İzmir’de Gezilecek Yerler: İzmir’de Keşfedebileceğiniz 101 Harika Yer

0
362169
İzmir Gezilecek Yerler
İzmir Gezilecek Yerler

Ülkemizin en güzel şehirlerinden bir tanesi olan İzmir, Ege Bölgesi’nde konumlanıyor. Nüfus bakımından en büyük üçüncü ilimiz olan İzmir’de gezilecek yerler saymakla bitmiyor.

Tarihi yerleri, plajları, koyları ve şirin köyleri ile ziyaretçilerini büyüleyen İzmir’de gezilecek yerleri bu yazımızda sizler için listeledik. İzmir gezilecek yerler listesinin sizler için faydalı olmasını dileriz.

1) Konak Meydanı, Konak

Konak Meydanı, Konak
Konak Meydanı, Konak

İzmir denilince akla ilk gelen yerlerden bir tanesidir Konak Meydanı. Resmi ismi Atatürk Meydanı olan yer, şehrin en önemli meydanları arasında yer alıyor. Şehrin simgesi İzmir Saat Kulesi’ni bünyesinde barındıran meydanda Konak Yalı Cami, Hükümet Konağı, İlk Kurşun Anıtı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Binası bulunuyor.

2) İzmir Saat Kulesi, Konak

İzmir Saat Kulesi, Konak
İzmir Saat Kulesi, Konak

Dantel gibi işlenmiş detaylara sahip olan İzmir Saat Kulesi, 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak için 1901 yılında inşa edilmiş. Osmanlı saat kuleleri arasında en zarif görüneni olan İzmir Saat Kulesi’nin çevresinde dört tane çeşme bulunuyor.  Sizler de İzmir’i ziyaret ettiğinizde güzel saat kulesinin önünde fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin!

3) Kordon, Konak

Kordon, Konak
Kordon, Konak

Kordon sahilinde gezmeden İzmir’i tam olarak deneyimlemiş sayılmazsınız. İzmir’in mavi ile yeşili bir araya getiren noktalarından olan Kordon, Cumhuriyet Meydanı ile İzmir Limanı arasındaki kıyı şeridini kapsıyor. Bölgede dolgu çalışmaları ile doldurulan yerler yeşil alan olarak düzenlenerek hizmete açılmış. Ayrıca doldurulan bu kısımlara İzmir’deki en önemli meydanlardan bir tanesi olan Gündoğdu Meydanı ve Alsancak Vapur İskelesi inşa edilmiş. 2020 yılından itibaren Kordon boyunca İzmir nostaljik tramvayı hizmet veriyor.

4) Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Konak

Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Konak
Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Konak

19. yüzyılda şehrin ticaret hayatının en alıcı noktalarından olan Kemeraltı, günümüzde İzmir’in önemli bir alışveriş yeri halini almış. Mezarlık başı semtinden Konak Meydanı’na kadar uzanan bölgedeki Tarihi Kemeraltı Çarşısı, 2020 yılında UNESCO tarafından “İzmir Tarihi Liman Kenti” ismindeki miras alanının bir parçası olarak Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. İzmir’de görülmesi gereken yerler arasındaki Kemeraltı Çarşısı’nda alışveriş yapmadan şehirden ayrılmamanızı öneririz.

5) Kadifekale, Konak

Kadifekale, Konak
Kadifekale, Konak

İzmir Körfezi’ne hâkim bir konumdaki Kadifekale, 186 metre rakımlı Pagos Tepesi’nde bulunuyor. M.Ö. 3. yüzyılda tamamlanan kale, Antik Smirni Kenti’nin akropolisi olarak kullanılıyormuş. Günümüze  batı ve güney surları ile beş kulesi ulaşan Kadifekale, İzmir’de görülmesi gereken tarihi yerlerin başında geliyor. İzmir’i kuş bakışı görebileceğiniz Kadifekale’yi haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

6) Symrna Antik Kenti (Agora Örenyeri), Konak

Symrna Antik Kenti (Agora Örenyeri), Konak
Symrna Antik Kenti (Agora Örenyeri), Konak

Kemeraltı ile Kadifekale arasında kurulan Symrna Antik Kenti, 2020 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış. İzmir’in en değerli tarihi yerlerinden birisi olan Symrna, antik dönemde Anadolu’nun en önemli kentlerinden birisiymiş.

İzmir’in gezilecek yerleri arasındaki Agora Örenyeri; Symrna Antik Kenti’nin idari, sosyal, kültürel ve dini işlevlere sahip kent merkezi olarak karşımıza çıkıyor. İzmir Agorası veya Smyrna Agoras olarak da bilinen Agora Örenyeri’ndeki kalıntıların büyük çoğunluğu milattan önce ikinci yüzyıla tarihleniyor. Kent meydanı ve pazar yeri anlamlarına sahip olan agora sözcüğü antik kentin işlevini çok güzel bir biçimde anlatıyor.

Agora Ören Yeri’ni her gün 08:30 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze Kart sahipleri ören yerini ücretsiz olarak gezerken diğer kişilerin giriş ücreti olarak 100 TL ödemesi gerekiyor.

7) İzmir Arkeoloji Müzesi, Konak

İzmir Arkeoloji Müzesi, Konak
İzmir Arkeoloji Müzesi, Konak

İzmir ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği İzmir Arkeoloji Müzesi, 1927’de Aya Vukla Kilisesi’nde açılmış olsa da 1984 yılından itibaren Konak’taki Bahribaba Parkı içerisindeki modern müze binasında hizmet veriyor. Müzedeki Bayraklı (Smyrna), Efes, Bergama, Milet, Klazomenai, Teos ve İasos antik kentlerinden çıkarılan eserler Batı Anadolu tarihine ışık tutuyor.

İzmir Arkeoloji Müzesi haftanın her günü 08:30 – 19:00 saatleri arasında ziyarete açık. Müze Kart sahiplerinin ücret ödemeden gezebileceği müzeye giriş ücreti 50 TL.

8) Dario Moreno Sokağı

Dario Moreno Sokağı
Dario Moreno Sokağı

İzmir’in en meşhur sokaklarından birisi olan Dario Moreno Sokağı adını ünlü sanatçı Dario Moreno’dan alıyor. Hem tarihi hem de sanatsal bir yönü olan Dario Moreno Sokağı’nda Rum evleri ve şirin kafeler bulunuyor. Konak ve Güzelyalı arasındaki Dario Moreo Sokağı’na gitmişken burada güzel fotoğraflar çekmeyi ve Tarihi Asansör’ü ziyaret etmeyi unutmayın.

9) Tarihi Asansör, Konak

Tarihi Asansör, Konak
Tarihi Asansör, Konak

Dario Moreno Sokağı sonunda yer alan Tarihi Asansör, İzmir’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yapıların başında geliyor. Bu özel tarihi asansör biri diğerinden 58 metre yüksekte olan Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi arasında hizmet veriyor. Ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla 1907 yılında tamamlanan asansör, İzmir’in simgelerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

Tarihi Asansör haftanın her günü 08:00 – 24:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. İzmir’in panoramik manzarasını görebileceğiniz asansörü ziyaret etmeden şehirden ayrılmayın deriz.

10) İzmir Atatürk Evi Müzesi, Konak

Mustafa Kemal Atatürk’e ait nesnelerin sergilendiği Atatürk Evi Müzesi, 1941 yılında açılmış. Osmanlı ve Levanten mimarisini sentezleyen müze binası, neoklasik tarzda bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. İzmir’de mutlaka görülmesi gereken müzelerden olan Atatürk Evi, haftanın her günü 08:30 – 19:30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

11) İzmir Mask Müzesi, Konak

Ülkemizin ilk mask müzesi olan İzmir Mask Müzesi, 2011 yılında Alsancak semtinde açılmış.  Levanten kültürüne ait tarihi bir binada hizmet veren müze iki kattan oluşuyor. Müzenin giriş katında kafeterya ve dinlenme bölümü; birinci katta etnik mask bölümü;  ikinci katta ise Anadolu seçkisi, sergi salonu ve atölye bulunuyor.  Atatürk, Aziz Nesin, Mehmet Akif Ersoy, İsmet İnönü, Âşık Veysel, Nazım Hikmet ve Attila İlhan gibi ünlü isimlerin masklarının yer aldığı İzmir Mask Müzesi’ni pazar ve pazartesi günü hariç diğer günlerde 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

12) TCDD Müzesi, Konak

1993 yılında açılan TCDD Müzesi, TCDD 3. Bölge Müze ve Sanat Galerisi ismiyle de biliniyor. Müzede buharlı trenlere ait objeler, eski yol yapım gereçleri, eski fenerler, lambalar, haberleşme gereçleri, eski daktilo, hesap makinesi, vagon restoranlarda kullanılan yemek takımları ve Osmanlının son dönemi ile Cumhuriyet’in ilk dönemlerine ait bazı yazılı belgeler sergileniyor. TCDD Müzesi pazar ve pazartesi hariç haftanın beş günü 09:00 – 17:30 saatleri arasında ziyarete açık. Sizler de İzmir’deki bu güzel müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

13) Kadın Müzesi, Konak

Ülkemizde fiziki mekâna sahip ilk kadın müzesi olma özelliğini taşıyan İzmir Kadın Müzesi, Basmane semtinde konumlanıyor. Anadolu’da kadın kavramı uygulanan müze, Anadolu kadınının geçmişini ve mücadelesini aktarmak amacıyla 2014 yılında açılmış. Kadın Müzesi’nde kadını anlatan eserler, antik dönemde Anadolu kadınına ilişkin bilgiler, tarihte ilklere imza atmış Türk kadınlarının maskları, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nden nesneler sergileniyor. İzmir Kadın Müzesi’ni pazartesi günü hariç 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

14) İzmir Oyuncak Müzesi, Konak

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi olarak da anılan İzmir Oyuncak Müzesi, seramik sanatçısı Ümran Baradan tarafından 2004 yılında Çocuk Müzesi olarak açılmış. 2010 yılında Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi ismiyle hizmete başlayan müzede 1800’lü yıllardan kalma oyuncaklar ve Ümran Baradan’ın dünyanın çeşitli ülkelerinden edindiği oyuncaklar sergileniyor. İzmir Oyuncak Müzesi’ni pazar ve pazartesi günleri hariç 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücret ödemeden gezebilirsiniz.

15) Tarihi Havagazı Fabrikası, Konak

Tarihi Havagazı Fabrikası, Konak
Tarihi Havagazı Fabrikası, Konak

İzmir’in simgelerinden birisi olan Tarihi Havagazı Fabrikası, günümüzde çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapıyor. 1862 yılında kurulan Havagazı Fabrikası, 1900’lü yıllarda İzmir’e elektrik sağlamak amacıyla kullanılmış. Restorasyon çalışmalarının ardında 2008’de hizmete açılan Havagazı Fabrikası’nda; kafeterya, idari bina, okuma salonu, sanat üniteleri satış binası, atölye binası yer alıyor. Konser, sergi, söyleşi gibi etkinliklerin düzenlendiği Tarihi Havagazı Fabrikası, İzmir’de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

16) Pasaport İskelesi, Konak

Pasaport İskelesi, Konak
Pasaport İskelesi, Konak

1867 – 1886 yılları arasında inşa edilen İskele Binası Osmanlı İmparatorluğu Pasaport Bürosu olarak hizmet verdiği için Pasaport İskelesi ismini almış. Birinci Milli Mimari stiliyle inşa edilen tarihi bina 2020 yılında restore edilerek yeniden açılmış. Muhteşem bir deniz manzarasına sahip olan Pasaport İskelesi, İzmir’de gidilecek yerler arasında bulunuyor. Sizler de vapura binme ihtiyacınız olmasa bile burayı mutlaka görün deriz, en nihayetinde deniz havası almak herkese iyi gelir.

17) İlk Kurşun Anıtı, Konak

İlk Kurşun Anıtı, Konak
İlk Kurşun Anıtı, Konak

15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’in İşgali sırasında öldürülen gazeteci Hasan Tahsin anısına dikilen İlk Kurşun Anıtı, Konak Meydanı’nda bulunuyor. 1974 yılında açılan İlk Kurşun Anıtı, Yunan işgaline karşı Türk direnişinin sembolü olarak karşımıza çıkıyor.

Hasan Tahsin’in bir elinde bayrak diğer elinde de silahı ile tasvir edildiği anıt, heykeltıraş Turgut Pura tarafından inşa edilmiş. İzmir Gazeteciler Cemiyeti, gazeteci Hasan Tahsin’i anmak için her yıl 15 Mayıs’ta anıtın önünde tören düzenliyor. Sizler de Konak Meydanı’na gittiğinizde Milli Mücadele’de çok önemli bir yeri olan Hasan Tahsin’in anıtını görmeden ayrılmayın.

18) Salepçioğlu Cami, Konak

Salepçioğlu Cami, Konak
Salepçioğlu Cami, Konak

Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılan Salepçioğlu Cami’nin inşası 1897 – 1905 yılları arasında tamamlanmış. Üst katı cami, ait katı ise medrese olarak tasarlanan cami, hem dışarıdan hem de içeriden ihtişamlı bir görünüme sahip. Ayrıca Salepçioğlu Cami’nin doğu cephesinde camide kullanılan kırmızı taşlardan yapılmış bir havuz bulunuyor. İzmir’de gezilecek yerler arasındaki Salepçioğlu Cami, zarif tarzıyla ziyaretçilerinin dikkatini çekiyor.

19) Yalı Cami, Konak

Yalı Cami, Konak
Yalı Cami, Konak

Konak Cami olarak da bilinen Yalı Cami, yazımızın girişinde anlattığımız Konak Meydanı’nda bulunuyor. Konak Meydanı ile özdeşleşen Yalı Cami, güzel çinileri ve sekizgen planıyla öne çıkıyor. Klasik Osmanlı mimarisi kullanılarak inşa edilen Konak Cami, İzmir’in en güzel camilerinden bir tanesi olarak bizleri selamlıyor. Merkezi bir konumda bulunan Yalı Cami’yi İzmir’i gezerken ziyaret etmeyi unutmayın.

20) Tarihi Hisar Cami, Konak

Tarihi Hisar Cami, Konak
Tarihi Hisar Cami, Konak

İzmir’in en büyük ve görkemli tarihi eserlerinden Hisar Cami, 1597 – 1598 yılları arasında Özdemiroğlu Molla Yakup Bey tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Şehrin ilk abidevi yapısı olarak kabul edilen Hisar Cami, Osmanlı mimarisinden izler taşıyor. Caminin içerisindeki kalem işi süslemeler, hat sanatının inceliklerinin sergilendiği panolar ve mihrap – minber işçiliği Türk sanat zevkinin en iyi örnekleri arasında gösteriliyor. Hisarönü bölgesi ile Kemeraltı Çarşısı çevresinde yer alan Tarihi Hisar Cami’ni görmeden İzmir’den ayrılmayın deriz.

21) Kızlarağası Hanı, Konak

Kızlarağası Hanı, Konak
Kızlarağası Hanı, Konak

Kemeraltı’nın turistik ve tarihi alışveriş mekânlarından birisi olan Kızlarağası Hanı, kızlar ağası olarak görev yapan Hacı Beşir Ağa tarafından 1744 yılında yaptırılmış. Kemeraltı bölgesindeki en eski yapılardan Kızlarağası Hanı’nın alt katı alışveriş, üst katı ise konaklama için kullanılmış. Kızlarağası Hanı, 1993’te restore edilerek turistik bir çarşı olarak hizmet vermeye başlamış. Sizler de bu tarihi çarşıda gezerken çeşitli el sanatları ürünlerini, halıları, deri kıyafetleri ve ilginç hediyelik eşya bulabilirsiniz.

22) Bet İsrael Sinagogu, Konak

1907 yılında ibadete açılan Bet İsrael Sinagogu, İzmir’deki en büyük Musevi ibadethanesi olarak karşımıza çıkıyor. 2. Abdülhamit’in yazdığı bir fermanla, Karataş semtindeki Musevilerin ibadet edebilmesi için yaptırılan dini yapı, 1950’li yıllarda Gizbar Avraam Rubi tarafından onarılarak günümüzdeki haline getirilmiş. İtalyan sinagoglarına benzeyen Bet İsrail Sinagogu’nun ahşap işleri masif maun kullanılarak İtalyan ustalar tarafından yapılmış. Günümüzde Bet İsrael Sinagogu; sadece cuma akşamları, cumartesi sabahları, bayramlarda, Bar Mitzva ve düğün gibi törenlerde hizmet veriyor.

23) Alsancak Sevgi Yolu, Konak

Trafiğe kapalı olan Alsancak Sevgi Yolu, İzmir’in gezilecek yerleri arasında üst sıralarda yer alıyor. İki tarafı palmiye ağaçları ile çevrili olan Sevgi Yolu kitapçıları ve hediyelik eşya dükkânları ile meşhur. Alsancak Sevgi Yolu boyunca, Hollywood Şöhret Yolu’ndaki gibi, zemindeki yıldızlarda Türk sanatçılarının isimleri bulunuyor. İzmir’in önemli sembollerinden olan bu güzel ve sevimli caddeyi akşam 20.00’ye kadar ziyaret edebilirsiniz.

24) Aziz Polikarp Kilisesi, Konak

Aziz Polikarp Kilisesi, Konak
Aziz Polikarp Kilisesi, Konak

Saint Polycarpe Kilisesi olarak da bilinen dini yapı, ismini on iki havariden birisi olan  İzmir Psikoposu Polikarp’tan alıyor. 1625 yılında Fransa Kralı 8. Louis’nin isteğiyle inşa edilen Aziz Polikarp Kilisesi, şehirdeki en eski yapılardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde üç nefi olan dikdörtgen bir bazilika olan Saint Polycarpe Kilisesi’ndeki fresklerde St. Polikarp’ın yaşam öyküsü anlatılıyor. Taş ve tuğla kullanılarak inşa edilen kilisenin batı cephesinde yükselen bir çan kulesi bulunuyor.

Ücretsiz olarak gezilebilen Aziz Polikarp Kilisesi, bireysel ziyaretler için pazar günü hariç 15:00 – 17:00 saatleri arasında açık. Grup gezileri içinse pazar günleri haricinde kiliseyi 08:30 – 12:00 ve 15:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

25) İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Konak

9 Eylül 1952 tarihinde Kültürpark içerisinde galeri olarak açılan İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi, sonradan Atatürk Bulvarı’ndaki yerine taşınmış. Plastik sanatlar alanında devletin İzmir’e yaptığı ilk hizmet olan İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde resim, heykel, seramik ve baskı resim alanında eserler sergileniyor. Şeker Ahmet Paşa, Hoca Ali Rıza, Hikmet Onat ve İbrahim Çallı gibi büyük sanatçılarının eserlerinin yer aldığı İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ni pazartesi hariç her gün 09:00 – 18:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

26) İsmet İnönü Müze Evi, Konak

İsmet İnönü’nün doğduğu ve uzun yıllar boyunca yaşadığı ev, günümüzde İsmet İnönü Müze Evi olarak hizmet veriyor. İnönü’ye ait eşya ve giysilerin sergilendiği İsmet İnönü Anı Evi hafta içi her gün 09:00 – 17:30 saatleri arası ücretsiz olarak ziyarete edilebiliyor. 2018 yılında müzeye kütüphane bölümü de eklenmiş. Sizler İsmet İnönü’yü daha yakından tanımak isterseniz, İzmir’deki bu güzel müzeyi gezebilirsiniz.

27) İzmir Ticaret Tarihi Müzesi, Konak

Ülkemizin ilk ticaret tarihi müzesi olma özelliğini taşıyan İzmir Ticaret Tarihi Müzesi, İzmir Ticaret Odası tarafından 2003 yılında açılmış. Ticaret Tarihi Müzesi’nde kentin kimliği, ticaret ve kültürle yoğrulan tarihi, arkeolojik ve etnografik eserleri sergileniyor. İzmir Ticaret Tarihi Müzesi’ni hafta içi her gün 08:30 – 17:30 saatleri arasında ücret ödemeden gezebilirsiniz.

28) İnciraltı Deniz Müzesi, Balçova

İzmir Müze Gemiler adıyla da bilinen İnciraltı Deniz Müzesi,  Balçova ilçesindeki İnciraltı İskelesi’nde demir atmış üç müze gemiden oluşuyor. Bu müzelerde denizciliğin sosyal, tarihsel ve ekonomik gelişimine dair nesneler sergileniyor.

İnciraltı Deniz Müzesi, pazartesi hariç haftanın her günü 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Müzeye girişlerde tam bilet için 60 TL, indirimli öğrenci bileti içinse 30 TL ödenmesi gerekiyor.

29) Balçova Teleferik ve Yürüyüş Alanı

Doğanın kucağında güzel bir gün geçirmek isteyenler, Balçova Teleferik ve Yürüyüş Alanı’na gidebilirler. İzmir il merkezine 11 kilometre uzaklıktaki bu yeşillik alandaki Balçova Teleferiği,  pazartesi günü dışında haftanın altı günü 12:00 – 20:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Teleferikten indiğinizde İzmir’in manzarasını kuş bakışı olarak görebiliyorsunuz. Balçova Yürüyüş Alanı ise doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılığı yapabileceğiniz harika bir yer.

30) Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi, Bornova

Ege Üniversitesi kampüsü içinde bulunan Botanik Bahçe, ülkemizin ilk botanik kurumu olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde hem Botanik Bahçe hem de Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak hizmet veren Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi, iki bölümden oluşuyor. Bahçenin dış kısmında çalı ve ot türünden bitkiler yer alıyor. Botanik bahçenin iç kısmı ise daha tropikal nitelikli bitki türlerinin arasına giren meyveler, ağaçlar ve bitkiler ile bezeli. Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi’ni hafta içi günlerde 08:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

31) Ege Üniversitesi Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi, Bornova

Dünyada alanındaki sayılı müzelerden bir tanesi olan Ege Üniversitesi Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi, eskiden Ballian Köşkü olarak anılan binada hizmet veriyor. Müzede bir mercimek tanesi büyüklüğündeki dünyanın en küçük kitabı sergileniyor. 36 sayfalık ve Çin alfabesiyle yazılmış olan bu minik kitap, müzenin en ilgi çeken eseri olarak öne çıkıyor.

2012 yılında açılan Kitap ve Kâğıt Sanatları Müzesi’ni hafta içi 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye girerken tam bilet için 25 TL, öğrenci bileti için 15 TL ödemeniz gerekiyor. Ege Üniversitesi öğrencileri, personeli ve mezunu içinse giriş bileti 10 TL.

32) Homeros Vadisi, Bornova

Homeros Vadisi, Bornova
Homeros Vadisi, Bornova

İçerisinde yer alan mağarada Homeros’un yaşadığı düşünülen Homeros Vadisi, 2008 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılmış. 7 kilometre uzunluğundaki Homeros Vadisi, İzmir şehir merkezine 16 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Şehrin kalabalığından biraz olsun uzaklaşmak isteyenlerin tercih ettiği Homeros Vadisi, İzmir’de görülecek yerler arasında bulunuyor.

33) Karşıyaka Sahil

Karşıyaka Sahil
Karşıyaka Sahil

İzmir’de güzel deniz manzaralarına ev sahipliği yapan Karşıyaka Sahili, şehir merkezine sadece 10 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Geniş bir sahil şeridine sahip olan Karşıyaka, 2019’da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenmiş. Yaz mevsiminde çok fazla kişi tarafından ziyaret edilen Karşıyaka Sahili, İzmir’de görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Deniz kenarında gezerken yorulduğunuzda sahil boyunca uzanan restoran ve kafelerde kısa bir mola verebilirsiniz.

34) İzmir Bilim Merkezi, Karşıyaka

İzmir Bilim Merkezi, Ege Bölgesi’nin ilk bilim merkezi olma özelliğini taşıyor. Karşıyaka Belediyesi ve Bahçeşehir Koleji işbirliği ile 2009 yılında açılan İzmir Bilim Merkezi’nde 60 adet öğrenme istasyonunda farklı deneyler yapılıyor. İzmir Bilim Merkezi, hafta içi her gün 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açık.

35) Hamza Rüstem Fotoğraf Evi Müzesi, Karşıyaka

Hamza Rüstem Fotoğraf Evi’nde Girit doğumlu fotoğrafçı Hamza Rüstem’in çektiği fotoğraflar sergileniyor. 2011 yılında hizmete giren Fotoğraf Evi, 2014’te ise müze olarak tescillenmiş. Hamza Rüstem’in torunu Mert Rüstem tarafından bağışlanan koleksiyon, fotoğrafçılığa ilgisi olanlar için çok güzel bir yer.

Müzede orijinal fotoğraf makineleri, fotoğraflar, çeşitli fotoğraf makinesi donanımları, etnografik nitelikli tarihsel stüdyo, karanlık oda ve camera obscuranın yer alıyor. Hamza Rüstem Fotoğraf Evi Müzesi’ni pazar günü hariç haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ücret ödemeden ziyaret edilebilirsiniz.

36) Zübeyde Hanım Anıt Mezarı, Karşıyaka

Zübeyde Hanım Anıt Mezarı, Karşıyaka
Zübeyde Hanım Anıt Mezarı, Karşıyaka

Zübeyde Hanım Parkı içerisindeki Zübeyde Hanım Anıt Mezarı, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın İzmir’deki anıt mezarı olarak karşımıza çıkıyor. 1940 yılında İzmir Belediyesi tarafından yaptırılan anıt mezarda; dört metre yüksekliğinde ve on ton ağırlığında bir kaya kullanılmış. Anıt mezarda her yıl Zübeyde Hanım’ın ölüm yıldönümü ve anneler gününde anma törenleri düzenleniyor.

37) Bostanlı Güzel Sanatlar Açık Hava Müzesi, Karşıyaka

Bostanlı Güzel Sanatlar Açık Hava Müzesi, Karşıyaka
Bostanlı Güzel Sanatlar Açık Hava Müzesi, Karşıyaka

Bostanlı Vapur İskelesi’nin karşısındaki Bostanlı Güzel Sanatlar Açık Hava Müzesi, 1987 yılından beri hizmet veriyor. Antik döneme ait arkeolojik eserlerin sergilendiği müzede; heykeller, mezar taşları, steller ve lahitler bulunuyor. Ücret ödemeden gezebileceğiniz açık hava müzesindeki parkın içerisinde çocuk oyun alanları, sanat galerisi ve kafeterya yer alıyor.

38) Haberleşme Müzesi, Karşıyaka

2014 yılında açılan Haberleşme Müzesi, geçmişten günümüze iletişimin tarihi hakkında bilgi vermek amacıyla kurulmuş. Haberleşme Müzesi’nde manyetolu, çevirmeli ve tuşlu telefonlar, mors, telgraf, teleks, telefon santralleri, radyolar, denizaltı radyo alıcı cihazları, gemi içi haberleşme telefonları ve antika güvercin yarışı hakem saati gibi nesneler sergileniyor. Haberleşme Müzesi’ni 08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

39) Taypark, Karşıyaka

Çocuklarınızla beraber gidebileceğiniz Taypark’ta, 4 – 12 yaş arasındaki çocuklara ücretsiz olarak taylara binme deneyimi sunuluyor. At yavrusu ve midilli türündeki atlara binmek için yapılan Taypark’ın kafateryası belediye tarafından işletiliyor. Pazartesi günü hariç 10:30 – 13:20 ve 14:40 – 18:20 saatleri arasında taya binilebilen tesiste profesyonel binicilik okulu da bulunuyor.

40) Selçuk

Selçuk
Selçuk

İzmir’e 80 kilometre uzaklıktaki Selçuk ilçesi, İzmir çevresinde gezilmesi gereken yerlerin çoğunu bünyesinde barındırıyor. Dünyanın en büyük açık hava müzelerinden birisi olma özelliğini taşıyan Selçuk, her yıl 2 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Efes Antik Kenti, Şirince Köyü, Meryem Ana Evi ve dünyanın yedi harikasından birisi olan Artemis Tapınağı’na ev sahipliği yapan Selçuk hakkında daha fazla bilgi almak için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

41) Efes Antik Kenti, Selçuk

Efes Antik Kenti, Selçuk
Efes Antik Kenti, Selçuk

Ülkemizdeki en etkileyici antik kentlerden birisi olan Efes, İzmir’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. 2015’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Efes Antik Kenti, M.Ö. 6.000 yıllarına kadar tarihleniyor. Önemli bir liman kenti olan Efes, doğu ile batı arasında önemli bir geçiş noktası olarak hizmet vermiş.

Celcus Kütüphanesi başta olmak üzere, eşsiz mimari eserlere ev sahipliği yapan Efes Örenyeri’ni haftanın her günü 08:00 – 20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze Kart sahipleri Efes’e ücretsiz olarak girebilirken, kartı olmayanların 400 TL ödemesi gerekiyor.

42) Artemis Tapınağı, Selçuk

Artemis Tapınağı, Selçuk
Artemis Tapınağı, Selçuk

Dünyanın 7 Harikası’ndan birisi olan Artemis Tapınağı, Diana Tapınağı olarak da biliniyor. İzmir’in Selçuk ilçesindeki tapınak, M.Ö. 550 yıllarında tamamlanmış. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Artemis Tapınağı, Efeslilerin ilk yerleşim yeriymiş. Doğurganlık ve Bereket Tanrıçası Artemis’e ithaf edilen tapınakta gezerken, kendinizi bir tür zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissedeceksiniz.

43) Efes Müzesi, Selçuk

Efes Müzesi, Selçuk
Efes Müzesi, Selçuk

Efes kazı alanındaki buluntulara ev sahipliği yapan Efes Müzesi, arkeoloji ve etnografya olarak iki kısma ayrılıyor. Müzedeki en bilinen eser, Efes’teki Artemis Tapınağı’nda bulunan Artemis heykeli olarak karşımıza çıkıyor. Efes Müzesi’nde Eros başı, Priapos heykeli, Mısırlı rahip heykeli, İsis heykeli, çeşitli mitolojik tanrı heykelleri ve Sokrates başı bulunuyor.

Efes Müzesi haftanın her günü 08:30 – 20:00 saatleri arasında ziyaret açık. Müze Kartı olanlar müzeye ücretsiz olarak girerken kartı olmayanlar için giriş ücreti 220 TL.

44) Yamaçevler, Selçuk

Yamaçevler, Selçuk
Yamaçevler, Selçuk

Efes Ören Yeri içindeki Yamaçevler, antik kentin Roma dönemine ait yedi evden oluşan bir yerleşim alanı olarak bizleri selamlıyor. Bülbül Dağı eteklerindeki teraslar üstüne inşa edilmiş olan evler günümüze çok iyi bir şekilde korunarak ulaşmış. Antik dönemde Efes’in ileri gelenlerinin yaşadığı Yamaçevler bölgesindeki evler yaşayan kişilerin zenginliğini çok iyi bir biçimde gösteriyor.

Yamaçevleri haftanın her günü 08:30 – 19:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze Kart sahipleri alana ücret ödemeden girebilirken, kartı olmayanların giriş bileti için 320 TL ödemesi gerekiyor.

45) Meryem Ana Evi, Selçuk

Meryem Ana Evi, Selçuk
Meryem Ana Evi, Selçuk

Efes Antik Şehri’nin yakınlarındaki Bülbül Dağı’nda yer alan Meryem Ana Evi, İzmir’in ilçesi Selçuk’a 9 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.  İsa’nın annesi Meryem’in yaşadığına ve öldüğüne inanılan ev, Hristiyanlar tarafından kutsal sayılıyor. Hac ziyaretleri yapılan Meryem Ana Evi, haftanın her günü 08:30 – 17:00 saatleri arasında gezilebiliyor. Meryem Ana Evi’ne giriş ücreti için 30 TL, otopark içinse 50 TL ödemeniz gerekiyor.

46) Yedi Uyurlar Mağarası, Selçuk

Yedi Uyurlar Mağarası, Selçuk
Yedi Uyurlar Mağarası, Selçuk

Arapçada Ashâb-ı Kehf olarak bilinen Yedi Uyurlar Mağarası, hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için çok önemli bir kutsal yer olarak kabul ediliyor. Bir mucizeye tanıklık eden Yedi Uyurlar Mağarası, günümüzde  Efes Antik Şehri’nin yakınlarında bulunuyor.

Rivayete göre M.Ö. 250 yılı civarında İmparator Decius zamanında yaşayan yedi Hıristiyan genç, imparatorun tanrılaştırıldığı tapınağa kurban sunmayı reddetmişler. Bu yüzden ölüm tehdidi ile karşı karşıya gelen gençler bir mağaraya sığınarak uykuya dalmışlar. Gençlerin uyandığında ise 200 yıl geçtiğini fark etmiş ve imparatorun artık 2. Theodosius olduğunu öğrenmişler. Yedi Uyurlar Mağarası’nda yapılan kazılarda, bir kilise ve çok sayıda mezar bulunmuş.

47) Selçuk Kalesi

Selçuk Kalesi
Selçuk Kalesi

Ayasuluk Kalesi olarak da bilinen Selçuk Kalesi, Efes’in ilk yerleşim alanının üstünde konumlanıyor. Günümüzdeki sur duvar­ları Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemlerine ait olan Selçuk Kalesi’nde St. John Bazilikası, Kale Cami, Bey Köşkü ve hamamı ile bir sarnıç bulunuyor. Haftanın her günü açık olan Ayasuluk Kalesi’ni 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze Kart sahipleri kaleye ücretsiz olarak girerken diğer kişilerin 50 TL ödemesi gerekiyor.

48) Saint John Bazilikası, Selçuk

Saint John Bazilikası, Selçuk
Saint John Bazilikası, Selçuk

12 havariden birisi olan Aziz John anısına yaptırılmış olan bazilika, Selçuk’ta görülmesi gereken tarihi yapıların arasında bulunuyor. Selçuk Kalesi’nin hemen yanındaki Saint John Bazilikası, Ayasuluk Tepesi’nde konumlanıyor. Saint John Bazilikası, haftanın her günü 08:00 – 19:00 saatleri arasında ziyarete açık. Müze Kartlıların ücretsiz olarak girebildiği bazilikaya giriş ücreti 130 TL.

49) İsa Bey Cami, Selçuk

İsa Bey Cami, Selçuk
İsa Bey Cami, Selçuk

Saint John Bazilikası ile Artemis Tapınağı arasında bulunan İsa Bey Cami, 1375’te Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılmış. Mimar Şamlı Ali’nin eseri olan İsa Bey Cami, Türk mimarlık tarihinin Anadolu Beylikleri dönemine ait en eski ve gösterişli yapılarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. 19. yüzyılda kervansaray olarak da kullanılmış olan İsa Bey Cami, İzmir çevresinde görmeniz gereken tarihi eserler arasında bulunuyor.

50) Şirince Köyü, Selçuk

Şirince Köyü, Selçuk
Şirince Köyü, Selçuk

19. yüzyılda bir Rum kasabası olan Şirince, mübadele sebebiyle Rumların çoğunu kaybetmiş. İki adet Rum kilisesinin bulunduğu Şirince’de hiçbir ev diğerinin manzarasını kapatmıyor. Kıyamet Köyü olarak da anılan Şirince Köyü’nün tarihi sokaklarında yürümenin keyfi bir başka. Meyve şarapları ile meşhur olan Şirince’de şarap tadımı yapabilirsiniz. Şirince hakkında daha fazla bilgiye ilgili yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz.

51) Bergama Antik Kenti, Bergama

Bergama Antik Kenti, Bergama
Bergama Antik Kenti, Bergama

2014’te Dünya Kültür Miras Listesi’ne giren Bergama Antik Kenti, Pergamon adıyla biliniyor. Pergamon Krallığı’nın başkenti olan şehrin ismini bir söylence kahramanı olan Pergamos’tan aldığı düşünülüyor. Pergamos’un, Teuthrania kralını öldürdükten sonra bu kenti ele geçirdiği ve kente adını verdiği rivayet ediliyor.

İzmir çevresinde gezilecek yerler arasında üst sıralarda yer alan Bergama Antik Kenti, haftanın her günü 08:30 – 19:00 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücreti 200 TL olan Bergama Akropolü’ne Müze Kart sahipleri ücretsiz olarak gezebiliyor.

52) Asklepion, Bergama

Asklepion, Bergama
Asklepion, Bergama

Bergama Antik Kenti yakınlarındaki Asklepion Ören Yeri, sağlık tanrısı Asklepios adına kurulmuş bir tedavi merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Asklepion, gelişmiş mimari düzeni ve uygulanan tedavi yöntemleri ile Batı Anadolu’nun en önemli tedavi merkezi unvanına sahipmiş.

Günümüze kadar ayakta kalan tek Asklepion olan bu özel ören yerini, haftanın her günü 08:30 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze Kart sahiplerinin ücretsiz olarak girebileceği Asklepion’a giriş ücreti 300 TL.

53) Bergama Arkeoloji Müzesi

Bergama Arkeoloji Müzesi
Bergama Arkeoloji Müzesi

1936 yılından beri hizmet veren Bergama Arkeoloji Müzesi’nde Bergama ve çevresinde yapılan kazılardan çıkarılan eserler sergileniyor. Müzenin etnografya kısmında ise Bergama yöresine ait geleneksel sosyal yaşamı ve kültürel değerleri yansıtan nesnelerin koleksiyonu mevcut. Haftanın her günü 08:30 – 19:00 saatleri arasında gezebileceğiniz Bergama Arkeoloji Müzesi’nin giriş ücreti 60 TL. Müze Kart sahipleri müzeye ücretsiz olarak girebilirler.

54) Kızıl Avlu Tapınağı, Bergama

Kızıl Avlu Tapınağı, Bergama
Kızıl Avlu Tapınağı, Bergama

M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde Hadrianus zamanında inşa edildiği düşünülen Kızıl Avlu Tapınağı, ismini yapımında kullanılan kızıl tuğlalardan alıyor. Mısır tanrılarına ibadet etmek için kullanıldığı düşünülen Kızıl Avlu Tapınağı, Osmanlı Dönemi’nde hapishane olarak kullanılmış.

Kızıl Avlu Tapınağı’nı haftanın her günü 08:30 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze Kartı olanların ücret ödemeden girdiği Kızıl Avlu Tapınağı’na, kartı olmayanların 60 TL ödemesi gerekiyor.

55) Dikili

Dikili
Dikili

İzmir’e 123 kilometre mesafedeki Dikili’nin tarihi, M.Ö. 5 binli yıllara kadar uzanıyor. Zaman içerisinde Lidyalılar, İranlılar, Frikyalılar, Mysialılar ile Romalılar ve Bergamalılar Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış olan Dikili, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini etkiliyor. Aristo, Hermos, August ve İskender gibi ünlü tarihi kişileri ağırlayan Dikili’deki gezilecek yerler için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

56) Pitane Antik Kenti, Dikili

İzmir şehir merkezine 95 kilometre uzaklıktaki Pitane Antik Kenti, antik çağda Aiolis bölgesi yerleşimlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Kelime anlamı suyu bol olan Pitane,  Homeros’un kitaplarında bahsettiği 12 Aiol antik kentinden birisi olarak yerini almış. İzmir’in çevresinde gezilmesi gereken tarihi yerlerden olan Pitane Antik Kenti’nde arkaik dönem çanak, çömlek ve yortan tipi kaplara rastlanmış.

57) Nebiler Şelalesi, Dikili

Nebiler Şelalesi, Dikili
Nebiler Şelalesi, Dikili

Aşıklar Şelalesi ismiyle de bilinen Nebiler Şelalesi, İzmir’in Dikili ilçesindeki doğal güzelliklerin başında geliyor. Adını bulunduğu Nebiler Köyü’nden alan şelalenin çevresindeki yeşillikler de insanı huzurla dolduruyor. Haftanın her günü 08:00 – 19:00 saatleri arasında gezebileceğiniz Nebiler Şelalesi’ne araç ile girmek için 20 TL ödemeniz gerekiyor.

58) Bademli Köyü, Dikili

Bademli Köyü, Dikili
Bademli Köyü, Dikili

İzmir ile Ayvalık arasında konumlanan Bademli Köyü, İzmir şehir merkezine 115 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ülkemizin en güzel plajlarına ev sahipliği yapan Bademli Köyü, yaz aylarında yüzmek için tercih edebileceğiniz yerler arasında. Pissa, Ilıca, Killik, Zindancık ve Hayıtlı ve Akvaryum Koyu gibi yerlerde denizin turkuaz rengi aklınızı başınızdan alacak.

59) Atarneus Antik Kenti, Dikili

Dikili’nin kuzey batısında, Midilli Adası’nın karşısında bulunan Atarneus Antik Kenti, tatil için bölgeye gelen bir turist tarafından keşfedilmiş. Antik kent, Filozof Aristoteles ile olan ilişkisi nedeniyle tanınıyor.

Aristoteles’in Platon’un Akademi’sindeyken arkadaşlık ettiği Hermias, Atarneus Bey’i olunca Aristoteles bir süre Assos bir süre de Atarneus’ta yaşamış. Birinci derece sit alanı olarak ilan edilen Atarneus Antik Kenti’ni ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

60) Çandarlı Kalesi, Dikili

Çandarlı Kalesi, Dikili
Çandarlı Kalesi, Dikili

İnşa edildiği yıl tam olarak bilinmeyen Çandarlı Kalesi, 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından restore edilmiş. 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen Çandarlı Kalesi, Sadrazam Çandarlı Halil Paşa’nın emriyle 15. yüzyılda yeniden inşa edilmiş. Dikili sahilinde bulunan Çandarlı Kalesi’ni haftanın her günü 14:00 – 17:30 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

61) Foça Antik Tiyatrosu

Anadolu’nun en eski tiyatrosu olan Foça Antik Tiyatrosu, İzmir il merkezine 64 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Foça’nın merkezindeki antik tiyatro, 1991 yılında yapılan kazılar ile ortaya çıkarılmış. M.Ö. 340 – 330 yıllarına tarihlenen Foça Antik Tiyatrosu, M.Ö. birinci yüzyılda seramik çöplüğü, ikinci yüzyılda ise mezarlık olarak kullanılmış. İzmir çevresi gezilecek yerler arasında bulunan Foça Antik Tiyatrosu’nu gezi listenize eklemeyi unutmayın.

62) Foça Yel Değirmenleri

Foça Yel Değirmenleri
Foça Yel Değirmenleri

İlçenin 350 yıllık tarihine ışık tutan Yel Değirmenleri, Antik Tiyatro’nun bulunduğu Değirmenli Tepe üzerinde bulunuyor. Buradaki üç adet yel değirmeni, 18. ve 19. yüzyılda Rumlar ve Türkler tarafından kullanılmış. İzmir çevresi gezilecek yerler arasındaki Foça Yel Değirmenleri’nden şehrin panoramik manzarasını izleyebilirsiniz.

63) Foça Athena Tapınağı

Foça Athena Tapınağı
Foça Athena Tapınağı

Ion dünyasının en eski tapınaklarından birisi olan Foça Athena Tapınağı, Zeus’un çok sevdiği kızı Athena’ya ithaf edilmiş. Baş tanrıça Athena’nın tahtadan heykelinin bulunduğu tapınak, M.Ö. 6. yüzyılda yapılmaya başlanmış. Sizler de Foça’da tarihi bir yolculuğa çıkmak isterseniz Athena Tapınağı’nı ziyaret edebilirsiniz.

64) Kybele Açık Hava Tapınağı, Foça

Kayaya oyulmuş adak havuzu ve denizci fenerlerinin konulması için küçük nişler bulunan Kybele Açık Hava Tapınağı’nın M.Ö. 580 yılında inşa edildiği düşünülüyor. Foça’daki tarihi yerler arasındaki Kybele Açık Hava Tapınağı’nda çeşitli büyüklüklerde beş nişte, tanrıça Kybele’nin heykelleri ve Kybele kabartmaları yer alıyormuş. Tanrıça Kybele’ye adanan bu tapınağın yaslandığı kayalık üzerindeki sur duvarlarının dört farklı döneme sahip olduğu gösterilmiş.

65) Pers Mezar Anıtı, Foça

Foça’nın 7 kilometre doğusundaki Pers Mezar Anıtı, 2001 yılında ziyarete açılmış. M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen Pers etkisi altında kalınarak yapılan mezar anıtı, büyük bir kaya kütlesinin oyulmasıyla yapılmış. İki katlı olan Pers Mezar Anıtı’nda, mezar odası alt katta bulunuyor. İzmir – Foça yolu üzerindeki Pers Anıt Mezarı, şehirde görülmesi gereken tarihi yerlerin bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

66) Beşkapılar Kalesi, Foça

Beşkapılar Kalesi, Foça
Beşkapılar Kalesi, Foça

Foça Kalesi olarak da bilinen Beşkapılar Kalesi, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiş. 11. veya 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülen kaleyi Cenevizliler, Bizanslılardan alarak yeniden inşa etmişler. 1455 yılında Foça’yı ele geçiren Osmanlılar, 1538 – 1539 yılları arasında kalenin surlarını onararak kulelerini eklemişler. Foça’nın güzel manzaralarına tanıklık edebileceğiniz kalenin kayıkhanesi, günümüzde Açık Hava tiyatrosu olarak kullanılıyor.

67) Siren Kayalıkları, Foça

Siren Kayalıkları, Foça
Siren Kayalıkları, Foça

Kapadokya’daki peribacalarını andıran görüntüsüyle dikkat çeken Siren Kayalıkları, Foça açıklarında bulunuyor. Homeros’un Odysseia Destanı’nda karşımıza çıkan Sirenlerin, Yunan mitolojisinde önemli bir yeri var. Kuş şeklinde bir vücuda ve kadın başına sahip olan Sirenler, güzel sesleri ile sürekli şarkı söyleyerek buradan geçen denizcileri büyülüyorlarmış. Aklı başından giden gemiciler de gemilerini kayalara doğru sürerek sirenlere yem oluyormuş. Farklı bir doğal güzellikteki Siren Kayalıkları’na günümüzde çeşitli turlar düzenleniyor.

68) Foça Denizcilik Müzesi

Foça Denizcilik Müzesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından denizciliği tanıtmak ve sevdirmek amacıyla kurulmuş. Denizcilikle ilgili materyaller, objeler, belge ve fotoğrafların sergilendiği müzeye girişler ücretsiz. Denize sıfır konumdaki Foça Denizcilik Müzesi’nde gemi dümenleri, maket gemiler, telsizler ve gemi pervaneleri öne çıkıyor. Çocuklarınızla birlikte gezebileceğiniz müzede şehitlere ait bilgi, belge ve fotoğraflar da görülebiliyor.

69) Güzelbahçe

Güzelbahçe
Güzelbahçe

İzmir’e 36 kilometre uzaklıktaki Güzelbahçe, şehrin yazlık ilçeleri arasında yer alıyor. Her yıl Payamlı Bardacık Festivali ve Geleneksel Türk El Sanatları Festivali’nin düzenlendiği Güzelbahçe’de, denize girebileceğiniz çok sayıda güzel plaj bulunuyor. Güzelbahçe’de gezilecek yerler arasında İnkaya Mağarası, Yaka Otantik Pazarı ve Küçükkaya Köyü başta geliyor. Paraşütçüler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Güzelbahçe, İzmir çevresi gezilecek yerler arasında kendini gösteriyor.

70) Urla

Güzelbahçe
Urla

İzmir’in çevresindeki gezilecek yerler arasındaki Urla, şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Hem doğal hem de tarihi güzellikleri ile etkileyici bir yapıya sahip olan Urla; koyları, plajları, sanat kokan sokakları, tarihi köyleri, iskelesi, üzüm bağları, pazarları ve güzel manzaralar sunan tepeleri ile ziyaret edilmeye değer. Urla İskelesi, Sanat Sokağı, Çeşmealtı ve Limantepe şehirde başlıca gezilecek yerler arasında bulunuyor. Vaktiniz varsa Urla’nın köylerini keşfe çıkıp, Urla’nın güzel koylarında yüzmenizi tavsiye ederiz.

71) Klazomenai Antik Kenti, Urla

Klazomenai Antik Kenti, Urla
Klazomenai Antik Kenti, Urla

On iki İyonya kenti arasındaki Klazomenai Antik Kenti, İzmir il merkezine 38 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Antik şehrin kalıntıları günümüzde Urla ilçesindeki Karantina Adası’nda bulunuyor. Zeytinyağı ticaretinde isim yapmış olan Klazomenai Antik Kenti’ndeki kalıntıların arasında, M.Ö. 6. yüzyıla tarihlenen en eski zeytinyağı üretim tesisi yer alıyor. Kazı çalışmalarının halen devam ettiği Klazomenai, Urla gezinize tarihi bir yön katmak isterseniz ziyaret edebileceğiniz yerler arasında başta geliyor.

72) Barbaros Köyü, Urla

Her yıl yaz mevsimi sonunda düzenlenen Barbaros Oyuk Festivali ile ünlenen Barbaros Köyü, İzmir çevresinde görülecek yerler arasında bulunuyor. İzmir il merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki köyde Yörükler yaşıyor. Güzel doğası ile birçok film ve diziye set olmuş olan Barbaros Köyü, sizleri şehrin kalabalığından uzaklaştırıp köy kültürü ile tanıştıracak.

73) Bademler Köyü, Urla

İzmir şehir merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Bademler Doğal Yaşam Köyü’nde ekoturizm faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Ülkemizin ilk köy tiyatrosu olan Bademler Köy Tiyatrosu’nda 1933 yılından beri tiyatro oyunları oynanıyor. Metin Erksan’ın yönettiği Susuz Yaz filminin çekildiği yer olan Bademler Köyü’nde Çocuk Oyuncakları Müzesi de bulunuyor. Ailecek ziyaret edebileceğiniz Bademler Köyü, İzmir gezinize kültürel bir yön katacak.

74) Karaburun Yarımadası

Karaburun Yarımadası
Karaburun Yarımadası

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Karaburun Yarımadası, İzmir il merkezine 117 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Urla Yarımadası’nın kuzey bölümünü oluştan Karaburun Yarımadası’na İzmir – Çeşme otoyolu kullanılarak ulaşılıyor. İzmir’in en güzel yerlerinden Karaburun Yarımadası, mavi ile yeşilin bir arada olduğu plajları ile ziyaretçilerini büyülüyor.

75) Kösedere Köyü, Karaburun

Her yıl ağustos ayında gerçekleştirilen Üzüm Festivali ile ünlü olan Kösedere Köyü, İzmir’e 93 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Eski zamanlardan günümüze bağcılık ile uğraşan Kösedere Köyü, tarihine sahip çıkıyor. Doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüleyen Kösedere Köyü, İzmir çevresinde gezilecek yerler arasında bulunuyor. 14. Karaburun Kösedere Üzüm Şenliği, bu yıl 20 Ağustos Pazar günü 11:00 – 18:00 saatleri arasında gerçekleşecek.

76) Saip Köyü, Karaburun

Saip Köyü, Karaburun
Saip Köyü, Karaburun

İzmir’e 100 kilometre mesafedeki Saip Köyü, Karaburun’a sadece 3 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Sahip olduğu iskelesi nedeniyle eskiden çok önemli bir ticaret merkezi olan Saip Köyü’nde eskiden Rumlar ve Müslümanlar bir arada yaşıyormuş. Denize kıyısı bulunan köyde tarım ve hayvancılığın yanı sıra balıkçılık da yapılıyor. Taş evleriyle sizleri bir zaman yolculuğuna çıkaracak olan Saip Köyü’nü, İzmir seyahat rotanıza ekleyebilirsiniz.

77) Çeşme

Çeşme
Çeşme

Şehir merkezine 87 kilometre uzaklıktaki Çeşme, İzmir’in en popüler tatil yerlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Plajları ve tarihi kalıntıları ile öne çıkan Çeşme’nin nüfusu yaz mevsiminde üçe katlanıyor. Çeşme’de gezilmesi gereken yerler arasında Çeşme Kalesi, Erythrai Antik Kenti ve Eşek Adası başta. Ayrıca Çeşme’nin güneş – deniz – kum üçlüsünü bir araya getiren plajları da görülmeye değer.

78) Ildır Köyü, Çeşme

Ildır Köyü, Çeşme
Ildır Köyü, Çeşme

Tarihi ve doğal güzelliklerin bir arada olduğu Ildır Köyü, Çeşme’ye yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. İlk Tunç Çağı’ndan beri yerleşimin olduğu Ildır Köyü, ikinci dereceden sit alanı olarak korunuyor. Enginarı ve balığı ile ünlü olan Ildır Köyü, son zamanlarda popüler bir tatil rotası olarak karşımıza çıkıyor. Köyün ünlenmesinin sebebi ise Fatma Gül’ün Suçu Ne? dizisinin burada çekilmiş olması.

79) Erythrai Antik Kenti, Çeşme

Erythrai Antik Kenti, Çeşme
Erythrai Antik Kenti, Çeşme

Ildır Köyü’ndeki Erythrai Antik Kenti, Erythrae veya Litri olarak da biliniyor. 12 İyon şehrinden bir tanesi olan Erythrai’de; Athena Tapınağı ve Herakleion, İon mimari düzenleri, Ephesos türü örneği sergileyen harabe yapılar ve süslemeli lahitler bulunuyor.

Arkeolojik kazılar sayesinde Erythrai Antik Kenti’nde M.Ö. 8. yüzyıldan M.Ö. 4. yüzyıla kadar yerleşim olduğu düşünülüyor. Ayrıca Erythrai’den çıkarılan antik sikkelerde nilüfer çiçeği, güneş sembolü, aslan derisi başlığı ile Herakles tasviri ve antik kentin kısaltma ismi EPY-ERY görülüyor. Sizler de Çeşme tatilinize tarihi bir yön katmak isterseniz Erythrai Antik Kenti’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

80) Germiyan Köyü, Çeşme

Germiyan Köyü, Çeşme
Germiyan Köyü, Çeşme

Ülkemizde Slow Food (Yavaş Gıda) akımına katılan ilk yerleşim yeri olma özelliğine sahip olan Germiyan Köyü, İzmir şehir merkezine yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Fast food ürünlere karşı akım olarak oluşturulan slow food akımında, yemekler bölgedeki organik ürünler kullanılarak sağlıklı bir şekilde pişiriliyor. Çeşme’ye 24 kilometre uzaklıktaki Germiyan Köyü’nde; köy kahvesi, pazar yeri, Germiyan sahili, Yaşar Baba’nın Çiftliği, Germiyan köy evleri ve Musa Amca’nın Miniz Müzesi köyle gezilecek yerlerin başında geliyor.

81) Alaçatı

Alaçatı
Alaçatı

Çeşme’ye çok yakın bir konumdaki Alaçatı, son zamanların en ünlü tatil yerlerinden bir tanesi. Tarihi taş evleri ile dikkat çeken Alaçatı, ülkemizde rüzgâr sörfü yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında bulunuyor.

Eski bir Rum köyü olan Alaçatı, her yıl mart veya nisan ayı sonlarında düzenlenen Ot Festivali ile kendisinden bahsettiriyor. Kahvaltı mekânları ile de meşhur olan Alaçatı’da nerede kahvaltı yapacağınızı belirlemeden önce ilgili yazımıza göz atmanızı öneririz: Alaçatı Kahvaltı Mekanları.

82) Sığacık, Seferihisar

Sığacık, Seferihisar
Sığacık, Seferihisar

Çeşme ve Alaçatı’nın kalabalığından biraz uzaklaşmak isteyenler için önerimiz olan Sığacık, İzmir il merkezine 52 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Seferihisar ilçesine bağlı olan Sığacık, bir Osmanlı kalesi olan Sığacık Kalesi ve Teos Antik Kenti sınırları içerisinde yer alıyor.

Ülkemizin ilk Cittaslow (Sakin Şehir) olma özelliğine sahip olan Sığacık, İzmir’in çevresinde gezilmesi gereken yerlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

83) Sığacık Kalesi

Sığacık Kalesi
Sığacık Kalesi

Sığacık Limanı’nın yakınlarındaki Sığacık Kalesi’nin Selçuklular Dönemi’nden kaldığı düşünülüyor. Aydınoğulları ve Osmanlı döneminde onarılan Sığacık Kalesi, Rodos seferine hazırlık olması amacıyla inşa ettirilmiş. Günümüzde kalenin içerisinde geleneksel Sığacık evleri, cami, hamam, mescit ve ticari mekânlar bulunuyor. Sığacık Kalesi’ne çıkmak biraz zorlayıcı olsa da görülen manzaraya kesinlikle değiyor.

84) Teos Antik Kenti, Sığacık

Teos Antik Kenti, Sığacık
Teos Antik Kenti, Sığacık

Antik bir liman kenti olan Teos’un, M.Ö. 1000’li yıllarda, Şarap Tanrısı Dionysos’un oğlu Athamas tarafından kurulduğu düşünülüyor. Teos Antik Kenti’nde Helenistik ve Roma dönemi kalıntıları, Dionysos Tapınağı, Agora, Tiyatro, Odeon, Surlar ve Teos Antik Limanı bulunuyor.

Haftanın her günü açık olan Teos Ören Yeri’ni 08:30 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze Kart sahipleri ören yerini ücretsiz olarak gezerken kartı olmayanların giriş bileti için 60 TL ödemesi gerekiyor.

85) Airai Antik Kenti, Seferihisar

Airai Antik Kenti, Teos Antik Kenti’nin kuzey limanında, Demircili Köyü yakınında konumlanıyor. Hakkında çok az bilgi bulunan Airai Antik Kenti’nde günümüzde az sayıda sütun parçalarına ve bazı evlerin duvarlarında sütun başlıklarına rastlanıyor. Zaman içerisinde antik kentten çıkarılanların deniz yoluyla diğer şehirlere taşındığı düşünülüyor.

86) Lebedos Antik Kenti, Seferihisar

Seferihisar ile Selçuk ilçeleri arasındaki Lebedos Antik Kenti, İyonya’nın az bilinen kentlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Antik çağda İyon birliğini oluşturan on iki Yunan şehir devletinden birisi olan Lebedos’un M.Ö. 7. yüzyılda kurulduğu düşünülüyor. Birinci derece sit alanı ilan edilen Lebedos Antik Kenti’nde günümüze ulaşabilen çok az sayıda kalıntı bulunuyor. Antik kentin Kısık Yarımadası’nı çepeçevre kuşatan surlarının kalıntıları günümüze kadar ulaşmış.

87) Metropolis Antik Kenti, Torbalı

Metropolis Antik Kenti, Torbalı
Metropolis Antik Kenti, Torbalı

Günümüzden beş bin yıl önce kurulmuş olan Metropolis Antik Kenti, İzmir’e 40 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. “Ana Tanrıça Kenti” anlamına gelen Metropolis, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış bir şehir olarak karşımıza çıkıyor.

Antik kentin 5 kilometre kuzeyindeki kutsal mağarada yapılan arkeolojik kazılarda çok sayıda pişmiş toprak Ana Tanrıça heykelciği bulunmuş. Metropolis Antik Kenti’nde günümüze kadar yapılan kazılarda; Tiyatro, Akropolis, Mozaikli Salon, Meclis Binası, Hamamlar ve Araplıtepe Kilisesi ortaya çıkarılmış. Metropolis Ören Yeri’ni haftanın her günü 08:30 – 19:30 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

88) İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası)

İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası)
İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası)

Gediz Nehri’nin Çiğli, Menemen ve Foça ilçeleri sınırlarındaki Gediz Deltası, ülkemizin en önemli doğal güzelliklerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. 300 kuş türünü bünyesinde barındırdığı için İzmir Kuş Cenneti olarak da bilinen Gediz Deltası, İzmir il merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. İzmir çevresi gezilecek yerler arasındaki Gediz Deltası, muhteşem doğası ve içindeki canlılarla ziyaretçilerine çok güzel görüntüler sunuyor.

89) Gümüldür Plajları, Menderes

Gümüldür Plajları, Menderes
Gümüldür Plajları, Menderes

Menderes ilçesine bağlı olan Gümüldür, İzmir il merkezine 50 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Plajları ile meşhur olan Gümüldür, İzmir çevresinde gezilecek yerler arasında bulunuyor. Yeşil ile mavinin bir araya geldiği Gümüldür Plajlarında yaz tatilinizin tadını çıkarabilirsiniz.

90) Kolofon Antik Kenti, Menderes

Kolofon Antik Kenti, Menderes ilçesinin sınırları içerisindeki Değirmendere Köyü’nde yer alıyor. On iki İyon şehrinden birisi olan Kolofon, deniz kenarında kurulmayan tek İyon yerleşimi olma özelliğini taşıyor. Paros mermerinden yapılan Demeter Antaia Tapınağı, Kolofon Antik Kenti’nin en önemli yapısı olarak karşımıza çıkıyor. Deniz tatiline kısa bir ara verip antik kent gezmek isterseniz, Kolofon’u ziyaret etmenizi öneririz.

91) Klaros Antik Kenti, Menderes

Klaros Antik Kenti, Menderes
Klaros Antik Kenti, Menderes

Kolofon Antik Kenti’nin kutsal alanı olan Klaros, Kolofon’a 13 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Tarihi yerleri gezmeyi sevenlerdenseniz, Klaros Antik Kenti tam size göre. Antik çağlarda festivalleri ile ünlü olan Klaros Antik Kenti, Anadolu’nun başlıca Apollon kehanet merkezlerinden birisiymiş. Klaros arkeolojik kazılarında ortaya çıkarılan İlyada ve Odysseia eserlerinin ozanı Homeros’un heykeli, tarihçilere Homeros’un Klaroslu olduğunu düşündürtüyor. Klaros Antik Kenti’ni ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

92) Karagöl Tabiat Parkı, Menemen

Karagöl Tabiat Parkı, Menemen
Karagöl Tabiat Parkı, Menemen

İzmir’de gezilecek doğal güzellikler arasındaki Karagöl Tabiat Parkı, Menemen ilçesinde yer alıyor. 2011 yılında tabiat parkı ilan edilen Karagöl, İzmir il merkezine 36 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Karagöl Tabiat Parkı’nda piknik alanı, piknik masaları, kamp alanı, tuvalet, çeşmeler, restoran, büfe, çocuk oyun parkı ve mescit bulunuyor.

Doğasında huzur bulacağınız İzmir Karagöl Tabiat Parkı 08:00 – 20:00 saatleri arasında ziyarete açık. Parka otomobil ile giriş ücreti 65 TL. Tabiat parkında kamp yapmak isterseniz kendi çadırınız veya karavanınızla gitmeniz gerekiyor. Bir gecelik konaklama için 240 TL ücret alınıyor.

93) Larissa Antik Kenti, Menemen

Ege Bölgesi’nin en eski kentlerinden bir tanesi olan Larissa; Aiolis, Larisa Frikonis ve Larisa isimleriyle de biliniyor. 12 Aiolis kentinden birisi olan Larissa Antik Kenti’nin kuruluşunun Cilalı Taş Devri’ne uzandığı düşünülüyor. Peleponnes Savaşları sırasında yıkılan kent sonradan onarılsa da Galatlar tarafından tekrar yağmalanmış. M.Ö. 700 yıllarından kalma kent akropolisinden günümüze sadece kent surları gelebilmiş.

94) Gölcük Yaylası, Ödemiş

Gölcük Yaylası, Ödemiş
Gölcük Yaylası, Ödemiş

İzmir il merkezine 117 kilometre uzaklıktaki Gölcük, Ödemiş ilçesinde yer alıyor. Şehrin doğa harikalarından Gölcük Yaylası, İzmir çevresi gezilecek yerler arasında bulunuyor. Manisa ve İzmir arasındaki Bozdağ sıradağları üzerindeki Gölcük Yaylası’nda doğanın kucağında huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.

95) Dios Hieron, Ödemiş

Birgi yakınlarındaki Dios Hieron, kelime olarak “Zeus’un Tapınağı” anlamına geliyor. Antik bir Lidya kenti olarak karşımıza çıkan Dios Hieron, İzmir çevresinde gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor. Küçük Menderes Nehri’nin yukarı kısmına kurulmuş olan Dios Hieron’dan çıkarılan antik sikkeler de büyük önem taşıyor.

96) Birgi Köyü, Ödemiş

Birgi Köyü, Ödemiş
Birgi Köyü, Ödemiş

2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen Birgi Köyü, İzmir il merkezine 122 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. İzmir çevresi gezilecek yerler arasındaki Birgi Köyü, Ödemiş’e 10 kilometre mesafede bulunuyor.

Tarihi ve mimari dokusu ile öne çıkan Birgi Köyü, 2022’de Dünya Turizm Örgütü tarafından dünyanın en iyi 32 turizm köyünden birisi seçilmiş. Frigler, Lidyalılar, Ahameniş İmparatorluğu, Pergamon Krallığı ve Romalıların egemenliği altına giren Birgi, 13. ve 14. yüzyıllarda Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış. 1426 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarına dâhil olan köy, Ulu Cami ve Çakırağa Konağı gibi tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor.

97) Bozdağ Kayak Merkezi, Ödemiş

Bozdağ Kayak Merkezi, Ödemiş
Bozdağ Kayak Merkezi, Ödemiş

İzmir denilince akıllara yaz tatili gelse de, Bozdağ Kayak Merkezi şehrin dört mevsim aktif bir şekilde ziyaretçi ağırlayabileceğini kanıtlar nitelikte. Ege Bölgesi’nin Uludağ’ı olarak kabul edilen Bozdağ, 1998’te hizmet vermeye başlamış.

Bozdağ Kayak Merkezi Tesislerinde üç adet kayak alanı bulunuyor ve bu alanlar hem profesyonel hem de amatör kayakçılara hitap ediyor. İzmir’de günübirlik gezilecek yerler arasında bulunan Bozdağ’da her yıl şubat ayında “Dağcılık Şenlikleri” düzenleniyor. Bozdağ yamaç paraşütü yapmak için de elverişli olduğu için bu sporun tutkunları tarafından ziyaret ediliyor.

98) Tire

Tire
Tire

Zaman içerisinde Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Helen, Roma ve Bizans uygarlıklarına ev sahipliği yapmış olan Tire, İzmir il merkezine 97 kilometre mesafede bulunuyor. Zengin bir tarihi ve kültürel birikime sahip olan Tire, şehirden biraz uzaklaşmak isteyenler tarafından ziyaret ediliyor. Doğal ve tarihi güzellikleri bünyesinde toplayan Tire’de gezilecek yerler hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

99) Kaplan Köyü, Tire

Tire’ye sadece 5 kilometre mesafedeki Kaplan Köyü, yemyeşil doğası ile ziyaretçilerini büyülüyor. Şehre tepeden bakma şansını elde edeceğiniz Kaplan Köyü’ndeki gezintiniz sizleri geçmişe götürecek. Kaplan Dağ Restoran ile ünlü olan köydeki bu restoran, yörenin muhteşem lezzetlerini denemeniz için şahane bir yer.

100) Tire Kent Müzesi

Bir etnografya müzesi olma özelliğini taşıyan Tire Kent Müzesi, şehrin eski belediye binasında hizmet veriyor. Tire Kent Müzesi’nde Tire tarihi hakkında bilgiler veriliyor ve çeşitli etnografik nesneler sergileniyor. Müze bahçesinde ünlü Türk büyüklerinin büstleri yer alıyor. Haftanın her günü 08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Tire Kent Müzesi’ne giriş ücreti 5 TL olarak belirlenmiş. 

101) Yeni Cami, Tire

Tire’nin Kurtuluş Mahallesi’ndeki Yeni Cami, Yeniçeri Kethüdası Behram Paşa tarafından 1589’da yaptırılmış. Kesme taştan kare planlı bir dini yapı olan Yeni Cami’nin ön kısmında dört sütunun taşıdığı, üzerleri kubbeli üç bölümlü bir cemaat yeri bulunuyor.

16. yüzyılın özelliklerini yansıtan motiflerle bezeli olan mihrap ve minber, mermer kullanarak yapılmış. Caminin minaresi ise yıldırım düşmesi sebebiyle zarar görünce 1961 yılında tamir edilmiş.

İzmir ve çevresinde gezilecek yerler listemizin sonuna gelirken hepinize güzel bir seyahat dileriz.

Önceki İçerikTokyo’da Gezilecek Yerler
Sonraki İçerikOsaka’da Görülmesi Gereken Yerler
Tuğba Dursun Usal
1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız