Hayvan Pasaportu İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

0
24860

Yurt dışına uzun süreli seyahatlere çıkacaksanız can dostunuz olan evcil hayvanlarınızla beraber seyahat etmek isteyebilirsiniz. Evcil hayvanınızın sizinle beraber seyahat edebilmesi için kendine özel bir hayvan pasaportuna sahip olması gerekiyor.

Evcil hayvanınızla beraber seyahate hazırlanırken, seyahat tarihinizden en az 4 ay önce işlemlere başlamalısınız.

Açıkçası, evcil hayvanınızla seyahate çıkarken dikkat etmeniz gereken birçok adım var fakat yanınızda en yakın dostunuzun olması da vazgeçilmez bir his. Biraz sabır ve uğraşla gereken işlemleri hızlıca halledebilirsiniz.

Evcil hayvanınızın pasaportunda ad, soyad, adres ve telefon bilgisi ile hayvana ait bilgiler yer alacak. Yurt dışına çıkacak hayvanlarınız için pasaportta mutlaka hayvanınızın fotoğrafı, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi ve mikroçip numarası bulunmak zorunda. Hamile hayvanlar ve 4 aydan küçük hayvanlar için ise seyahat pasaportu hazırlanamıyor.

İşte adım adım evcil hayvan pasaportu ile ilgili yapmanız gereken işlemler:

Evcil Hayvan Pasaportu Nasıl Çıkarılır

Evcil Hayvanınızın Aşıları ve Bakımı 

Evcil Hayvanla Seyahat

Hiç kuşkusuz evcil hayvanımızın her daim aşılarının tam olması gerekiyor. Özellikle de seyahate çıkmadan önce evcil hayvanınızı veterinere götürüp tüm aşılarını ve bakımlarını yaptırdığınıza emin olmalısınız.

Ayrıca veterinerinizden seyahatte dikkat etmeniz gerekenlerle ilgili bilgi alabilir; hayvanınızın kullanmakta olduğu mama ve ilaçları edinebilirsiniz.

Veterineriniz evcil hayvanınızın temel bilgilerini ve güncel aşılarını pasaporta işleyecektir.

Gittiğiniz Ülkenin Kurallarına Dikkat

Bu uzun sürece girmeden önce seyahat etmek istediğiniz ülkenin evcil hayvanlarla ilgili kurallarını mutlaka gözden geçirmelisiniz. Bazı ülkeler ne yazık ki Türkiye’den gelen evcil hayvanların veya bazı ırktan kedi ve köpeklerin sınırdan geçmesine izin vermemektedir.

Evcil hayvan kurallarıyla ilgili en doğru bilgileri gideceğiniz ülkenin konsolosluğundan ve hava yolu şirketlerinden alabilirsiniz.

Evcil Hayvan Çipi ve Barkodu 

Evcil Hayvanla Seyahat

Seyahat eden evcil hayvanlara mikroçip takılması Avrupa Birliği yasalarına uyum amacıyla zorunlu hale getirilmiş durumunda. Bu işlem göz korkutucu gibi gelse de aslında hem oldukça hızlı ve kolay bir işlem hem de evcil hayvanınız için oldukça gerekli.

Sadece seyahatte değil, gündelik hayatta da evcil hayvanınızın kaybolması durumunda mikroçip sayesinde hayvanınızın konumunu rahatça bulabilirsiniz. Çip ile verilen barkodun hayvan pasaportun hazırlanınca ilgili bölüme yapıştırılması gerekiyor.

Kuduz Titrasyon Testi ve Veteriner İşlemleri 

Evcil Hayvanla Seyahat

Bu testi Avrupa Birliği ülkeleri zorunlu tutmaktadır. Eğer evcil hayvanınızdan kuduz titrasyon testi isteniyorsa testi yaptırmak için öncelikle test ücretini ödemeniz gerekmektedir. Test ücretini bankadan veya internet üzerinden ödeyebilirsiniz. Aldığınız dekontla beraber veterinerinize giderek işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Test son aşılamadan en az 30 gün sonra yaptırılabilir.

Test, hayvanınızdan kan alınması ile yapılmaktadır. Bu sırada veterineriniz tarafından size verilen formu doldurmalısınız. Form, kan numunesi, evcil hayvanınızın kimliği ve kimlik fotokopisi veterineriniz tarafından ilgili kuruluşa gönderilmektedir.

1 hafta sonra test sonucunu veterinerinizden alabilirsiniz. Bu formu mutlaka saklamalı ve pasaport ile beraber seyahat boyunca yanında bulundurmalısınız. Eğer yurt dışına gidecekseniz bütün bu belgelerin gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna seyahatten önce iletilmesi gerekir.

Bazı ülkeler bütün bu testleri yaptıktan sonra tam 3 ay beklemenizi istiyor.

Tarım İl veya Tarım İlçe Müdürlüğü Raporu 

3 ay bekleme günü dolduktan sonra İl veya İlçe Tarım Müdürlüğü’ne evcil hayvanınızla beraber gitmeniz gerekiyor.

Elinizdeki test sonucu belgeniz ve evcil hayvanınızın mikroçipi kontrol ediliyor ve bu işlemler tamamlandıktan sonra Türkçe-İngilizce bir sağlık sertifikası raporu hazırlanıyor.

Rapor hazırlandıktan sonra 10 gün içinde evcil hayvanınızın Türkiye’den çıkış yapması gerekiyor.

Menşe Şahadetnamesi Nedir? 

Yolculuktan 48 saat önce evcil hayvanınızın aşı karnesi ve pasaportu ile belediyenize gidip “menşe şahadetmesi” almanız gerekiyor. Bu belge hayvanınızın Türkiye’de doğan bir hayvan olduğunu, bağlı olduğu ticari ve gümrük kurallarına uygun olduğunu kanıtlamanız için gerekmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız