Sofya Seyahat Rehberi

0
4975

KomÅŸumuz Bulgaristan’ın baÅŸkenti olmasına raÄŸmen Sofya, turistik geziler için sıklıkla ziyaret edilen ÅŸehirlerden biri deÄŸil. Ziyaret eden çoÄŸu kiÅŸi de ÅŸehirden tam olarak ne beklemesi gerektiÄŸini bilmiyor. Ä°tiraf ediyorum, bu kiÅŸilerden biri de bendim. Fakat sıfır beklentiyle çıkılan bir Sofya gezisinden, ÅŸehre hayran olmuÅŸ ÅŸekilde geri döndüm.

Bu göz ardı edilmiş şehir, Vitoşka Dağı yamaçlarında kurulmuş eski bir şehir olmasına ve tarihin her döneminde köklü değişikliklere tanık olmasına rağmen modern ve genç ruhunu korumuş.

Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun ve Sovyet Rusya’nın mirasını taşıyan ülkelerden biri olarak Bulgaristan, sadece baÅŸkenti Sofya ile deÄŸil, tüm coÄŸrafyasıyla eÄŸlenceli bir seyahate kapı açıyor.

Balkanların en kalabalık ÅŸehirlerinden biri olan Sofya, 1 milyon kiÅŸilik nüfusuyla kimi zorlukların da yaÅŸandığı bir ÅŸehir elbette. Avrupa BirliÄŸi’ne yeni giren Bulgaristan’ın ÅŸehirleri de yavaÅŸ yavaÅŸ geliÅŸmeye ve Avrupa benzeri modernleÅŸme çabasına hala devam ediyor. Haliyle, Sofya’nın mükemmel bir ÅŸehir düzeni olacağını, Kuzey Avrupa ülkeleri gibi tertemiz olacağını düşünmek de biraz hayalkırıklığı yaratabilir.

Bulgaristan ile ilgili en büyük önyargılardan biri de, ülkenin genelinin güvenli olmadığı. GeçmiÅŸte nasıldı bilmiyoruz; ama günümüzde Sofya, Balkanların önemli bir eÄŸitim, kültür ve ticaret merkezi ve son derece de güvenli. Bir turist olarak dünyanın en güvenli ÅŸehrinde dahi dikkat etmeniz gereken noktaları aklınızdan çıkarmazsanız Sofya’da da  güvenle gezebilirsiniz.

Ãœstelik Bulgaristan halkı çok yardımsever ve güleryüzlü. Fakat ne yazık ki, Bulgaristan seyahatinizde Ä°ngilizce konusunda biraz sıkıntı çekebilirsiniz çünkü halkın büyük bir kısmı Ä°ngilizce bilmiyor ya da konuÅŸmaya çekiniyor. Gezinize çıkmadan önce, hızlıca Bulgar Kiril Alfabesi’ni biraz sökmeye çalışsanız iyi edersiniz; çünkü tabelaların birçoÄŸu da Kiril Alfabesi’yle yazılmış. Yine de ÅŸehir merkezinde yolunuzu bulmak konusunda bir sıkıntı çekeceÄŸinizi düşünmüyorum çünkü ÅŸehir merkezinde görülmesi gereken tarihi eserler ve doÄŸal güzelliklerin hepsi birbirlerine çok yakın bir ÅŸekilde konumlanmış.

Olur da Bulgaristan’ın sarı döşemeli yollarını fark ederseniz; kendinizi Oz Diyarı’nda gibi hissedebilirsiniz. Eski ÅŸehir merkezinin neredeyse tüm ana yollarını kaplayan sarı döşemeler, Avusturya Ä°mparatoru Frans Jozef’in Bulgar halkına bir armaÄŸanı. Avusturyalı Habsburg ailesinden Prenses Marie Louise ile evlenen Bulgar Prensi Ferdinand’in en büyük hayali, Sofya’nın da Viyana ve Paris gibi bir sanat ve kültür merkezi haline gelmesiymiÅŸ. Küçük bir Rumeli ÅŸehrinden, hala devam eden düzenli bir Avrupa ÅŸehrine dönüşme hikayesinin temeli bu tarihi geçmiÅŸe dayanıyor.

Avusturya’nın yanı sıra Bulgaristan’ın Çarlık Rusyası ve Sovyet Rusya ile de güçlü bir baÄŸlantısı var. Åžehre armaÄŸan edilmiÅŸ Sovyet heykellerinin yanı sıra ÅŸehrin bütün mimarisinde de Sovyet etkilerini görmeniz mümkün.

Kültürel deÄŸerler açısından Bulgaristan, Makedonya ile birçok ortak özelliÄŸe sahip. Haliyle daha önce Makedonya’ya gitmiÅŸ ve beÄŸenmiÅŸseniz, Bulgaristan’ı da büyük ihtimalle beÄŸeneceksinizdir. Benzer gelenekler ve yemeklerin yanı sıra, Makedonca ve Bulgarca birbirlerine çok yakın diller. Ä°ki ülkenin de uzun yıllar boyunca önce Bizans’ın ve sonra Osmanlı’nın kültürel etkilerinde kalmış olması ve ortak Slav kökenleri, aradaki benzerlikleri oluÅŸturan sebeplerden. EÄŸer geniÅŸ çaplı bir Balkan turu düşünüyorsanız, Bulgaristan ile baÅŸlayarak Makedonya’ya ilerlemeyi düşünebilirsiniz.

Sofya’ya Ne Zaman Gidilir?

Gizemli ve etkileyici ÅŸehir, yılın her döneminde ziyaret etmek için ideal. Kış mevsiminde gelirseniz, Bulgaristan’ın dünyaca ünlü kayak merkezlerinden biri olan Bansko‘ya da mutlaka uÄŸramalısınız.

Kış mevsiminde ÅŸehirden gezmekten biraz çekinebilirsiniz. Ben Sofya’ya gittiÄŸimde de, her yer karla kaplıydı. Fakat, açıkçası bu durum ÅŸehri gezerken çok büyük bir sıkıntı yaratmadı. Tam aksine, Sofya’nın geniÅŸ park ve bulvarlarını kaplayan kar, ÅŸehri daha da aydınlatıyor; ÅŸehrin renkli kilise kubbeleri daha da fazla göz almaya baÅŸlıyor.

Sofya’yı ziyaret etmek için en ideal mevsim ise hem iklimin potansiyel zorluÄŸundan hem de turistik kalabalıktan kaçmanızı saÄŸlayacak olan bahar mevsimi.

Bulgaristan Vizesi Nasıl Alınır? 

Sofya, Bulgaristan

Bulgaristan AB üyesi mi? Bulgaristan Schengen Bölgesinde mi? 

Bulgaristan Avrupa Birliği üyesi bir ülke olmasına rağmen, vizesiz seyahat imkanı sağlayan Schengen bölgesi üye ülkelerinden biri.

Bunan raÄŸmen, eÄŸer geçerli bir Schengen vizeniz varsa, ikili antlaÅŸmalar gereÄŸi, Bulgaristan’a da sorunsuz bir ÅŸekilde giriÅŸ yapabilirsiniz. EÄŸer Bulgaristan ziyaretinizden sonra vize aldığınız Avrupa ülkesine giriÅŸ yapmayı planlıyorsanız, bunu Bulgaristan’daki pasaport kontrolünde belirtmeniz gerekiyor. Kimi durumlarda pasaport polisi ÅŸehirde kaç gün konaklayacağınızı ve transit sürenizi sorabilir.

Eğer vizeniz multi girişliyse herhangi bir sıkıntı yaşamamanız gerekir. Yine de resmi kurumlarca, eğer ilk kez turistik Schengen vizesi aldıysanız, ilk olarak vize aldığınız ülkeye giriş yapmanız ve vizenizin multi girişli olması tavsiye ediliyor. Multi girişli Schengen vizesi alabilmeniz için seyahat planınızı detaylı bir şekilde dilekçelendirmeniz gerekiyor.

Bulgaristan ziyaretinizden önce Schengen vizenizin çok girişli (multi) olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Eğer havaalanı veya sınır kapısı pasaport kontrolünde sıkıntı yaşarsanız, multi giriş Schengen vizesiyle giriş yapabilme hakkına sahip olduğunuzu ve bu konuda bilgi sahibi olan biriyle görüşmek istediğinizi mutlaka belirtin. Herhangi bir olumsuzluk durumda, Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarıyla iletişime geçebileceğinizi unutmayın.

EÄŸer sadece Bulgaristan’a gidecekseniz, Bulgaristan vizesine baÅŸvurmayı da düşünebilirsiniz. Fakat sadece Bulgar vizesi alarak Schengen üyesi AB ülkelerine seyahat etmeniz mümkün olmayacaktır. Bulgar turistik vizesi iÅŸlemleriyle Ankara için VFS Global; diÄŸer ÅŸehirler için Bulgaristan BaÅŸkonsolosluÄŸu ilgilenmektedir.

Sofya’ya Ulaşım

Sofya’ya Nasıl Gidilir?

Bulgaristan’ın baÅŸkenti Sofya’ya direkt uçuÅŸlarla Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir, Antalya gibi büyük ÅŸehirlerden uygun fiyata uçak biletleri bulmanız mümkün. Bulgaristan uçak biletleri için tıklayınız.

Sınır komÅŸumuz olduÄŸundan dolayı Bulgaristan’ın birçok ÅŸehrine tren veya otobüsle de ulaÅŸmanız mümkün. Ãœstelik bilet fiyatları her daim çok uygun. Bulgaristan otobüs biletleri için tıklayınız.

TCDD Sofya Ekspresi ile Sofya’ya trenle de ulaÅŸabilirsiniz. Sofya trenleri her gün Halkalı Tren Ä°stasyonu’ndan kalkıyor.

Fakat Sofya tren biletlerini internet üzerinden almak mümkün deÄŸil. Biletleri Sirkeci Garı’ndaki Uluslararası Trenler GiÅŸesi’nden satın alabilirsiniz.

Tren ile Sofya’ya gitmek oldukça rahat; özellikle de puÅŸetli vagonlarda. 9 saat süren yolculuÄŸu rahat ve temiz kompartımanızda uyuyarak geçirebilirsiniz. Fakat trende yemek vagonu yok; sadece atıştırmalıklar veriliyor. Haliyle tren yolculuÄŸuna biraz hazırlıklı giderseniz daha rahat edebilirsiniz.

Eğer uygun bütçeli bir seyahat planlıyorsanız ve tren yolculuğu yapmak istiyorsanız, Sofya Ekspresi iyi bir başlangıç olabilir.

Trenin belki de tek dezavantajı, Kapıkule Sınırı’nda pasaport kontrolü için trenden inmeniz gerekmesi. Genelde sabah saatlerinde trenin Kapıkule’ye ulaÅŸması ile trenden pasaport ve deÄŸerli eÅŸyalarınızla birlikte inerek polis kontrolü sırasına girmeniz gerekiyor. Bulgaristan sınırına geçildikten kısa bir süre sonra da Bulgar polisi kompartımanıza gelerek pasaportlarınızı tekrar kontrol ediyor ve giriÅŸ mührünüzü basıyor. Yaklaşık 2 saat kadar süren bu süreç için endiÅŸelenmenize ise hiç gerek yok. Her iki tarafın da çalışanları oldukça saygılı; süreç de olabildiÄŸince hızlı ve sorunsuz ilerliyor. Pasaport iÅŸlemleri bitince de, Sofya’ya kadar uyumaya devam ediyorsunuz.

Tren tarifeleri ve fiyatları için tıklayınız.

Sofya’da Ulaşım 

Sofya Ulaşım

Sofya’nın metro istasyonları ve metro araçları oldukça modern. Sofya’nın 2 ana metro hattı bulunuyor.

Mavi hat ve turuncu hat olarak bilinen bu hatlardan mavi hat, havaalanı ve şehir merkezi arasında yolcu taşıyor. Bu hat ayrıca şehrin tren istasyonundan da geçiyor.

Havaalanından baÅŸlayan hat, neredeyse bütün ÅŸehir merkezini kapsayarak en son VitoÅŸka Caddesi’ne ulaşıyor.

Metro öğlen saatlerinde 3-4 dakikada bir; sabah ve akÅŸam saatlerinde ise 7 dakika aralıklarla duraÄŸa ulaşıyor. Sabah 5’te baÅŸlayan metro seferleri ise saat 24.00’te sona eriyor.

Biletleri metro istasyonlarında bulunan bilet makinelerinden satın alabilirsiniz. Bir adet bilet fiyatı 1 LEVA. 1 gün boyunca toplu taşıma kullanma hakkı veren biletler ise 4 LEVA.

Sofya’nın otobüsleri de oldukça yeni. Åžehir merkezindeki birçok noktaya otobüs ile de ulaÅŸabilirsiniz. Otobüs biletlerini duraklardaki bilet makinelerinden satın alabilirsiniz fakat her durakta bu makinelerden bulunmadığından otobüsün içerisinde ÅŸoförden de satın almanız mümkün. Biletinizi satın aldıktan sonra otobüs içerisindeki damga makinelerinde damgalatmanız gerekiyor.

Sofya’da gece otobüsleri yok; otobüs seferleri sabah 5’te baÅŸlayarak gece 24’te sona eriyor. Otobüs bileti fiyatları ise 1,60 LEV.

Sofya’nın tarihi tramvayını da kullanmak isterseniz tıpkı otobüsteki gibi bilet almanız ve tramvayda damgalatmanız gerekiyor.

Eğer havaalanına taksi ile gitmek isterseniz telefonunuza TaxiMe uygulamasını mutlaka indirmelisiniz. Bizdeki taksi uygulamalarına benzeyen uygulama sayesinde 7 gün 24 saat dilediğiniz saatte ve şehrin her yerinde taksi bulmanız mümkün.

Tren istasyonundan şehir merkezine yürüyerek gitmeyi tercih ederseniz, yaklaşık 10 dakikada merkeze ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinin tamamını yürüyerek keşfetmeniz mümkün.

Avrupa’nın her öğrenci ÅŸehrinde olduÄŸu gibi, Sofya’da da baharın gelmesiyle beraber bisikletler dışarıya çıkıyor. Öğrenciler ve ÅŸehrin yerlileri alışmış da olsa, bisiklet, ne yazık ki turistler için önerilen bir ulaşım aracı deÄŸil. Sofya’da bisiklet için gereken altyapı henüz oturmamış; haliyle ana yolların birçocuÄŸunda bisiklet için ayrı yollar ya da bisiklet parkları yok. Arabaların da bisikletlilere pek müsamaha gösterdiÄŸi söylenemez. Haliyle, bulunduÄŸunuz ÅŸehri bisikletle keÅŸfetme keyfini baÅŸka bir Avrupa ülkesine ayırmayı düşünebilirsiniz.

Sofya’da Masraflar

Genelde Balkan ülkeleri ucuzluklarıyla Türk turistlerin dikkatini çekiyor. Fakat Bulgaristan, ne yazık ki çok da uygun bütçeli bir ülke deÄŸil. Aralık 2024 güncel döviz deÄŸerlerine göre Bulgar levası, 17. 84 TL’ye denk geliyor.

Döviz oranlarının bu etkisine raÄŸmen, yine de Bulgaristan diÄŸer Avrupa ülkelerine göre daha rahat ziyaret edebileceÄŸimiz bir ülke. Erken rezervasyon fırsatlarıyla uygun fiyatlara konaklamak mümkün. Bulgaristan’da ayrıca yemek ve market fiyatları da oldukça uygun.

Sofya’da Gezilecek Yerler

Tarihi Eserler

Aslanlı Köprü 

Aslanlı Köprü Sofya

EÄŸer Sofya’ya trenle ulaÅŸmışsanız, Tren Ä°stasyonu’ndan ÅŸehir merkezine doÄŸru ilerlerken karşınıza ilk çıkacak yapı her iki yanında devasa aslan heykellerinin bulunduÄŸu “Aslanlı Köprü” olacaktır.

Vladya Nehri üzerindeki köprünün yapımı 1891 yılında bitmiÅŸ. Çek mimar kardeÅŸler Václav ve Jozef ProÅ¡ek ve kuzenleri Bohdan ve Jiří tarafından tasarlanan köprü ÅŸehir merkezinin kuzeyinde bulunuyor.

Banyabaşı Cami

Banyabaşı Cami

Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun Balkanlardaki etkisinin en önemli simgelerinden biri olan Banyabaşı Camii, ayrıca Avrupa’nın en eski camiilerinden biri. 1566 yılında inÅŸa edildiÄŸi söylenen caminin tasarımı ise Mimar Sinan’a ait.

Sofya ÅŸehir merkezinde bulunan camii, Aslanlı Köprü’den sonra “Knyaginya Maria Luiza” Bulvarı’ndan dümdüz ilerlerseniz yolun solunda hemen fark edeceÄŸiniz bir yapı. Bu cadde ayrıca ÅŸehrin en büyük caddesi, haliyle cadde üzerinde birçok ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Camiinin arka bahçesinde ise Sofya hamamının kalıntıları bulunuyor.

Sinagog 

Sofya Sinagogu

Avrupa’nın en büyük camiisine sahip olduÄŸu gibi Avrupa’nın en büyük sinagoglarından birine de ev sahipliÄŸi yapıyor Sofya.

Ãœstelik ülkedeki Musevilerin Bulgaristan ile köklü bir bağı var. Bunun en önemli sebeplerinden biri de, 1941’de çıkan Anti Semitizm yasasına Bulgar halkının gösterdiÄŸi tepki. Kısaca anlatırsak, 1941’de Bulgaristan, Ä°kinci Dünya Savaşı’na Nazi Almanyası tarafında girmek zorunda bırakılmıştı. Fakat, Bulgar halkı bu durumu kabullenmekte zorluk çekiyordu.

1943 yılında da özellikle Ortodoks kilisesinin düzenlediÄŸi protestoların da etkisiyle Bulgar Musevi cemiyetinin sınır dışı edilmesi yasası feshedildi. Savaşın son yılında ise artan Sovyet etkisi ve Almanya’nın güç kaybetmesi üzerine Bulgar yönetimi müttefik güçlerine katıldı.

Sinagog, “Knyaginya Maria Luiza” Caddesi üzerinde ilerlerken Banyabaşı Camii’den önceki sokaktan saÄŸa dönerseniz ulaÅŸabileceÄŸiniz Exarch Joseph Caddesi üzerinde bulunuyor. Sinagogun hemen yanında ise Sofya’daki Musevi toplumunun kültürünü daha detaylı olarak anlayabileceÄŸiniz Musevi Müzesi bulunuyor.

Serdica Antik Kenti

Serdica Antik Kenti Sofya

Serdica, Sofya’nın önceki adı. 2000 yıl önce Roma Ä°mparatorluÄŸu’nun kurduÄŸu Serdica ÅŸehri, günümüzde Sofya’nın ana meydanını oluÅŸturuyor. Serdica, Roma döneminde de önemli bir ticaret kesiÅŸim merkeziymiÅŸ.

Serdica Antik Kenti Sofya

Öyle ki, Serdica, ÅŸehir merkeziyle iç içe olacak ÅŸekilde sergileniyor. Åžehir merkezinin ana yollarının altında cam galeriler içerisinde görebileceÄŸiniz Serdica Antik Kenti’nin kalıntıları, modern ÅŸehirle birlikte hala var olmaya devam ediyor.

2010 yılındaki metro kazıları sırasında rastlanan kalıntılar şehir merkezine çıkan Serdica metro istasyonunda da görülebilir.

Antik ÅŸehrin modern hayatla bu kadar iç içe geçmiÅŸ bir ÅŸekilde sergileniyor oluÅŸu Sofya’yı diÄŸer Avrupa ÅŸehirlerinden ayırıyor. Sofya’dayken Roma ya da Ä°stanbul’da olduÄŸu gibi tarihle iç içe hissedebilirsiniz.

Serdica Amfitiyatrosu ise 2004 yılında keÅŸfedilmiÅŸ. Åžu anda tiyatronun üzerinde Arena di Serdica Otel’i yükseliyor fakat amfitiyatronun kalıntıları korunmuÅŸ. Yıl içerisinde önemli etkinliklere de ev sahipliÄŸi yapan amfitiyatronun kalıntıları 24 saat ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Otel, Serdica Antik Kenti’nden beÅŸ dakika kadar uzaklıkta, Alexander Nevsky Katedrali ve Sofya Ãœniversite’sine giden caddelerden biri olan Kniaz Aleksandar Dondukov Caddesi üzerinde bulunuyor.

Sofya Heykeli  

Sofya Heykeli  

2000 yılında şehrin koruyucu azizi olarak şehir merkezindeki yerini alan heykel, Bulgar ulusal mirasının ve Bulgar mitolojisinin önemli bir figürü.

Sofya, “kutsal bilgelik” temsilcisi olarak hem Ortodoks Hristiyanlık felsefesi hem de antik mitoloji için ortak kullanılan simgelerden biri.

Sofya Heykeli  

Heykelin bulunduğu yerde, Sovyet yönetimi döneminde, Lenin heykeli duruyormuş.

Aziz Nedelya (Kyriaki) Kilisesi

Sofya St. Kyriaki Katedrali

Bulgar PatrikliÄŸi’nin merkezi kilisesi, yüzyıllar boyunca ayakta kalmaya çalışmış Aziz Nedelya Kilisesi. Kriyaki adıyla da bilinen kilise, mimarlar Vasilyov ve Tsolov tarafından tasarlanmış.

10. yüzyılda inÅŸa edilen kilise, cenneti temsil eden kilise kubbesi ve kubbeyi haç ÅŸeklinde çevreleyen daha küçük boyuttaki kubbeleri ile DoÄŸu Ortodoks kiliselerinin mimari özelliklerini taşıyor.

Sveta Petka Kilisesi

Sveta Petka Kilisesi Sofya

Serdica Antik Kenti’nin hemen giriÅŸinde bulunan küçük Ortodoks kilisesi, modern ve antik ÅŸehirlerin tam ortasında yer alıyor.

Orta ÇaÄŸ’dan kalma tek katlı kilisede, Bulgar ulusal kahramanlarından Vasil Levski’nin de mezarının olduÄŸu söylentisi var fakat bunun doÄŸruluÄŸu henüz kanıtlanabilmiÅŸ deÄŸil.

Aziz George (Rotunda) Kilisesi

Rotunda Kilisesi Sofya

Erken döneme ait bir Hristiyanlık yapıtı olan Rotunda Kilisesi de Serdica Antik Kenti ören yerinin yakınında.

4. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş olan kilisenin bulunduğu bölgede eski bir pagan tapınağı bulunuyormuş. Osmanlı döneminde ise kilise, camii olarak kullanılmış fakat kilisenin içerisindeki 12. ve 14. yüzyıldan kalma freskolara zarar verilmemiş.

Largo Sovyet Binaları 

Largo Sovyet Binaları Sofya

Sovyet Sosyalist Klasizm mimarisinin en iyi örneklerini Sofya’da görebilirsiniz. 1950’lerde inÅŸa edilen üç önemli bina da Bulgaristan’ın komünist geçmiÅŸini en iyi yansıtan yapılar.

Stalinist mimari olarak da adlandırılan bu mimari stil, sosyalist gerçekçiliğin mimari ve sanattaki yansıması.

Largo Sovyet Binaları Sofya

Serdica Antik Kenti ören yerini ve Sofya’nın en eski kiliselerini gördükten sonra ÅŸehrin doÄŸusuna doÄŸru ilerlerseniz, Nezavisimost Bulvarı üzerindeki bu üç binayı görebilirsiniz.

Gözünüze en çok çarpacak yapı, bulvarın ikiye ayrıldığı yerde konumlanan Eski Komunist Parti Binası. Günümüzde meclis binasına bağlı olarak kullanılan bina bütün heybetiyle caddeye hakim konumunu koruyor. Emsalleri gibi tuğla inşaat olarak tasarlanan bina, Sovyet mimarisinin en önemli sembollerinden biri.

Sveti Nikolay Mirlikiyski Rus Kilisesi

Sveti Nikolay Mirlikiyski Rus Kilisesi Sofya

Sofya’nın Rusya’yla baÄŸlantısı, Sovyet Rusya döneminden çok daha öncesine dayanıyor. Kilisenin bulunduÄŸu yerde Osmanlı döneminde Saray Camii bulunuyormuÅŸ. Bulgaristan’ın bağımsızlığını kazanması üzerine yıkılan camii yerine Rus çarlarından biri olan Nikolay’ı onurlandırmak için bu kilise açılmış.

“Tsar Osvoboditel” Caddesi’nde bulunan kilise, ÅŸehrin en önemli ve en ünlü yapılarından biri olan Alexander Nevsky’ye ulaÅŸmadan görebileceÄŸiniz en etkileyici mimari eserlerden. Kilisenin hemen yanında ise Ulusal DoÄŸa Tarihi Müzesi bulunuyor.

Alexander Nevski Katedrali

Alexander Nevsky Katedrali Sofya

Åžehrin en ünlü mabedi de adını ve önemini Rusya’nın en önemli askeri figürlerinden biri olan Alexander Nevski’den alıyor. 13. yüzyılda Rusya’yı Tatar ve MoÄŸol akınlarından kurtaran askeri komutan olarak Alexander Nevski, Bulgaristan milliyetçiliÄŸinin yükseldiÄŸi 19. yüzyılda Bulgaristan için de önemli bir sembol haline gelmiÅŸ. Osmanlı egemenliÄŸinden kurtulmak isteyen Bulgar halkı için bu Rus general, bir ilham kaynağı haline gelmiÅŸ.

Slav birliği ve Ortodoksluğun simgesi olarak görülen kilise, Rus ve Neo-Bizans mimariye sahip. Benzer katedrallere göre çok daha fazla askeri kişinin heykellerine sahip olan kilisede altın ve gümüş süslemeler ağırlıkta. Özellikle yüksek tavanı ve göz alan süslemeleriyle, şehrin en ihtişamlı ibadethanelerinden biri.

Katedrale giriş ücretsiz fakat kilise içerisinde fotoğraf veya video çekmek için ücret ödemek gerekiyor.

Ayasofya

Sofya Ayasofya

Sofya’nın en büyük ikinci kilisesi, 4. yüzyılda inÅŸa edilmiÅŸ. Åžehre modern adını veren kilise, Ä°stanbul’daki daha çok bilinen adaşıyla isimden çok daha benzer özelliklere sahip. Bizans Ä°mparatoru I. Justinian’ın döneminde inÅŸa edilen her iki kilise de benzer mimari özelliklere sahip.

Alexander Nevski Katedrali’nin hemen saÄŸ çarprazında bulunan kilisenin ayrıca bir yer altı arkeoloji müzesi de bulunuyor. Kilisenin mabedi olarak kullanılan bu bölgeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Sveti Sedmochislenitsi Kilisesi (Kara Cami)

Sveti Sedmochislenitsi Kilisesi (Kara Cami) Sofya

Bu kilise 1901 yılında bir Osmanlı camisinden dönüştürülmüş. Kara Camii olarak 1528 yılında yaptırılmış olan yapının mimarının Mimar Sinan olduğu söylense de bu kesin olarak bilinmiyor.

Adında kara bulunmasının sebebi de, camiinin mimarisinin siyah olmasından geliyor. Yapı, 19. yüzyılda yıkılınca, Osmanlı tekrar inÅŸaa edene kadar yapıyı terk etmiÅŸ; 1878’te Bulgaristan bağımsızlığını kazanınca, askeri depo ve hapishane olarak da kullanılmıştır.

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu Sofya

Åžehir merkezinde bulunan yapı Bulgar Ulusal Tiyatrosu’nun merkezi. Prestijli tiyatro okulu 1904’te kurulmuÅŸ. 2. Dünya Savaşı sırasındaki bombalamalar sırasında zarar gören bina yenilenerek günümüze ulaÅŸabilmiÅŸ.

Neoklasik mimariye sahip yapı, “Åžehir Bahçesi” olarak geçen ÅŸehir parkına bakıyor.


Ulusal Kültür Sarayı

Sofya Ulusal Kültür Sarayı

1981’de açılan yapı kongre merkez ve sergi alanı olarak hizmet veriyor. Bulgaristan’ın en büyük çok amaçlı salonu olan kültür merkezi, 3000 kiÅŸilik kontenjanıyla konserlere ve Sofia Film Festivali’ne de ev sahipliÄŸi yapıyor.

Åžehir merkezine en uzak konumlardan birinde bulunan kültür sarayı, kendi adını alan parkın içerisinde bulunuyor. Parkın içerisi Bulgaristan’ın çeÅŸitli tarihi dönemlerini yansıtan heykellerle süslenmiÅŸ.

Rila Manastırı 

Sofia Rila Manastırı 

Bulgaristan’ın en çok ziyaret edilen turistik ve tarihi yerlerinden biri Rila DaÄŸları yamacında kurulmuÅŸ Rila Manastırı.

Sofya şehir merkezine özel araçla 1 saat 40 dakika kadar uzaklıkta bulunan manastır, 10. yüzyılda kurulan bir yapı. Hala manastır içerisinde yaşayan ve ibadet eden 60 rahip bulunuyor.

Sofia Rila Manastırı 

Bulgaristan’ın en önemli kültürel, tarihi ve mimari anıtı olarak, Rila Manastırı Bulgaristan’a giden herkesin ziyaret etmesi gereken bir yer.

Rila Manastırı’na otobüsle gitmek isterseniz Ovcha Kupel otobüs garından her gün 10.20’de kalkan otobüse binebilirsiniz. Otobüs akÅŸam 17.30’da ÅŸehre geri dönüyor. Otobüs ÅŸoföründen 22 LEV’e gidiÅŸ dönüş otobüs biletinizi satın alabilirsiniz.

Eğer manastıra özel turla gitmek isterseniz, şehir merkezinde birçok uygun tur firmasıyla iletişime geçebilirsiniz.

Sofia Rila Manastırı 

Müzeler

Ulusal Tarih Müzesi 

Sofya Ulusal Tarih Müzesi 

Sofya’nın en büyük müzesi 5 Mayıs 1973’te açılmış. Banyabaşı Camii’nin hemen arkasında kalan müzede arkeoloji, güzel sanatlar, tarih, etnografya alanlarında toplamda 650,000 tarihi eser sergileniyor.

Müzede ayrıca kütüphane ve hediyelik eşya dükkanı da bulunuyor.

Müzenin bulunduÄŸu bina, son komunist lider ve eski cumhurbaÅŸkanı Todor Zhivkov’nın konutu olarak açılmış. 35 yıldan daha uzun bir süre komünist Bulgaristan’ı yönetmiÅŸ ve ÅŸimdi diktatör olarak anılan Zhivkov için, Sofya’nın mimari çehresini modern bir Avrupa ÅŸehrine uygun hale getirmek önemli bir hedefti.

Yılın her günü ziyaretçilere açık olan müze kış döneminde sabah 9, akşam 17.30; yaz sezonunda ise 9-18 arasında ziyaret edilebilir. Müzeye giriş ücreti 10 Leva; fakat öğrenciler sadece 2 Leva ücret ödeyerek müzeyi ziyaret edebilir. Müzede fotoğraf çekmek ise ücrete tabii.

Ulusal Sanat Galerisi ve Etnografya Müzesi

Sofya Ulusal Sanat Galerisi ve Etnografya Müzesi

1953’te Ulusal Sanat Galerisi ve Etnografya Müzesi olarak hizmet vermeye baÅŸlayan müze pazartesi günleri hariç geri kalan günlerde sabah 10, akÅŸam 6 arasında ziyaret edilebilir. 6 Bulgar levası karşılığında ziyeret edebileceÄŸiniz müze perÅŸembe günleri ise 2 Bulgar levası ücret talep ediyor.

Rotunda Kilisesi’nin ilerisinde ve Åžehir Bahçesi’nin hemen karşısında bulunan müze, “Sveti Nikolay Mirlikiyski” Rus Kilisesi’nin de bulunduÄŸu, belki de Sofya’da en çok vakit geçirebileceÄŸiniz cadde üzerinde bulunuyor.

Sosyalist Sanat Müzesi

Sofya Sosyalist Sanat Müzesi

Bulgaristan’ın komünist dönemini yansıtan müze, 2011’de açılmış. Sofya’nın dört bir yanına yerleÅŸtiren heykeller, büstler ve resimler bir araya getirilerek açılan müzede ayrıca dönemin ayrıntılı olarak anlatıldığı video yayınları ve sergiler de düzenleniyor.

Pazartesi günleri kapalı olan müze, haftanın geri kalan günlerinde sabah 10 akşam 6 arası ziyaret edilebilir.

Müzeye giriş ücreti ise yetişkinler için 6, öğrenciler için ise 3 leva.

Sosyalist Sanat Müzesi, nispeten ÅŸehir merkezinin biraz uzağında bulunuyor. Åžehir merkezi Serdica Metrosundan M2 olarak bilinen mavi hat metrosuyla müzenin bulunduÄŸu G. M. Dimitrov metro istasyonuna ulaÅŸabilirsiniz.

Ulusal Arkeoloji Müzesi

Ulusal Arkeoloji Müzesi Sofya

Åžehir merkezindeki müze, Largo binalarının hemen çarprazında bulunuyor. Yapı Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu döneminde Sofya’daki en eski ve en büyük camiisi olan Koca Mahmut PaÅŸa Camii imiÅŸ. 1451’te açılan camii, 1905’te Ulusal Müze olarak dönüştürülmüş.

Tarih öncesinden günümüze Bulgar tarihi ve kültürünü anlatan müzenin giriş ücreti yetişkinler için 10, öğrenciler için ise sadece 2 leva. Eğer denk gelirseniz, yılın son pazarında ise müzeye giriş bedava.

Parklar, Meydanlar ve Önemli Bölgeler

Borisova Gradina Parkı

Borisova Gradina Parkı Sofya

Åžehrin en büyük parkı olarak Borisova Gradina Parkı, 1884’te düzenlenmeye baÅŸlamış. Adını Rus Çarı Boris’ten alan park, Sofya Ãœniversitesi’nin ilerisinde bulunuyor.

Borisova Gradina Parkı Sofya

Komunist dönemde “özgürlük parkı” olarak adlandırılan parkın içerisinde Sovyet döneminden kalma heykeller ve stadyumlar da bulunuyor.

Kristal Bahçe

Kısaca Rus Kilisesi olarak adlandırılan Sveti Nikolay Mirlikiyski Kilisesi’nin hemen çarprazında bulunan Kristal Bahçe için bir açık hava sanat merkezi de denilebilir.

Park, adını Kristal Cafe olarak adlandırılan ve Sofya’nın sanatçılarının, ÅŸairlerinin ve yazarlarının buluÅŸma noktası olan yapıdan alıyor. Kristal Cafe ÅŸu an bahçe içerisinde bulunmasa da park hala sokak sanatçılarının uÄŸrak yerlerinden biri.

Şehir Bahçesi

Åžehrin en eski ve en merkezi parklarından biri olarak Åžehir Parkı, 1872’den beri düzenlenerek günümüze denk ulaÅŸmış.

EÄŸer Noel döneminde Sofya’da olursanız, bu parkta kurulan Noel Pazarı’nı da mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Parkın çevresinde Sofya Sanat Galerisi, Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu ve Ulusal Sanat Galerisi ve Etnografya Müzesi da bulunuyor.

Sofya Üniversitesi ve Öğrenci Bölgesi

Sofya Ãœniversitesi

Aziz Kliment Ãœniversitesi olarak da bilinen Sofya Ãœniversitesi, Bulgaristan’daki en eski yüksek okul ve 1888’de açılmış.

16 fakülteli okulun ana binası ÅŸehrin en ünlü katedrali Alexander Nevsky’nin hemen ilerisinde bulunuyor. Ana binanın etrafındaki parklar ve kütüphane binası öğrencilerin çok vakit geçirdiÄŸi hareketli bir bölge.

Öğrenci hayatını biraz daha görmek isterseniz, “Studentski Grad” olarak adlandırılan ve öğrencilerin yaÅŸadığı bölgede zaman geçirmeyi düşünebilirsiniz. Ã–ÄŸrenci bölgesinde öğrenci evlerinin yanı sıra gece kulüpleri, kafeler ve barlar da bulunuyor. Bu bölgeye sadece otobüs ve tramvayla ulaşım mümkün.

Sofya’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Bulgar yemeklerinin Türk yemeklerine oldukça benzer olduÄŸunu söylemeliyiz. Ä°ÅŸkembe çorbasından cacığa, börekten musakkaya Balkan coÄŸrafyasının birçok yemeÄŸini Sofya’da deneyebilirsiniz. İçecek olarak da boza, ayran ve elbette Bulgar rakısı mastika‘yı denemelisiniz.

Özellikle Banitsa ya da baniçka baniçka denilen kebabını ve ÅŸopska salatası Bulgaristan’ın en yöresel yemeklerinden.

Bulgaristan bütçe dostu bir ülke olmamasına raÄŸmen, yemek fiyatlarının oldukça uygun olduÄŸunu söylemeliyiz. Uygun fiyata birbirinden lezzetli Bulgar yemeklerini ve içeceklerini denemek için Borisova Gradina Parkı’na bakan Pod Lipite Restoranı tercih edebilirsiniz. Mutlaka rezervasyon yaptırarak gitmenizi öneririz.

Sofya, gece hayatının da oldukça renkli olduğu bir ülke. Şehrin en iyi barlarını ve gece kulüplerini, şehrin en ünlü alışveriş caddesi olan Vitoşka Caddesi etrafında bulabilirsiniz.

Sofya’da Alışveriş

Sofya Alışveriş

Alışveriş Merkezleri

Bir ÅŸehri keÅŸfederken en uygun fiyatları çoÄŸu zaman marketlerde bulabilirsiniz. Sofya’da ÅŸehir merkezinde birçok alışveriÅŸ merkezi bulunuyor. Mall Of Sofia ve Serdika Center ziyaret edebileceÄŸiniz ve uygun fiyatlara yemek yiyebileceÄŸiniz yerlerden. Aynı zamanda her bütçeye uygun maÄŸazaları da buralarda bulabilirsiniz.

Fantastiko da özellikle öğrenciler tarafından tercih edilen uygun fiyatlı bir süpermarket.

Nispeten ÅŸehir merkezinden biraz uzakta bulunan Sofia Outlet Center, çok uygun fiyatlara alışveriÅŸ yapabileceÄŸiniz yerlerden. Özellikle Trakya bölgesinden Sofya’ya alışveriÅŸe gelen Türk turistlerin de sıklıkla tercih ettiÄŸi alışveriÅŸ merkezlerinden biri.

Sofya Kapalı Pazar

Sofya Yemek Marketi

Åžehir merkezindeki kapalıçarşı, Banyabaşı Camii ve ÅŸehir sinagogunun arasında, Marie Louise Bulvarı’nda bulunuyor.

1911’de açılan yapı ÅŸehirdeki en önemli ticaret merkezlerinden biri. Hediyelik eÅŸyalardan, restoranlara ve kıyafetlerden kozmetiÄŸe birçok ürünü burada bulabilirsiniz. Fakat fiyatların turistlere biraz pahalı gelebileceÄŸini hatırlatalım.

VitoÅŸka Caddesi

Sofya ViÅŸoka Caddesi

Her ÅŸehrin olmazsa olmazı; geniÅŸ bir alışveriÅŸ caddesi. VitoÅŸka Caddesi de Sofya’da alışveriÅŸ için uÄŸrayabileceÄŸiniz en önemli durak. MaÄŸazaların yanı sıra, caddede barlar ve restoranlar da bulunuyor.

Adını, Sofya’nın hemen yanındaki VitoÅŸka Dağı’ndan alan cadde, daha önce bahsettiÄŸimiz sarı döşemeli yollara sahip caddelerden biri.

VitoÅŸka Caddesi Sofya

Şehrin en ünlü caddelerinden biri olarak Vitoşka Caddesi tamamen trafiğe kapalı bir yaya yolu.

Bütün bunların yanı sıra, özellikle parklarda sokak satıcıları ikinci el, antika veya çok ucuz ürünleri satışa çıkarıyor.

Bulgaristan’dan Ne Alınır? 

Bulgaristan, gül suyu ve lavanta üretiminde Türkiye ve Fransa ile birlikte dünyanın en büyük üreticilerinden biri. Bulgaristan’a gelmiÅŸken sevdiklerinize bu doÄŸal ürünlerden satın almayı düşünebilirsiniz.

Tüm Balkanlarda olduÄŸu gibi, Bulgaristan’da da çömlekler, geleneksel kıyafetler ve telkari ürünleri satın alabilirsiniz.

Belki de Bulgaristan’dan alabileceÄŸiniz en geleneksel hatıra ise beyaz ve kırmızı yünden yapılan “martenitsa” süsleri. Genellikle Mart ayı başında baharın geliÅŸini kutlamak için   aÄŸaçlara baÄŸlanan bu martenista süslemeleri, insan ÅŸekilleri de verildiÄŸi oluyor. Özellikle bahar mevsiminde Sofya’daysanız, Bulgar halkının çok önem verdiÄŸi geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri kutlamalarına mutlaka katılmalı ve gezinizin dönüşünde sevdiklerinize bu süslemelerden hediye etmelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız