğer İzban kullanmayı düşünüyorsanız İzban ve metro saatlerini kontrol etmeyi unutmayın, İzban en son Tepeköy yönünden saat 00:01’de ve Aliağa yönünden saat 23.55’te kalkıyor, metro seferleri ise en geç saat 00:00’e kadar sürüyor.

Özel Ulaşım Araçları

Servis

Adnan Menderes Havalimanı’ndan kalkan Havaş servisleri Çeşme, Aydın – Nazilli, Kuşadası – Söke, Alsancak – Karşıyaka – Mavişehir ve Manisa olmak üzere 5 güzergahta ilerliyor.

Ege Üniversitesi de Bornova’da olduğu için içlerinden en yakını Manisa servisi olacaktır, ancak direkt olarak Bornova metro civarında durak olmadığı için bu yolu çok önermiyoruz.

İnebileceğiniz duraklardan Bornova’ya en yakın olanı ise Bornova Ankara Asfaltı Manisa Kavşağı olacaktır.

Taksi

İstanbul’dan düşünürsek Gaziemir için Anadolu Yakası, Bornova için ise Avrupa Yakası diyebiliriz.

İki uzak nokta olduğu için de aralarındaki yol ücreti oldukça fazla olacaktır, tahminen 45 dakika sürecek yolculuğunuz size aşağı yukarı 270-300 TL’ye mal olacaktır.

İzmir Otogarı’ndan Ege Üniversitesi Kampüsü’ne Nasıl Gidilir?

Otobüsle İzmir’e geldiğiniz zaman Ege Üniversitesi’ne yakın bir mesafede ineceksiniz. Bu yüzden kampüse doğru gideceğiniz yolunuz hem kısa sürecek, hem de birçok ulaşım yolu mevcut olduğu için alternatifiniz çok olacak.

İster ESHOT otobüslerini seçin, ister servisleri, ister taksiyi… Otogardan kampüse ulaşım oldukça rahat.

Toplu Ulaşım Araçları

ESHOT Otobüsleri

Size İzmir Otogarı’ndan 204 numaralı otobüse binmenizin Bornova’ya ulaşmanız için yeterli olduğunu söylesek, tanıdık geldi değil mi?

Evet Adnan Menderes Havalimanı’ndan kalkan 204 numaralı Bornova Metro otobüsünün güzergahında Otogar da bulunuyor! Tek bir otobüsle kampüse varacaksınız.

Bir alternatifiniz daha var, 505 numaralı Çamkule – Bornova Metro otobüsüne Otogar’dan binebilir ve son durakta inerek kampüs girişini görebilirsiniz. Ne kadar kolay, değil mi?

Özel Ulaşım Araçları

Servis

Otobüs firmanızın şehir içi servislerinden faydalanabilirsiniz, Bornova çok merkezi bir konum olduğu için elbet metro yakınlarında bir durakta indireceklerdir. İndiğiniz noktadan kampüsle yüz yüze gelmeniz an meselesi!

Taksi

Yukarıda saydığımız seçenekler dışında taksi ihtimalini gözden geçirmek isterseniz de en fazla 10 dakika içinde İzmir Otogarı’ndan Ege Üniversitesi Kampüsü’ne varacaksınız ve yolculuğunuz yaklaşık olarak 50 TL tutacaktır. 

İzmirim Kart ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

İzmirim Kart Nasıl Alınır?

İzmirim Kart satın almak istiyorsanız adresiniz dolum gişeleri veya tüm satış noktaları olmalı. Ve İzmir’de ulaşımla ilgili bilmeniz gereken en önemli şey geliyor şimdi!

Eminiz ki “90 dakika kuralı”nı sürekli duydunuz, ama tüm detaylarıyla biliyor musunuz gerçekten? Biz söyleyelim de, gerisi size kalsın artık. İzmirim Kart okutarak kullandığınız metro, tramvay, İzban, otobüs ve vapur turnikelerinden geçişlerinizde kartınızı ilk okutuşunuzdan itibaren 90 dakika içinde yapacağınız ikinci veya daha fazla binişler ücretsiz olacak. Evet! Mesela metroya bindiniz ve turnikeden geçtiniz, indiniz ve otobüse aktarma yapmanız gerekiyor. 90 dakika tamamlanmamış ve otobüste kartınızı bir okutuyorsunuz, ÜCRETSİZ AKTARMA!

Ancak bazı tarifelerde 90 dakika geçerli değil ne yazık ki, örneğin gece tarifesi uygulayan baykuş isimli otobüsler, havaalanından kalkan otobüsler ve Çeşme, Urla, Foça, Seferihisar gibi tarihi beldelere giden otobüslerde bu kural geçerli değil.

Sizler için 90 dakika uygulamasının geçerli olmadığı hatları yazalım: 200, 202, 204, 640, 701, 704, 705, 706, 707, 709, 710, 712, 713, 714, 721, 722, 724, 727, 729, 731, 732, 733, 734, 737, 738, 739, 744, 745, 747, 750, 752, 753, 754, 755, 756, 758, 760, 761, 766, 767, 768, 769, 770, 772, 775, 776, 778, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 795, 796, 797, 798, 829, 835, 836, 837, 910, 920, 930, 940, 950, 984, 985.

90 dakika kuralının geçerli olmadığı bir kart da Bilet 35 yani sınırlı sayıda binişin sağlandığı kartlar. Örneğin 3 Binişlik Bilet için 25 TL, 5 Binişlik Bilet için 37 TL ödemeniz gerekirken 10 Binişlik Bilet için 70 TL ödüyorsunuz.

Kısa süre kalmayı düşünüyorsanız geçici süreliğine idare edebileceğiniz Bilet 35 kartlarını tercih edebilirsiniz. Bu kartlara dolum yapılamadığını unutmayın, satın alırken ona göre binişlerinizi hesaplayın.

Havaalanından kalkan otobüslere bindiğinizde kartınızdan 2 kontör, İzban’a bindiğinizde 3 kontör, baykuş otobüslerine bindiğinizde 2 kontör, Seferihisar otobüslerine bindiğinizde 2 kontör ve 90 dakikanın geçerli olmadığı diğer otobüslerde de 2 kontör basacaktır. Ve dikkat etmeniz gereken son nokta, Bilet 35 kartları ilk kullanıldığından itibaren 35 gün geçerli.

İzmirim Kart Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Bilmeniz gereken diğer noktalardan biri ise İzmirim Kart yüklemesini bizzat İzban istasyonlarından veya dolum gişelerinden yapabileceğiniz gibi internet üzerinden de yapabilirsiniz.

Resmi ESHOT sitesinden bakiye sorgulaması yaparsanız iş işten geçmeden inernetten rahatça yükleme yapabilirsiniz.

İzmirim Kart Nelerde Geçerlidir?

İzmirim Kart sadece otobüsler, tramvay, İzban, metro ve vapurda geçerli değil! Şehrin dört bir yanına yayılmış Bisim uygulamasında da kullanılabiliyor.

Bilmeyenler için Bisim, çeşitli noktalardan kiralanabilen bisikletler için kullanılan isim. Bisim dışında akıllı tuvaletler, Teleferik, otoparklar, İzmir Doğal Yaşam Parkı ve Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti gibi birçok yerde İzmirim Kart ile ödeme yapmak mümkün. Bundan sonra yanınızda bir kimlik, bir İzmirim Kart taşımanız yeterli!

Eğer 984 numaralı Urla – Fahrettin Altay Aktarma veya 985 numaralı Seferihisar – Fahrettin Altay Aktarma otobüslerinden birine binecekseniz, “Gittiğin Kadar Öde Tarifesi” uygulandığı için ESHOT’un resmi sitesi üzerinden biniş ve iniş duraklarınızı yazarak ödeyeceğiniz ücreti önceden hesaplayabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de eğer İzban hattını kullanmayı planlıyorsanız Artı sistemini bilmeniz gerektiği. Durak sayısına göre farklı ücret alındığı için ilk olarak hattı kullanacağınız istasyondan turnikelere İzmirim Kart’ınızı basarak geçin ve sonrasında ineceğiniz istasyonun çıkışında bulunan Artı makinelerine kartınızı tekrar okutun, kalan ücret kartınıza yatırılacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız