Ege’de Gezi̇lecek Yerler: Tatil Planınıza Eklemeniz Gereken Duraklar

0
3651
Datça
Ege’de Gezi̇lecek Yerler: Tatil Planınıza Eklemeniz Gereken Duraklar

Ege Bölgesi’nde neler var?

Ege Bölgesi’nde herkese, her zevke göre bir şey bulmak mümkün. İsteyene damak çatlatan lezzetlerle süslü lezzet rotaları, isteyene deniz ve güneşin tadını doyasıya çıkarabilecekleri plajlar, isteyene zengin bir tarih…

Ege’de en sıcak deniz nerede?

Genellikle suyu soğuk olan Ege Denizi’nin en sıcak olduğu yer İzmir Ilıca olarak biliniyor.

Kışın Ege’ye gidilir mi?

Kesinlikle evet! Hatta bana sorarsanız deniz güneş istemiyorsanız Ege kışın çok daha huzurlu çok daha keyifli. 


Ege keşfettikçe yenilenen, her koyunda, her sokağında ayrı bir güzellik saklı olan, yazmakla bitmeyecek bir bölgemiz. O yüzden sizin için minik bir Ege derlemesi yaptık. İster kıyı kıyı Ege turu yapın. İsterseniz tek bir rota belirleyip hem dinlenin hem de en keyiflisinden güzel bir tatil yapın diyorum ve lafı daha fazla uzatmadan sizi Ege’nin en keyifli tatil yerleri ile baş başa bırakıyorum.

İzmir 

İzmir 
İzmir 

Boyozu, gevreği, denizi, güneşi ve birbirinden güzel beldeleri ile İzmir ziyaretçilerine muazzam güzellikler sunuyor. İzmir’e giderseniz Alsancak Kordon hattında yürümeden, İzmir’e tepeden bakmak için teleferiğe binmeden, Kemeraltı Çarşı’nı gezip gözünüze kestirdiğiniz esnaf lokantalarından birinde yemek yemeden, özellikle gençlerin favori semtlerinden biri olan Bostanlı’ya gitmeden, Konak Meydanı’nda yer alan 1892 yılında Fransızlar tarafından yapılan ‘Tarihi Asansör’ü görmeden ve vaktiniz kalırsa İnciraltı Kent Ormanı’na gidip mini bir piknik yapmadan dönmeyin. 

İzmir konumu

Sıla’nın Notu: Kemeraltı’nda yemek yiyecek olursanız benim önerim Gül Kebap. İskenderi ayrı köftesi ayrı güzel. 

Çeşme

Çeşme
Çeşme

Özellikle yaz aylarında başta İzmirliler olmak üzere pek çok kişinin vazgeçilmez destinasyonu Çeşme. Çeşme’ye giderseniz en güzelin bir kumru yemeden, Çeşme Marina’da zaman geçirmeden, Çeşme Kalesi’ni ve Tarihi Kervansaray’ı ziyaret etmeden, çarşıda gezinip ufak tefek hediyelik eşyalar almadan ve tabi ki popüler beachlerinde deniz keyfi yapmadan dönmeyin. 

Çeşme konumu

Şirince

Şirince
Şirince

Tertemiz havası, taşlı yolları ile her yıl binlerce turisti ağırlayan Şirince, Ege’de es geçmemeniz gereken yerler arasında ilk sıralarda olmalı. Dünyanın en iyi turizm köylerinden biri seçilen Şirince’ye giderseniz Taş Mektep Müzesi’ni, St. John Baptist Kilisesi’ni, Nesin Matematik Köyü’nü, Meryem Ana Kilisesi’ni gezmeden, tazecik bademinden, meşhur şaraplarından tatmadan, bir çok dükkanda bulabileceğiniz el yapımı hediyelik eşyalarından almadan dönmeyin derim. 

Şirince konumu

Didim

Didim
Didim

Aydın’ın deniz tatili için en keyifli ilçelerinden biri de Didim. Deniz sezonunun oldukça uzun olduğu Didim’in bence en güzel zamanı eylül ekim ayları. Didim’e giderseniz denize ve güneşe biraz ara verip tarihi yerlerini gezmeyi de ihmal etmeyin derim. Didyma Antik Kenti, Milet Müzesi, Milet Tiyatrosu, Priene Antik Kenti Didim’de sizi bekleyen tarihi değerlerden sadece birkaçı. 

Didim konumu

Ayvalık

Ayvalık
Ayvalık

Soğuk denizi, esintili havası ile yaz aylarının en keyifli destinasyonlarından biri de bence Ayvalık. Ayvalık’a giderseniz meşhur tostundan yemeden, pek çok yerde bulabileceğiniz koruk suyundan içmeden, deniz kenarında rakı balık keyfi yapmadan ve tabi ki Cunda’yı görmeden dönmeyin derim. 

Ayvalık konumu

Akyaka

Akyaka
Akyaka

Ülkemizde kitesurf denildiğinde akla gelen ilk yerleden biri olan Akyaka’nın popülerliği gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Söylemeden geçmek olmaz. Akyaka temmuz ağustos aylarında hem çok sıcak hem de çok kalabalık oluyor. Sakin bir tatilden yanaysanız mayıs, haziran ya da eylül ayında giderseniz tatiliniz çok daha keyifli geçecektir. Benden söylemesi. 

Akyaka konumu 

Marmaris

Marmaris
Marmaris

Yaşanan onca yangına rağmen direnen yemyeşil çam ormanları, insanda sonsuzluk hissi uyandıran masmavi denizi ile Ege’nin cennet köşelerinden biri Marmaris. Marmaris’e giderseniz Marmaris Kalesi’ni, İyilik Kayalıkları Arkeoloji Müzesi’ni, Marmaris Bal Evi’ni görülecek yerler listenize mutlaka alın derim. Denizin güneşin tadını çıkarmadan da Marmaris’ten dönmek olmaz elbette. Marmaris’in bütün kıyıları, bütün koyları cennet ama Sedir Adası’nda bulunan dünyaca ünlü Kleopatra Plajı bir başka güzel. Aklınızda bulunsun!

Marmaris konumu

Kuşadası

Kuşadası
Kuşadası

Doğayla tarihin kucaklaştığı Kuşadası’nda nefis plajların yanı sıra çok sayıda tarihi yer de sizi bekliyor. Kuşadası’nda giderseniz meşhur Güvercinada’yı görmeden, Kuşadası Milli Parkı’nda nesli tükenmek üzere olan bitki ve hayvanları gözlemlemeden dönmeyin. 

Kuşadası konumu

Bodrum

Bodrum
Bodrum

Bodrum’un her mevsimi ayrı güzel ama önceliğiniz deniz güneş tatili ise rotanızı yaz aylarında Bodrum çevirmelisiniz. Bodrum’da her bütçeye her zevke göre bir şeyler bulmak mümkün. Bodrum’a giderseniz yemeğinizi isterseniz dünyaca ünlü şeflerin restoranlarında, isterseniz de denize sıfır salaş bir balıkçıda ayağınız kumların üzerinde yiyebilirsiniz. Gündüz denizin ve güneşini keyfini doyasıya çıkarıp akşam üzeri elinizde dondurmanızla begonvillerle süslü sokaklarda yürüyüş yapabilirsiniz. 

Bodrum konumu

Sıla’nın Notu: Bence Bodrum’un en güzel zamanı ‘sarı yaz’ yani eylül – ekim ayları. Aşırı sıcakları sevmeyenlere duyurulur!

Datça

Datça
Datça

Ege’nin cennet köşelerinden biri de bademi ile meşhur Datça. Datça’ya giderseniz tüm gün efsane koylarda ve büklerde denizin güneşin tadını çıkarttıktan sonra kendinizi Eski Datça’nın keyifli sokaklarına atabilirsiniz. Datça’ya giderseniz Ege ile Akdeniz’in buluştuğu yer olan Knidos’ta uzun süre hafızalarınızdan silinmeyecek günbatımı manzarasını izlemeden dönerseniz üzülürsünüz. Benden söylemesi. 

Datça konumu

Sıla’nın Notu: Datça’nın farklı bir yüzünü görmek isterseniz seyahatinizi her yıl şubat ayında düzenlenen ‘Badem Çiçeği Festivali’ zamanına denk getirebilirsiniz.

Ege’de Gezilecek Doğal Yerler

Pamukkale

Pamukkale
Pamukkale

Ege’nin en turistik ve en özel yerlerinden biri de beyaz cennet olarak da bilinen Pamukkale Travertenleri. UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde yer alan Pamukkale aynı zamanda ikinci derece doğal sit alanı. Termal sular açısından oldukça zengin bir bölge olan Pamukkale yüzyıllardır şifahane olarak biliniyor. 

Pamukkale konumu

İztuzu Plajı

İztuzu Plajı
İztuzu Plajı

Dalyan sınırları içinde yer alan İztuzu Plajı caretta caretta kaplumbağaları ile meşhur. Tuzlu deniz suyu ve tatlı göl suyunun buluştuğu bir noktada yer alan İztuzu’nda deniz oldukça berrak ve sığ. Çocuğunuzla seyahat ediyorsanız gönül rahatlığıyla İztuzu Plajı’ndan denize girebilirsiniz.

İztuzu Plajı konumu

Babadağ

Babadağ
Babadağ

Türkiye’de yamaç paraşütü denilice akla gelen ilk yerlerden biri olan Babadağ, Fethiye Ölüdeniz’de yer alıyor. Babadağ’a giderseniz ister yamaç paraşütü yapıp Ölüdeniz’i gökyüzünde süzülerek izleyin. İsterseniz de tepeye teleferikle çıkıp gün batımının tadını çıkarın. Tercih sizin.  

Babadağ konumu

Ege’de hafta sonu gezilecek yerler

Seferihisar

Seferihisar
Seferihisar

Seferihisar Türkiye’nin ilk sakin şehri olma ünvanına sahip. Teos Antik Kenti, Sığacık Kalesi, Kale Meydanı ise bu şirin kasabada gezilmeyi bekleyen yerler. Seferihisar planı yaparsanız gezinizi pazar gününe denk getirip üretici pazarından tazecik sebze meyveler almayı da ihmal etmeyin derim. 

Seferihisar konumu

Sığacık

Sığacık
Sığacık

Seferihisar İlçesi’ne bağlı minik bir yarımada Sığacık. Küçücük bir yer olmasına rağmen her yıl binlerce turist ağırlayan Sığacık pek çok kişinin hayallerini süsleyen şirin mi şirin bir Ege mahallesi. Arabayla seyahat ediyorsanız Sığacık’ı da mutlaka rotanıza alın derim. Emin olun pişman olmazsınız.  

Sığacık konumu

Doğanbey Köyü

Doğanbey Köyü
Doğanbey Köyü

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra mübadele yıllarında Yunanistan’a göç eden Rumlardan kalma bir köy olan Doğanbey, Aydın’ın Söke İlçesi’ne otuz altı kilometre uzaklıkta yer alıyor. Rum mimarisinin yanı sıra geç Osmanlı Mimarisi’nden de örnekler görebileceğiniz Doğanbey Köyü eskiden, Rumca odalar anlamına gelen ‘Domatia’ adıyla biliniyormuş. Araba ile seyahat etmeyi seviyorsanız rotanızda mini bir değişiklik yapıp Doğanbey Köyü’ne de uğrayabilirsiniz. 

Doğanbey Köyü konumu

Önceki İçerikAkdeniz Plajları: Yazın Keyfini Çıkarabileceğiniz 10 Akdeniz Plajı
Sonraki İçerikYedigöller’de Gezilecek Yerler ve Yapılacak Şeyler
Sıla Uçan
Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız